HWSW Informatikai Kerekasztal: Államháztartástan - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Államháztartástan Értékeld a témát: -----

#861 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 18. 08:13

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. nov. 17., szerda - 17:38

Igen, valami ilyesmit akartam én is írni, de nem tudtam volna ilyen jól leírni. Vagyis kedves Rive, itt most épp te vagy az aki egy sztereotipiát hangoztat.

Nos, én nem így gondolom továbbra sem. Mindenesetre a saját véleményedhez jogod van. Ez alapján tehát a kifogásolt hozzászólás mérlege: egy rasszista benyögés, két tájékozatlanság, egy meggondolatlan és egy üres frázis :)

Szerkesztette: Rive 2004. 11. 18. 08:14 -kor

Elköltöztem :-)

#862 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 08:15

Satriani, Hasse: hogy bírjátok ki ezt a gyógypedet :confused: Tényleg ovoda...

#863 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 08:23

Az USA köszöni, jól van. A korábbi erős dollár mellett pangó gazdasága a dollár erejének csökkenésével párhuzamosan erőre kapott, a rossz pénzügyi helyzet ellenére.

Napi kérdés: Az EU egyre erősebben aggódik a gyenge dollár - a dollárhoz képest túl erős - euro miatt. Az erős valuta itt ráadásul pangó gazdasággal és EU-viszonylatban magas inflációval párosul. Itthon Járai (és mások) szerint az erős forint nem csökkenti a versenyképességet.

Ezek szerint erősebbek vagyunk, mint az EU, és okosabbak, mint az amcsik? :smoker:

#864 Felhasználó inaktív   cyberde 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 18. 09:04

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. nov. 17., szerda - 13:27

... furcsa hogy egy APEHnak nem tűnik fel a bejelentett 53e fizetés mellett, hogy a 2 emeletes, épitési engedély nélkül felhúzott apró vityilló előtt vajon miből áll az S600 Lorinzer. Én nem irigykedem, demagógkodom, csak érdekelne a titok, hogy vajon ezt minimálbérből hogyan lehet megoldani?
...

Azok a cégek, akik a társasági törvény hatálya alá tartoznak, a nyereségüket a 18% (2004-ben)társasági nyereségadó megfizetése után  20% (2004-ben) forrásadó megfizetése után osztalékként -a tulajdonosok között- kioszthatják.

Magyarul -a példa szerint- lehet a fizetésed havi btto minimálbér, a jövedelmed pedig évi netto Xmilliárd.

Szerkesztette: cyberde 2004. 11. 18. 09:28 -kor

#865 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 09:06

Idézet: Rive - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 8:15

Satriani, Hasse: hogy bírjátok ki ezt a gyógypedet :confused: Tényleg ovoda...

Tegnap jól szórakoztam. Ma nem megyek bele.

#866 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 09:32

Idézet: Rive - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 9:13

Nos, én nem így gondolom továbbra sem. Mindenesetre a saját véleményedhez jogod van. Ez alapján tehát a kifogásolt hozzászólás mérlege: egy rasszista benyögés, két tájékozatlanság, egy meggondolatlan és egy üres frázis :)

irjál valamit a témában is, ne csak maszatoljál és a sztereotipiádat hangoztasd

#867 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 09:37

Idézet: Rive - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 8:23

Ezek szerint erősebbek vagyunk, mint az EU, és okosabbak, mint az amcsik? :smoker:

Ez elég provokatív :D (Ráadásul valahol a válasz is benne van a kérdésben ;))

Erre próbáltam volna az előző oldalon is terelni a beszélgetést, de senki nem foglalkozott a felvetéssel.

#868 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 09:41

Idézet: Pikkolo - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 9:32

irjál valamit a témában is, ne csak maszatoljál és a sztereotipiádat hangoztasd

Blablabla. Ha van kinek írni, akkor írok, ahogy eddig is. Neked, meg az ovodás haverjaidnak ennyi jár, nem több :)

#869 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 09:43

Idézet: Satriani - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 9:37

Ez elég provokatív :D (Ráadásul valahol a válasz is benne van a kérdésben ;))

Erre próbáltam volna az előző oldalon is terelni a beszélgetést, de senki nem foglalkozott a felvetéssel.

