HWSW Informatikai Kerekasztal: HTML kérdés - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (74 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HTML kérdés Értékeld a témát: -----

#1241 Felhasználó inaktív   Lancelot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 04. 08:19

Idézet: PaLa - Dátum: 2008. Feb. 4., Monday - 3:02

Sziasztok. Van egy HTML lapom egy formmal és rengeteg beviteli mezővel (3000+). Van arra megoldás, hogy ezt valahogy kiírjam (adatbázisba vagy txt-be) úgy, hogy ne gépeljem be az összes változónevet mint a php-ban? Mondjuk egy txt-be elválasztva vagy excel vagy akármi, ami lekezeli és nem kell gépelni változóneveket.

Tehát nem a php fwrite függvényében szeretném megadni a változókat sorban, mert iszonyat körülményes és lassú lenne ennyit begépelni.

XML file-ba teszed az adatokat, és pl.
PHP-ben (de még sok másféle módon is) meg lehet oldani, hogy abból
"dinamikusan" kilistázza.
Csak egyszer kell megadni a formátumát.

DE szerintem azzal a 3000+ beviteli mezővel valami nem stimmel.
Nem hiszem, hogy 3000+ különböző kérdésed lenne.  Vagy igen?

#1242 Felhasználó inaktív   Szacsoka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 09. 00:31

Sziasztok, lehet az én problémámra a megoldás egyszerű, de se a DIV, se a Layer, se az IFrame nem segített.

A gondom annyi lenne, hogy lenne három kép. Egymás alá helyezve. Ez kiad egy "hátteret", majd bele szeretnék egy menüt és mellé a kiválasztott menü hivatkozását.
Gondolotam majd berakom csak simán a képeket és új réteggel menni fog, mondhatni ráhelyezem a menüt és a hozzátartozó frame-jét, de nem jött be. Aztán gondoltam, hogy IFrame segít, de az sem...Nem tűnik nagy gondnak, de bosszant. Egész este a google-t nézegetem, de eddig semmi :(
[ Gigabyte EP35-DS3 rev2.1 ][ E8200@3200MHz ][ Supertalent 2x1GB DDR2 1000MHz 4-4-3-8 ][ Gainward 8800GT Golden Sample ][ Corsair VX450 táp ][ Maxtor 250GB Sata2 ]

#1243 Felhasználó inaktív   Lancelot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 09. 05:58

Idézet: Szacsoka - Dátum: 2008. Feb. 9., Saturday - 0:31

Sziasztok, lehet az én problémámra a megoldás egyszerű, de se a DIV, se a Layer, se az IFrame nem segített.

A gondom annyi lenne, hogy lenne három kép. Egymás alá helyezve. Ez kiad egy "hátteret", majd bele szeretnék egy menüt és mellé a kiválasztott menü hivatkozását.
Gondolotam majd berakom csak simán a képeket és új réteggel menni fog, mondhatni ráhelyezem a menüt és a hozzátartozó frame-jét, de nem jött be. Aztán gondoltam, hogy IFrame segít, de az sem...Nem tűnik nagy gondnak, de bosszant. Egész este a google-t nézegetem, de eddig semmi :(

Melyik webszerkesztővel próbálkoztál?

#1244 Felhasználó inaktív   Szacsoka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 09. 08:17

Idézet: Lancelot - Dátum: 2008. febr. 9., szombat - 4:58

Melyik webszerkesztővel próbálkoztál?

Notepad  :rolleyes:

De most a Dreamweaver demóját szedem le, hátha abban lesz valami

Meg amit szeretek, hogy ha framenél megadom, hogy border="0", akkoris tesz ki elválasztó csíkot, így megtörve az összhangot.

Szerkesztette: Szacsoka 2008. 02. 09. 09:10 -kor

[ Gigabyte EP35-DS3 rev2.1 ][ E8200@3200MHz ][ Supertalent 2x1GB DDR2 1000MHz 4-4-3-8 ][ Gainward 8800GT Golden Sample ][ Corsair VX450 táp ][ Maxtor 250GB Sata2 ]

#1245 Felhasználó inaktív   Szacsoka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 09. 10:18

Jelentem Dreamweaverben kipróbáltam ott jól is jeleníti meg egymáson a két réteget. De IE6-ban és Operában is a rétegeket egymás alá pakolja. Hiába adok meg z-indexet, vagy nevezem el a layereket, majd above/below....ez sem segített.

Lehet ezt egyáltalán? Célom, hogy ne legyen ezer meg egy fájl és minél gyorsabban bejöjjön.

