idézet:
Ezt írta special:
Kifejtenéd bővebben a hátrányát, mielőtt elmesélnék 3 oldalnyi előnyét?[/quote]
Erre gondoltam:
idézet:
Surányi: az euró gyors bevezetése veszélyezteti a növekedést
Az euró gyors bevezetése súlyos növekedési áldozatokkal járna – állította ugyanazon a kerek-asztal beszélgetésen Surányi György, a CIB Bank elnöke. A Stabilitási és Növekedési Paktum előírásai belső ellentmondásoktól feszítettek, a már bent levő országokban sem alkalmasak arra, hogy a maximális növekedési pályán tartsák a gazdaságot (a pénzügyi egyensúly megtartása mellett), a csatlakozó országok esetében pedig még súlyosabb növekedési áldozatokat követelnek - írja a portfolio.hu Surányit idézve.
A feltételek ugyanis csak a költségvetés oldaláról közelítik meg a pénzügyi egyensúlyt (hosszú távon kiegyensúlyozott költségvetési politika). Ez a szemlélet figyelmen kívül hagyja a magánszektor nettó pénzügyi megtakarításait, pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen belföldi megtakarítás mellett alakul ki egy államháztartási hiány. Ha a kiegyensúlyozott költségvetési politika megvalósulna, az 10-15 éven belül az államadósság eltűnéséhez vezetne. Ez a megtakarítási piacon súlyos válságot idézhetne elő. Surányi hangsúlyozta, hogy a Stabilitási és Növekedési Paktum egyáltalán nem szól arról, hogy a költségvetési hiány milyen szerkezetben áll elő.
A csatlakozó országok számára a 3-5 százalékos infláció a legkedvezőbb, ami magasabb a maastrichti kritériumokban előírt maximum 3 százaléknál - állította Surányi. Ennek oka részben a Balassa-Samuelson hatás, azaz az a törvényszerűség, hogy az exportorientált versenyszektor ár- és béremelkedései „átszivárognak” a belföldön értékesített szolgáltatások áraiba és az ott dolgozók béreibe is. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az ár-, bér- és jövedelemarányok a csatlakozó országokban jelentősen torzítottak, a torzulásokat előbb-utóbb ki kell egyenlíteni. Ha a felzárkózó és az uniós országok reálbérei-, és árai között lassabban szűkül a különbség, a nominális konvergencia viszont gyorsul, akkor növekszik az euró bevezetésének költsége, a gazdasági növekedési áldozat - állította Surányi.[/quote]
Illetve volt meg egy cikk a HVG-ben amikor bejelentettek a 2008-as tervezett bevezetesi datumot... ott osszegyujtottek az erveket az idopont mellett es ellen... (az euro bevezetese ellen nem igazan van realis erv) ...viszont ezt a cikket sajnos nem talalom.
Samott
[ 2004. március 13.: Samott szerkesztette a hozzászólást ]
Államháztartástan
Elküldve: 2004. 03. 12. 17:36
Elküldve: 2004. 03. 13. 08:45
Samott
Elküldve: 2004. 03. 13. 09:29
idézet:
Ezt írta special:
Kifejtenéd bővebben a hátrányát, mielőtt elmesélnék 3 oldalnyi előnyét?[/quote]
A legnagyobb hátránya abban van, amit itt a Samott által idézettek is fejtegetnek: az inflációt minimálszintre szorító egyezményben.
Fontos tudni, hogy a gazdaság szempontjából az infláció csupán egy adat: önmagában se nem jó, se nem rossz.
Lehet jó: az infláció ugyanis hosszú távon a 'nagy kiegyenlítő'. A folyamatos értékcsökkenés, illetve az ezt kompenzáló ár- és béremelések teszik lehetővé, hogy a különféle munkák és termékek ellenértékeinek egymáshoz viszonyított arányai a valós piaci viszonyokat tükrözzék.
Például: ha egy időben a vonatkerékpumpáló szakmában hiány alakult ki, akkor a szakmabeliek bérét a többi szakma béreihez képest nagyobb arányban emelik: az átlag 5% helyett tízzel.
