HWSW Informatikai Kerekasztal: Made in Hungary - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (40 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Made in Hungary Értékeld a témát: -----

#281 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2003. 03. 14. 11:47

Kép

Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:11 -kor

¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#282 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2003. 03. 15. 09:11

Kép

Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:12 -kor

¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#283 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2003. 03. 17. 08:34

Alcsúti Arborétum (Alcsútdoboz)
Cím: 8087 Alcsútdoboz, Alcsúti Arborétum
Telefon, fax: 22/353-219
Belépőjegy!
Jegyváltásra nem kötelezettek: 3 éven aluliak, MABOSZ tagok, Biológiai társaságok tagjai, Kutatóház vendégei, Múzeumi ingyenes belépővel rendelkezők
Nyitva tartás: hétfő és kedd kivételével
február és november csak hétvégéken 10.00-16.00 között
március-április és szeptember-október hétköznap is 10.00-17.00 között
május-augusztus hétköznap is 10.00-18.00 között
december-január ZÁRVA
Megközelíthetőség: Budapestről a Biatorbágy-Etyek-Alcsútdoboz útvonalon, vagy az 1-es úton Bicskéig, s onnan a 811-es úton Felcsúton keresztül érhető el. Vonattal Budapestről Bicskéig, onnan pedig helyi járatú autóbusszal közelíthető meg.

Kép

Bemutatott anyag témája: fa és cserjegyűjtemény, Magyarország történeti kertjei c. kiállítás, József főherceg katonái c. kiállítás

Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:16 -kor

¤

#284 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2003. 03. 18. 22:44

Kép

Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:17 -kor

¤

#285 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2003. 03. 19. 09:39

Kép

Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:17 -kor

¤

#286 Felhasználó inaktív   safi 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 03. 19. 13:24

Lame! Ebbe a topicba csak te irogatsz?
BIOS a Processzornak: Apám, ezek tiszta kretének! Hogy lehet ezeket egyáltalán a memóriába engedni?

#287 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 19. 21:20

idézet:
Ezt írta safi:
Lame! Ebbe a topicba csak te irogatsz?[/quote]

Nem. Vannak kérdések is :)
¤

#288 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2003. 03. 19. 21:24

Kép

Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:18 -kor

¤

#289 Felhasználó inaktív   Naszta 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 20. 12:54

idézet:
Ezt írta lameXpert:

[url="http://"http://www.europa.eu.int/comm/enlargement/hungary/index.htm"]>>> Link <<<[/url]
[/quote]

Én kiemelem, ami engem megragadott:
idézet:

CULTURE

Hungary was the homeland of Franz Liszt, Béla Bartók and Zoltán Kodály, whose music was inspired by the rich national folk traditions. In the 19th century Hungary produced its first important native-born composer, Ferenc Erkel, who composed the Hungarian national anthem and the first Hungarian opera. Hungary is a highly musical country; its violinists and pianists are particularly celebrated virtuosi world-wide. Hungary has more than 5,000 public libraries, and more than 100 public museums are maintained throughout the country.

In 2001 Hungary continued to strengthen the structures necessary to participate in Community structures. The decision of the Association Council on the participation of Hungary in the "Culture 2000" programme was adopted by the Government and entered into force in July 2001.
[/quote]

#290 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2003. 03. 23. 10:37

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

"56-os" villamosok...
"Ültem a villamoson,és azt hittem, hogy a villamos utazásra szolgál. ...
Nem tudtam, hogy e villamosokból barikádokat lehet rakni..."

(Örkény István: Fohász)

Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:19 -kor

¤

#291 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2003. 03. 26. 15:21

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Kép

Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:20 -kor

¤

#292 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 27. 08:13

idézet:
A magyar Messerschmitt programról dióhéjban

Német magyar államközi megállapodás keretén belül 1941.június 06-án Magyarország válalta, hogy licenc szerződéssel gyártani fog két vadászgép típust. ME-210-est és a ME-109-est, valamint a DB-605-ös repülőgép motort.

A magyar gyártású gépeknél a "Bf" jelölés helyett a "Me"jelölést használták.

