HWSW Informatikai Kerekasztal: Gitár topik - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gitár topik Értékeld a témát: -----

#1451 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 11. 20. 13:41

Idézet: Gery80 - Dátum: 2009. nov. 20., péntek - 13:03

Ezt kipróbáltam, egész jól hangzik :D

Öööö, márint úgy értve, hogy ahonnan indul, szépen lenyomatni ezt az összes húron :)
Rosszul nézel ki... iszol te rendesen? :D

#1452 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 10:06

Idézet: Coppermine - Dátum: 2009. nov. 18., szerda - 22:06

...
btw egy-két régebbi videóján érezhető a tempótlanság, erőhiány, illetve mintha le lennének helyenként ragadva az ujjai. Lehet hogy fejlődött azóta, nem tudni - mindenesetre így megmondani hogy ez kamu-e vagy sem, ezt szerintem még egy gitártanár se tudná.
...

Van azért olyan is, akinek nincs leragadva egy ujja sem:

link: --> YJM <-- Egy húron pendül sokszor... :)

ps.: ja igen, és ennek a "torzítónak" valami iszonyat fantasztikus hangja van.

Szerkesztette: Warrior 2009. 11. 21. 10:24 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1453 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 10:23

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. nov. 19., csütörtök - 9:43

Szerintem se tudni, de inkább afelé hajlok, hogy kamuzik. Mondjuk kamu esetén sem kevés munka a zenét a mozgással, fogásokkal szinkronba hozni. Azért kíváncsi vagyok a többiek véleményére is. Bárkiére, aki legitározott pár évet, és érvet tud felhozni az eredetiség ellen/mellett.
...

Lehet az igazi: a hajlításai szépek (nem a hajlatai :) ), pontosak. Nem igazán nyúl mellé, de azért valóban van "dallamtalan" rész is, ami a gyorsaság miatt hangzik jól.

Szvsz kamu esetén több munka lenne összehozni egy ilyen felvételt, mint megtanulni. Még akkor is, ha magolni nem sokat ér.

Szerintem nem kottából játszik.

A görcsös kisujj nem gond, megszokás kérdése, bár könnyen hozzá lehet szokni "rossz" sémákhoz, amiket aztán elég nehezen lehet levetkőzni. Mindenesetre sokat gyakorolhatott. Nem nagyon használja a a kisujját (a fenti videón talán egyszer sem).

Amúgy a fenti szóló szvsz picit élettelen, annak ellenére, hogy technikailag kiváló is lehet. Bár vannak, akik szerinte a sebesség öl (speed kills © ), de szerintem nem az a lényeg mondjuk, de ez megintcsak egyéni dolog.

Amit írtál, hogy régi videón még rosszabb a dolog, azt lehetne linkelni? Én is szólózom 1 ideje, hátha több szem többet hall.

Van itt egy, ami nem kamu: funky

Szerkesztette: Warrior 2009. 11. 21. 11:02 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1454 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 10:42

Idézet: Gery80 - Dátum: 2009. nov. 20., péntek - 14:11

Egyébként, én elkövettem azt a hibát, hogy először vettem elektromos gitárt, és csak később klasszikusat. Igen, tudom, fordítva kellett volna, de hát már annyira zúzni akartam,na... ...

Szerintem ne a zúzás legyen a lényeg már a legelején.

Én skálázást is javaslok a fenti patterneken kívül. Ha legalábbis saját dallamokat szeretnél, aminek a "működését" érted is majd. Sima dúr és moll skálák gyakorlását. Rengeteg pattern egyébként, van mit csinálni.

Dobozgitárt azért is jó venni kezdetben, mert megerősíti a kezed, a barréfogásokkal főleg, meg mert nagyobbak rajt' a távolságok, keményebbek a húrok, gyakran távolabb vannak a fogólaptól, stb. Szóval a kezet, alkart, csuklót erősíteni kell, persze nem a végletekig. Csak játszani kell.