Ezután pár év alatt a vonatkerékpumpálók száma normalizálódik, ellenben tfh. a törzsi sámánok iránt mutatkozik nagyobb keresletTermészetesen, a sámánok fizetése jobban fog nőni, mint a többi szakmáé, a vonatkerékpumpálók béremelése pedig belesimul szépen a nagy átlagba.
Közben persze mindenki többet kér a munkájáért, és az általa felhasznált munka árnövekedését is beépíti az árakba. A végeredmény az, hogy ami iránt nagyobb kereslet van, az az infláció felett drágul: ami iránt kisebb, az alatta.
Ha olyan mértékű az infláció, ami nem teszi lehetővé az efféle igazodások gyors megtörténtét - esetleg defláció van, mint nemrégiben Japánban volt - akkor a felhalmozódó feszültségek miatt a gazdaság növekedése megáll vagy esetenként csökkenésbe csap át. A Japánok elég sokat küzdöttek azért, hogy legyen inflációjuk
Az EU inflációs - illetve, az ebből fakadó költségvetési - céljai ebben a megközelítésben egy kissé abszurdak: nem is igazán képesek tartani őket.
Az infláció lehet rossz. Ha olyan mértékű, vagy olyannyira kontrollálatlan, ami már nem teszi lehetővé a hoszabb távú tervezést, akkor a gazdaság ismétcsak csökkenni fog: az ország kockázati tényezői annyira megnőnek, hogy a tőke elmenekül. Ezzel persze növeli az inflációt -> na, ebben a műfajban híresültünk el a II.VH. után
Az euróra visszatérve: ha a hazai gazdaságban jelenleg meglevő kiegyenlítetlen feszültségek nagyja nincs eltakarítva az euró bevezetése előtt, akkor azokat az új pénznek és a vele vállalt kötöttségek évtizedekig konzerválnák.
Ha erőltetetten látnak neki a feszültségek kiegyenlítésének, akkor az társadalmilag kerül sokba, és mellesleg ... Hm... Nem járul hozzá az egészséges piacgazdaság létrejöttéhez
Ui.: Amit írok, az törtrésze csupán a dolgoknak. Kivételek: kivételek kivételei: egy közgazdász sem képes ezt teljes egészében átlátni. Én meg csak egy outsider vagyokAzért remélem, sikerült nagyjából elmagyarázni a dolgok vázlatát...
[ 2004. március 13.: Rive szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 13. 13:00
Nem vitázni kívánok a tankönyvekkel, de szerintem nem maga az infláció mértéke -- ami a fejletlenebb Euro-zóna országaiban így is nyilvánvalóan magasabb lokálisan számítva -- hanem a monetáris eszközök elvesztése jelentené a gondot, amivel a központi bank monetáris eszközökkel hatást képes gyakorolni a reálgazdaságra, illetve a fiskális politikát korrigálni, segíteni tudná.
Viszont azon előnyök, melyek a spekulációs veszélyek megszűnése, az árfolyamkockázatok eltűnése, a monetáris politika hibás döntései veszélyének a megszűnése(!), a valutakonverzió költségeinek eltűnése, a transzparensebbé váló árak miatt a verseny fokozódása és az Euro-zónához való integráció olyan előnyök, melyek a magyar reálgazdaság jelen struktúrájával és teljesítőképességével messze ellensúlyozná a monetáris eszközök elvesztése okozta hátrányokat és a fiskális szigorításokat.
Összességében én csak annyit szerettem volna mondani, hogy az elmúlt 2-3 év populista politikai intézkedéseknek alárendelt megborult fiskális egyensúly nem volt indokolható, mivel nem látom sem azokat a szociális, sem gazdasági struktúrális átalakításokat, amivel előbbre lennénk, viszont felelőtlen költekezést, szavazatok közpénzen való vásárlását igen. Jelenleg 2-4 évvel fizetünk meg ezért, ami személy szerint engem rendkívül bosszant, mert elvesztegetett időnek tartom, ezenkívül az kiszámíthatatlnság ellensége az üzleti élet számára megkívánt kiszámíthatóságnak. Hogy lehet így hosszú távú üzleti tervet készíteni? Hogyan vonzzuk így a külföldi tőkét? Milliárdoktól esünk el, de nem forintban...
