Idézet: Flynn - Dátum: 2002. jan. 12., szombat - 6:31
Mivel a téma eléggé komplex, nem lenne jó az "Űrkutatás" topicban tárgyalni.
- Az Ősrobbanás-elmélet és egyéb kozmológiák (Állandó-állapot, Whimper, stb.)
- Az univerzum kezdete, fejlődése, vége
- Csillagfejlődés, neutroncsillagok, fekete lyukak
- Relativitáselmélet és kvantummechanika
- Részecskefizika, a kritikus sebesség és a "sötét anyag"
- időutazás és térugrás
...
Kedves
Flynn,
Mi a tárgyalásra, vitára ítélt téma pontosan?
Egyébként személy szerint, én mindig arra törekednék, hogy a saját kozmológiai állításaim, modellem ne legyen túlzottan absztrakt, vagyis legyen axiomatikusan összefüggő a mai atomfizikai ismereteinkkel, ne simítsa el olyan elegánsan a felhalmozott ellentmondásokat, maradjon összefüggésben az e modellre felépített összes tudomány (biológia, kémia, fizika, csillagászat, pszichológia (nagyon fontos), stb.). Mindeközben vigyáznék arra, hogy ne távolodjon el annyira a világ egyszerű megcsodálhatóságától és felfoghatóságától (mikor az egyszerű létezés-öröme átérződik).
És most jönnek a még nehezebben érthető és megvalósítható igényem: legyen koherens az ókori filozófiákkal, az újkor hiteles médiumai által leadott tanokkal, és a vallások alapvető tételeivel. De legyen összefüggő a sokezer gabonakörrel is, ami feltételezésem szerint az univerzum alapvető működési törvényeit hivatott illusztrálni, amik kihasználásával megoldható a térugrás, ami jól látszik az idelátogató idegen civilizációk űrszekerein, stb.stb...
Erre, a fizika ősrobbanás elmélete nem jó, de a mára már túlmagyarázott teremtés-elmélet sem igazán használható, mert képtelen magyarázatot adni a fizikai jelenségekre, csak azért, mert az istenkérdést emberi szintre vitték, és így egy bácsi-tisztelő gondolkodás nyilvánvalóan nem tud foglalkozni a neutrínók mélységeivel.
Nem kis falat, de szerintem, ha a tényleges igazságot keressük, akkor nem szabad felvennünk a tudomány önelégedettségét, ami nevetve nézi le az elődeinket, és a más utakon járókat, vagy a kívülállókat, vagy éppen eldogmatizálja némelyikük gondolatait.
És most hagyom abba, mielőtt jönnek a jogos támadások felém, hogy milyen alapon kritizálom ilyen fennkölt stílusban a milliónyi dolgot elért és megvalósított tudományunkat. Csupán a hozzállásával van gond.
Én csak deklaráltam egy igényszintet, amit a világ legalapvetőbb törvényeit kutató tudatoknak célként kellene maguk előtt tartaniuk. Akik az időközbeni, valósággal való megegyeztetési próbálkozásuk során ezernyi kudarccal fognak találkozni.
Minden jót, cphil