HWSW Informatikai Kerekasztal: ADSL -> itthon 80-100as ping - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (17 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

ADSL -> itthon 80-100as ping lehetséges megoldások) Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   -MM- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 02. 27. 17:14

Sziasztok!

A problámámat 2 okból írom le, hátha van valakinek ötlete, másrészt nehogy valaki ugyanebbe a hibába essen.

Eddig Chello volt nálunk, már jó ideje. 3 év után 1x értem el a 15Gb-ot, lekorlátoztak, bepipultam. Irány a Datanet! A pinggel nem volt gond eddig sem, de mindenki szerint a datanetnél legjobbak a pingek. Tegnap írtam alá a 2 éves szerződést 512/128-ra.

Letöltés 64KByte, minden ahogy kell. Pingek: 80-100 Itthon!!!!! Datanet support-nál hosszas pingelés és route tábla elemezgetés után azt mondták, a fatávnál MiniDSLam van, mivel optikai telefonhálózaton vagyunk. Emiatt nincs mit tenni, ott a hiba.
(legközelebb levő datanet szervert ha megpingelem, 65-75ms, míg másnak ez 20-25...)

Matáv szerint (aki először felhívott, nem tudta, mi az hogy ping !!!) ez nem az ő hibájuk, a miniDSlan az korszerűbb, mint az analóg vonalon lévő ADSL cucc, és ez a Datanet hibája. Datanetnél erre azt mondták ma, hogy ez 100% a miniDSlan miatt van, és nincs mit tenni. A 2 éves szerződést pedig (amit tegnap írtam alá én barom) nem lehet felbontani, mert a sávszélesség, amit kínáltak, az megvan.)

Kérdéseim:
1. Ha van itt valaki hozzáértő, lehet-e tenni ezügyben valamit, vagy törődjek bele.
2. Tényleg lehet-e ez a probléma, ha nem, akkor kinél van.
3. Ha nincs mit tenni, van-e valami mód arra, hogy felbontsam a 2 éves szerződést? (jövő kedden jönnek a chellósok, és viszik a kábelmodemet, addig még visszamondhatom)

És végezetül: aki hasonló cserében gondolkozik (kábelnet -> ADSL), először nézzen utána, hogy nincs-e véletlenül optikai telefonhálózaton...

Update:
Megkaptam a végleges választ, ahol miniDSlam van, ott semmilyen megoldás nincs a magas pingre. Tehát aki inkább játszani szeretne, szerződéskötés előtt MINDENKÉPP tudja meg, hogy nincs-e miniDSlam a központban, ahova tartozik. Ha igen, akkor inkább a kábelnet (már ha van...)

[ 2004. március 22.: -MM- szerkesztette a hozzászólást ]

[ 2004. március 22.: -MM- szerkesztette a hozzászólást ]

#2 Felhasználó inaktív   Sasfióka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 27. 17:48

idézet:
Ezt írta MM:
Sziasztok!

A problámámat 2 okból írom le, hátha van valakinek ötlete, másrészt nehogy valaki ugyanebbe a hibába essen.

Eddig Chello volt nálunk, már jó ideje. 3 év után 1x értem el a 15Gb-ot, lekorlátoztak, bepipultam. Irány a Datanet! A pinggel nem volt gond eddig sem, de mindenki szerint a datanetnél legjobbak a pingek. Tegnap írtam alá a 2 éves szerződést 512/128-ra. (így kicsit olcsóbb is, mint a Chello)

Letöltés 64KByte, minden ahogy kell. Pingek: 80-100 Itthon!!!!! Datanet support-nál hosszas pingelés és route tábla elemezgetés után azt mondták, a fatávnál MiniDSLan van (nemtom hogy írják), mivel optikai a telefonhálózaton vagyunk. És emiatt nincs mit tenni, ott a hiba.
(legközelebb levő datanet szervert ha megpingelem, 65-75ms, míg másnak ez 15-25...)

Matáv szerint (aki először felhívott, nem tudta, mi az hogy pingelni!!!) ez nem az ő hibájuk, a miniDSlan az korszerűbb, mint az analóg vonalon lévő ADSL cucc, és ez a Datanet hibája. Datanetnél erre azt mondták ma, hogy ez 100% a miniDSlan miatt van, és nincs mit tenni. A 2 éves szerződést pedig (amit tegnap írtam alá én barom) nem lehet felbontani, mert a sávszélesség, amit kínáltak, az megvan.)

