HWSW Informatikai Kerekasztal: Elektronika tanfolyam kezdőknek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Elektronika tanfolyam kezdőknek Értékeld a témát: -----

#321 Felhasználó inaktív   zjuhasz 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 06. 11:02

Idézet: debaj - Dátum: 2007. ápr. 6., péntek - 11:59

Vigyázz, nem mindegy, hogy elektronikai vagy villanyszerelő boltba mész.

Esetleg Bp-belvárosban (V,VI,VII,VIII) tudnál konkrét üzletet?
Asus a8n-e;3200+E6;1024MB Hynix;Asus EN GF6600Si;Fujitsu-Siemens P19-2;Samsung: 200, 250GBSATA2, 160, 120GB,Maxtor80GB;PioneerROM, NEC 4551RAM, LgRAM;Chieftec 420W;PinnacleMoviebox DV;Tuner,Firewire, PCI-IDE ATA133

#322 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 11:05

Idézet: zjuhasz - Dátum: 2007. ápr. 6., péntek - 12:02

Pff, Gyöngyös belvárosban mindjárt kettőt is :Đ

#323 Felhasználó inaktív   zjuhasz 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 11:17

Idézet: debaj - Dátum: 2007. ápr. 6., péntek - 12:05

Pff, Gyöngyös belvárosban mindjárt kettőt is :Đ

Azért kösz. :respect:  Emlékezhettem volna a dig. fényképezés fórumból, hogy gyöngyösi vagy, ott már volt róla szó.
A vicc az, hogy ahonnan linkeltem a képet, azt a céget a termékkínálat átnézése előtt felhívtam és azt mondták, hogy nekik ilyen nincs. (pedig ugyanazt mondtam el, amit fentebb leírtam, még az alternatív=váltó szó is elhangzott) Bemegyek akkor hozzájuk, személyesen le is rajzolom nekik a vázlatrajzod, úgy talán már tudnak adni.
Asus a8n-e;3200+E6;1024MB Hynix;Asus EN GF6600Si;Fujitsu-Siemens P19-2;Samsung: 200, 250GBSATA2, 160, 120GB,Maxtor80GB;PioneerROM, NEC 4551RAM, LgRAM;Chieftec 420W;PinnacleMoviebox DV;Tuner,Firewire, PCI-IDE ATA133

#324 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 17:32

Pl. ElektroKontha
Netes katalógusuk
1082. Budapest, Üllői út 68. - Klinikák metrómegállótól pár percre

Mikronika Kft.
Budapest, XI. Budafoki út 10/b.
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#325 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 17:33

Idézet: debaj - Dátum: 2007. ápr. 6., péntek - 7:18

Fémipari üzemben (kipufogódobot gyártunk). Egy kevésbé jóképű ponthegesztő gépnek is szüksége van a százamperes kábelre :)

:eek:
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#326 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 07. 12:37

Idézet: TMexy - Dátum: 2007. ápr. 6., péntek - 18:33

:eek:

:offtopic:

Jó cucc, egy félméteres darabbal még verekedni is lehet  :Đ

#327 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 07. 14:53

V:
? : Bathory ? (~Honved utca magassaga, Szabadsag ter feloli oldalon)
VIII:
Elektro Kontha: Ulloi 68
XI:
Mikronika: Budafoki 10b
Arwill: Bercsenyi vegefele, Skala parkoloval szemben
Mikroelektron: Bercsenyi, elobbitol 3 hazzal feljebb.
XII:
?: Boszormenyi legeleje, Turul szoborral atellenben
XIII:
Lomex: Lehel 17

Hirtelen nem jut eszembe tobb elektronikai kutyus bolt.

Szerkesztette: nyunyu 2007. 04. 07. 14:57 -kor

#328 Felhasználó inaktív   zjuhasz 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 10. 09:40

Idézet: nyunyu - Dátum: 2007. ápr. 7., szombat - 15:53

V:
? : Bathory ? (~Honved utca magassaga, Szabadsag ter feloli oldalon)
VIII:
Elektro Kontha: Ulloi 68...

