Elküldve: 2011. 04. 22. 15:12
A Föld forgásáról
Este, amikor már az ágyba készülődtem, a szobámba lépett és így szólt:
— Nem zavarnám meg nyugalmában, ha nem gondolnám, hogy aki fél nap alatt ilyen nagy utat tud megtenni, ahhoz is ért, hogy egyhamar ne fáradjon el. Még nem is mondtam tette hozzá —, milyen mulatságos vitám volt önnel kapcsolatban a mi jezsuita atyáinkkal? Váltig erősködnek, hogy ön varázsló; s legfeljebb azt a kegyet érheti el náluk, hogy csupán szélhámosnak tartsák. S valóban, az a mozgás, amely ön szerint a föld sajátja, elég kényes paradoxon; ami meg engem illet, hogy őszintén szóljak, én azért nem osztom a véleményét, mivel, ha csak tegnap indult is Párizsból, a föld mozgása nélkül is ideérkezhetett; mert ha önt a nap mozgatta, flaskók segítségével, nem hozhatta-e mindjárt ide, hiszen Ptolemaiosz7 és a modern filozófusok szerint éppen azt a kerülőt futja meg, amelyet ön a földnek tulajdonít? Aztán hogyan képzeli ön, hogy a nap mozdulatlan, mikor pedig látjuk a járását? és mi a valószínűsége annak, hogy a föld ilyen gyorsan forog, amikor szilárdnak érezzük a lábunk alatt? —
— Uram — válaszoltam néki —, nagyjából elmondom azokat az okokat, amelyek erre az ítéletre késztetnek. Először is, maga a józan ész sugallja nékünk, hogy a nap a világmindenség középpontjában helyezkedett el, hiszen minden természetes testnek szüksége van erre az alapvető tűzre; éppen azért lakik e birodalom szívében, hogy gyorsan kielégíthesse bármelyik rész szükségletét, amint a nemzések kiváltó oka is mindig a test középpontjában van elhelyezve, hogy hatása egyenletesen és könnyebben érvényesüljön; a bölcs természet is így helyezte el a nemzőszerveket az emberben, a magházat az alma közepén, a magokat a gyümölcs belsejében; így védi a hagyma százszorosan rétegződő héjával azt az értékes csírát, amelyből tízmillió új hagyma meríti lényegét. Mivel pedig ez az alma parányi, önmagában zárt mindenség, magháza is melegebb többi részénél, ez az ő napja, amelyből a glóbusát fenntartó meleg kisugárzik; s a csíra, e vélekedés szerint, a kis világ kicsiny napja, amely e kis tömeg éltető sóit melengeti és táplálja.
Mindezt feltételezve tehát azt mondom, hogy szüksége lévén fényre és hőre, valamint e nagy tűz hatására, a föld önmaga körül forog, hogy minden porcikája egyenletesen részesüljön e létét fenntartó erőben. Éppen olyan nevetséges volna azt hinni, hogy e hatalmas fénylő test egy számára jelentéktelen pont körül forog, mint arra gondolni, hogy, amikor pacsirtát sütünk, a kemencét forgassuk körülötte. Más szóval, ha a napnak tulajdonítjuk ezt a fáradságot, mindjárt azt is képzelhetjük, hogy az orvostudománynak van szüksége a betegre; hogy az erősnek kell meghajolni a gyenge előtt, s a nagynak a kicsit szolgálni; s hogy nem a hajó cirkál egy tartomány partja mellett, hanem a tartományt kéne mozgatni a hajó körül.
Ha pedig csak nehezen tudja megérteni, hogy mozoghat egy ilyen súlyos tömeg, vajon, s erre feleljen, kérem, könnyebbek-e a csillagok és az egek, melyeket pedig olyan szilárdnak vél? Mivel tudjuk, hogy a föld kerek, még mindig egyszerűbb, ha formájából a mozgására is következtetünk. De az eget miért vélnénk gömbölyűnek, hiszen ezt semmiképp sem állíthatjuk, márpedig, ha nem ez a formája, biztos, hogy nem tud mozogni. Nem is az önök excentrikus és koncentrikus köreit vagy epiciklusait kifogásolom;8 mindezt csak zavarosan tudná megmagyarázni, és az én rendszeremben nincs is erről szó. Inkább beszéljünk e mozgás természetes okairól.