Provokatívnak szántam :)

Naná, hogy senki se foglalkozott a kérdéssel. Ehhez már gondolkozni kell, nem elég a pártsajtóból összeollózott beszóláskönyvtár :)

Szerkesztette: Rive 2004. 11. 18. 09:45 -kor

#870 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 09:45

Idézet: Pikkolo - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 9:32

irjál valamit a témában is...

Ez rád is vonatkozik. Jó lenne, ha végérvényesen befejeznéd a másik (bárki) kóstolgatását és inkább a témához kapcsolódó gondolataidat osztanád meg velünk. Ha kérhetem.

#871 Felhasználó inaktív   Mulder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 09:45

Idézet: Rive - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 7:23

Az USA köszöni, jól van. A korábbi erős dollár mellett pangó gazdasága a dollár erejének csökkenésével párhuzamosan erőre kapott, a rossz pénzügyi helyzet ellenére.

Napi kérdés: Az EU egyre erősebben aggódik a gyenge dollár - a dollárhoz képest túl erős - euro miatt. Az erős valuta itt ráadásul pangó gazdasággal és EU-viszonylatban magas inflációval párosul. Itthon Járai (és mások) szerint az erős forint nem csökkenti a versenyképességet.

"beledoglunk az eros forintba"

Nagyon 1 hullamhosszon gondolkoztok. Leszamitva 1-2 kozgazdaszt nalunk (minimalis) sehol europaban nem tornek landzsat a gyenge nemzeti fizetoeszkoz mellett!!!

Jarainak ALKOTMANYBAN rogzitett kotelessege vedeni a forint arfojamat. Lehet arrol vitazni hogy jo-e az alkotmany de alkotanysertesre buzditani, annak eleresehez nyomast gyakorolni egy fuggetlen jegybankra az eleg alsagos dolog.

Persze hogy magas a kamat hiszen csak igy tudja tenni a dolgat Jarai es vedeni a forintot. A forint arfojama nem csak a monetaris hanem a fiskalis politikatol fugg. Ergo ha nem lettek volna ekkora bazi nagy hianyok az allamkasszaban, akkor nem lenne szukseg ijen magas kamatra, hiszen volt ez mar 6.5% is.

Egyedul az exportoroknek lenne jo ha gyenge lenne, nekik is csak akkor ha itthon viszont nem kerulne semmi se tobbe. Ez egy ijen kis piaccal biro orszagnal lehetetlen. Azt se felejtsuk el hogy a kulkereskedelmi merleg negativ, tehat tobbet importalunk mint exportalunk. Gyengebb forintnal tobbet fizetunk mindenert ami bejon beleertve az aramot/benzint is. Ez utobbinal a nagy adok miatt 1Ft-nyi dragulas a koolaj araban az 2.5Ftos dragulast jelent a kutaknal. Nemzeti valutat gyengiteni konnyu, erositeni mar nehez. Ukranoknal romanoknal magas az inflacio gyenge a hazai penz, megsem rohanjak le exportoreik europat.

#872 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 09:53

Idézet: Mulder - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 9:45

"beledoglunk az eros forintba"

Nagyon 1 hullamhosszon gondolkoztok. Leszamitva 1-2 kozgazdaszt nalunk (minimalis) sehol europaban nem tornek landzsat a gyenge nemzeti fizetoeszkoz mellett!!!

Blablabla. Legalább fél éve témában tartom az erős forint témakörét, az 'egy-két közgazdász' pedig jelen pillanatban nagyjából az exporttól függő ipar/kereskedelem, valamint az eurozóna pénzügyminiszterei. A többit lásd a topik első tíz oldalán - nem érsz annyit, hogy még egyszer leírjak miattad bármit is.

Idézet: Rive - Dátum: 2004. márc. 9., kedd - 8:39

Az olcsóságot több dolog okozza, együtt.

A 'legközelebbi' ok a forint árfolyama, legalábbis jelenleg. Ha erős a nemzeti valuta, akkor olcsó az import, és drága az export.