#1246 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 09. 10:48

Idézet: Szacsoka - Dátum: 2008. febr. 9., szombat - 8:17

Meg amit szeretek, hogy ha framenél megadom, hogy border="0", akkoris tesz ki elválasztó csíkot, így megtörve az összhangot.

HTML alapszabály #1: Soha ne használj frame-eket! Sok helyen szarul jelennek meg.

Nem igazán értem az elképzelésed lényegét. Csinálnál róla shotot?
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1247 Felhasználó inaktív   Szacsoka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 09. 10:55

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2008. febr. 9., szombat - 9:48

HTML alapszabály #1: Soha ne használj frame-eket! Sok helyen szarul jelennek meg.

Nem igazán értem az elképzelésed lényegét. Csinálnál róla shotot?

Azt akartam, hogy legyen háttérkeret, amiben megjelenik két IFrame. Az egyikben a menü a másikban a választott menüpont.

Akkor ezekszerint IFrame is felejthetős?

Ha ne, akkor hogyan tudnék középreigazított szövegdobozban két "részt" megjeleníteni? CSS vagy php?
Php-ben megfordult már az is a fejemben, hogy egy tábla, ami középre van igazítva, majd a két cellájában egy-egy include-dal meghívok egy fájlt. Csak akkor a továbbiakkal vagyok bajban

Szerkesztette: Szacsoka 2008. 02. 09. 11:13 -kor

#1248 Felhasználó inaktív   Lancelot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 09. 12:02

Idézet: Szacsoka - Dátum: 2008. Feb. 9., Saturday - 10:55

Akkor ezekszerint IFrame is felejthetős?

Nem, csak be kell írni a kódba, hogy mi legyen , ha nem támogatja a browser.
Egyébként nagyon mutatós dolgokat lehet csinálni frammel.

#1249 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 09. 12:22

Akkor ha jól értem, középre szeretnél egy kisebb lapot, amely fent egy menüsort tartalmaz, lent a választott aloldalt. De most sem vagyok benne biztos. Screenshot sokat segítene. Vagy ha találnál egy hasonló oldalt. Prérifarkasoknak nehéz a felfogásuk, kell a tervrajz és a gyalogkakukk helye  :Đ

PHP-vel vagy Javascripttel mindent lehet, sőt úgy könyebb. De HTML-ben is biztosan meg lehet oldani elegánsan. Lényegében a CSS = HTML (tulajdonságok).
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1250 Felhasználó inaktív   Szacsoka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 09. 12:36

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2008. febr. 9., szombat - 11:22

Akkor ha jól értem, középre szeretnél egy kisebb lapot, amely fent egy menüsort tartalmaz, lent a választott aloldalt. De most sem vagyok benne biztos. Screenshot sokat segítene. Vagy ha találnál egy hasonló oldalt. Prérifarkasoknak nehéz a felfogásuk, kell a tervrajz és a gyalogkakukk helye  :Đ

PHP-vel vagy Javascripttel mindent lehet, sőt úgy könyebb. De HTML-ben is biztosan meg lehet oldani elegánsan. Lényegében a CSS = HTML (tulajdonságok).

CSS és az IFrame segített. És jól értette a Prérifarkas :)

Java-val az a bajom, hogy még csak nagyon az alapokat tudom :( PHP picit már könnyebb, de még abban sem vagyok jártas. Eddig HTML-ben sikerült megoldanom, ami kellett nekem. De lassan át kell térnem XML vagy PHP alapokra, mert muszáj lesz :(

U.I.: ja és én csak egy hobbi HTML-es vagyok, akinek régen azt mondták, hogy a dreamweaver egy átlagos fegyver, míg a notepad a bátraké :Đ És végülis layer nélkül oldottam meg, mert hiába a dreamweaver és még pár szerkesztő. Ott szépen megjelentek egymáson, míg böngészőben egymás alatt  :mad:

Szerkesztette: Szacsoka 2008. 02. 09. 12:38 -kor

#1251 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 09. 17:49

Jól tetted. A webszerkesztőket el kell felejteni, semmit sem érnek.

Elég egy notepad, HTML/CSS ismeret, legfeljebb felcsapja az ember hozzá a w3c oldalát. Esetleg template-k ötletnek. A grafikai design meg megint egy külön terület. Lapokat kell csinálni rendszeresen és érdemes figyelni a profibb oldalakat, mit hogyan oldanak meg.

#1252 Felhasználó inaktív   Lancelot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 10. 10:26

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2008. Feb. 9., Saturday - 17:49

A webszerkesztőket el kell felejteni, semmit sem érnek.
Elég egy notepad

Erre csak azt tudom mondani, amit Talleyrand  mondott Napoleonnak, amikor a császár közölte vele,
hogy ki kellene végeztetnie:

"Nem osztom a nézetét Sire!"

