HWSW Informatikai Kerekasztal: Beszélgetés hűtőventilátorokról - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Beszélgetés hűtőventilátorokról Értékeld a témát: -----

#81 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 02. 12. 18:41

idézet:
Ezt írta Luckforeman:

Úgy látom egy kicsit talán túlmisztifikáljuk ezt a táp dolgot...
ez tulajdonképpen egy kulyaközönséges trafó...

Ha pedig trafó, akkor tekercsek vannak rajta, nagyfesz tekercs és kisfesz tekercs(ek) különböző menetszám után kivezetéssel. Ezek adják a különböző feszültségértékeket.
Én ugyanannak a tekercsnek két másik kivezetését kötöttem össze. Akkor mi lehetne a probléma?
[/quote]
Hibás feltételezésből hibás következtetés.
HA tényleg csak egy trafó LENNE, akkor TÉNYLEG NEM SZÁMÍTana.
Sajnos, a helyzet, mint említetted, de ignoráltad, ennél hangyányival bonyolultabb. Ha ezt nem veszed figyelembe, az felelőtlenség. Magadnak csinálhatod, de NE HIRDESD, mint korrekt megvalósítást.
NEM AZ!
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#82 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 02. 12. 19:04

idézet:
Ezt írta Luckforeman:

Úgy látom egy kicsit talán túlmisztifikáljuk ezt a táp dolgot. Persze tudom mindenkinek nagy értékű cuccok vannak rákötve, de ez tulajdonképpen egy kulyaközönséges trafó.
[/quote]

Ezt a butaságot gyorsan szerkeszd ki..Ugyan van benne trafó, de: Ennél sokkal bonyolultabb az egész. Egy szorosan csatolt szabályozó köröd van, amiben konkrét szerepe van annak, hogy az áram honnan hova folyik. Amit ilyenkor (12-5V) csinálsz, az -ugyan kicsi mértékű-de inverz terhelés! Erre ugyan fel van készítve a táp, de erősen nem ajánlott ezt üzemszerűen csinálni!
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#83 Felhasználó inaktív   karlos 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 12. 19:08

idézet:
Ezt írta Freddy001:
Jövő héten tervezek megvenni egy 400W-os Zalman tápot. Fórumokon csak jókat olvastam róla eddig. Nagyker áron veszem, de még így borsos. Építettem be már egyet, terheletnel állapotban 5cm-re odahajolva még éppenhogy lehetett hallani a levegő hangját, terhelés alatt nem volt vele tapasztalatom. Ha esetleg valakinek van ne kíméljen. :) A prohardver.hu-s teszteket is áttanulmányoztam, ott is az első háromban volt minőség szempontjából, viszont a hangra nem írnak semmit.[/quote]

Nekem egy [url="http://"http://www.zalman.co.kr/english/product/zm400b-aps.htm"]ilyen[/url] Zalman tápom van.A hétvégén egy picit meghajtottam :).Kb 6-7 órát ment,állandóan terhelt állapotban /videókódolás,családi felvételek rippelése :),játék stb./.Pár óra elteltével,már volt egy pici hangja,de egyátalán nem volt vészes.

[ 2004. február 12.: karlos szerkesztette a hozzászólást ]

#84 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 12. 22:04

idézet:
Ezt írta karlos:

Nekem egy [url="http://"http://www.zalman.co.kr/english/product/zm400b-aps.htm"]ilyen[/url] Zalman tápom van.A hétvégén egy picit meghajtottam :).Kb 6-7 órát ment,állandóan terhelt állapotban /videókódolás,családi felvételek rippelése :),játék stb./.Pár óra elteltével,már volt egy pici hangja,de egyátalán nem volt vészes.

[ 2004. február 12.: karlos szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Köszi, épp most rendeltem meg egy ugyanilyen tápot egy Zalman CNPS7000A-AlCu CPU hűtővel együtt.. Azthiszem akkor szuper halk gépem lesz, majd beszámolok az eredményekről a jövő héten. :)

#85 Felhasználó inaktív   Luckforeman 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 02. 12. 23:22

idézet:
Ezt írta didyman:

Ezt a butaságot gyorsan szerkeszd ki..Ugyan van benne trafó, de: Ennél sokkal bonyolultabb az egész. Egy szorosan csatolt szabályozó köröd van, amiben konkrét szerepe van annak, hogy az áram honnan hova folyik. Amit ilyenkor (12-5V) csinálsz, az -ugyan kicsi mértékű-de inverz terhelés! Erre ugyan fel van készítve a táp, de erősen nem ajánlott ezt üzemszerűen csinálni!
[/quote]

