Idézet: Raynes - Dátum: 2013. 06. 30. 15:24
Hát, a Brummie, meg a Geordie sem a kedvencem. A leghíresebb birminghami beszélő
Ozzy Osbourne, elég sok interjúvideó van róla a jú thúbon. Hála az égnek, nem nagyon találkozni ilyen beszéddel globális szinten.
Ozzy már többször bevallotta, hogy neki kompletten kiesnek a 80as évek.
Egy hozott -rút- anyanyelvi dialektus az ő mentális állapotában bármi lehet, csak nem viszonyítási alap.
Egyébként, (csak hogy hazabeszéljek) mondjuk pincérként eltöltenél max 1 hónapot, egy turisztikailag frekventáltabb vendéglátó egységben, hamar leromlana az angolod, nyelvtanilag is, kiejtésileg is.
Az, hogy nem angol anyanyelvű nációk milyen szinten beszélik (és ejtik ki) az angolt, az egy dolog, de hogy pl velsziek és (valami világvégi) vidéki angolok nem értik meg egymást angolul, az azért mindent elárul az angol nyelvről és az ő kiejtéséről.
Én éltem Londonban majdnem egy évet. Nyelviskolába is jártam ott. Gimiben is tanultam. Valszeg ezért sokszor túl is bonyolítom a nyelvtant. Emiatt, leginkább az amcsik azt hiszik valami verset akarok szavalni.
Az élő angolban a 12 igeidőből max 6ot használnak. (inkább használják a cselekvő, szenvedő, műveltető szerkezeteket)
Jártam már sok felé a világban úh tudom, Oxford English-t max a BBC (CNN) narrátorok/kommentátorok használnak. Arra gyúrni felesleges erőfeszítés és soha nem fog sikerülni. (Nyilván kell egy minimum kiejtés, mert pl a könyvből angolt tanult Kossuth Lajos fonetikusan előadott, angol parlamenti beszédét senki nem értette, bár leírva hibátlan volt.) Arról nem beszélve, hogy egy anyanyelvi magyar berögzült garati hangképzése és nyelvállása teljesen más, mint egy angolé.
Van szinkrontolmács haverom. Saját bevallása szerint 100%ot ért 90%ot beszél. És az ő kiejtése sem 100%os. Ő volt (az angol műfordító!!!) Göncz Árpi kanadai-angol tolmácsa, merthogy ilyen szinten az sem mindegy, ki hol tanulta az angolt. Ahogy én megmondom, hogy london-cockney, vagy usa keleti-nyugati part, ausztrál, lengyel, paki, ruszki, kínai, magyar, stb, egy jobb fülű bennszülött, róla is megmondja, hogy nem született angol.