Kérdéseim:
1. Ha van itt valaki hozzáértő, lehet-e tenni ezügyben valamit, vagy törődjek bele.
2. Tényleg lehet-e ez a probléma, ha nem, akkor kinél van.
3. Ha nincs mit tenni, van-e valami mód arra, hogy felbontsam a 2 éves szerződést? (jövő kedden jönnek a chellósok, és viszik a kábelmodemet, addig még visszamondhatom)

És végezetül: aki hasonló cserében gondolkozik (kábelnet -> ADSL), először nézzen utána, hogy nincs-e véletlenül optikai telefonhálózaton...
[/quote]

1. Olyan helyzet nincs, ami ellen vagy mellett nem lehet semmit sem tenni. Egyszerű: Meg kell nézni a szerződést, az általános vállalkozási feltételeket, valamint a hatályos jogszabályok internetszolgáltatásra vonatkozó részét. (Különös tekintettel azon pontokra, amelyek definiálják az internetszolgáltatást, azaz mitől internetszolgáltatás az internetszolgáltatás, pl. 100-as pinggel - megfelelő sávszélességen tartva - valóban teljesül-e az a fogalom, hogy "internetszolgáltatás." Amennyiben ez teljesül, akkor lehet beletörődni. De a hatékony csesztetés egy idő után eredményre vezet.
2. Ezer meg egy oka is lehet annak, hogy magas a pinged, így nem kizárt, hogy az optikai kábelhálózat miatt.

3. Az ilyen jellegű szolgáltatói szerződéseket bármikor egyoldalúan felbonthatod. Viszont amennyiben hűséges az ADSL, akkor kellemetlen, mert a szerződésben le van írva, hogy mivel jár együtt a szerződésfelbontás. VISZONT amennyiben bizonyítást nyer, hogy a szolgáltatás-hozzáférési pontod - függetlenül, hogy kinek a hibája!! - nem felel meg internetszolgáltatásra, a szerződéstől hiányos teljesítés jogcímén egyoldalúan elállhatsz. Ebben az esetben nem kell teljesíteni a rögzített felbontási kritériumokat.

Hogy hogyan tudod bizonyítani azt, hogy nem megfelelő a szolgáltatás nálad? Be kell méretni. A Nemzeti Hírközlési Hatóság illetékes talán ebben, de a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet tanácsot tud adni, hogy hol kell bejelenteni ezen irányú igényedet. Az elkészített mérési jegyzőkönyvben rögzítettek kötelező érvényűek, és jogerősek.

Ezen felül te a Datanettel állsz szerződésben ADSL szolgáltatásra. Tehát elég nehéz azt mondani, hogy te cseszegesd a Matávot.

A teendőd: Értesíted írásban és ajánlott levélben mindkét szolgáltatót a problémádról. Nekik kötelességük válaszolni az általad ecsetelt problémára, szintén írásban, harminc napon belül. Ha egymásra mutogatnak, akkor kérj mérést, erről értesítsd a szolgáltatót (hivatalból úgyis értesítik), közben küldd el szintén ajánlott levélben a matávnak a datanetes rájukmutogatást, a datanetnek a matávos rájukmutogatást, és tedd fel ismét a kérdést. Ezt követően vagy egyértelmű, és konkrét választ adnak, vagy van erős jogalap a szerződésfelbontásra. Közben ha a mérési jegyzőkönyv is neked kedvez, akkor teljes a siker.

SF
"Hiszek a sárkányokban, a jó emberekben és egyéb fantázia szülte lényekben..."

#3 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 27. 19:11

Egyik ismerősöm is pont ping miatt mondta fel a szerződést, de nála még durvább értékek voltak, szóval nála jogos volt. Le van írva valahol, hogy mekkorának kell lennie minimum a késleltetésnek az adott hálózaton (ping), de sajnos erre fejből nem emlékszek, de arra igen, hogy valami nagyon nagy szám volt megadva még jó, elfogadható értéknek, szóval nem lesz egyszerű. Ha érdekel, utána érdeklődök pontosan a dolognak.

Ja, az ismerősömnek sikerült a felmondás, igaz egész más okból végülis.

#4 Felhasználó inaktív   -MM- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 27. 19:20

Köszönöm az információkat.
Azt sajnos nem hiszem, hogy azért, mert 50-60-al magasabb a ping, felmondhatnám a 2 éves hűségszerződést. Inkább a "cseszegetés meghozza gyümölcsét" végét fogm meg majd a dolognak. A tech support egyébként rendes volt mind2 oldalról (visszahívtak többször, stb stb), csak hát nem történt semmi.