Hirtelen nem jut eszembe tobb elektronikai kutyus bolt.

Köszönöm a címeket mindenkinek!  :respect:

#329 Felhasználó inaktív   [Iron] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 21. 22:29

Halihó!

NiMh akksi töltőt szeretnék építeni, LM317-es IC-vel áramgenerátorként bekötve (1/10C-vel töltve). Pl itt van ez a rajz. A leírása szerint 10-120 mA-ig állítható a potival az áram mértéke. Kérdéseim:
- milyen ellenállás értékek kellenének hogy kb. 100-300 mA-ig tudjam állítani (az alsó határ nem olyan fontos, lehet lejjebb is)
- hol folyik át az áram nagyobbik része, az ellenállásokon, vagy a tranzisztoron? Ha a tranzisztoron, akkor annak is kell hűtés, mint az IC-nek? Ill. körülbelül mekkora az áram, az alkatrészek méretezése végett?
- köthetek-e három ilyen töltőt ugyanarra a tápra egyidőben, gyak. párhuzamosan, avagy nem befolyásolják egymást?
- ha bemegyek egy boltba, és BC-338-as tranzisztor kérek, akkor egyátalán kapok-e itthon, vagy van vmi itthon népszerűbb helyettesítője, meg milyen buktatók lehetnek (tokozás <-> max. áram, stb)?

:respect:

Csatolt fájl:

#330 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 09. 22. 07:09

Idézet: [Iron

,2007. szept. 21., péntek - 23:29] Halihó!

NiMh akksi töltőt szeretnék építeni, LM317-es IC-vel áramgenerátorként bekötve (1/10C-vel töltve). Pl itt van ez a rajz. A leírása szerint 10-120 mA-ig állítható a potival az áram mértéke. Kérdéseim:
- milyen ellenállás értékek kellenének hogy kb. 100-300 mA-ig tudjam állítani (az alsó határ nem olyan fontos, lehet lejjebb is)
- hol folyik át az áram nagyobbik része, az ellenállásokon, vagy a tranzisztoron? Ha a tranzisztoron, akkor annak is kell hűtés, mint az IC-nek? Ill. körülbelül mekkora az áram, az alkatrészek méretezése végett?
- köthetek-e három ilyen töltőt ugyanarra a tápra egyidőben, gyak. párhuzamosan, avagy nem befolyásolják egymást?
- ha bemegyek egy boltba, és BC-338-as tranzisztor kérek, akkor egyátalán kapok-e itthon, vagy van vmi itthon népszerűbb helyettesítője, meg milyen buktatók lehetnek (tokozás <-> max. áram, stb)?

:respect:

A tranzisztor itt, mint beállítható ellenállás (ez egyébként egy Ueb-sokszorozó, erősítők munkaponti áramának beállításakor szokott ilyen elrendezés lenni) lesz jelen, mely az LM317 kb. 1,25V-os alap referenciafeszültségén fog fellépni, mint terhelés. Ennek megfelelően, a sorosan kapcsolt hálózat a mindenkori, 1,25V-on elfolyó terhelőáramot fogja kézhezkapni. Mivel ez a tranzisztoros kapcsolás alapvetően feszültségforrás, alkalmatlan stabil áramforrásnak. Az eredeti kapcsolásban a tranyó simán lezárható, ilyenkor csak az adj lábról elfolyó áram lesz a kimeneten, ami változhat 5-10mA között. A poti tekerésével a tranyó meg elég rapszódikusan fog nyitni, hirtelen lép fel nagy áram, továbbá ez hőfokfüggő meg tranzisztor áramerősítési tényezőjétől is függő lesz.
További baj ezzel a megoldással, hogy az akkuk figyelése nem megoldott, tehát nagyon nagy árammal csak óvatosan szabad tölteni. 1/10C-re viszont általában alkalmas, egyszerű.
Én hagynám a fenébe a tranzisztort, amennyiben beszerezhető pár Ohm-os potméer a környéken. Ebben az esetben egy 3,9Ohm-os ellenállás (4,16+8,34 Ohm lenne az ideális pár) és egy pl. 8,2Ohm-os potméter szükséges az IC adj és out lába közé. Amennyiben pont ekkora nincsen, úgy pártíz Ohm-ig némi karakterisztikamódosulással, párhuzamosan lehet kötni vele egy ellenállást, mellyel párhuzamos eredőben a kívánt értéket adja. Teljesítménnyel nem kell törődni: 300mA esetén 0,1W-ot sem tud elérni a poti terheltsége, a kapható típusok meg 0,25W-ig biztosan használhatóak.
E24-es sorból válogatva ilyen értékek elérhetőek, E96 szerint tudsz pontosra menni, potiból viszont nem lesz nagy választék, 10Ohm+51Ohm párhuzamos kapcsolása körülbelül a kívánt eredményt adja, enyhe íves karakterisztikával, a 4,16Ohm is kirakható hasonló módon pl. 4,3Ohm+120Ohm segítségével E24-ből.
3 töltő mehet egy tápra (áramterhelhetőségre figyelj, 1A kell). 12V-os akksikhoz 15V DC minimum kel 1A esetén is, az IC-knek valami hűtőzászló ajánlott, körülbelül másfél W elmehet róla maximum fejenként.

