Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:11 -kor
Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Elküldve: 2003. 03. 14. 11:47
Elküldve: 2003. 03. 15. 09:11
Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:12 -kor
Elküldve: 2003. 03. 17. 08:34
Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:16 -kor
Elküldve: 2003. 03. 18. 22:44
Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:17 -kor
Elküldve: 2003. 03. 19. 09:39
Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:17 -kor
Elküldve: 2003. 03. 19. 13:24
Elküldve: 2003. 03. 19. 21:20
idézet:
Ezt írta safi:
Lame! Ebbe a topicba csak te irogatsz?[/quote]
Nem. Vannak kérdések is![]()
Elküldve: 2003. 03. 19. 21:24
Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:18 -kor
Elküldve: 2003. 03. 20. 12:54
idézet:
Ezt írta lameXpert:
[url="http://"http://www.europa.eu.int/comm/enlargement/hungary/index.htm"]>>> Link <<<[/url]
[/quote]
Én kiemelem, ami engem megragadott:
idézet:
CULTURE
Hungary was the homeland of Franz Liszt, Béla Bartók and Zoltán Kodály, whose music was inspired by the rich national folk traditions. In the 19th century Hungary produced its first important native-born composer, Ferenc Erkel, who composed the Hungarian national anthem and the first Hungarian opera. Hungary is a highly musical country; its violinists and pianists are particularly celebrated virtuosi world-wide. Hungary has more than 5,000 public libraries, and more than 100 public museums are maintained throughout the country.
In 2001 Hungary continued to strengthen the structures necessary to participate in Community structures. The decision of the Association Council on the participation of Hungary in the "Culture 2000" programme was adopted by the Government and entered into force in July 2001.
[/quote]
Elküldve: 2003. 03. 23. 10:37
Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:19 -kor
Elküldve: 2003. 03. 26. 15:21
Elküldve: 2003. 03. 27. 08:13
idézet:
A magyar Messerschmitt programról dióhéjban
Német magyar államközi megállapodás keretén belül 1941.június 06-án Magyarország válalta, hogy licenc szerződéssel gyártani fog két vadászgép típust. ME-210-est és a ME-109-est, valamint a DB-605-ös repülőgép motort.
A magyar gyártású gépeknél a "Bf" jelölés helyett a "Me"jelölést használták.
A Me 109 típus gyártása a G-4 változattal indult a Győri Waggon- és Gépgyárban Az első példány '42.nov.21-én gördült ki a gyár szerelőcsarnokából. '44. áprilisában súlyos bombatámadások érték a hazai repülőgép gyárakat, ezért a "vadász program" megvalósulása érdekében a gyártás a kőbányai és budatétényi pincebarlangokban folyt. A front közeledtével innen is menni kellett. '44.november második felétől a gyártás Ausztriában folyt áprilisig.
Hazánkban a Me-109 G4 ... G14 szériákat gyártották, összesen 271 db-ot. [/quote]
Elküldve: 2003. 03. 27. 09:45
Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:30 -kor
Elküldve: 2003. 03. 28. 13:45
Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:32 -kor
Elküldve: 2003. 03. 28. 21:37
Elküldve: 2003. 04. 02. 13:48
idézet:
Nekem sok ismerősöm, barátom volt, akiknek különleges tehetségük volt. De közülük Szilárd Leó az egyetlen, akit talán még utánozni is szeretnék. Ő nem bánta, ha az emberek nem szerették, amit mondott. De egyet soha nem követett el: Ő soha senkit nem untatott. Én őt akkor láttam először Pesten, amikor elvégeztem a középiskolát. Németországban talán egyszer sem láttam. Amikor 1934-ben Koppenhágából visszamentem Angliába, az első tapasztalatom az volt, hogy elmentem a Fizikai Társaság ülésére. Rutherford tartott előadást. Sokat beszélt, erősen beszélt arról, hogy milyen őrültség az atomenergia felhasználására akárcsak gondolni is: - "Atomenergia van, de az atomenergia az tiszta tudomány. Abból soha nem lesz más, mint tiszta tudomány." - Olyan hangosan ismételte, hogy tűnődni kezdtem: miért. Pár nappal később Szilárd Leóval találkoztam. Ő elszavalta nekem: "Most, hogy megtaláltuk a neutronokat, lesz mód az atomenergia felhasználására." - Azt is megmondta, hogy elment Rutherfordhoz, megpróbálta erről meggyőzni. De Rutherford nagy ívben kidobta. Ezt sem Rutherford, sem Szilárd Leó nem felejtette el. Egész biztosan ezért ismételgette Rutherford a magáét, ezért Szilárd Leó is. Jó 4 évig eltartott, amíg