#1455 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 10:52

Idézet: Gery80 - Dátum: 2009. nov. 20., péntek - 13:11

Egyébként, én elkövettem azt a hibát, hogy először vettem elektromos gitárt, és csak később klasszikusat. Igen, tudom, fordítva kellett volna, de hát már annyira zúzni akartam,na... :D Ha majd lesz rengeteg pénzem (álmodik a nyomor :D ), akkor beszerzek egy flamenco gitárt is.

Egyáltalán nem hiba. Végül is mindegy mivel kezded. Annyi, hogy a flamenco gitárnak szélesebb a nyaka. Meg nem kell hozzá egyéb technikai felszerelés, mint elektromoshoz  :D  Valamint látványos keverésekkel nem tudod kiszínezni a gyengébb játékot. De árban annyi egy rendes flamenco/klasszikus gitár, mint egy középkategóriás elektoromos. Kinek mi jön be.

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. nov. 21., szombat - 10:23

Szvsz kamu esetén több munka lenne összehozni egy ilyen felvételt, mint megtanulni. Még akkor is, ha magolni nem sokat ér.

...

Amit írtál, hogy régi videón még rosszabb a dolog, azt lehetne linkelni? Én is szólózom 1 ideje, hátha több szem többet hall.

Nézd meg ezt vagy ezt a videót. Ezeken nagyon látszik szerintem, hogy kamu. De ha rákattintasz a nickjére választhatsz újabb felvételt is. Legjobban a gyors tempójú felvételeinél jön ki. Pl. ennél. Válogass kedvedre. Újabb videóinak kevésbé van kamu szaga, de szvsz rezeg a léc azokon is.

Szerkesztette: N0zer0 2009. 11. 21. 10:54 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1456 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 11:13

Az elsőnek linket videónak olyan kicsi az fps-e, hogy szerintem nem állapítható meg egyértelműen. Nem tudom, szerintem nem tűnik kamunak.

#1457 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 11:29

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. nov. 21., szombat - 10:52

Egyáltalán nem hiba. Végül is mindegy mivel kezded. Annyi, hogy a flamenco gitárnak szélesebb a nyaka. Meg nem kell hozzá egyéb technikai felszerelés, mint elektromoshoz  :D 

Dehogynem, egy jó szék, ami frankón támasztja a hátat :D Én egy puffon szoktam nyomatni, de egy idő után beszakad a hátam.
Elektronyost meg állva, mert ahhoz van heveder :)

#1458 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 11:46

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. nov. 21., szombat - 11:13

Az elsőnek linket videónak olyan kicsi az fps-e, hogy szerintem nem állapítható meg egyértelműen. Nem tudom, szerintem nem tűnik kamunak.

Akkor ezek szerint tényleg nem kamu? De akkor meg hihetetlen. Nem annyira az, amit játszik. Az még nem olyan nagy szám és hiba is van benne szép számmal. Az a megdöbbentő, mennyire fa pofával játssza, még csak oda se figyel. Csak úgy rakosgatja a hangokra a kezét, semmi arc/figyelembeli megfeszülés, beleélés, vagy erőlködés, semmi idegesség, 0 lámpaláz, stb. Semmi testmozgás, aláhajolás, rákészülés. Mintha nem is ő játszaná.

Ilyen embert kezdőben (és ennyire fiatalban) nem láttam. Láttam hasonló gitárosokat, de azok 25-45 éve tolták az ipart, mire ilyen fapofával tudtak játszani és a figyelmüket legalább lekötötte az, amit csináltak. Meg a testmozgásuk is stimmelt. Persze nekik a zenéjük is profibb volt.