Ha pedig tényleg komolyabb, a hálózat kiépítése miatti gond van, nem hinném, hogy 1 "fogyasztó" miatt fejlesztenének...

Most elkezdek keresni, hogy a környéken lakók közül kinek van ADSL, és ott milyenek a pingek, aztán meglátjuk. Ha másnál is zavaró tényező, 20-30 felhasználó már talán számítana vmit.

Zuglói vagyok, a Nagy Lajos Király útja, Fogarasi út, Vezér út és Füredi út által határolt tömbben lakom. Aki esetleg itt lakik, vagy van itt ismerőse, megnézné "tracert" paranccsal dos parancssorban, hogy a szolgáltatójáig mekkora a ping?

Nálam már az első 65ms, na ennek kéne elvileg 10-20 körül lennie.

#5 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 27. 22:10

Anno többször is filóztam ezen a témán csupán elméleti síkon Poli fórumban, de soha nem válaszolt senki bárminemű érdemi infóval. Kerestem egy ilyen régi hozzászólást de elég béna a lap keresője:
[url="http://"http://pohly.adatpark.hu/cgi-bin/forum/showresult.php?fid=14&tid=241&pid=13235"]http://pohly.adatpar...d=241&pid=13235[/url]

Én anno is arra gyanakodtam hogy a Hytasos központok szabad 2mbps-es bérelt vonali kapacitását fogják felhasználni arra hogy ezeket a mini/micro DSLAM-okat bekössék a főközpontba és ez messze nem adja azt a minőséget mint amit egy direkt ATM csatlakozás biztosít. Egy ilyen szűk kapcsolódás még ha a terheléshez mérten Nx2mbps-ben méretezik is gondot fog okozni mert sosem fogja fatáv nagyvonalúan méretezni a kapacitást. Persze ez csak az én elméletem, lehet magával az aktív eszközzel is gond bár ott kisebb eséyt adok.

Egyébként ez a magas ping állandó jellegű vagy a terhelés függvényében hol több hol kevesebb, pl. hajnalban is hasonlóan magas?

Én is Hytason lakom és már előre féltem ettől hisz ez a megoldás sosem lesz egyenértékű a direkt központos kapcsolódással. Persze nyáron amikor ismét elkezdték hülyíteni a Hytasokat a fatáv már sokadszorra még volt némi remény hogy nálunk is lépnek valami bár én személy szerint semmit nem adtam az ígéreteikre. Persze azóta sincs ADSL, decemberben kitalálták hogy a 5-6 éve levágott és föld alá túrt rézvezetékek után régészeti túrákat szerveznek a lakásos alatt és visszarezesítik a környéket. Pár napja felhívtam őket hogy már 3 hónap eltelt azóta és hatalmas kussban vannak azóta is, kiderült mert nem vált be a tervük a régi kábelek és távolság együtt már túl sok volt ahhoz hogy sikert érjenek el. Kérdésemre hogy akkor Hytason mikor próbálkoznak meg az évek óta ígért mini/micro DSLAM-os megoldással a válasz a szokásos lerázó szöveg: talán majd második negyedév vége de még ez sem biztos. Röhej hogy lassan belépünk az EU-ba én meg itt élek a fővárosban egy módos kerületben egy jobb ltp.-en ahol 15.000fő/km2 a népsűrűség és a fatáv 3 éve hülyít az 1x majd ADSL mesével és még mindig nem lehet látni az alagút végét. A legszomorúbb meg az lesz ha 1x végre úgy 2010 környéként megcsinálják és kiderül hiába mert szar lesz az egész.

#6 Felhasználó inaktív   -MM- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 28. 15:22

idézet:
Ezt írta shabba:

Egyébként ez a magas ping állandó jellegű vagy a terhelés függvényében hol több hol kevesebb, pl. hajnalban is hasonlóan magas?
[/quote]

Állandó, ez a minimum. ADSL teszttel már ennyi, 192.168.9.1-ig 70ms...

Letöltés/feltöltés: 503/132 (szintén ADSL teszt)

#7 Felhasználó inaktív   LiGhTSaBeR 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 28. 17:23

idézet:
Ezt írta MM:

Állandó, ez a minimum. ADSL teszttel már ennyi, 192.168.9.1-ig 70ms...