Szerkesztette: Lancelot 2008. 02. 10. 10:29 -kor

#1253 Felhasználó inaktív   Delawer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 10. 17:17

Az iframe nem igazán a megjelenés miatt felejtősek, hanem sokkal inkább azt a biztonsági problémát feszegetik, hogy az enlapom.hu oldalon egy idegenlap.hu kerülhet beillesztésre.
Amíg mindkét oldalt biztonságosnak tudod, nincs gond...
-- Legyen egy jó napod! --

#1254 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 24. 17:13

Felmerült bennem egy kérdés: sok portált, oldalt látok amely csak kis felbontásra van optimalizálva, fix szélességgel, ráadásul balra zárva. Nem kell példáért messzire menni: hwsw főoldala vagy a ph!

Miért nem lehet relatív szélességgel dolgozni? Vagy legalább a fix szélességet középre zárni?

#1255 Felhasználó inaktív   Delawer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 24. 19:44

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2008. febr. 24., vasárnap - 17:13

Felmerült bennem egy kérdés: sok portált, oldalt látok amely csak kis felbontásra van optimalizálva, fix szélességgel, ráadásul balra zárva. Nem kell példáért messzire menni: hwsw főoldala vagy a ph!

Miért nem lehet relatív szélességgel dolgozni? Vagy legalább a fix szélességet középre zárni?

Ez most valós kérdés, vagy csak bosszankodsz?

#1256 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 24. 20:15

Kicsit bosszant, de konkrétan nem az oldalakat akarom ócsárolni, hanem elvi síkon szeretném megérteni a dolgot. Van netán valami lényeges, mögöttes oka? A kérdés valós, hátsó szándéktól mentes.

#1257 Felhasználó inaktív   Delawer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 24. 21:14

Szerintem sokaknál megvan még a beidegződés. Pl. a 800x600-as képméretre szokott tervezés (vagy a kicsit "értelmesebb" 1024-es.
Az ok a képméret mellett a design "kötöttsége" is, amikor a méretek pont úgy lettek megtervezve, hogy széthúzva már nem voltak jók.

Sokszor gondot okot, hogy az oldal akkor most középre igazított legyen, vagy szélre (jellemzően balra ugyebár) igazított legyen.
A carnánál is volt olyan, hogy nem a cég, hanem a megrendelő határozta meg, milyen is legyen az oldal.

Persze ez a két fél közös döntése.

Manapság, amikor ugyebár végre valahára szakítunk a táblás designnal, szembesülünk azzal a "gonddal", hogy hogyan lehet "nyúlós" designt csinálni.
Sajna tényleg nem a legegyszerűbb dolog.
Ilyenkor jön a "mankó", a középre igazított, fix méretű oldal :)
Jóval egyszerűbb felépíteni css-ben is (szerintem), de lehet ez csak szokás dolga.

Első lépésben szerintem ennyi elég, nem akarok nagyon mélyre menni egyelőre, mert lehet nem erre voltál kíváncsi:)

#1258 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 25. 06:29

Nyugodtan menj mélyebbre, pont erre vagyok kíváncsi. Az okok eddig:
  • méretarányok csak fixen jók. Erre gondoltam én is, de tervezéssel át lehet hidalni.
  • megrendelő kívánja így. Ez nem szakmai ok, hanem laikus hülyeség.
  • tableless oldalon nehezebb nyújtani a designt. De sok táblás oldalon is bal oldalon van fixen minden, pl. a két név szerint említett weboldalon. Még sok ilyen oldal van.
Szerintem ezeken mind lehet segíteni relatív szélesség mellett is.

Szerkesztette: N0zer0 2008. 02. 25. 06:31 -kor

#1259 Felhasználó inaktív   Delawer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 25. 11:26

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2008. febr. 25., hétfő - 6:29

Nyugodtan menj mélyebbre, pont erre vagyok kíváncsi. Az okok eddig:
  • méretarányok csak fixen jók. Erre gondoltam én is, de tervezéssel át lehet hidalni.

• megrendelő kívánja így. Ez nem szakmai ok, hanem laikus hülyeség.

• tableless oldalon nehezebb nyújtani a designt. De sok táblás oldalon is bal oldalon van fixen minden, pl. a két név szerint említett weboldalon. Még sok ilyen oldal van.
Szerintem ezeken mind lehet segíteni relatív szélesség mellett is.