Idézet: Gery80 - Dátum: 2009. nov. 21., szombat - 11:29

Dehogynem, egy jó szék, ami frankón támasztja a hátat :D Én egy puffon szoktam nyomatni, de egy idő után beszakad a hátam.
Elektronyost meg állva, mert ahhoz van heveder :)

Semelyik gitárfajtánál nem szabad a szék támlájához támaszkodni. Tilos. Az anatómiai mozgásokra ható erőteret elrontja és hibás/rossz berögződésekhez vezet. Persze kényelmesen kell ülni, de nem elfeküdni, mint egy fotelben és nekitámaszkodni. Az is fontos, hogy ne ülj túl magasan, se túl alacsonyan. Puffot nem javaslom, túl alacsony lehet. legfeljebb, ha 150 cm magas vagy. A túl magasan, túl alacsonyan ülés limitálhatja az izmok és inak mozgását és megint csak rossz szokások kialakulásához vezet, ami később hátráltat a fejlődésben, abban, hogy jobb legyél.

Nagyon fontos a tartás, amiben játszol. Már eleve az sem mindegy hogy fogod/tartod a gitárt, vagy a pengetőt. Pitiáner apróságnak tűnnek ezek a dolgok, de gitározás közben 1000%-osan szólnak bele az eredménybe az ilyen "lényegtelen" technikai kérdések. Végső soron ezek különböztetik meg a gitárosokat. Ezért fontos a tanár. Látja a hibáidat, amit saját magad nem észlelsz. Felügyel, míg gyakorolsz, nehogy hiba rögződjön be.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1459 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 11:53

Őőő, most akkor nem is támaszthatom a hátam? Egyik gitáros könyvemben azt olvastam, hogy olyan széket válasszunk, ami közvetlen a derék fölött támasztja meg a hátat. :think:

#1460 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 11:54

Tök jól felpörgött ez a topik a lámaságomnak köszönhetően :D

#1461 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 12:11

Idézet: Gery80 - Dátum: 2009. nov. 21., szombat - 11:53

Egyik gitáros könyvemben azt olvastam, hogy olyan széket válasszunk, ami közvetlen a derék fölött támasztja meg a hátat. :think:

Melyik könyv volt ez? Nem árt ismerni elrettentésképpen ezeket a "szakszerű" könyveket.

Nézd meg a YouTube-on a gitáros és gitároktató videókat. Mikor ülnek, nem támaszkodnak neki semminek, általában még támlájuk sincs, ha véletlenül van, akkor sem használják. Felesleges lenne. Egyetlen egy gitárost sem láttam még támlának dőlni. Magam kipróbáltam (kísérlet képen) és rosszabb lett tőle a játék.

#1462 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 12:40

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. nov. 21., szombat - 12:11

Melyik könyv volt ez? Nem árt ismerni elrettentésképpen ezeket a "szakszerű" könyveket.

Hirtelen nem ugrik be, majd előkeresem. Viszont, ha nem szab. támaszkodni, akkor inkább állok :D Csak a klasszikushoz nincs heveder.

#1463 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 13:09

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. nov. 21., szombat - 12:46

Akkor ezek szerint tényleg nem kamu? De akkor meg hihetetlen. Nem annyira az, amit játszik. Az még nem olyan nagy szám és hiba is van benne szép számmal. Az a megdöbbentő, mennyire fa pofával játssza, még csak oda se figyel. Csak úgy rakosgatja a hangokra a kezét, semmi arc/figyelembeli megfeszülés, beleélés, vagy erőlködés, semmi idegesség, 0 lámpaláz, stb. Semmi testmozgás, aláhajolás, rákészülés. Mintha nem is ő játszaná.
...

Mondjuk ebben is van valami. Én csak a kezeit néztem s a hangokat, amiket fogott. Szerintem valami olyasmi lehet mögötte, hogy "sima" patterneket, futamokat tanulnak sokan, annyira berögzítik, hogy mindenféle erőltetés nélkül szaladnak ki a hangok a kezükön. Jó látványos, de nem tudom, hogy "gitározni" tud-e. Arra akarok kilyukadni, hogy mennyire improvizatív amit csinál, s mennyire "betanult".
Napersze mindannyiunknak vannak betanult sémái, amikre "ráállnak" az ujjaink, szóló közben ha az ember elengedi magát (mert ott azért el kell), akkor óhatatlanul előjönnek ezek a rövid minták.

