HWSW Informatikai Kerekasztal: Gitár topik - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gitár topik Értékeld a témát: -----

#811 Felhasználó inaktív   MStipee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 12. 16. 13:31

Idézet: AMDPower - Dátum: 2006. dec. 16., szombat - 14:13

Ehhez mit szóltok?

Mi kell ehhez a hangzáshoz? a gitártól, vagy az effekttől függ?   :think:

nullát értek hozzá, de ez nagyon tetszik

Canon Rock, ha a jó hangzásra gondolsz, akkor mögötte szól egy nagyzenekaros kíséret :)
"Every time i see an automatic door i feel like i'm a Jedi"

>>Egészség és Harmónia<<

#812 Felhasználó inaktív   AMDPower 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 16. 13:46

Idézet: M_Stipee - Dátum: 2006. dec. 16., szombat - 13:31

Canon Rock, ha a jó hangzásra gondolsz, akkor mögötte szól egy nagyzenekaros kíséret :)

csak vegyük a gitárt  :D

nagyrészt mitől függ a gitár hangja? mindegyik elektromos gitárnak más, vagy azért elég hasonlók?

mondjuk én azt sem tudom megállapítani, hogy ezen van-e effekt

Bátyám elektromos gitárt akar karácsonyra, mert egy akusztikus van neki, és azon elég jól nyomja autodidakta módon :) de ahhoz gitár erősítő is kéne meg effekt gondolom  :think:
AMD forever

#813 Felhasználó inaktív   AMDPower 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 19. 10:30

:think:
AMD forever

#814 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 12. 19. 11:24

Idézet: AMDPower - Dátum: 2006. dec. 16., szombat - 13:13

Ehhez mit szóltok?

Azt hogy elég korrektül tolja a srác. (Mégha nem is tökéletes.)  :)

Amúgy itt az eredeti verzió a szerző által előadva: http://www.youtube.c...h?v=by8oyJztzwo !

Idézet

Mi kell ehhez a hangzáshoz? a gitártól, vagy az effekttől függ?   :think:

Mindkettőtől. Jelen esetben a hangzáson elég sok effekt hatása hallható. Kórus, flanger... és még ki tudja mit pakolt rá. De nagyon kellemes hangszínt kevert ki, az biztos.
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#815 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 12. 19. 11:46

Idézet: AMDPower - Dátum: 2006. dec. 16., szombat - 13:46

csak vegyük a gitárt  :D

nagyrészt mitől függ a gitár hangja? mindegyik elektromos gitárnak más, vagy azért elég hasonlók?

Meglehetősen sok féle hangzású elektromos gitár van világszerte.  :)

Hogy mitől függ elsősorban a hangja? Hát a fától, amiből készítik. Ez a legfontosabb. Egyrészt minél jobb minőségű a fa, annál jobb minőségű lesz a hangzás is.

Másrészt a fák különböző szerkezetének köszönhetően a legkülönfélébb hangokat lehet kicsalni a hangszerből. A puha fafajták lágy, meleg hangot biztosítanak, míg a kemény fák garantálják a keményebb, magasakban tobzódó hangzást.

Gyakori kombináció, hogy egy puha gitárteshez, valami kemény egzotikus fafajtából választanak nyakat és/vagy fogólapot. De semmi nem szentírás. A test, nyak és fogólap a kemény és puha fafajták átmenetének legszélesebb variócióit ölelhetik fel.

Egy hangszerkészítő mester nagyjából előre meg tudja mondani, hogy adott fakombinációktól alapvetően milyen hang várható.

Ehhez jönnek azok az "apróságok", hogy a nyak csavarozva (ha igen, akkor hány csavarral), raggasztva van-e a testbe, estleg része a testnek azáltal, hogy átmenő nyakas megoldást választott a hangszerkészítő.
Minél inkább "része" a testnek a nyak, annál hosszabban - és egyenletesebben - szól egy-egy megpengetett hang. (Úgy mondják, annál nagyobb a "sustain".)