ebből valami praktikus dolog lett. Ez azon múlt, hogy egy neutron föl tud hasítani egy nehéz atommagot, és a hasadás során több neutron keletkezik. Ez az, amit Szilárd Leó várt és remélt. Azután Amerikába jöttem. Az urán hasadásáról George Washington Egyetem egy konferenciáján hallottam 1939. január 20. körül. Szilárd nem volt ott. Amikor a konferenciának vége volt, feleségemmel arra gondoltunk, hogy a konferencia fáradalmát kiheverjük. Ekkor megszólalt a telefon. Szilárd volt. Jó barátom volt. Nem tudom, hány embert tegezett, engem nem: - "Teller Úr, én az állomáson vagyok, jöjjön értem." El is mentem. Ekkor azt mondta: "Hát most megjött az ideje. Most megkezdjük." Dolgozott is rajta: Pár hónap múlva már volt elég adat, hogy Einstein elé tegye. Az volt a probléma, hogy háborús veszély volt. Itt volt egy új fegyver lehetősége. Az amerikai kormány erről nem akart tudomást venni. Szilárdnak voltak ötletei mindenféle téren, azon is, hogy nyerjen mozgalma igazi impulzust. Az volt az ideája, hogy Einstein küldjön egy levelet Rooseveltnek. Roosevelt majd elolvassa a levelet, és fog tenni valamit. Ezért történt, hogy augusztus 2-án Szilárd Leó sofőrje lettem, és Einstein aláírta a levelet, majd Szilárdnak visszaadta. (Négy héttel a háború kitörése előtt.) Azután Szilárd odaadta egy bankárnak, Alexander Sachsnak, aki ismerte Rooseveltet. A levél el is érte Rooseveltet, nem augusztusban, nem szeptemberben, hanem október végén. Bizony azt gondolom: nem érhette volna jobb időben - közben Hitler megtámadta Lengyelországot. Hitler és Sztálin szétosztották Lengyelországot. Amikor ezek a rettenetes dolgok megtörténtek, akkor olvasta el a levelet Roosevelt elnök. Sachs tervezte volna így? Nem hiszem. Azt gondolom, ez olyasvalami, amit véletlennek neveznek. Az eredmény az lett, hogy Roosevelt akcióba lépett. Utasítást adott, hogy a maghasadást, annak következményeit meg kell vizsgálni. Ilyen módon járult Szilárd Leó hozzá, hogy ami elkerülhetetlen volt, a magenergia felhasználása először Amerikában történjen meg.[/quote]
Elküldve: 2003. 04. 03. 11:37
Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:35 -kor
Elküldve: 2003. 04. 04. 07:40
Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:38 -kor
Elküldve: 2003. 04. 04. 07:57
idézet:
Díszszemle, 1965. április 4.
Közvetítés a budapesti Dózsa György útról - Kossuth és Petõfi Rádió, 1965. április 4. vasárnap, 9 óra 55 perc
Keményen, messze szárnyalóan szól a dísztéren a vezényszó, s a rádió, a televízió szerte az országban mindenüvé elviszi az üzenetet. Budapesten, hazánk fõvárosában minden készen áll az ünnepi díszszemlére. Felszabadulásunk 20. évfordulóján az egész ország szíve dobbanása itt lüktet a téren. A szemle kezdetéig hátralévõ néhány percben pillantásunk most megpihen azon a gyönyörû szobron, amellyel nagy nemzeti ünnepünkön gazdagodott fõvárosunk. Vlagyimir Iljics Lenin ércbe öntött alakja áll itt a téren, s az õ tanításainak szellemét idézi minden, ami ünnepen és hétköznapon a mi hazánkban történik. Gyönyörű ez az alkotás. A 18 méter magasra emelkedõ pilon, amely a párt erejét és legyõzhetetlenségét jelképezi, és a szobor, amely, úgy tûnik, mintha élne. Hazánk mai ünnepére eljöttek hozzánk barátaink is. Már megjelent a díszemelvény mögötti téren Mikoján elvtárs, a SZU küldöttségének tagjai közül, Malinovszkij marsall társaságában.
Kádár János és Dobi István elvtársak kíséretében foglalják majd el helyüket a mellvéden. Ott van a többi baráti ország küldöttségvezetõje: Emil Bodnaras a román, Zsivko Zsivkov a bolgár, Alexander Rankovics a jugoszláv, Ottokar Simunek a csehszlovák delegáció vezetője, valamint az MSZMP politikai bizottságának tagjai, a Magyar Néphadsereg vezetői és a főváros dolgozó népének képviseletében Sarlós István, a tanács vb-elnöke. Az április 4-i díszszemlék jól bevált hagyománya, hogy az idõjárás sohasem hagy minket cserben. Most is ragyogóan süt a nap. A hosszú téli hónapokat végre a tavasz színei váltják fel, körülöttünk a természet zöldbe, virágba borult. A színes derű, az életerő gazdag áradása varázslódik ide a térre az április 4-i díszszemlével is, és mint mindig, most is a tavaszt hozzák magukkal fiatal katonáink........[/quote]
Elküldve: 2003. 04. 07. 08:44
Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 12. 18:13 -kor