Elektronika tanfolyam kezdőknek
Elküldve: 2007. 12. 28. 07:03
Csak AC áramot tud mérni.
Az AC és DC árammérésre is alkalmas lakatfogo 15 - 20ezer forintba kerül.
Ezek 200 - 1000A méréshatárúak.
A pontosabb alacsonyabb méréshatárúak még drágábbak.
Elküldve: 2008. 01. 24. 12:26
A képen látható az elérendő megoldás, a kérdés igazából az, hogy ennyi osztáshoz szerintem már erősítés kell, azonban azt már nem tudom mekkora és milyen. Valamint úgy szeretném megcsinálni, hogy ha esetleg netalán a jövőben kábelnetes lennék, ami most nem valószínű, de ez mindegy, akkor a kábel erre megfelelő legyen, mert amennyire én tudom, jobb akkor ha picit vastagabb koaxot választuk.
Csatolt fájl:
-
kx2.PNG (0byte)
Letöltések:: 45
Szerkesztette: Socket 2008. 01. 24. 12:30 -kor
Elküldve: 2008. 01. 25. 09:32
Az elgondolás jó, arra figyelj, hogy jobb minőségű osztókat használj. Inkább egy sokkimenetest, mint többet egymásután. Nem is annyira a csillapítás miatt, inkább mert ha net lesz rajta, az visszafelé is szól ugye. A csillapítás miatt annyira ne aggódj, nemrég egy ismerősnél voltam épp, amikor becsörtetett egy csellós fazon és betett a modem elé 20valahány dB csillapítót, mert túl nagy volt a jelszintje.
Elküldve: 2008. 03. 14. 09:11
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2008. 05. 08. 18:15
Egy kapcsolás működének értelmezésével szeretnék hozzátok fordulni. A kapcsolás alpja egy LM317HV ami a gyár álltal is ajánlott kapcsolásban áteresztő tranzisztorral kiegészítve akár 5A-es áramterheléssel is tud üzemelni. Kérdésem a következő: Az LM317HV bementére van kötve az áteresztő PNP tranzisztor bázisa egy 33 ohmos ellenálláson keresztül -ami egy 35V-os tápfeszültség melett állandóan nyitva van-. A tranzisztor emittere a tápfeszültségre, collectora pedig egy 0,2 ohmos ellenálláson keresztül a kimenetre van kötve (ugyanazon kimeneti pontra amelyre közvetlen kapcsolódik az LM317HV kimenete). Amikor az áteresztő tranzisztor kinyit miért nem kerül a kimeneti pont tápfeszültségre? (előfeltételezésem szerint ha egy tranzisztor nyitott akkor emitter és kollektor feszültsége között csak Uce maradék feszültség külömbség van). Mitől működik mégis ez a feszültség szabályozó?
előre is köszönöm ha valaki szán egy kis időt a fent vázoltak elmagyarázásra.
Elküldve: 2008. 05. 09. 12:13
A helyzet az, hogy az a tranzisztor nem nyit ki.
Hanem átereszt, ahogy a neve is mutatja.
Pont annyira ereszt át, hogy a kimeneten meglegyen a tervezett feszültség.
5 A névleges terhelést írsz, akkor az a tranyó legalább 7-10 A-es. Régen rossz, ha teljesen kinyit.
Elküldve: 2008. 05. 09. 15:06
Idézet: scaania - Dátum: 2008. máj. 8., csütörtök - 19:15
A tranyó a 317-en átfolyó áram arányában nyit ki: az Ube-t a 33-as ellenállaton átfolyó áram állítja be. Ha a terhelés nagy, akkor a 317 több áramot kér, Ube megnő, a tranyó jobban kinyit, és több áramot enged a kimenetre, kisegítve a 317-et.
Nagyjából.