Látom nagy felzúdulást keltett a leegyszerűsített tápelemzésem. :)
Köszi a kioktatást, de inkább a saját elektrotechnikai tanulmányaimra és tapasztalataimra fogok hagyatkozni. Ne vegyétek zokon, de (sajna) egyikőtöket sem ismerem, ezért én, ha nem tudok valaminek utánanézni, megkérdezem azt, aki szerintem az egyik legjobb a tuning műfajban ez pedig Old Man.
Remélem nem haragszik meg, ha szó szerint idézem: "A lehető legjobb megoldást választottad, én is így szoktam." Ez a 7V-on működtetett rackventikre vonatkozik. Nekem ennyi elég is.
Ja.. persze ez mások számára természetesen nem kötelező, ám korrekt megoldás.

[ 2004. február 12.: Luckforeman szerkesztette a hozzászólást ]
ASUS-A7V600 / AMD AthlonXP Barton 2500+ @11x200MHz / Zalman CNPS7000A / 1 GB PC3200 RAM / Inno3D Geforce4 Ti4200 128MB with ZM80C-HP + ZM-OP1/ Chieftec HPC-360-202 / Leadtek Winfast TV2000XP / Maxtor 6L080J4 / Quantum Fireball lct08 26 / LG CD-RW CED8120B / LG DRD-8160B / Belinea 103010 / Agfa Snapscan e25 / Trust350FT webcam / HP640C / Zynet 8in1 Cardreader / Epox bt USB dongle / 1.5Mb/s ADSL / A4Tech 4D++ optical etc...

#86 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 13. 09:03

idézet:
Ezt írta Luckforeman:

Látom nagy felzúdulást keltett a leegyszerűsített tápelemzésem. :)
Köszi a kioktatást, de inkább a saját elektrotechnikai tanulmányaimra és tapasztalataimra fogok hagyatkozni. Ne vegyétek zokon, de (sajna) egyikőtöket sem ismerem, ezért én, ha nem tudok valaminek utánanézni, megkérdezem azt, aki szerintem az egyik legjobb a tuning műfajban ez pedig Old Man.
Remélem nem haragszik meg, ha szó szerint idézem: "A lehető legjobb megoldást választottad, én is így szoktam." Ez a 7V-on működtetett rackventikre vonatkozik. Nekem ennyi elég is.
Ja.. persze ez mások számára természetesen nem kötelező, ám korrekt megoldás.

[ 2004. február 12.: Luckforeman szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Nézd. Old Man-ről csak annyit, hogy tisztelem Intel területen való jártassága miatt, ellenben sok nagyonis kellemetlen tulajdonsága is van. Ne haragudj-olyan dolgokat állít, melyek szememben szakmai megbízhatóságát (és elfogulatlanságát) merőben megkérdőjelezik. Az, hogy a tápokhoz ért, persze biztos nem kétséges, de engedj meg két dolgot:
Hogy ismerj egy kicsit: Jelenleg a Kandó végzős hallgatója vagyok. 1990 óta foglalkozok elektronikával. Kb. 1994 óta számítástechnikával. Ez javítást és új konfigok építését is jelenti, így "nagy mellénnyel" mondhatom, hogy van tapasztalatom a területen. Főleg elektronikai részen, hogy szűkítsek, nem egy tápegység kapcsolási rajzát ismerem olyan részletességgel, hogy az előzőekben kijelentett dolgot teljes meggyőződéssel valljam. Hogy Old Man mennyire ért a tápok elektronikájához, ezt nem tudom és nem is akarom megítélni, de aki ilyet hozzáértőként kijelent, az-legalábbis szvsz-felelőtlen. Ezt inkább úgy tudom Neked akkor kifejteni, hogy a működőképességet, a megbízhatóságot nagy mértékben negatívan befolyásolja az 5V-12V közé kötögetett fogyasztó. Ha nekem nem hiszed el, nem fejtem ki, hogy ez a szabályozást hogyan befolyásolhatja, de hidd el, nem helyes dolog-különben nem lenne itt annyi ember, aki a 7V-ot nem így oldaná meg. Old Man sem Isten, Ő is tévedhet.
Kettő: Nem szeretném, hogy kioktatásnak vedd. Remélem, nem volt olyan a hangnem. Tanácsot szeretnék adni, ahogy sokan mások is itt a fórumon. Tapasztalatból, szakmai hozzáértésből. A saját elektrontechnikai tanulmányaidra visszatérve pedig, akkor nézz utána annak a fogalomnak, hogy kapcsolóüzemű tápegység. És meg fogod látni, hogy nem egy egyszerű trafóról van szó és talán arra is választ kapsz, hogy ezt az egyébként nyilván sokak fejében megforduló, egyszerű megoldást miért is nem használjuk annyian, s miért inkább ellenállással dolgozunk.
Sok sikert továbbra is közöttünk.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#87 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 02. 13. 09:24

idézet:
Ezt írta Luckforeman:

