Pedig meg lehet tanulni, ha valaki mutatja, pillanatszerűen, a zeneelmélet szerves része a zenélni tudásnak; még ha vitáznak is velem esetleg néhányan, elismerik, hogy azért a zenészek java "tudja, mit csinál". Ez nem azt jelenti, hogy fantom módra nem szabad gyakorolni, hanem inkább azt, hogy az elméletet, mint mankót tudja felhasználni már a kezdő is, aztán később, ha gyakorlatra tesz szert, egész más módon fogja tudni használni. Lényeg: elmélet igenis kell. Malmsteen is megmondta, márpedig akkor úgy is van.

Amúgy ha elfogadhatóan énekeltél, az már azt jelenti, hogy nem idegenek tőled a hangjegyek, csak eddig használtad őket, most lehetőséged van meg is érteni a működésüket.
Kis szekund=1 félhang-, nagy szekund=2 félhangnyi "köz". Terc, kvart, kvint, stb.= az alaphanghoz képest (őt is beleszámolva) rendre az adott hangnemben következő 3., 4., 5. hang. Van kis terc, nagy terc is...
Pl. C-dúrban: (hangjai: C D E F G A H)
A C-hez a terc az E. A G-hez pedig a H. Az E-hez a G.
(A C-dúr skála (hangnem) hangjai megegyeznek az A-moll skála hangjaival, csak a "kezdőhang" más, értelemszerűen C, ill. A). Van egy rakás skála, azért itt rendesen lehet kavarni, de útiránynak ennyi szerintem elég most.
A 2/4, 3/4, 6/8 pedig az ütemezés: 2/4 pl. TI-ti-TI-ti-TI-ti... (nagy betűkkel a "hangsúlyos" ütemek, kis betűvel a hangsúlytalanok, kimondva nyomd meg a nagybetűseket erősebben, s ha azonos ritmusban "titegsz", akkor kapsz egyfajta "lüktetést", nos valami ilyesmi).
A 3/4 pedig: TI-ti-ti-TI-ti-ti-TI-ti-ti. Remélem érteni fogod.
ps.: hozzáteszem, kottát én sem olvasok kapásból, de tabulatúrát természetesen igen. A gitárhoz jóval nagyobb segítség, vizuálisabb megoldás, még ha nem is a klasszikus módszer. Ki mit szokott meg. Nagy zenészek sem tudnak feltétlenül kottát olvasni, ez nem előírás. De tab-ot bárki tud, a többi pedig a kezedben van. A tab ugyanis 6 vonalas, a vonalak az egyes húroknak felelnek meg, rájuk írva, melyiket hányadik bundon kell megfogni. A többi ütem s egyéb apróságok kérdése. Ilyen egyszerű...

Na azért nem, de elkezdeni igen...
ps/2.: amúgy miattad, én is felvettem a hétvégén a hangszert ismét...
ps/3.: még valamivel tartozom, de nem fogok egzakt válaszolni, mert egyrészt én sem tudom csak ha utána nézek (azt te is meg tudod tenni), másrészt tutira nem lesz szükséged eleinte: a többi mód (skála, hangnem, ki hogyan nevezi) nem különbözik nagyban a dúr, ill. moll skálától, csupán 1-2 hangot módosítanak benne (felfelé vagy lefelé egy félhanggal). Az eredmény akkor igazán "látványos", ha végigszaladnak az adott skála hangjain, s más feelingje van, szóval egyszerűen más érzést indukál, lehet érezni, melyik skála milyen dalokhoz való nagyjából, ilyesmi.
Joe Satriani-nak van erre egy kiváló bemutató-leckéje (hogy Satriani kolléga is jöjjön már):
Satriani - Modes Lesson #1.
ps/4.: ne a kezét figyeld, a hang ugyanis csúszik a képhez képest, de mindig bemondja, milyen mód következik, gyorsan váltogat, meg fogod hallani a különbséget. Nem baj, ha "magas", elég kevés zenész van, aki használni is tudja ezen rengeteg skálát/módot.
ps/sok.: ja, még valami az elejéhez: a 12 félhangos kromatikus skála Európában jellemző. Vannak országok (távolabbra, keletebbre), ahol 13, ill. 14 félhang van, azaz kisebbek a hangközök. Azokat pl. ilyen hangszereken kísérni lehetetlen, ill. nehézkes. Kezdetben bőven elég, ha az ember ismer a dúr ill. moll skálákból 1-2-t. Illetve képes ezeket transzponálni, alkalmazni, improvizálni bennük, stb. Bár ízlés kérdése. Ha elég korán kezd valaki nehéz dolgokat tanulni, talán hamarabb fogja azokat megérteni is, vagy ilyesmi.
Ha további kérdés van, írd meg. Próbáltam lehetőleg nem összevissza lenni. De hirtelen ezek jöttek.
Van itt Halentől is egy kis ugrás...

--->
Jump (persze cover, de lehet látni legalább).
Szerkesztette: Warrior 2009. 11. 23. 21:22 -kor
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."