A megrendelő dolgot jogosnak tartom :) Nem egyedül én vagyok akkor bosszús ilyenek miatt.

A  nyújtható designt  sokszor azért nehézkes megoldani, mert a grafikai nem "tűri" meg az elcsúszást.
Főleg ott lehet gond, ahol pl. "bonyolult" (itt az elcsúszás miatt értem a bonyolultat), vagy gradiens a grafikai terv.
Valamilyen kompromisszumot kell kötni általában (pl. állandó szélességű oldalsó menü és akkor a content rész már tud nyúlni)
Érdemes rákeresünk pl. a "flexible page layouts" kifejezésre (bár a "flexible page layouts with div" jobb szerintem, ha mellőzni akarjuk a táblázatos designt)
Annyi mindenképp kiderül, hogy sokakat érdekel a téma.

A legnehezebb talán, a kezdet, hogy az eltervezett kinézetet hogyan akarjuk megalkotni kód szinten.
Kicsit zavarban vagyok, ugyanis a leggyakoribb megjelenési formákból is legalább 8-10 db. van így konkrét példát sokáig tartana felvázolni.
A jelenlegi munkám (SCB) során a régi táblázatos designt most cseréljük le tablelessre és én is szembesültem ezzel a problémával, mármint a nyújtható designnal.
A megoldás az én esetemben eléggé egyszerű volt.
Az alapkonstukció:
Felső cím
Bal menü
Jobb tartalom

html:
<body>
<div id="Site">
  <div id="headerTitle"></div>
  <div id="SiteFrame">
    <div id="Menu"></div>
    <div id="ContentFrame">
      <div id="Content">
      </div>      
    </div>
  </div>
</div>
</body>

css:
  #Site {
      width: 100%;
      margin: 0;
      padding: 0;
      height: 100%;    
  }

#SiteFrame {
    clear: both;
    float: left;
    position: relative;
    margin: 5px 0 0 0;
    width: 100%;
  }  

#Menu {
    float: left;
    width: 160px;
  }
  #ContentFrame {
    margin: 0 0 0 170px;
  }

Ez egy roppant egyszerű megvalósítás és csak egy vázlat :)
Viszont tapasztalatom szerint a legáltalánosabb böngészőkön ugyanúgy jelenik meg (IE 6-7, FF, Opera)

Szóval visszatérve, teljesen igazad van, a relatív szélességgel is meg lehet oldani egy weboldal megjenítését. Arra kell ügyelni, hogy már a grafikai terv készítésekor fel kell készülni a nyúlás okozta lehetséges problémákra. Ha a grafikus nem tárgyal a html-essel, vagy nem akar frontendes fejjel gondolkodni, akkor sok szívásnak lesz nagy gazdája mindkét ember :)

Valamikor, pár hónappal ezelőtt volt egy ötlet, hogyan lehet szépen megoldani bonyolultabb grafikai elemekkel megtűzdelt oldalt nyúlósra.
Nem mondom, látványos volt, de hogy mennyire éri meg, nem tudom, nem mentem bele mélyen (a jelenlegi munkám mellett más a fontos:) )

Én azt gondolom, hogy ahol nagyon bonyolult lenne megoldani a "nyúlós" designt, inkább legyen egy fix szélességű, középre igazított site, mint egy esetlegesen szétcsúszó csoda.

Jahh még egy (inkább vicc):
Ha nincs grafikai elem, akkor nincs igazán nagy gond :D

Megjegyzem azért vicc, mert azért valahogy azért meg kell jelenjen az oldal és ugye stílussal szépen lehet színezni, grafikai elemek nélkül is lehet megfelelően szép egy oldal.

Utolsó megjegyzés:
Én igyekszem kerülni a különböző hackeket, illetve a js-ből  "utódesignolt" oldalakat (amikor pl. js-el a helyére igazítunk, átméretezünk dolgokat) Nem mindig lehet persze megúszni nélküle, de ha lehet, ezek nélkül jobb lenne megoldani :)

#1260 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 25. 11:59

Akkor asszem egyetértünk. Magam is a grafikai elemek nélküli letisztult design-t preferálom és utálom az agyon js-elt csicsás szarokat.

Annyi, hogy én nem vagyok ellenére a táblázatos felépítésnek. Persze jobb a tableless, mert gyorsabban renderelődik le és mobil eszközöknek sem okoz gondot, de a mai hw-ek és böngészők a táblázatokba sem halnak bele. Egy fő szabály van csak szerintem táblázatok terén: kerülni kell a táblázatok sokszoros egymásba ágyazását.

Téma megosztása:

• (74 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.