Úgy látom egy kicsit talán túlmisztifikáljuk ezt a táp dolgot. Persze tudom mindenkinek nagy értékű cuccok vannak rákötve, de ez tulajdonképpen egy kulyaközönséges trafó.
Ha pedig trafó, akkor tekercsek vannak rajta, nagyfesz tekercs és kisfesz tekercs(ek) különböző menetszám után kivezetéssel. Ezek adják a különböző feszültségértékeket.
Én ugyanannak a tekercsnek két másik kivezetését kötöttem össze. Akkor mi lehetne a probléma?
(Ez most csak nagyon a héja volt, tudom, hogy még egy csomó minden van a tápban)

A fokozatszabályozók is így veszik le a 12-5=7V-ot.
[/quote]

Ez ugye olyan citromhéja volt? :D :D :D

Amúgy, láttál már számítógépet? Legalább messziről?
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#88 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 13. 09:47

idézet:
Ezt írta lameXpert:

Ez ugye olyan citromhéja volt? :D :D :D

Amúgy, láttál már számítógépet? Legalább messziről?
[/quote]

:D :D :D

#89 Felhasználó inaktív   Luckforeman 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 01. 06:36

Köszönöm a Tanácsot! Mást nem tudok írni, mert egy Kandóssal való vitából nem tudok már elegánsan kihátrálni (bme).
Beszereztem 22 Ohm 1W ellenállásokat és a ventik elé kötöztem őket. Frankón mennek 7V-on.
Mindenkinek: tévedtem! Zárlatos venti esetén a 12V-os oldal megemelheti az 5V-os szintet és így elszállhat az egész.
Ja.. 1987-ben volt az első HT-1080Z-m. Ennyi idő után az ember hajlamos azt hinni, hogy tévedhetetlen, főleg, ha 17 év alatt csak egy GeF2 tv-out chipet füstöltetett el.
Kösz mégegyszer, hogy helyretetted a dogot. :)

Ugye nem csak az ér KCS-t amin röhögni lehet?

[ 2003. január 01.: Luckforeman szerkesztette a hozzászólást ]
ASUS-A7V600 / AMD AthlonXP Barton 2500+ @11x200MHz / Zalman CNPS7000A / 1 GB PC3200 RAM / Inno3D Geforce4 Ti4200 128MB with ZM80C-HP + ZM-OP1/ Chieftec HPC-360-202 / Leadtek Winfast TV2000XP / Maxtor 6L080J4 / Quantum Fireball lct08 26 / LG CD-RW CED8120B / LG DRD-8160B / Belinea 103010 / Agfa Snapscan e25 / Trust350FT webcam / HP640C / Zynet 8in1 Cardreader / Epox bt USB dongle / 1.5Mb/s ADSL / A4Tech 4D++ optical etc...

#90 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 13. 14:15

idézet:
Ezt írta Luckforeman:

Ugye nem csak az ér KCS-t amin röhögni lehet?

[ 2003. január 01.: Luckforeman szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

:D :D :D
BME-s? Hülyeség, attól még lehet igaza az embernek. Csak megint ezek a sztereotip dolgok.. :)
Nekem Videoton volt az első..Megvan és megy is jól! Sose húztam :D

#91 Felhasználó inaktív   Luckforeman 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 13. 14:22

Valami baj van a szerverrel. 2003. január 1-re datálta az előbbi hozzászólásomat.

Időutazó lettem!! Hurrá! :D

#92 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 15. 00:36

Mostanában ráadásul gyakran nem elérhető a fórum.. komoly karbantartók lehetnek itt.

#93 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 15. 07:31

Komolyak, csak dolgozó emberek ők is. Egy elég régicske gépen fut a motor,Fake mesélte még novemberben, hogy lesz átállás..Meg ugye az új motor.