Aztán az is számít, hogy milyen húrlábat kapott a hangszer. A legtökéletesebb sustain-t a merev, húronként rögzített különálló húrlábak biztosítják a gitárnak. Ebből is van olyan változat, amelybe elöl csatlakoznak a húrok, de van olyan is, amelyikbe a hangszer hátán keresztül kell befűzni a húrokat. (Ennek van elvileg a legjobb sustain-je az összes közül.)

S végül, de nem utolsósorban a hangszedők minősége, típusa, elhelyezkedése is rendkívül sokat számít a hangzás kialakításában. Ezekkel szintén előre megtervezhető, hogy milyen legyen a hangzás.
A gyártók ismertetőiből kiderül, hogy milyen jellegű hang várható egy-egy hangszedőtől.

Legvégül pedig számít, hogy az adott hangszer hogyan van összeállítva. A farészekben a legapróbb hiba nem lehet, a fém részeket (bundok, húrláb, kulcsok, satu) és az elektronikát mérnöki pontossággal kell elhelyezni, s akkor gyakorlatilag egy tökéletes hangszert kap az ember.

(Még az is számít a hangzásban kisebb mértékben, hogy lakkozott - ha igen, milyen vastag réteggel -, pácolt, vagy hangszerviasszal kezelt-e az adott gitár. Persze ezt csak egy mesterhangszeren veszi észre az ember. Gyenge elektonika, rossz fa esetében ez édesmindegy.)

Persze az ilyen hangszerek jellemzően nagyon drágák. Ahogy közelítesz árban a nulla felé, úgy kell egyre több kompromisszumot kötnöd a hangzás, a kényelem, a kidolgozás, esztétikum, stb. tekintetében.

#816 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 19. 15:51

Idézet: Piftuka - Dátum: 2006. dec. 19., kedd - 11:24

Mindkettőtől. Jelen esetben a hangzáson elég sok effekt hatása hallható. Kórus, flanger... és még ki tudja mit pakolt rá. De nagyon kellemes hangszínt kevert ki, az biztos.

A hangzásba nagyon beleszólnak maguk a húrok is!

Igaz ilyen alapos ismertetőt nem tudok a húrokról írni  :respect:
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#817 Felhasználó inaktív   aqvageri 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 12. 19. 19:31

Sziasztok!
Én nem értek a gitárokhoz, ezért szeretném tőletek megkérdezni, hogy mennyit ér ez a darab?
Ha ér egyáltalán valamit?
Előre is köszi
Geri
KépKép

#818 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 12. 19. 20:25

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2006. dec. 19., kedd - 15:51

A hangzásba nagyon beleszólnak maguk a húrok is!

No igen. Az szintén fontos része a hangzásnak. S a "könnyebség" kedvéért ebből is ezernyi variáció áll rendelkezésre.  :)

Mondjuk szerintem ez tipikusan az a "része" a hangszernek, amit mindenkinek kísérletezéssel kell megtalálnia. Sok nívós márka van, de mindenkinek más tetszik. Persze hangszert is próba után vesz az ember, de a húrra is igaz ez.

Én például próbáltam jópár féle szettet, mire rátaláltam az Ernie Ball "Hybrid Slinky Bass", majd az "Extra Slinky Bass" elnevezésű húrkészletére.

Ezekről azt kell tudni, hogy az E és az A húr vékonyabb, mint egy "szabvány" 45-ös, ill. 40-es készlet esetében. (45-65-85-105 ill. 40-60-70-95 a húrvastagság.)
A hagyományos kivitelezésű basszushúrok között a kedvencem.

Persze már vannak egészen különleges tekercseléssel, különféle bevonatokkal forgalomba hozott új húrok. Egyszer talán kipróbálok egy ilyet, de eddig mindig sajnáltam rá a pénzt. (Az Ernie Ball is egy kisebb vagyon, de ezek még kétszer annyiba kerülnek.)