A Me 109 típus gyártása a G-4 változattal indult a Győri Waggon- és Gépgyárban Az első példány '42.nov.21-én gördült ki a gyár szerelőcsarnokából. '44. áprilisában súlyos bombatámadások érték a hazai repülőgép gyárakat, ezért a "vadász program" megvalósulása érdekében a gyártás a kőbányai és budatétényi pincebarlangokban folyt. A front közeledtével innen is menni kellett. '44.november második felétől a gyártás Ausztriában folyt áprilisig.

Hazánkban a Me-109 G4 ... G14 szériákat gyártották, összesen 271 db-ot. [/quote]
¤

#293 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 27. 09:45

Szentgyörgyi Dezső - A magyarok ásza

"Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse"

Kép

1915-ben született Kokúttapasztón.

Kép

1942 májusától közel 18 hónapot töltött a hadműveleti területen,  141 bevetésen 7 légigyőzelmet ért el.

Pályája az 1944-ben megalakított "PUMA" században folytatódott. A háború befejeződéséig Szentgyörgyi Dezső több mint 300 bevetéssel, és 33 légi győzelemmel számolhatott el.

1945-ös hadifogsága után a MASZOVLET-nél alkalmazták 1950-ig utasszállító gépek pilótájaként. Az ötvenes évek politikai viharai őt sem kímélték. 1956 augusztusában szabadult.

Lelkierejének, szorgalmának és kitartásának köszönhetően került vissza a MALéV-hez. Tehetséges volt, értette a dolgát, így egyre feljebb jutott a ranglétrán. Az IL-14-es és IL-18-as típusok repülőkapitányaként a legjobb pilóták közé tartozott.

Kép

1971 augusztus 28-án a koppenhágai Kastrup előtt, leszállási manőver végrehajtása közben gépe a tengerbe csapódott. A legendás pilótának három hete lett volna a nyugdíjig. Pályája során mindvégig a szerénység, az egyszerűség, a segítőkészség, a magas szintű szakmai felkészültség és a bajtársiasság jellemezte.

Kép

EMBER volt, csupa nagybetűvel. Amikor egy légi harc során az angol Mustangnak kifogyott a lőszere, Szentgyörgyi intett neki: menj!
Úgy gondolta, hogy a háború két dologról szól: egyrészt meg kell védeni a hazát, másrészt aki először lő, az marad életben. Namármost: aki nem tud lőni, az ott és akkor aligha lehet veszélyes.

Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:30 -kor

¤

#294 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2003. 03. 28. 13:45

Kép

Kép

Kép

Kép

Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:32 -kor

¤

#295 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 28. 21:37

Kép

ide is beszurom
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#296 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 02. 13:48