Szóval attól még, hogy ezen hangokat le tudja játszani a leányzó, nem feltétlen válik jó zenésszé. Bemagolni sokmindent lehet (ha nem is bármit). De azért nem írtam le természetesen, csak azt akartam hangsúlyozni, hogy az ő hétköznapjai nem feltétlen improvizációval telnek.

Nekem anno talán szerencsém volt, amikor felvettem a hangszert, mert azonnal skálázni tanítottak. Rengeteg nagy gitárost ismerek, akik jól bontanak (akár 3 ujjal is), kiváló rhythm-line-t nyomatnak, de egy élettel teli szólót egyszerűen képtelenek játszani. Mondjuk kinek mi "jön be", ízlés kérdése. De ha már szólógitár van az ember kezében... :)

Nagy átélő pl. Tátrai Tibusz. (december vége felé koncert, oda kéne mennem)

Az ő arcán ott van minden. Sokadszorra nézve bizony annyira apró mozdulatokat képes olyan mértékig átélni, hogy az embernek leesik az álla. Kiváló zenész, szereti amit csinál. S valóban igazad van: ki tudja, hogy az a lány mit érez belül - ha egyáltalán érez valamit, nem nagyon ül ki az arcára... :confused:

#1464 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 22. 17:41

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. nov. 21., szombat - 12:11

Nézd meg a YouTube-on a gitáros és gitároktató videókat. Mikor ülnek, nem támaszkodnak neki semminek, általában még támlájuk sincs, ha véletlenül van, akkor sem használják. Felesleges lenne. Egyetlen egy gitárost sem láttam még támlának dőlni. Magam kipróbáltam (kísérlet képen) és rosszabb lett tőle a játék.

Na előkapartam:
Andrásik Remo
Gitár kézikönyv
Azt írja, hogy hosszabb gyakorláshoz oylan széket válasszunk, ami derék  fölött támasztja meg a hátat.
Legalábbis valami ilyesmi, nincs az ölemben a könyv :)
Ma gyakoroltam egy kicsit :)

#1465 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 23. 09:27

Idézet: Gery80 - Dátum: 2009. nov. 22., vasárnap - 17:41

Andrásik Remo
Gitár kézikönyv

Akkor most már tudjuk. Nem ismerem, nem hallottam játszani (lehet égő), de a net szerint jó gitáros a szerző. De akkor is hülyeség a háttámasz.

Idézet: Gery80 - Dátum: 2009. nov. 22., vasárnap - 17:41

Azt írja, hogy hosszabb gyakorláshoz oylan széket válasszunk, ami derék  fölött támasztja meg a hátat.

Ez a másik. Nem árt tisztázni, mi a hossz-"abb" gyakorlás. Nagyon hosszan, több órát eleve nem szabad gyakorolni. 2 óra már egyértelműen nem javasolt egyben. Mindenképp szünetet kell tartani, megmozgatni a végtagokat. Hosszú gyakorlásnál a figyelmed egy idő után tompul, csak fetrengés és időpocsékolás lesz a gyakorlásból. Egyre több dologra nem tud figyelni az idegrendszered és kontroll nélkül több rossz szokás idegződik be. Persze ezt te nem feltétlenül érzed. A túl sok gyakorlás majdnem olyan káros, ha nem károsabb, mintha kézbe sem vennéd a gitárt. Attól is függ a hosszúság, milyen szinten vagy és mit gyakorolsz. Nagyon kezdőknek semmiképp nem jó a túl sok gyakorlás. Középhaladó szinttől felfelé egy kicsit lehet több (~1 óra). Idő, míg behangolod a húrokat, bemelegítesz, érdemben gyakorolsz. Nagyon profiknál sem szokott több lenni napi pár percnél, max 30 perc, szélsőséges esetben talán 45. Ismerek olyat, akinek 5-10 perc mindössze.