Szerkesztette: didyman 2007. 09. 22. 07:13 -kor

Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#331 Felhasználó inaktív   [Iron] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 22. 10:56

Köszi didyman, én is simán ellenállással akartam megoldani, de apám riogatott, hogy pár ohmos potit nem fogok kapni, de akkor körülnézek, hátha.

#332 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 22. 18:56

Idézet: [Iron] - Dátum: 2007. szept. 22., szombat - 11:56

Köszi didyman, én is simán ellenállással akartam megoldani, de apám riogatott, hogy pár ohmos potit nem fogok kapni, de akkor körülnézek, hátha.

Lomexnél van 10 Ohm-os, trimmer. Ezekhez lehet kapni kis tekerőgombot, azzal megoldható a beállítás, ha jól gondolom, nem lesz szükséges állandóan tekergetni.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#333 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 16. 19:00

Szeretnék építeni egy kisebb fűtőberendezést.
Arra gondoltam, hogy veszek fűtőszálat (amilyen pl. a hajszárítókban is van) és azt kötném rá egy számítógéptáp 5V-os vagy 12V-os ágára, attól függően, hogy mennyire kellene hogy fűtsön. Meg pár 8-12cm-es ventit betennék úgy, hogy a hideg levegőt a fűtőszálakra fújja.

- Ilyen fűtőszálat hol lehet venni? Én olyan 50W és 100W közöttire gondoltam.
- Ehhez hány darab és mekkora venti kellene, hogy ne égjen szét a szál?

Előre is köszi a válaszokat.
TMexy

#334 Felhasználó inaktív   BBalazs_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 27. 00:47

Idézet: TMexy - Dátum: 2007. okt. 16., kedd - 18:00

Szeretnék építeni egy kisebb fűtőberendezést.
Arra gondoltam, hogy veszek fűtőszálat (amilyen pl. a hajszárítókban is van) és azt kötném rá egy számítógéptáp 5V-os vagy 12V-os ágára, attól függően, hogy mennyire kellene hogy fűtsön. Meg pár 8-12cm-es ventit betennék úgy, hogy a hideg levegőt a fűtőszálakra fújja.

- Ilyen fűtőszálat hol lehet venni? Én olyan 50W és 100W közöttire gondoltam.
- Ehhez hány darab és mekkora venti kellene, hogy ne égjen szét a szál?

Előre is köszi a válaszokat.
TMexy

Esetleg teljesitmeny-ellenallas nem jatszik? 10-20W-osban van, ebbol annyit kapcsolsz parhuzamosan, hogy jo legyen. 
Vagy a gepkocsiban hasznalt ulesmelegito, az 14xx Ft szokott lenni a teszkokban.
Vagy ha egyszerusitjuk a dolgot: egy sima hajszarito egy sziladtest-relevel vagy egyszeru relevel?
A csendes mukodes fontos? Azert 5-12V- bol 100W-ot futeni nem jo omen...