Jelen helyzetbe immár valóban káros lenne az eddigi ütemterv tartása, viszont idáig nem szabadott volna eljutni. A Figyelő egyik számában vetette fel az egyik író, talán Gömöri Endre a móri mészárlással kapcsolatban felvetődött halálbüntetéssel kapcsolatban, hogy az vajon miért nem jut eszébe senkinek, hogy a politikusokat esetleg büntetőjogi felelősség terhelné az ilyen jellegű döntésekért...hmm...
[ 2004. március 13.: special szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 13. 13:23
idézet:
Ezt írta special:
Összességében én csak annyit szerettem volna mondani, hogy az elmúlt 2-3 év populista politikai intézkedéseknek alárendelt megborult fiskális egyensúly nem volt indokolható, mivel nem látom sem azokat a szociális, sem gazdasági struktúrális átalakításokat, amivel előbbre lennénk, viszont felelőtlen költekezést, szavazatok közpénzen való vásárlását igen. Jelenleg 2-4 évvel fizetünk meg ezért, ami személy szerint engem rendkívül bosszant, mert elvesztegetett időnek tartom, ezenkívül az kiszámíthatatlnság ellensége az üzleti élet számára megkívánt kiszámíthatóságnak. Hogy lehet így hosszú távú üzleti tervet készíteni? Hogyan vonzzuk így a külföldi tőkét? Milliárdoktól esünk el, de nem forintban...[/quote]
Ez így van, bár én 2000-től datálom a romlás kezdetét - és ca. fél éve kezdett el javulni valami...
idézet:
Jelen helyzetbe immár valóban káros lenne az eddigi ütemterv tartása, viszont idáig nem szabadott volna eljutni.[/QB][/quote]
Korrekt.
Elküldve: 2004. 03. 13. 16:42
idézet:
Ezt írta special:
...........Viszont azon előnyök, melyek a spekulációs veszélyek megszűnése, az árfolyamkockázatok eltűnése, a monetáris politika hibás döntései veszélyének a megszűnése(!), a valutakonverzió költségeinek eltűnése, a transzparensebbé váló árak miatt a verseny fokozódása és az Euro-zónához való integráció olyan előnyök..........[/quote]
Na, ez a legnagyobb hátránya.
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2004. 03. 16. 08:02
Elküldve: 2004. 03. 16. 10:35
idézet:
Az a meggyozodésünk, hogy minden szakértonek, vezetonek joga van egy témában egyszer tévednie. Két ízben azonban nem: mert vagy képtelen tanulni a hibáiból, vagy érdekei nem esnek egybe annak az intézménynek, országnak az érdekeivel, amelyben muködik. Cicero azzal kezdte az összeesküvo Catilinát támadó beszédét a római szenátusban: "Hát még meddig élsz viszsza türelmünkkel?" Mi ezzel fejezzük be.[/quote]
Bácskai Tamás, Zdeborsky György: [url="http://"http://www.nol.hu/Default.asp?DocCollID=164547&DocID=140729#140729"]Még egyszer a forint kálváriájáról[/url]
Samott
Elküldve: 2004. 03. 16. 19:43
Nézd meg a ma népszabi címlapját...Az inflácó asszem 5 százalék körül volt..."
5%???
Ja, hogy a népszabóban volt? Akkor már értem a fals adatokat!
Elküldve: 2004. 03. 16. 19:50
idézet:
Fogyasztói árak, 2004. február
2004. februárban az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 1,2% volt, 2003. februárhoz viszonyítva pedig 7,1%-kal növekedtek az árak. 2004. februárban az „alapdrágulás” (maginfláció) 2003. februárhoz viszonyítva 6,1% volt.
Az egyhavi áremelkedés valamivel több mint egyharmadát az áfa és jövedéki adóváltozások okozták.
Az előző hónaphoz viszonyított árszínvonalat a háztartási energia drágulása 0,62%-kal, a szolgáltatásoké 0,37%-kal, az élelmiszereké 0,25%-kal, a szeszes italoké, dohányáruké 0,13%-kal emelte, míg a ruházkodási cikkeknél bekövetkezett
árcsökkenés 0,12%-kal, a tartós fogyasztási cikkeké 0,01%-kal mérsékelte.