Elküldve: 2008. 05. 12. 19:00
Szeretném a segíségetek kérni egy újabb témában. Egy műveleti erősítős kapcsolásban találkoztam azzal az esettel, amikor is egy LF357-es műveleti erősítő pozitív tápfesz pontja néhány Volt-tól 50V változott. A műveleti erősítő negatív tápellátását egy külön áramkör biztosította, ami mindig úgy áll be, hogy az 22V-al negatívabb legyen, mint a pozitív tápfeszültség. Ami a szélsőséges esetet véve v+=50 @ v-=28V vagy v+=0V @ V-=-22V. Az erősító adatlapján az szerepel, hogy Supply voltage +/- 22V amit -minthogy single supply kapcsolásről az adatlpon nem találtam semmit- úgy értelmezek, hogy a 0V-hoz képest +/- 22V (de mégha lehet single supply kapcsolás akkor is csak 44 volt lenne a maximum és nem 50V). Kérdésem a következő: Milyen adatból számítható, vagy mely jellemző ad információt arról, hogy milyen potenciálra lehet eltolni a tápfeszültségek értékét a 0V-hoz képest?
Elküldve: 2008. 05. 12. 19:57

(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2008. 05. 13. 17:08
A műveleti erősítő egy tápegység áramkorlát figyelését látja el. Az álltalad említett megoldást értem, azonban ebben a kapcsolásban amit szeretnék megérteni a +Vs közvetlen kapcsolódik a tápegység kimeneti pontjára (így a +Vs-re jutó feszültség a tápegység mindenkori kimeneti feszültsége). A tápegység elméletben 0-50v között szabályozza a feszültséget. Miért lehet közvetlenül rákötni a +50V-ra a műveleti erősítőt ha egyszer +/- 22V van az adatlapjában?
Elküldve: 2008. 05. 14. 09:44
Idézet: scaania - Dátum: 2008. máj. 13., kedd - 18:08
Egyszerűen: a műverősítők alapból igényelnek valami potenciált a +Vs-re, másik valamekkorát - emennél negatívabbat - a -Vs-re, a bemeneteikre meg kérnek valamit, ami nagyjából a kettő között félúton található. Cserébe szolgáltatnak valami olyat, ami szintén a két tápfesz között van. Egy szimpla ( két táp, két bemenet, egy kimenet) műverősítőnek nincs más igénye.
Ezeknek a szinteknek az illesztése az áramkör többi potenciáljaihoz csupán egy technikai probléma. Földpotenciál nem szerepel a dologban. Igazság szerint a 'föld' csupán egy nagyjából tetszés szerint választható referencia. Kitüntetett szerepe a te részedről ott rejlik, hogy használatával egyszerűbb a kapcsolások megértése. Illetve az adott esetben pont bonyolultabb.
Abban a tápban a műverősítő kap egy valamekkora delejt a +Vs-re. Ehhez képest -22V-ot a -Vs-re. A kapcsolást pedig nyilván úgy méretezték, hogy a ki- és bemenetek szintje a kettő közé essen. Másszóval az eszköz a maga feszültségeit megkapja, tehát működőképes. Az eszköz működésének megértéséhez erre koncentrálj, és felejtsd el a földet. Az eszköz számára nincs 'föld' az adott kapcsolásban.
Szerkesztette: Rive 2008. 05. 14. 09:44 -kor
Elküldve: 2008. 05. 14. 10:47
Elküldve: 2008. 05. 14. 11:14

Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451
Elküldve: 2008. 05. 14. 18:55
Válaszaitok köszönöm, így már értem a dolgokat
Kérdésem még annyi lenne, hogy hol van a +Vs feszültség felső határa abszolút értékben? Feltételezem nem lehet növelni a végtelenségig, 60V? 100V? 150? miből derül ez ki? egy adott pont felet gondolom tönkremegy az ic
Didyman pontossan leírta a kapcsolás lényegét: a nem invertáló bemeneten van a szabályzott tápfesz az invertálón pedig az áramfigyelő ellenálásson eső feszültség. A +Vs-en szintén a szabályzott feszültség. A műveleti erősítő kimenete az már korábban álltalam kérdezgetett LM317HV regulátor ic adjustable bemenetére csatlakozik egy led közbeiktatásával valamint még azzal sorossan egy másik diódóvál. Túláram esetén az lm317 adjustble lába felől áram indul meg a műv. erősítő felé ami a led-et világításra készteti(jelzés a túláramra) a kimemeti feszültséget pedig lecsökkenti (az lm317hv adjustable és out lába között 1,25 volt referenciasfeszültség van mindig és ezt igyekszik fentartani)
A kapcsolás nekem csak papaíron van meg, de ha érdekel a próbléma megoldásomon kívül is, akkor berajzolom szívessen (előbb utóbb úgy is megtenném).