Mire kell?
Alopecia perniciosa

#335 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 29. 00:21

Idézet: BBalazs_ - Dátum: 2007. nov. 27., kedd - 0:47

Esetleg teljesitmeny-ellenallas nem jatszik? 10-20W-osban van, ebbol annyit kapcsolsz parhuzamosan, hogy jo legyen. 
Vagy a gepkocsiban hasznalt ulesmelegito, az 14xx Ft szokott lenni a teszkokban.
Vagy ha egyszerusitjuk a dolgot: egy sima hajszarito egy sziladtest-relevel vagy egyszeru relevel?
A csendes mukodes fontos? Azert 5-12V- bol 100W-ot futeni nem jo omen...

Mire kell?

Elsődleges szempont a csendes működés. (Ha aludni lehet mellette, akkor az már elég csendesnek számít.)
A másodlagos szempont, hogy a villamos hálózatból (1000W-nál, de inkább) 500W-nál nagyobb teljesítményt ne vegyen fel. Sajnos a fogyasztásra is figyelnem kell.
Ezért pl. hajszárító, kézszárító, szobai fűtőventi nem jöhet szóba.

Arra gondoltam, hogy egy számítógéptápról hajtanám meg. Egy normálisabb táp akár az 5V-os, akár a 12V-os kimenetén le tud adni 10A-t, és így jönne ki az 50-100W.

Teljesítmény ellenállás is szóba jöhet, de ezekkel én még nem foglalkoztam.
- egy ilyen ellenállás időszakos működésre van kitalálva (pl. rákapcsolom egy erősítő kimenetére míg bemérem -> rövid üzemidők) vagy ha huzamosabb ideig (akár órákon keresztül használom) is bírja?
- hogy tudom elvezetni róla a hőt?
- huzamosabb használatnál mennyi lehet az élettartama?

De a gépkocsi ülésmelegítő is jónak tűnik abból a szempontból, hogy alapból 12V-ról megy.

Egy pár (olyan 1-2) köbméteres "dobozban" lévő levegő felmelegítése lenne a cél.

#336 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 04. 23:28

mi az a legolcsóbb, de használható és valamelyest pontos multiméter amit érdemes megvenni? (és hol?)
analog vagy digitális?

Szerkesztette: WiZARD 2007. 12. 04. 23:30 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#337 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 05. 08:14

Idézet: WiZARD - Dátum: 2007. dec. 4., kedd - 23:28

mi az a legolcsóbb, de használható és valamelyest pontos multiméter amit érdemes megvenni? (és hol?)
analog vagy digitális?

http://www.flexiobt....baruhaz&hiv=43#
A legfelső már jobb, mint a 800Ft-os teszkósműszer, az MY64/68 egy jó univerzális darab. MNáshol lehet talán még olcsóbban, de ezek elég jó árak.

#338 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 05. 19:18

thx.

MY68 tetszik, csak a hőmérőt ne hagyták volna ki :(
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#339 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 09. 18:02

http://www.d-audio.hu/category_56/product_...oduct_info.html
ez milyen lehet? MY68 és e között vacilálok.
vagy esetleg valami más lakatfogós multiméter van ami használható és 5-6K körüli összegbe belefér?

szerk: még ezeket találtam:
http://elektroexpressz.hu/shop_artdet.php?...ikk=unas_632664  > mondjuk ez gyanúsan ugyanaz mint amit először írtam.....
http://shop.gigacity...roducts_id=1054
http://plaza.unas.hu...495,unas_502092
http://plaza.unas.hu...495,unas_159999

Szerkesztette: WiZARD 2007. 12. 09. 18:11 -kor

#340 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 16. 15:12

Idézet: WiZARD - Dátum: 2007. dec. 9., vasárnap - 18:02

szerk: még ezeket találtam:
http://elektroexpressz.hu/shop_artdet.php?...ikk=unas_632664  > mondjuk ez gyanúsan ugyanaz mint amit először írtam.....

Ez mitől ilyen gyanusan olcsó? :think:
Viszont ha jó, akkor lehet hogy egy ilyenre benevezek. :up:

Téma megosztása:

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.