idézet:
Nekem sok ismerősöm, barátom volt, akiknek különleges tehetségük volt. De közülük Szilárd Leó az egyetlen, akit talán még utánozni is szeretnék. Ő nem bánta, ha az emberek nem szerették, amit mondott. De egyet soha nem követett el: Ő soha senkit nem untatott. Én őt akkor láttam először Pesten, amikor elvégeztem a középiskolát. Németországban talán egyszer sem láttam. Amikor 1934-ben Koppenhágából visszamentem Angliába, az első tapasztalatom az volt, hogy elmentem a Fizikai Társaság ülésére. Rutherford tartott előadást. Sokat beszélt, erősen beszélt arról, hogy milyen őrültség az atomenergia felhasználására akárcsak gondolni is: - "Atomenergia van, de az atomenergia az tiszta tudomány. Abból soha nem lesz más, mint tiszta tudomány." - Olyan hangosan ismételte, hogy tűnődni kezdtem: miért. Pár nappal később Szilárd Leóval találkoztam. Ő elszavalta nekem: "Most, hogy megtaláltuk a neutronokat, lesz mód az atomenergia felhasználására." - Azt is megmondta, hogy elment Rutherfordhoz, megpróbálta erről meggyőzni. De Rutherford nagy ívben kidobta. Ezt sem Rutherford, sem Szilárd Leó nem felejtette el. Egész biztosan ezért ismételgette Rutherford a magáét, ezért Szilárd Leó is. Jó 4 évig eltartott, amíg ebből valami praktikus dolog lett. Ez azon múlt, hogy egy neutron föl tud hasítani egy nehéz atommagot, és a hasadás során több neutron keletkezik. Ez az, amit Szilárd Leó várt és remélt. Azután Amerikába jöttem. Az urán hasadásáról George Washington Egyetem egy konferenciáján hallottam 1939. január 20. körül. Szilárd nem volt ott. Amikor a konferenciának vége volt, feleségemmel arra gondoltunk, hogy a konferencia fáradalmát kiheverjük. Ekkor megszólalt a telefon. Szilárd volt. Jó barátom volt. Nem tudom, hány embert tegezett, engem nem: - "Teller Úr, én az állomáson vagyok, jöjjön értem." El is mentem. Ekkor azt mondta: "Hát most megjött az ideje. Most megkezdjük." Dolgozott is rajta: Pár hónap múlva már volt elég adat, hogy Einstein elé tegye. Az volt a probléma, hogy háborús veszély volt. Itt volt egy új fegyver lehetősége. Az amerikai kormány erről nem akart tudomást venni. Szilárdnak voltak ötletei mindenféle téren, azon is, hogy nyerjen mozgalma igazi impulzust. Az volt az ideája, hogy Einstein küldjön egy levelet Rooseveltnek. Roosevelt majd elolvassa a levelet, és fog tenni valamit. Ezért történt, hogy augusztus 2-án Szilárd Leó sofőrje lettem, és Einstein aláírta a levelet, majd Szilárdnak visszaadta. (Négy héttel a háború kitörése előtt.) Azután Szilárd odaadta egy bankárnak, Alexander Sachsnak, aki ismerte Rooseveltet. A levél el is érte Rooseveltet, nem augusztusban, nem szeptemberben, hanem október végén. Bizony azt gondolom: nem érhette volna jobb időben - közben Hitler megtámadta Lengyelországot. Hitler és Sztálin szétosztották Lengyelországot. Amikor ezek a rettenetes dolgok megtörténtek, akkor olvasta el a levelet Roosevelt elnök. Sachs tervezte volna így? Nem hiszem. Azt gondolom, ez olyasvalami, amit véletlennek neveznek. Az eredmény az lett, hogy Roosevelt akcióba lépett. Utasítást adott, hogy a maghasadást, annak következményeit meg kell vizsgálni. Ilyen módon járult Szilárd Leó hozzá, hogy ami elkerülhetetlen volt, a magenergia felhasználása először Amerikában történjen meg.[/quote]
¤

#297 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 03. 11:37

Matyó népviselet

Mezőkövesd lakói, a matyók népviselete, hímzéstechnikája egészen különleges sajátosságokat mutat. Annak ellenére, hogy Mezőkövesd a legszegényebb térségek egyike volt, színes és pompás viseletük jómódúságot sugallt.

Az 1870-es években kezdtek hímezni, először csak lepedővégeket, később a legénying lobogós ujját, majd pedig a surc-nak nevezett, keskeny női vagy férfi kötény alját.

Eredetileg egyszerű vászonhímzéseket használtak piros és kék, fénytelen pamutfonallal. A legismertebb motívumok a rózsa, a "cipe" (cipő), a madár (kedvelt volt a kakas motívum), a "macskafark", azaz csigavonal, valamint a körök, bimbók voltak. A kompozíció tömör, zsúfolt volt: bokorminta, vagy végtelen sor. A középen lévő nagy rózsákat alul és felül kisebb motívumok (pl. páros "cipe"-k, összekötő hurok, vagy csigavonal) egészítették ki.

Később a férfi szűcsök által (un. szűcshímzéssel) készített bőrruhákat díszítő "matyórózsa", "szívrózsa", "cserfarózsa", tulipános levelek, bimbók használata is hatott a női hímzésre. A motívumoknak tengelyes (egy tengelyből ágaznak ki a levelek, virágok), vagy térkitöltő (egymástól független, egymás mellé rajzolt díszítőelemek) elhelyezésűek lettek. A pamut- és gyapjúfonal mellett tarkább, fényesebb szűcsselyemmel is kezdtek dolgozni, s áttértek a több szín használatára. Eleinte 5 színnel (piros, kék, sárga, zöld, fekete), később még többel (a piros és a zöld más árnyalataival, valamint a lilával kiegészítve az előbbieket) hímeztek.