Pl. az USA pillanatnyi fellendülését legalább részben a túlértékeltből hirtelen alulértékeltté váló dollár okozza: a hazai termelőik helyzetbe kerültek a külföldi piacokon. Sajátossága az esetnek, hogy a helyi piacot annak mérete miatt a külföldi termelők nem óhajtják feladni, és inkább lenyelik az árfolyam változása miatt lecsökkent hasznonkulcsaikat, de nem emelik az árakat.

Ugyanez hazai viszonylatban a külföldről importált termékek áremelkedésével - növekvő inflációval - jár együtt. Ez fordítva is igaz: az erős nemzeti valuta az importált termékek olcsóságán keresztül az inflációt csökkenti. Igaz, közben ellehetetleníti a hazai termelőket, így hosszútávon kivérezteti az országot... Ugyanígy, a tartós alulértékeltségből fakadó versenyelőny konzerválhat egy kedvezőtlen, gazdaságtalan termelési szerkezetet.

Szerkesztette: Rive 2004. 11. 18. 10:01 -kor

#873 Felhasználó inaktív   Mulder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 09:58

Idézet: Rive - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 8:53

Blablabla. Legalább fél éve témában tartom az erős forint témakörét, az 'egy-két közgazdász' pedig jelen pillanatban nagyjából az exporttól függő ipar/kereskedelem, valamint az eurozóna pénzügyminiszterei. A többit lásd a topik első tíz oldalán - nem érsz annyit, hogy még egyszer leírjak miattad bármit is.

Az inkabb hanyagoljuk hogy te mennyiet ersz, mert szvsz konvergal a 0-hoz. 1Xuen nem ertem hogyha kifogysz az ervekbol miert kell szemejeskedni.

#874 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 11:37

Idézet: Drummaster - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 10:45

Ez rád is vonatkozik. Jó lenne, ha végérvényesen befejeznéd a másik (bárki) kóstolgatását és inkább a témához kapcsolódó gondolataidat osztanád meg velünk. Ha kérhetem.

Olvassál vissza és megláthatod, hogy irtam ami egyeseknél kivágta a biztosítékot, de rive azóta is csak ködősít és tereli a szót. Érdekes, hogy neki ezt nem irod, miért?

Láthatod rive utolsó hozzászólásán is, hogy csak leszólni tud és mást nem, erre te másoknak mondogatsz olyat amit neki kéne, kettős mérce magasfoka.

Szerkesztette: Pikkolo 2004. 11. 18. 11:38 -kor

#875 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 11:45

Idézet: Pikkolo - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 11:37

Láthatod rive utolsó hozzászólásán is, hogy csak leszólni tud és mást nem, erre te másoknak mondogatsz olyat amit neki kéne, kettős mérce magasfoka.

Ha venned a faradsagot es visszaolvasnal nehany oldalt lathatnad, hogy itt erdekes, komoly vita folyt amig Mulderrel meg nem jelentetek...

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#876 Felhasználó inaktív   Mulder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 11:52

Idézet: Samott - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 10:45

Ha venned a faradsagot es visszaolvasnal nehany oldalt lathatnad, hogy itt erdekes, komoly vita folyt amig Mulderrel meg nem jelentetek...

Samott

Komoj vita fojt mint az egymas koztben az ATV-n annak idejen. A baj az hogy eltero allaspontot nem tudtok toleralni. 1 rossz szot nem irtam rivere az elozo postot leszamitva mig o vegig piszkalodik. komoj vita fojhatna most is de a sajat velemenyen kivul mast nemigazan hall meg. Amig csak balrol keverik a poltopicot addig nem is poltopic ha mar kicsit kiegyensujozottabb akkor az mar elvadultnak minosul.

#877 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 11:57

Idézet: Mulder - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 11:52

Komoj vita fojt mint az egymas koztben az ATV-n annak idejen. A baj az hogy eltero allaspontot nem tudtok toleralni. 1 rossz szot nem irtam rivere az elozo postot leszamitva mig o vegig piszkalodik. komoj vita fojhatna most is de a sajat velemenyen kivul mast nemigazan hall meg. Amig csak balrol keverik a poltopicot addig nem is poltopic ha mar kicsit kiegyensujozottabb akkor az mar elvadultnak minosul.