Letöltés/feltöltés: 503/132 (szintén ADSL teszt)
[/quote]

keress meg, tudok abban segíteni, hogy 100%-ig kizárjuk, hogy datanetnél van gond, illetve egy kis nyomást helyezni fatávra. Ja én is zuglói vagyok :D

[ 2004. február 28.: LiGhTSaBeR szerkesztette a hozzászólást ]

#8 Felhasználó inaktív   -MM- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 28. 18:48

idézet:
Ezt írta LiGhTSaBeR:

keress meg, tudok abban segíteni, hogy 100%-ig kizárjuk, hogy datanetnél van gond, illetve egy kis nyomást helyezni fatávra. Ja én is zuglói vagyok :D

[ 2004. február 28.: LiGhTSaBeR szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Ok, köszönöm, hamarosan megkereslek !

#9 Felhasználó inaktív   Apo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 28. 19:58

Ha az matáv adsl testserverhez is olyan magas a ping, akkor egyértelmű, ki a hunyó...

[ 2004. március 03.: Apo szerkesztette a hozzászólást ]
MSI KT6D/Barton 2500+/1024 MB DDRram/Excalibur 9000pro vivo 128/SB Audigy 2 ZS/120 GB Samsung Sata HDD

#10 Felhasználó inaktív   he7edik. 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 02. 29. 23:27

Hi all én is zuglói vok és CS-zek a nyeten. Nekem Enternet(384/64) ADSL-em van és nekem is szar a pingem, a kiecskeméti vagy szegedi srácok másfélszer jobb pingel játszanak mint én mikor az Enternek XIII. ker ben van a központja és nem messze van a matáv( ezt a nevet le írni is undoritó :-))) ADSL központ és még csak nem is optikai kábelünk van és mégis pedig a gépem is elég korszerű.Más is panaszkodott az Enternetre már most szolgáltató váltáson gondolkodom.Egyébként a Datanet ADSL-ről már hallotam rosszat ezért inkább TVnet vagy Axelero ha van valakinek esetleg ilyenbe tapasztalata írjon.null
Mindenhol jó de legjobb a mákostészta!!!

#11 Felhasználó inaktív   he7edik. 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 02. 29. 23:36

Én a Csömöri úton lakom, előre is köszi a segitséget.

#12 Felhasználó inaktív   mATy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 01. 09:04

Na ez fasza, akkor mégsem nálam van a hiba?
Axelero 512/128 előfizetés 192.16.9.1 tesztszerver-re 76-os ping. :( Az én helyzetemben is megy az 1másra mutogatás.
Az műszaki segítségnyújtás amúgy rendes, csak a technikai csoport nem csinál lófszt sem. Kicsit idegesítő a helyzet.
ABIT IC7-G + INTEL P4 3GHz 800MHz Prescott + Zalman CNPS7000A-Cu + 2x512MB(DDR400) + RADEON 9600 XT 128MB (SAPPHIRE) + LG StudioWorks 775N + CREATIVE SB Live! 5.1 + MAXTOR 6E040L0 40GB + LG 8320B CDRW + LG 8120B DVD + DEXXA Optical Mouse + MICROSOFT Windows XP Professional SP2 + ADSL(2048 kbit/s)

#13 Felhasználó inaktív   Senator 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 01. 10:41

Gyerekek, akkor fogjatok ossze es fektessetek valahogy oket ketvallra. Sok sikert szurkolok nektek es bocsi az offert :)
My Config: Apple Mac Pro 3.0 GHz, 6GB Ram, 2TB Hdd, Radeon X1900, 2x Dell DE228WFP

#14 Felhasználó inaktív   -MM- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 01. 13:33

Első lépésben sztem az érintettek próbálják meg kideríteni, hogy milyen berendezés van a matávnál, ami ezt okozhatja. (ahogy már írta valaki, könnyen lehet, hogy sufnituning módon egy kis bérelt vonal megy a fatáv telefonközpontunktól a nagyobb helyekre)
Nálam egyenlőre folyamatban van a dolog, a Dataneten keresztül várjuk a matáv végleges válaszát, hogy ez ígymarad, vagy nem.

#15 Felhasználó inaktív   BuPe 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 02. 23:02

Esetleg valami fejlemény?

Engem is érdekelne, mert fontolgatom az áttérést csemballóról, mert mostanában igen siralmasan teljesít esténként és nem nagyon van türelmem kivárni a fejállomáscserét (amit nyárra ígér NSD)..

Szóval én is optikai területen vagyok, Füredi Ltp., mindenkinek lassú a környéken?