Önök arra a feltételezésre kényszerülnek, hogy glóbusaikat valami szellemi erő mozgatja és irányítja. De én nem akarom megzavarni a Legfőbb Lény nyugalmát, mivel ő nyilván tökéletesnek alkotta a természetet, s bölcsessége csakis olyan módon fejezhette be e művét, hogy ami hibátlan az egyik dologban, nem lehet hiányos a másikban; én azt mondom tehát, hogy magában a földben találom meg azokat az erőket, amelyek mozgatják. Azt mondom, hogy a nap hatékony sugarai körforgásuk során a földhöz érnek és megmozgatják, ahogy mi is megmozgatunk egy golyót, ha a kezünkkel ütögetjük; másrészt, a nap felé eső oldalán, állandó gőzölgések szállnak fel a föld mélyéből, a középrétegben a hideg visszaveri őket, s ezek, rézsút csapódva a földre, körforgást adnak néki.
A két további mozgás magyarázata még kevésbé bonyolult, mert szíveskedjék csak figyelembe venni, hogy…
Az alkirály most félbeszakított:
— Ne fáradjon — mondta —, én is olvastam Gassendi néhány könyvét ezekről a kérdésekről; viszont arra kérem, hallgassa meg, mit felelt egyszer nékem az egyik atya, aki az ön véleménye mellett tört lándzsát:
„Én is azt gondolom — mondta —, hogy a föld forog, de nem abból az okból, amelyre Kopernikusz hivatkozik, hanem mivelhogy a pokol tüze, mint a Szentírásból tudjuk, a föld középpontjában lévén, a kárhozottak, a lángok hevétől menekülve, a boltozat felé igyekeznek, s így megforgatják a földet, ahogy a kutya, forgatja a kereket, ha bele van zárva s szaladni kezd.” —
Egy ideig közös erővel méltattuk ezt a gondolatot, a jó atya buzgalmának szép bizonyítékát; végül az alkirály azt mondta, hogy nagyon csodálkozik, miért fogadták el általában Ptolemaiosz rendszerét, mikor pedig olyan kevéssé valószínű.
— Uram — feleltem —, a legtöbb ember érzékei szerint ítél, és szeme tapasztalásának hisz; és ahogy az utazó, kinek hajója a part mellett cirkál, azt hiszi, hogy nem ő mozdul, hanem a part halad, az emberek is az ég körül forognak a földdel együtt, de azt hiszik, hogy az ég forog körülöttük. Tegye hozzá a földi lények mérhetetlen gőgjét, s azt a meggyőződését, hogy a természet csakis érettük van; ezt a miénknél négyszázharmincnégyszer9 nagyobb égitestet, mert érlelni kellett a mi naspolyáinkat és megnöveszteni a mi káposztáinkat? Én távolról sem osztom arcátlanságukat, hanem azt hiszem, hogy a bolygók a nap körül keringő világok, s hogy az állócsillagok szintén napok, melyeknek vannak bolygói, vagyis világai, csak nem látjuk őket, részben parányi voltuk miatt, de azért sem, mivel kölcsönzött fényük nem juthat el hozzánk. Mert hogyan is vélhetjük jóhiszeműen, hogy ezek a tágas glóbusok puszta síkságok csupán, a miénket viszont, csak mert mi görnyedünk itt egy tucatnyi csirkefogó dicsőségére, azért alkották, hogy valamennyinek parancsoljon? Hogyant mivel a nap segítségével mérjük napjainkat és éveinket, ez mindjárt azt jelentené, hogy csakis azért teremtették, hogy ne menjünk. fejjel a falnak?10 Nem, nem, ha ez a látható Isten világít is az embereknek, csak véletlenül teszi, ahogy a király fáklyája is véletlenül világít a teherhordónak, aki áthalad az úton.
— De — felelte az alkirály —, ha igaz, amit ön mond, s minden állócsillag egyben nap is, ebből az is következnék, hogy a világ végtelen, mivel azok a népek, amelyek az ön által napnak vélt állócsillag körül mozgó világon laknak, minden valószínűség szerint újabb állócsillagokat fedeznek fel maguk felett, olyanokat, melyeket mi már nem láthatunk, s ez örökké így is folytatódnék.
— Ebben egy pillanatig se kételkedjék — mondtam néki. —
Ha Isten meg tudta teremteni a halhatatlan lelket, végtelen világot is teremthetett, mivel az öröklét korlátlan időtartam, s a végtelen határtalan kiterjedés. És ha azt gondolnánk, hogy a világ nem végtelen, Isten maga is véges volna, mert ahol semmi nincs, ő maga sem létezhetne, és nem is növelhetné a világ nagyságát, anélkül, hogy a maga kiterjedését is ne fokozná, vagyis ott is létezhetne, ahol előzőleg még nem volt.