Elküldve: 2008. 05. 14. 20:46
Idézet: scaania - Dátum: 2008. máj. 14., szerda - 18:55
A katalógusban.
(Franc egye meg! Ez a nyamvatt tísszázalék csaknem akar csökkenni. Mindig kikel lépnem, hogy ne lássam.)
Szerkesztette: Öregszem 2008. 05. 14. 20:49 -kor
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2008. 05. 14. 21:12
Idézet: Öregszem - Dátum: 2008. máj. 14., szerda - 21:46
(Franc egye meg! Ez a nyamvatt tísszázalék csaknem akar csökkenni. Mindig kikel lépnem, hogy ne lássam.)
...Hogy ne kelljen kilépned. Fakultatív adósom vagy egy privát üzenettel.
Elküldve: 2008. 05. 14. 21:14
Idézet: scaania - Dátum: 2008. máj. 14., szerda - 19:55
Válaszaitok köszönöm, így már értem a dolgokat
Kérdésem még annyi lenne, hogy hol van a +Vs feszültség felső határa abszolút értékben? Feltételezem nem lehet növelni a végtelenségig, 60V? 100V? 150? miből derül ez ki? egy adott pont felet gondolom tönkremegy az ic
Didyman pontossan leírta a kapcsolás lényegét: a nem invertáló bemeneten van a szabályzott tápfesz az invertálón pedig az áramfigyelő ellenálásson eső feszültség. A +Vs-en szintén a szabályzott feszültség. A műveleti erősítő kimenete az már korábban álltalam kérdezgetett LM317HV regulátor ic adjustable bemenetére csatlakozik egy led közbeiktatásával valamint még azzal sorossan egy másik diódóvál. Túláram esetén az lm317 adjustble lába felől áram indul meg a műv. erősítő felé ami a led-et világításra készteti(jelzés a túláramra) a kimemeti feszültséget pedig lecsökkenti (az lm317hv adjustable és out lába között 1,25 volt referenciasfeszültség van mindig és ezt igyekszik fentartani)
A kapcsolás nekem csak papaíron van meg, de ha érdekel a próbléma megoldásomon kívül is, akkor berajzolom szívessen (előbb utóbb úgy is megtenném).
A +300V-hoz képest is 22V-tal lesz eltolva a -Vs, így a +-VS stabil 22V lesz,függetlenül attól, hogy a földhöz képest mekkora a Vs.
Elküldve: 2008. 05. 24. 17:44

Szeretném megoldani (gyakorlati hasznot nem kell keresni), hogy a biciklin dinamóval lehessen a lámpa ledjeit meghajtani. Figyelembevéve azt, hogy a dinamó folyamatosan változó feszültséget fog létrehozni, gondolom szükség lenne valami stabilizáló áramkörre, valamint hatékonyság szempontjából mindenképp az lenne a célszerű, ha egymás után kapcsolódnának be (és ki is) a LED-ek, ahogy a dinamó kezdi leadni az egyre nagyobb/kisebb feszültségeket. Hogy lehetne ezt megoldani? Igen csekély elektronikai tudásommal legelőször a Zener-dióda jutott eszembe, bár ezt sem igazán tudom, hogy lehetne megoldani.
Bármi ötlet? Bocs, ha nagyon hülyeség

szerk: közben találtam egy ilyen oldalt: http://pilom.com/Bic...amoCircuits.htm
Na most itt AC powerről ír, de a dinamó nem egyenáramot csinál?
Szerkesztette: HavocS 2008. 05. 24. 17:50 -kor