Az előnyük, hogy állítólag jobb sustain-nel rendelkeznek, sokkal "csilingelőbb" hangjuk van, és sokkal tartósabban nyújtják ezt a hangminőséget, mert a bevonat megóvja a húrokat a szennyeződéstől, a korrodálódástól.

Ez mondjuk egyén függő, de nekem például a tenyerem izzadása miatt eléggé hamar veszítenek a hangminőségből a húrok. Az Ernie Ball-ban viszont azt is szerettem, hogy a szennyeződés eltávolítása után hozta ugyanazt a hangot, mint újkorában.

(Gyengébb minőségű húrokon ilyen "felújítás" sem segít.)

#819 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 12. 19. 20:32

Idézet: aqvageri - Dátum: 2006. dec. 19., kedd - 19:31

Sziasztok!
Én nem értek a gitárokhoz, ezért szeretném tőletek megkérdezni, hogy mennyit ér ez a darab?
Ha ér egyáltalán valamit?
Előre is köszi
Geri
KépKép

Hmmm... nehéz kérdés. Ha ez egy eredeti, amerikai Fender basszusgitár az "ősidőkből", akkor elvileg nagyon sokat ér.

Ha valami hamisítvány szintén az "ősidőkből" (mondjuk a kora így ránézésre nem kérdés), akkor is érhet elég szép összeget, mert van jópár ritkaság, amiért a gyűjtők kisebb vagyonokat fizetnek.

Ami miatt erősen gondolkodóba estem, az a gitár típusa. Nincsen tudomásom arról, hogy a Fender-nek volt ilyen modellje, de ez nem jelent semmit, mert tévedhetek.

#820 Felhasználó inaktív   aqvageri 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 19. 20:41

Köszi a választ!!
Csináljak róla jobb képeket?

Amúgy az eredetét nem tudom nagyapámnál találtam!
Ősi darab!
A fender felirat, az valami féle matrica, vagy ilyesmi.

még is így kb mennyit érhet?

#821 Felhasználó inaktív   aqvageri 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 19. 20:46

Még 1 kérdés:
Hol és ki tudja megnézni ezt a kütyüt, hogy eredeti-e, vagy nem?

#822 Felhasználó inaktív   AMDPower 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 19. 21:54

Idézet: Piftuka - Dátum: 2006. dec. 19., kedd - 11:46

Meglehetősen sok féle hangzású elektromos gitár van világszerte.  :)

köszi a kimerítő választ  :respect:

akkor a lényeg, hogy jópárat meg kell hallgatni, ahhoz, hogy a megfelelőt megtaláljam ;)
AMD forever

#823 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 12. 19. 22:26

Idézet: aqvageri - Dátum: 2006. dec. 19., kedd - 20:46

Még 1 kérdés:
Hol és ki tudja megnézni ezt a kütyüt, hogy eredeti-e, vagy nem?

Ha adsz nekem egy kis időt, akkor megpróbálom elérni egy ismerősömet, aki tudni fogja.

Majd írok ide a fejleményekről remélhetőleg holnap.

#824 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 12. 20. 12:16

Idézet: aqvageri - Dátum: 2006. dec. 19., kedd - 20:41

Köszi a választ!!
Csináljak róla jobb képeket?

Amúgy az eredetét nem tudom nagyapámnál találtam!
Ősi darab!
A fender felirat, az valami féle matrica, vagy ilyesmi.

még is így kb mennyit érhet?

Nem szükséges több kép. Ezek alapján erősen valószínű, hogy valami volt KGST ország basszusgitárja, amelyre egy régi Fender feliratú matricát ragasztottak.

(Mondjuk már a DIN csatlakozó is gyanús volt, mert azért a Fender mindig jack aljzatot használt.)