#94 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 18. 21:24

Mégegy módszer venti halkításra. Épp most szereltem össze egy P1-es szervert, 200W-os AT-s táppal, ami egyáltalán nincs terhelve. A tápventi végig maximum fordulaton pörgött, ezért bekötöttem egy ZPD 2v7-es zéner diódát sorosan (ez volt kéznél). Kimértem, 4V feszültség esik rajta 90mA átfolyó áram mellett ami 360mW felvett teljesítményt jelent. Specifikáció szerint 430mW a maximális terhelés <45°C környezeti hőmérsékleten 4mm-es lábhosszúsággal. Az ellenállás is ugyanúgy megtette volna persze, de épp nem volt kéznél. Didyman, vélemény? :)

[ 2004. február 18.: Freddy001 szerkesztette a hozzászólást ]

#95 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 18. 22:11

A zener halott :), és valszínű jól fűt :D
Érdekes, azért 4V-ra nem szoktak szórni a kettőhetes zener-ek,még 90mA körül sem.
Zener VS. ellenállás:
-Stabilabb indulás, mivel az indítófesz kb ugyanakkora, mint az üzemi
-ventifüggetlen feszérték
Hátrány:
-Kényes az induláskori nagyobb áramfelvételre
-és a venti szorulására.
Ha jól túlméretezed,abszolút jó 5let szvsz :)
Ez a 400mW kicsit kevés oda.. :D Nagyon a kés éle, de szvsz ez a dióda halott :)

#96 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 18. 23:08

idézet:
Ezt írta didyman:
A zener halott :), és valszínű jól fűt :D
Érdekes, azért 4V-ra nem szoktak szórni a kettőhetes zener-ek,még 90mA körül sem.
Zener VS. ellenállás:
-Stabilabb indulás, mivel az indítófesz kb ugyanakkora, mint az üzemi
-ventifüggetlen feszérték
Hátrány:
-Kényes az induláskori nagyobb áramfelvételre
-és a venti szorulására.
Ha jól túlméretezed,abszolút jó 5let szvsz :)
Ez a 400mW kicsit kevés oda.. :D Nagyon a kés éle, de szvsz ez a dióda halott :)
[/quote]

Miért halott, a 4V miatt?

#97 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 18. 23:32

Találtam egy ZY 4v3 zenert, ez már egy kicsit nagyobb tokozású (feltételezem teljesítményben is), viszont nem találok róla semmi infót neten..

Amúgy tényleg aláméreteztem, a katalógus Iz=50mA-hez Uz=3.5V-ot ad meg, ehhez képest dupla áramerősség mellett már nem csoda a ~3.9V sem..

[ 2004. február 19.: Freddy001 szerkesztette a hozzászólást ]

#98 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 19. 09:03

idézet:
Ezt írta Freddy001:
Találtam egy ZY 4v3 zenert, ez már egy kicsit nagyobb tokozású (feltételezem teljesítményben is), viszont nem találok róla semmi infót neten..

Amúgy tényleg aláméreteztem, a katalógus Iz=50mA-hez Uz=3.5V-ot ad meg, ehhez képest dupla áramerősség mellett már nem csoda a ~3.9V sem..

[ 2004. február 19.: Freddy001 szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

A ZY nagyobb teljesítményű, ha jól tévesztek, 1,3W-os.
Hmm..Én úgy emlékeztem, hogy a zener-tartomány jóval merdekebb annál, hogy a 2,7V névleges érték ennyit eltérjen..Elvben a működési tartományban 5% lehet az eltérés ide-oda, ugyanis úgy vannak a tartományok skálázva (plö 3V-nál az 5% az 0,15V, így a kövi a 3,3, az előző a 2,7,).
Persze ez csak néhány mA-re igaz. Jut is ezembe, mégiscsak lehet, mert 3V körül erősen pozitív meredekségű a agörbe, 6-7V körül közel egyenes, afölött visszahajlik negatívba. Akkor ezért.

[ 2004. február 19.: didyman szerkesztette a hozzászólást ]

#99 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 19. 19:36

idézet:
Ezt írta didyman:

A ZY nagyobb teljesítményű, ha jól tévesztek, 1,3W-os.
Hmm..Én úgy emlékeztem, hogy a zener-tartomány jóval merdekebb annál, hogy a 2,7V névleges érték ennyit eltérjen..Elvben a működési tartományban 5% lehet az eltérés ide-oda, ugyanis úgy vannak a tartományok skálázva (plö 3V-nál az 5% az 0,15V, így a kövi a 3,3, az előző a 2,7,).
Persze ez csak néhány mA-re igaz. Jut is ezembe, mégiscsak lehet, mert 3V körül erősen pozitív meredekségű a agörbe, 6-7V körül közel egyenes, afölött visszahajlik negatívba. Akkor ezért.

[ 2004. február 19.: didyman szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

ZY is jó lett volna talán, de vettem 47Ohm, 2W-os ellenállást és kicseréltem arra így a legjobb. Csak grrr, harmadszorra szedtem ripityára a gépet. :)

#100 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 20. 12:23

idézet:
Ezt írta Freddy001:

ZY is jó lett volna talán, de vettem 47Ohm, 2W-os ellenállást és kicseréltem arra így a legjobb. Csak grrr, harmadszorra szedtem ripityára a gépet. :)
[/quote]

:D

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.