Sokkal jobban tolerálná a topicban mindenki, ha szakmai érvekkel operálnál, még akkor is, ha azzal éppen nem ért egyet a vitapartnered. De üres puffogtatásokkal, benyögésekkel nem jutsz előre. Sajnálom egyébként, mert én nagyon szívesen olvasnám más nézőpontból a gazdasági események tálalását, de szakmai felkészültséged hiányában csak az egyik olvasatot tudom magamban értékelni.

Szerkesztette: bbence 2004. 11. 18. 11:57 -kor

Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#878 Felhasználó inaktív   Mulder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 11:58

Idézet: Pikkolo - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 10:37

Érdekes, hogy neki ezt nem irod, miért?

egyet kell ertemnem a 2-os merve fogalmaval, 1X nem lattam hogy irta volna neki barki is hogy nem kene szemejeskedni, meg szerkezd ki meg hasonlok.

Kisertetiesen hasonlit a t2k-s esetez, amikor vegig anyazott engem, Abelt meg Danit (meg aki epp akadt) megfogattuk hogy nem reagalunk neki semmit, de amikor mar 15X egymas utan frocsogott es osoket emlegetett akkor kapott 1 hasonlo stilusu valaszt erre mi lettunk letolva hogy miert kellett ezt irni, meg kulonben is ugy volt hogy nem reagalunk ra, meg minden balhehoz 2 ember kell ugyhogy ne kenjuk az egeszet ra, bumm. Az hogy elotte vagy 30X karomkodott az nem volt gaz, csak az hogy 1X vissza lett szolva neki.

No, mind1, maradjunk a topic cimenel.

#879 Felhasználó inaktív   Mulder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 12:04

Idézet: bbence - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 10:57

Sokkal jobban tolerálná a topicban mindenki, ha szakmai érvekkel operálnál, még akkor is, ha azzal éppen nem ért egyet a vitapartnered. De üres puffogtatásokkal, benyögésekkel nem jutsz előre. Sajnálom egyébként, mert én nagyon szívesen olvasnám más nézőpontból a gazdasági események tálalását, de szakmai felkészültséged hiányában csak az egyik olvasatot tudom magamban értékelni.

olvasd el az oldal tetejen levo hozzaszolasomat, ertelmezd a problmat amit felvettem es maris lathatsz 1 nagy szemleletbeli kulonbseget.

#880 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 12:04

Nah, megjöttem én is. :)

Mulder, Pikkolo: a ti megérkezésetekig gazdasági témákról volt szó, többé-kevésbé jártas emberek vitáztak a gazdaság állapotáról, név és párt említése nélkül. Ezt nem lehet tagadni, tessék pár oldalt visszaolvasni.
Piftuka: igazad lett, beköltözött a politika a topicba. Nem személyeskedés: csak azután költözött be, hogy a Visszabeszélőben meg lett említve. :(

Pár ingoványos talajra révedés:

Idézet: Pikkolo

Úgy is lehetne az államvasszába több pénz juttatni, ha a közbeszerzéseknél (pl. volvo buszok) nem a külföldit veszik meg hanem a hazait részesítik előnyben.

Magyar cég nem indult a pályázaton...

Idézet: Mulder

Ez viszont nagyban arthat a forintnak is ami viszont az allamhaztartas hianyat fogja novelni hiszen adosagunk nagyresze nem forintban van es igy ha gyengul majd a forint no a deviza adosagunk.

Idézet: AKK Rt.

Forintadósság: 8.746Mrd forint.
Devizaadósság:2.994,3Mrd forint.

Ha jól számolok, kb. háromszor akkora a forintadósság, mint a devizaadósság...

Idézet: Satriani

És mit gondolsz, most erős vagy gyenge a forint? Ez kinek jó, kinek rossz, miért jó/rossz?

Ezt Muldertől kérdezte, válasz ennyi volt rá:

Egyedul az exportoroknek lenne jo ha gyenge lenne, nekik is csak akkor ha itthon viszont nem kerulne semmi se tobbe. Ez egy ijen kis piaccal biro orszagnal lehetetlen. Azt se felejtsuk el hogy a kulkereskedelmi merleg negativ, tehat tobbet importalunk mint exportalunk.