...[/quote]
Elküldve: 2004. 03. 16. 19:52
idézet:
Ezt írta special:
Tökönszúrom magam, ha tényekről kezd el valaki vitázni:
[/quote]
Szita lett már?![]()
![]()
Lehellet megszegik
Elküldve: 2004. 03. 16. 19:52
idézet:
Ezt írta Anitaa:
"Ezt írta Litium:
5%???Van az 7 is!!![/quote]
A 2003-as ev inflacios adatarol volt szo... az pedig: 4,7% volt. ([url="http://"http://www.ksh.hu/pls/ksh/docs/hirek/fobbmut/fmfar.html"]ksh[/url]) Mi is ez? Szandekos csusztatas, vagy csak egyszeru figyelmetlenseg?
idézet:
Ezt írta Anitaa:
Ja, hogy a népszabóban volt? Akkor már értem a fals adatokat![/quote]
Akkor, hogy is van ez:
idézet:
Sajnos ez így van, ezért kell sok helyről informálódni...[/quote]
?
Samott
Elküldve: 2004. 03. 16. 21:14
?
Samott
Sorry, télleg elnéztem a dolgot, nem a 2003, hanem február, ahogy az a legutóbbi hozzászólásokban van... :confused:
OFF:
Viszont azt nem tudom, hogy az, hogy számomra a népszabó nem teljesen hiteles, miért ütközik azzal, hogy több helyről kell informálódni?
Elküldve: 2004. 03. 16. 21:18
idézet:
Ezt írta Anitaa:
Ezt írta Samott:
?
Samott
Sorry, télleg elnéztem a dolgot, nem a 2003, hanem február, ahogy az a legutóbbi hozzászólásokban van... :confused:
OFF:
Viszont azt nem tudom, hogy az, hogy számomra a népszabó nem teljesen hiteles, miért ütközik azzal, hogy több helyről kell informálódni?[/quote]
Mijjaza népszabó? Kínai piac?![]()
Lehellet megszegik
Elküldve: 2004. 03. 16. 21:26
idézet:
Ezt írta Anitaa:
OFF:
Viszont azt nem tudom, hogy az, hogy számomra a népszabó nem teljesen hiteles, miért ütközik azzal, hogy több helyről kell informálódni?[/quote]
Mert altalaban akik igy nyilatkoznak meg: "Ja, hogy a népszabóban volt? Akkor már értem a fals adatokat!" (pedig egy az egyben atvett ksh adatokrol volt szo) azok egy olyan ujsagot tartanak etalonak amelyik kozel szaz sajtopert vesztett el alig 2 ev alatt...Hidd el nekem a "nepszabonal" nem nagyon talalsz hitelesebb lapot a magyar napilap piacon (persze botlanak ok is - lasd Teller level de az arany akkor is 100:1-hez). Hetilapnak meg ott van a HVG (es meg veletlenul sem a Demokrata)... az interneten hozzafersz minden laphoz, meg fizetni sem kell erte... tenyleg erdemes tobb forrasbol tajekozodni, de vannak olyan organumok amelyeket nagyobb ovatossaggal kell kezelni... de idovel rajossz majd erre Te magad is.
Samott
Elküldve: 2004. 03. 16. 21:54
idézet:
Ezt írta Rive:
Márpedig, itthon lassan boldog-boldogtalan központilag meghatározott bérek és árak szerint dolgozik...
[/quote]
Erre csak az Új Gazdasági Mechanizmus zökkenőmentes végrehajtása hozhat megoldást.
Lehellet megszegik
Elküldve: 2004. 03. 16. 22:14
idézet:
Ezt írta L:
Erre csak az Új Gazdasági Mechanizmus zökkenőmentes végrehajtása hozhat megoldást.[/quote]
Csaknem szemelyesen Dr. Agy-hoz van szerencsenk?
Samott
Elküldve: 2004. 03. 17. 08:05
idézet:
Ezt írta Anitaa:
"Ezt írta Litium:
5%???Van az 7 is!!!
Ja, hogy a népszabóban volt? Akkor már értem a fals adatokat!
[/quote]
Nem a népszabiban volt. Mint már említették 4,7
[ 2004. március 17.: Litium szerkesztette a hozzászólást ]

Súgó
A téma zárva.