Hivatalos zeneiskolákban szintén max. 40-45 perc, utána abba szokták hagyni, vagy szüntet tartanak, és eleve nem játsszák ki a teljes tanítási órát. Lejön belőle, míg nekiülnek, hangolnak, tanár megmutatja, magyaráz, elpakolnak, stb.

Jól teszed, ha csak egy kicsit gyakorolsz. A "kicsit" úgy lehet belőni, hogy ne legyen sok, de legyen elég arra, hogy érdemben be tudj gyakorolni valami újat, vagy javítani egy kicsit egy meglévő dolgon, és utána érzed, hogy volt értelme. Arra figyelj, hogy szünet nélkül ne legyen több 1 óránál, ne hagyd, hogy a lelkesedés túlzottan lefárasszon.

#1466 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 23. 11:37

Á nem, ilyen 20-30 perc max :)
A fent említett Petruccit meg a sima kromatikus skálát szoktam gyakorolni. Meg ami így hirtelen eszembe jut :) 
OFF: Egyébként ez tökolyan mint a darts-ban. Ott is többet ér 30-40 percet odafigyelve gyakorolni, mint 2 órát hajigálni.

#1467 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 23. 11:43

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. nov. 23., hétfő - 10:27

Hivatalos zeneiskolákban szintén max. 40-45 perc, utána abba szokták hagyni, vagy szüntet tartanak, és eleve nem játsszák ki a teljes tanítási órát. Lejön belőle, míg nekiülnek, hangolnak, tanár megmutatja, magyaráz, elpakolnak, stb.

pontosan, 45 percesek az órák. Heti 2x , vagy ha emelt fakultáns vagy, akkor heti 3, plusz egyéb (nálunk ifjúsági zenekar volt pluszban).
Ennél többet nem is lehet játszani / gyakorolni, mert az ember fejben és kézben is elfárad.

-C0pp3rM!n3-

#1468 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 23. 19:05

Idézet: Gery80 - Dátum: 2009. nov. 23., hétfő - 12:37

...
A fent említett Petruccit meg a sima kromatikus skálát szoktam gyakorolni. ...

dúr, moll, jón, dór, fríg, líd, akármik? (esetleg kockablues?) :)

#1469 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 23. 19:09

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. nov. 23., hétfő - 19:05

dúr, moll, jón, dór, fríg, líd, akármik? (esetleg kockablues?) :)

Már a kérdést se értem :D
Kicsit belenéztem ebbe a könyvembe hát halljátok... én ezt soha nem fogom megérteni/megtanulni...
Kis szekund, nagy szekund, terc, kétnegyed,négynegyed,hatnyolcad stb ... Anyám. :omg: Életemben nem tudtam kottát olvasni. Azért voltam négyes énekből általánosban, mert elfogadhatóan énekeltem, de a kottázáshoz lövésem se volt, és most sincs :)
Nem tudtok ilyen egyszerű dalokat, ami még nekem is sikerélményt tud nyújtani ? :D

#1470 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 23. 20:54

Pedig meg lehet tanulni, ha valaki mutatja, pillanatszerűen, a zeneelmélet szerves része a zenélni tudásnak; még ha vitáznak is velem esetleg néhányan, elismerik, hogy azért a zenészek java "tudja, mit csinál". Ez nem azt jelenti, hogy fantom módra nem szabad gyakorolni, hanem inkább azt, hogy az elméletet, mint mankót tudja felhasználni már a kezdő is, aztán később, ha gyakorlatra tesz szert, egész más módon fogja tudni használni. Lényeg: elmélet igenis kell. Malmsteen is megmondta, márpedig akkor úgy is van. :) Amúgy ha elfogadhatóan énekeltél, az már azt jelenti, hogy nem idegenek tőled a hangjegyek, csak eddig használtad őket, most lehetőséged van meg is érteni a működésüket.

Kis szekund=1 félhang-, nagy szekund=2 félhangnyi "köz". Terc, kvart, kvint, stb.= az alaphanghoz képest (őt is beleszámolva) rendre az adott hangnemben következő 3., 4., 5. hang. Van kis terc, nagy terc is...