Azt kell tehát hinnünk, hogy miként most látjuk a Saturnust vagy a Juppitert, ha egyiken vagy a másikon volnánk, sok olyan világot fedeznénk fel, amelyeket innen nem veszünk észre, s hogy a mindenség öröktől fogva így is van felépítve. —
— Nemesi szavamra! — vágott vissza az alkirály — hiába magyarázza, sehogy sem tudom megérteni ezt a végtelent.
— Nos, akkor azt mondja meg — folytattam érvelésemet —, hogy érti-e azt a semmit, ami a világon túl van. De nem is értheti. Mert ha erre a semmire gondol, legalábbis valami szélnek vagy levegőnek képzeli, s ez már valami, de ha a végtelent általában nem is érti, legalább részeiben felfoghatja, mivel a látható földön, levegőn és tűzön túl már nem nehéz más földet és más levegőt elképzelni. A végtelen pedig nem más, mint mindezek határtalan szövedéke. Ha pedig azt kérdi tőlem, hogyan alkották mindezeket a világokat, mert hiszen a Szentírás csak egyről szól, arról, amelyet Isten teremtett, azt felelem, azért szól csak a miénkről, mert ez az egyetlen, melyet Isten a maga kezével óhajtott megalkotni, viszont a többi, amelyeket látunk, vagy amelyek, a végtelen azúrjában lebegve, számunkra láthatatlanok, az önmagukat megtisztító Napok habképződményei csupán. Mert hogyan maradhatnának meg ezek a hatalmas tüzek, ha nem kapcsolódnának valami anyaghoz, amely táplálja őket?
— Mert ahogy a tűz is messze veti magától a hamut, mely fojtogatja; ahogy a kohóban nemesedő arany is egyre jobban kiválik a kőzetből, mely finomságát megrontotta, s szívünk is öklendezéssel menekszik az emészthetetlen nedvektől, amelyek megtámadták; így szabadulnak e Napok is, és így tisztulnak annak az anyagnak az üledékétől, mely tüzüket táplálja. De ha már teljesen felemésztették az őket tápláló anyagot, akkor biztos lehet abban, hogy új táplálékot keresve mindenfelé szétszóródnak, s azokhoz a világokhoz kapcsolódnak, melyeket régebben ők maguk alkottak, elsősorban azokhoz, melyek legközelebb lesznek hozzájuk; s akkor e nagy tüzek, akárcsak annak előtte, megint felkavarják az összes testeket, és minden irányban szétdobják őket, majd lassanként megtisztulva, azoknak az új kis világoknak napjává válnak, amelyeket égboltjukból kilökve ők maguk nemzettek. A püthagoreánusok nyilván ezért jósoltak általános világégést.
— Mindez nem is nevetséges képzelődés; Új Franciaország, ahol most vagyunk, egymagában is meggyőző példával szolgálhat. Ez a hatalmas amerikai kontinens földünk felét teszi ki, s bár elődeink ezerszer is bejárták az óceánt, eddig még sosem fedezték fel; még pedig azért nem, mivel nem is volt itt, akárcsak az a sok sziget, félsziget és hegység, amely csak akkor emelkedett, amikor a megtisztuló Nap már elég messze lökte a maga rozsdáit, s ezek már elég súlyos csomókba sűrűsödtek, hogy a világunk középpontja magához vonzza őket, akár apránként kis részletekben, akár egyszerre és egy tömegben. Ez cseppet sem értelmetlen vélekedés, s maga Szent Ágoston is helyeselte volna, ha ezt az országot az ő korában fedezik fel; ugyanis e kimagasló személyiség, kinek szellemét a Szentírás világította meg, azt állítja, hogy a föld az ő idejében még lapos volt, akárcsak egy kemence, és a víz felszínén úszott, mint egy kettészelt narancs. De ha egyszer Franciaországban tisztelhetem, egy kitűnő távcső segítségével megmutatom önnek, hogy ami innen foltnak látszik, tulajdonképpen alakuló világok sorozata.11
E beszéd végeztével már csaknem lecsukódott a szemem, s ez arra bírta az alkirályt, hogy magamra hagyjon. Másnap és a következő napokon hasonló beszélgetéseket folytattunk. De mivel, nem sokkal később, az államügyek bonyodalmai megakasztották filozofálásunkat, megint csak holdbéli utazásom tervére adtam a fejemet.
Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)