Igen, negatív. És mivel lehet ösztönözni, hogy gyorsabban nőjön az export, mint az import? Gyenge forinttal... Senki nem akar visszaállni az egyensúlyromboló gazdaságpolitikára, az igen csúnya lenne. A gyenge forint okozta inflációval való ijesztgetés pedig egyszerűen alaptalan, amikor 260 fölött volt a HUF/EUR és 280 fölött a HUF/USD árfolyam, akkor sem volt drágább a benzin és nem volt nagyobb az infláció sem. Ezek az összefüggések nem ilyen egyszerűek.

Leszamitva 1-2 kozgazdaszt nalunk (minimalis) sehol europaban nem tornek landzsat a gyenge nemzeti fizetoeszkoz mellett!!!

Figyelmen kívül hagyod, hogy tőlünk nyugatra kicsit nagyon más a történelmi/gazdasági helyzet, velük nem lehet összehasonlítani a magyar gazdaságot, annyira speciális eset vagyunk. Egyébként tévedsz, az EU is állandóan sopánkodik a túl erős € miatt, az amerikaiak pedig sikeresen gyengítették a dollárt, ezzel szépen fel is pörgött a gazdaságuk. Volt a HUF/USD középárfolyam 280 forint fölött is, most 190 körül van!

Idézet

Jarainak ALKOTMANYBAN rogzitett kotelessege vedeni a forint arfojamat.

Idézet

2001. évi LVIII. törvény

a Magyar Nemzeti Bankról1

Az Országgyűlés törvényt alkot a Magyar Nemzeti Bankról, annak elsődleges céljairól, alapvető feladatairól, intézményi, szervezeti, személyi, pénzügyi függetlenségéről, működéséről, figyelemmel a fejlett piacgazdaság követelményeire.

I. Fejezet

A MAGYAR NEMZETI BANK JOGÁLLÁSA, ELSŐDLEGES CÉLJA ÉS ALAPVETŐ FELADATA

1. § A Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) a Magyar Köztársaság központi bankja. Az MNB, valamint döntéshozó szerveinek tagjai e törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat a Kormánytól vagy bármilyen más szervtől.
2. § Az MNB elnöke az Országgyűlésnek beszámolási kötelezettséggel tartozik.
3. § (1) Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása.
(2) Az MNB elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül, a rendelkezésére álló monetáris politikai eszközökkel támogatja a Kormány gazdaságpolitikáját.

Az MNB alapvető feladatai

4. § (1) Az MNB a nemzeti fizetőeszköz értékállóságának védelme érdekében meghatározza és megvalósítja a monetáris politikát.
(2) Az MNB kizárólagosan jogosult bankjegy- és érmekibocsátásra. Az MNB által kibocsátott bankjegy és érme a Magyar Köztársaság törvényes fizetőeszköze.
(3) Az MNB hivatalos deviza- és aranytartalékot képez és kezeli azt.
(4) Az MNB a devizatartalék kezelésével és az árfolyampolitika végrehajtásával kapcsolatban devizaműveleteket végez.
(5) Az MNB kialakítja és szabályozza a belföldi fizetési és elszámolási rendszereket, támogatja azok biztonságos és hatékony működését.
(6) Az MNB a feladatai ellátásához szükséges statisztikai információkat gyűjt és tesz közzé.
(7) Az MNB támogatja a pénzügyi rendszer stabilitását, valamint a pénzügyi rendszer prudenciális felügyeletére vonatkozó politika kialakítását és hatékony vitelét.
(8 ) Az MNB egyéb tevékenységet - jogszabályban meghatározott felhatalmazás alapján - csak elsődleges célja és alapvető feladatai teljesítésének veszélyeztetése nélkül folytathat.

Ez utobbinal a nagy adok miatt 1Ft-nyi dragulas a koolaj araban az 2.5Ftos dragulast jelent a kutaknal.

Ezt alátámasztanád egy linkkel?

Szerkesztette: Carmaged 2004. 11. 18. 12:22 -kor

Téma megosztása:

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • Utolsó »