Pl. C-dúrban: (hangjai: C D E F G A H)

A C-hez a terc az E. A G-hez pedig a H. Az E-hez a G.

(A C-dúr skála (hangnem) hangjai megegyeznek az A-moll skála hangjaival, csak a "kezdőhang" más, értelemszerűen C, ill. A). Van egy rakás skála, azért itt rendesen lehet kavarni, de útiránynak ennyi szerintem elég most.

A 2/4, 3/4, 6/8 pedig az ütemezés: 2/4 pl. TI-ti-TI-ti-TI-ti... (nagy betűkkel a "hangsúlyos" ütemek, kis betűvel a hangsúlytalanok, kimondva nyomd meg a nagybetűseket erősebben, s ha azonos ritmusban "titegsz", akkor kapsz egyfajta "lüktetést", nos valami ilyesmi).
A 3/4 pedig: TI-ti-ti-TI-ti-ti-TI-ti-ti. Remélem érteni fogod. :)

ps.: hozzáteszem, kottát én sem olvasok kapásból, de tabulatúrát természetesen igen. A gitárhoz jóval nagyobb segítség, vizuálisabb megoldás, még ha nem is a klasszikus módszer. Ki mit szokott meg. Nagy zenészek sem tudnak feltétlenül kottát olvasni, ez nem előírás. De tab-ot bárki tud, a többi pedig a kezedben van. A tab ugyanis 6 vonalas, a vonalak az egyes húroknak felelnek meg, rájuk írva, melyiket hányadik bundon kell megfogni. A többi ütem s egyéb apróságok kérdése. Ilyen egyszerű... :) Na azért nem, de elkezdeni igen... :)

ps/2.: amúgy miattad, én is felvettem a hétvégén a hangszert ismét...

ps/3.: még valamivel tartozom, de nem fogok egzakt válaszolni, mert egyrészt én sem tudom csak ha utána nézek (azt te is meg tudod tenni), másrészt tutira nem lesz szükséged eleinte: a többi mód (skála, hangnem, ki hogyan nevezi) nem különbözik nagyban a dúr, ill. moll skálától, csupán 1-2 hangot módosítanak benne (felfelé vagy lefelé egy félhanggal). Az eredmény akkor igazán "látványos", ha végigszaladnak az adott skála hangjain, s más feelingje van, szóval egyszerűen más érzést indukál, lehet érezni, melyik skála milyen dalokhoz való nagyjából, ilyesmi.

Joe Satriani-nak van erre egy kiváló bemutató-leckéje (hogy Satriani kolléga is jöjjön már):

Satriani - Modes Lesson #1.

ps/4.: ne a kezét figyeld, a hang ugyanis csúszik a képhez képest, de mindig bemondja, milyen mód következik, gyorsan váltogat, meg fogod hallani a különbséget. Nem baj, ha "magas", elég kevés zenész van, aki használni is tudja ezen rengeteg skálát/módot.

ps/sok.: ja, még valami az elejéhez: a 12 félhangos kromatikus skála Európában jellemző. Vannak országok (távolabbra, keletebbre), ahol 13, ill. 14 félhang van, azaz kisebbek a hangközök. Azokat pl. ilyen hangszereken kísérni lehetetlen, ill. nehézkes. Kezdetben bőven elég, ha az ember ismer a dúr ill. moll skálákból 1-2-t. Illetve képes ezeket transzponálni, alkalmazni, improvizálni bennük, stb. Bár ízlés kérdése. Ha elég korán kezd valaki nehéz dolgokat tanulni, talán hamarabb fogja azokat megérteni is, vagy ilyesmi.

Ha további kérdés van, írd meg. Próbáltam lehetőleg nem összevissza lenni. De hirtelen ezek jöttek. :)

Van itt Halentől is egy kis ugrás...:) ---> Jump (persze cover, de lehet látni legalább).

Szerkesztette: Warrior 2009. 11. 23. 21:22 -kor

Téma megosztása:

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.