Ennek függvényében már nem lehet vagyonokat kapni érte, de attól függően, hogy mennyire ritka darab, egy régi hangszereket gyűjtő embernek még szép pénzt érhet.

A képeket elküldtem egy szakértő barátomnak; ha minden igaz, este felé már tudok bővebb választ adni.

#825 Felhasználó inaktív   aqvageri 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 20. 16:11

Köszönöm kedvességed piftuka!!
Üdv
geri

#826 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 12. 20. 16:41

Beszéltem az ismerősömmel.

Az mondta, hogy a nagyapád hangszere egy volt KGST országban gyártott hangszer egészen biztosan. A legvalószínűbb a kelet-német "Muzima", vagy a magyar "Móni" márka.

Utóbbira utal a magyar készítésű hangszedő. (A gyártójának nevét elfelejtettem, de nem is fontos.)

Szóval vagy egy teljesen magyar, "Móni" gitár, vagy egy "megberhelt" Muzima, feltehetően a '60-as évek végéről, '70-es évek elejéről.

Sajnos pénzben kifejezett értéke egyik esetben sem nagyon van. Inkább eszmei. Maximum pár ezer forintért lehetne talán eladni egy arra szakosodott hangszerüzletben, vagy hirdetés révén.

#827 Felhasználó inaktív   aqvageri 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 21. 15:12

köszönöm, hogy utána jártál!
Üdv
geri

#828 Felhasználó inaktív   HavocS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 25. 17:13

Idézet: Piftuka - Dátum: 2006. dec. 19., kedd - 20:25

Ez mondjuk egyén függő, de nekem például a tenyerem izzadása miatt eléggé hamar veszítenek a hangminőségből a húrok. Az Ernie Ball-ban viszont azt is szerettem, hogy a szennyeződés eltávolítása után hozta ugyanazt a hangot, mint újkorában.

(Gyengébb minőségű húrokon ilyen "felújítás" sem segít.)

Haver vett az 5 húros Ibanez SRX305-jére egy csomag Elixir húrt. 17 ropi volt, de két hónapja van a gitáron, és még mindig olyan hangja van, az Ernie Ball-nak kifőzés után :eek: Ha azt nézem, hogy az 6500 Ft volt, és két hét után már jelentősen tompult, nem volt rossz üzlet... és mivel hajszálvékony műanyag bevonat van rajta, nem tudja kikezdeni az izzadó kéz :)

Szerkesztette: HavocS 2006. 12. 25. 17:14 -kor

|Asus P5B|C2D E6300@7x430|2x1GB DDR2|Asus ATi HD3870|

#829 Felhasználó inaktív   Salty 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 26. 19:23

Sziasztok, valaki tudna egy konkrét felvilágosítást tartani a jazz szólózásról? Nagyon érdekel. Én személy szerint 2-3 hónapja léptem be a jazz világba, de mindig is érdekelt, hogy milyen kritériumok alapján tudnak improvizálni a nagy jazz gitárosok. Befejezésképpen megszeretném tudni, hogy létezik-e egy konkrét skála az ilyen fajta szólókhoz, vagy ezt csak tetszőleges variálással lehet elérni egy mól vagy blues major skálából.

Köszönöm

#830 Felhasználó inaktív   Baddie 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 29. 00:52

Sziasztok!

Engem az érdekelne, hogy kinek milyen erősítője van, milyenekkel kapcsolatban van tapasztalata, illetve ugyanez a multieffektpedálokra vonatkoztatva. Pl. Harley Benton, Roland, Johnson combók, Boss, Zoom, Digitech multik stb. Ha valaki tud ilyen tapasztalatról, illetve véleményről beszámolni, azt nagyon megköszönném, ez érdekelne.

Mindenkinek Boldog, gitározással teljes Új Évet kívánok!  :D
"Minek komolyan venni az életet, ha az élet egy képzelt kaland, amiből sosem kerülünk ki élve" (Bob Marley)

Téma megosztása:

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.