Pedig úgí vártam már... :(
Asus M3A32-MVP Deluxe/WiFi-AP, AMD Athlon 64 X2 Dual-Core 5000+ Black Edition + Zalman CNP9700 LED, 2x Kingmax DDR-2 800 2GB, 2x Gigabyte RX387512H-B Radeon HD 3870 512MB, LG L245WP, ViewSonic VX912, ViewSonic VX922, Toshiba 42C3001P, ADI AD1988 + Logitech Z-4, 2x Western Digital Raptor WD360ADFD 36GB RAID 0, Western Digital WD5000AAKS 500GB, NEC ND-4551A, Gigabyte 3DAurora, Cooler Master Real Power RS-700-ASAA-A1, Logitech diNovo Media Desktop Laser, Logitech G7

#16 Felhasználó inaktív   -MM- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 03. 01:00

idézet:
Ezt írta BuPe:
Esetleg valami fejlemény?

Engem is érdekelne, mert fontolgatom az áttérést csemballóról, mert mostanában igen siralmasan teljesít esténként és nem nagyon van türelmem kivárni a fejállomáscserét (amit nyárra ígér NSD)..

Szóval én is optikai területen vagyok, Füredi Ltp., mindenkinek lassú a környéken?

Pedig úgy vártam már... :(
[/quote]

Nem biztos, hogy ugyanazon a központon vagyunk. Kérdezz utána a matávtól, hogy miniDSlam van-e. Ha igen, akkor ne válts! (illetve ha csak letölteni akarsz, és nem játszani, akkor nyugodtan, mert a 64Kbyte/sec letöltés az megvan stabilan)

u.i.:
220-al kezdődik a telszámod? Mert ha igen, akkor tuti ugyanott vagy :).

#17 Felhasználó inaktív   he7edik. 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 03. 03. 08:46

MM ha megtudsz v.mit az ADSL központról, írd le a forumba kérlek. KÖSZI

#18 Felhasználó inaktív   he7edik. 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 03. 03. 08:47

ja és a chello naon szar ping és loss ügyileg????mer lehet hogy a mtávnál még ök is jobbak lennének

#19 Felhasználó inaktív   mATy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 03. 13:52

Na hozám tegnap (2-án) jött ki a mókus a matávtol pinelni :)
De, sajna csak kopogtatott a laptopján, mert nem volt egész délelőtt axelero :p
Azt mondta szombaton reggel ismét kijön. Meglátjuk mit lépnek.
Mondjuk én november óta baszogatom őket magas ping miatt. 4 hónap után végre foglalkoznak az üggyel.
Grat.
ABIT IC7-G + INTEL P4 3GHz 800MHz Prescott + Zalman CNPS7000A-Cu + 2x512MB(DDR400) + RADEON 9600 XT 128MB (SAPPHIRE) + LG StudioWorks 775N + CREATIVE SB Live! 5.1 + MAXTOR 6E040L0 40GB + LG 8320B CDRW + LG 8120B DVD + DEXXA Optical Mouse + MICROSOFT Windows XP Professional SP2 + ADSL(2048 kbit/s)

#20 Felhasználó inaktív   BuPe 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 03. 17:44

idézet:
Ezt írta MM:

Nem biztos, hogy ugyanazon a központon vagyunk. Kérdezz utána a matávtól, hogy miniDSlam van-e. Ha igen, akkor ne válts! (illetve ha csak letölteni akarsz, és nem játszani, akkor nyugodtan, mert a 64Kbyte/sec letöltés az megvan stabilan)

u.i.:
220-al kezdődik a telszámod? Mert ha igen, akkor tuti ugyanott vagy :).
[/quote]

Nekem 221-gyel kezdődik a telszámom.. akkor reménykedhetek?
Holnap felhívom a matáv ADSL infót!
Asus M3A32-MVP Deluxe/WiFi-AP, AMD Athlon 64 X2 Dual-Core 5000+ Black Edition + Zalman CNP9700 LED, 2x Kingmax DDR-2 800 2GB, 2x Gigabyte RX387512H-B Radeon HD 3870 512MB, LG L245WP, ViewSonic VX912, ViewSonic VX922, Toshiba 42C3001P, ADI AD1988 + Logitech Z-4, 2x Western Digital Raptor WD360ADFD 36GB RAID 0, Western Digital WD5000AAKS 500GB, NEC ND-4551A, Gigabyte 3DAurora, Cooler Master Real Power RS-700-ASAA-A1, Logitech diNovo Media Desktop Laser, Logitech G7

Téma megosztása:

• (17 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó