Idézet: N0zer0 - Dátum: 2008. febr. 25., hétfő - 6:29
Nyugodtan menj mélyebbre, pont erre vagyok kíváncsi. Az okok eddig:
- méretarányok csak fixen jók. Erre gondoltam én is, de tervezéssel át lehet hidalni.
- megrendelő kívánja így. Ez nem szakmai ok, hanem laikus hülyeség.
- tableless oldalon nehezebb nyújtani a designt. De sok táblás oldalon is bal oldalon van fixen minden, pl. a két név szerint említett weboldalon. Még sok ilyen oldal van.
Szerintem ezeken mind lehet segíteni relatív szélesség mellett is.
A megrendelő dolgot jogosnak tartom

Nem egyedül én vagyok akkor bosszús ilyenek miatt.
A nyújtható designt sokszor azért nehézkes megoldani, mert a grafikai nem "tűri" meg az elcsúszást.
Főleg ott lehet gond, ahol pl. "bonyolult" (itt az elcsúszás miatt értem a bonyolultat), vagy gradiens a grafikai terv.
Valamilyen kompromisszumot kell kötni általában (pl. állandó szélességű oldalsó menü és akkor a content rész már tud nyúlni)
Érdemes rákeresünk pl. a "flexible page layouts" kifejezésre (bár a "flexible page layouts with div" jobb szerintem, ha mellőzni akarjuk a táblázatos designt)
Annyi mindenképp kiderül, hogy sokakat érdekel a téma.
A legnehezebb talán, a kezdet, hogy az eltervezett kinézetet hogyan akarjuk megalkotni kód szinten.
Kicsit zavarban vagyok, ugyanis a leggyakoribb megjelenési formákból is legalább 8-10 db. van így konkrét példát sokáig tartana felvázolni.
A jelenlegi munkám (
SCB) során a régi táblázatos designt most cseréljük le tablelessre és én is szembesültem ezzel a problémával, mármint a nyújtható designnal.
A megoldás az én esetemben eléggé egyszerű volt.
Az alapkonstukció:
Felső cím
Bal menü
Jobb tartalom
html:
<body>
<div id="Site">
<div id="headerTitle"></div>
<div id="SiteFrame">
<div id="Menu"></div>
<div id="ContentFrame">
<div id="Content">
</div>
</div>
</div>
</div>
</body>
css:
#Site {
width: 100%;
margin: 0;
padding: 0;
height: 100%;
}
#SiteFrame {
clear: both;
float: left;
position: relative;
margin: 5px 0 0 0;
width: 100%;
}
#Menu {
float: left;
width: 160px;
}
#ContentFrame {
margin: 0 0 0 170px;
}
Ez egy roppant egyszerű megvalósítás és csak egy vázlat

Viszont tapasztalatom szerint a legáltalánosabb böngészőkön ugyanúgy jelenik meg (IE 6-7, FF, Opera)
Szóval visszatérve, teljesen igazad van, a relatív szélességgel is meg lehet oldani egy weboldal megjenítését. Arra kell ügyelni, hogy már a grafikai terv készítésekor fel kell készülni a nyúlás okozta lehetséges problémákra. Ha a grafikus nem tárgyal a html-essel, vagy nem akar frontendes fejjel gondolkodni, akkor sok szívásnak lesz nagy gazdája mindkét ember
Valamikor, pár hónappal ezelőtt volt egy ötlet, hogyan lehet szépen megoldani bonyolultabb grafikai elemekkel megtűzdelt oldalt nyúlósra.
Nem mondom, látványos volt, de hogy mennyire éri meg, nem tudom, nem mentem bele mélyen (a jelenlegi munkám mellett más a fontos:) )
Én azt gondolom, hogy ahol nagyon bonyolult lenne megoldani a "nyúlós" designt, inkább legyen egy fix szélességű, középre igazított site, mint egy esetlegesen szétcsúszó csoda.
Jahh még egy (inkább vicc):
Ha nincs grafikai elem, akkor nincs igazán nagy gond
Megjegyzem azért vicc, mert azért valahogy azért meg kell jelenjen az oldal és ugye stílussal szépen lehet színezni, grafikai elemek nélkül is lehet megfelelően szép egy oldal.
Utolsó megjegyzés:
Én igyekszem kerülni a különböző hackeket, illetve a js-ből "utódesignolt" oldalakat (amikor pl. js-el a helyére igazítunk, átméretezünk dolgokat) Nem mindig lehet persze megúszni nélküle, de ha lehet, ezek nélkül jobb lenne megoldani