Kép

Minden színnek volt jelentése. A fekete a matyó viseletben a föld színe, melyből a termés, az élet sarjad. A piros az öröm, a sárga a nyár, a Nap színe, a kék a bánaté, az elmúlásé. Az első világháborút követően jelent meg a matyó hímzésben a zöld, mint a gyász színe. A háború halottaira való emlékezésül zöld folyókával hímezték körül a kötényeket. A matyó hímzés összképe úgy hatott, mint a zöld mezőben tarkálló virágok.

A hímzéseket un."íróasszonyok" tervezték, rajzolták elő, s terjesztették. A matyó "íróasszonyok" legismertebb képviselője Kis Jankó Bori (1876-1954.) volt, aki kiérdemelte a "népművészet mestere" címet, s magas állami kitüntetésben részesült.

Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:35 -kor

¤

#298 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2003. 04. 04. 07:40

Kép

Április 4. - Délvidék

A sajkás kerület szerb határőrei feliratot terjesztenek az uralkodó elé. Követeléseik között tisztán nemzeti célokat is találhatunk: a szerb nép nemzetiségként való elismerését, szerb nyelvű iskolákat, községi közigazgatást, évente összehívott szerb nemzeti gyűlést. 
Közben Temesvár erődjében egy Damjanich János nevű szerb származású császári százados kikéri magának, hogy Julius Haynau nevű altábornagy-parancsnoka az ő füle hallatára nevezi kutya nemzetnek és rebellis lázadónak a magyarokat.

"– Nos, hát Ön mióta lett magyar?
– Azóta tábornok úr, amióta föl tudom fogni, hogy aki Magyarországon született, az magyar állampolgár s köteles Magyarországot hazájának tekinteni s annak bámily állásban legyen is, törvényes jogait megvédelmezni."

A feleselő századosnak még aznap délután az olasz hadszíntérre kell távoznia.

Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:38 -kor

¤

#299 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 04. 07:57

idézet:
Díszszemle, 1965. április 4.
Közvetítés a budapesti Dózsa György útról - Kossuth és Petõfi Rádió, 1965. április 4. vasárnap, 9 óra 55 perc

Keményen, messze szárnyalóan szól a dísztéren a vezényszó, s a rádió, a televízió szerte az országban mindenüvé elviszi az üzenetet. Budapesten, hazánk fõvárosában minden készen áll az ünnepi díszszemlére. Felszabadulásunk 20. évfordulóján az egész ország szíve dobbanása itt lüktet a téren. A szemle kezdetéig hátralévõ néhány percben pillantásunk most megpihen azon a gyönyörû szobron, amellyel nagy nemzeti ünnepünkön gazdagodott fõvárosunk. Vlagyimir Iljics Lenin ércbe öntött alakja áll itt a téren, s az õ tanításainak szellemét idézi minden, ami ünnepen és hétköznapon a mi hazánkban történik. Gyönyörű ez az alkotás. A 18 méter magasra emelkedõ pilon, amely a párt erejét és legyõzhetetlenségét jelképezi, és a szobor, amely, úgy tûnik, mintha élne. Hazánk mai ünnepére eljöttek hozzánk barátaink is. Már megjelent a díszemelvény mögötti téren Mikoján elvtárs, a SZU küldöttségének tagjai közül, Malinovszkij marsall társaságában.
Kádár János és Dobi István elvtársak kíséretében foglalják majd el helyüket a mellvéden. Ott van a többi baráti ország küldöttségvezetõje: Emil Bodnaras a román, Zsivko Zsivkov a bolgár, Alexander Rankovics a jugoszláv, Ottokar Simunek a csehszlovák delegáció vezetője, valamint az MSZMP politikai bizottságának tagjai, a Magyar Néphadsereg vezetői és a főváros dolgozó népének képviseletében Sarlós István, a tanács vb-elnöke. Az április 4-i díszszemlék jól bevált hagyománya, hogy az idõjárás sohasem hagy minket cserben. Most is ragyogóan süt a nap. A hosszú téli hónapokat végre a tavasz színei váltják fel, körülöttünk a természet zöldbe, virágba borult. A színes derű, az életerő gazdag áradása varázslódik ide a térre az április 4-i díszszemlével is, és mint mindig, most is a tavaszt hozzák magukkal fiatal katonáink........[/quote]
¤

#300 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2003. 04. 07. 08:44

Kép

Kép

Kép

Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:13 -kor

¤

Téma megosztása:

• (40 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.