HWSW Informatikai Kerekasztal: Beszélgetés hűtőventilátorokról - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Beszélgetés hűtőventilátorokról Értékeld a témát: -----

#481 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 07. 17. 08:17

Nem tévedsz, így van.
Furcsa, amit leírsz. Mondjuk én Asus dolgokat nem nagyon szoktam építgetni, az Epox-ot favorizálom, meg úgy sokféle dologgal találkoztam már és megmondom, nem szoktam ezeket az eltéréseket megfigyelni, de most már fogom. :) Annyi biztos, hogy a 8rda3i-nek itthon nincs ilyen képessége, a BIOS gyakorlatilag azonos értéket mutat bármely mérőprogival (AIDA, Sandra és MBM van),ha nem futtatok semmi prociéhes alkalmazást. Most megy Aida, opera, Mplayer (ilyen 97-99% az idle) és vagyok 1-2 fokkal magasabb a negyed órás bios-nézegetés után (ami nem hidegindítás után történt).
Sőt, egy kézzelfoghatóbb tapasztalat: Lapok tesztelésénél gyakran lusta vagyok aktívan hűteni kedvenc PPGA-s celeroncsomat (előbb fagy, mint tönkremegy :) -ezt most ne olvasd el :D ). Ilyenkor kézrátéttel figyelek. BIOS-ban való kotorászás után mindíg meg lehet fogni, míg a winboot-ot ha végig is bírja, de asztalon már nem nagyon tudom fogdosni, nem is hűl le.
A BIOS-rutinok futása és kiírás a képernyőre, hogy ez terhelné ennyire a procit, fogalmam sincs. Ennek így utána fogok nézni, én szvsz abszurdnak tartom, hogy egy mai procit ilyen mértékben terheljen, még akkoris, ha valós módban közel sem olyan optimálisak a dolgok. De a mai BIOS-ok egy 486-os procin is ilyen sebességgel kéne fussanak és azért ha valós módú DOS-t indítok a rendszerrel, akkor egy mai procin nem kifejezetten olyan, mint egy 486-on (vannak ilyen nagyon régi játékaim erre, azoknak a himem.sys nem megy)
Nincs itt valaki guru? Fieryt megkérdezem.

Más, témába vágó. A mért értékek kiolvasása egy elég fura dolog, ugyanis közvetlenül a BIOS-t (pláne XP alatt) nem nagyon tudják elérni. Az SMbus-t tudják elérni, innen olvasnak (a BIOS is :) ) és egyéni, szenzorIC-hez optimált koriigálással teszik. De az SMbus is csak XP őméltósága közvetítésével (a csipkészlet meghajtói révén) érhetőek el. És itt sok hiba összegyűlhet. Sokszor az is nagy szerecse, ha különböző progik azonos értéékeket mutatnak :) . Persze ez főleg a program egyéni ügye. Az előző dezskám (8k3a) procihőmérője rendszeresen ugrált kb. 20 fokot. Mindennel, több windózban is. A BIOS jól mérte, de progi egy se. Indulás után fél percig normális volt, aztán +20 fok. Másfél évig használtam, nem volt ellenszere. Örültem is, hogy 80fokon a proci atomstabil :D (a borda meg "kézmeleg" volt  -nem, nem volt gond a rögzítéssel, több borda is volt )
UBI, Neked meg marad a spire borda feltűnően gyengébb hővezető képessége. Sajnos egyik-másik spirálka alja nagyon rondán van polírozva, a körmöd simán elakad a barázdákban és ez elég gáz.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#482 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 07. 17. 23:25

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2004. júl. 16., péntek - 11:46

BIOS-ban mindig többet látok (szépen felkúszik a CPU hőmérséklet), mégpedig kb. annyival mintha OS alatt (védett módban) tartós 40-50%-os CPU terhelés lenne. Ebből arra következtetek, hogy valós módban jobban melegszik a CPU még akkor is ha nem kell dolgoznia semmit. Erre mondom egyszerűen azt, hogy "csal a BIOS".

a BIOS alatt nemfut HLT thread, illetve semmilyen thread nem fut :D

nincs energiagazdálkodás, nincs ami lekapcsolja a cuccot ha épp idle.
*derelict flashdev & fotó weblog | SHELL8 "médiaipari faszkivan" | flickr galéria - mindenféle fotózmányok

#483 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 18. 06:36

Dehét nem is dolgozik, nem kezel memóriát, nem nyitogat 12millió tranzisztort...A tranzisztorok szivárgási árama akkor is megvan, nem lehet csökkenteni sw-es úton :D . Win alatt nem megy cpucool szerű progi, amelyik az smbus-on keresztül lehúzza az órajelet, vagy bármi ilyesmi...A HLT sem javít ezen sokat, ráadásul win alatt hogyan teszed halt-ba a procit, amikor mindíg csinál valamit a szerencsétlen? :)
Szóval ezt nem értem én :think:
(és nekem meg Freddyval ellenkező tapasztalatom van :p )

Szerkesztette: didyman 2004. 07. 18. 06:42 -kor

(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#484 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 18. 09:42

Idézet: didyman - Dátum: 2004. júl. 18., vasárnap - 7:36

A HLT sem javít ezen sokat, ráadásul win alatt hogyan teszed halt-ba a procit, amikor mindíg csinál valamit a szerencsétlen? :)

tévedés, win alatt nem csinál mindig valamit a szerencsétlen.

van ugye egy "system idle process" nevü szál, ami alapján a rendszer megállapítja a loadot.

az xp-ben pl ebben már van hlt, és bőven elküldi csicsikálni a procit, ha épp cpu időt kap. tegyük fel 3% a cpu használatod - ez kb azt jelenti hogy 1 másodperc alatt 0.97 másodperc időn keresztül hlt-t hajtat vége.

tudtommal az smbuszon keresztül egyik program sem állítgatja az órajelet, de javítsatok ki ha tévedek :) a bioshoz pedig sokat nem értek, de ha a régi assemblys időkre gondolok vissza (már amit én azzal töltöttem), akkor a bios bizony "100%" load (no, mondjuk tegyük hozzá hogy minden az, csak pl win alatt ott az idle process, ami az esetek 98%-ában cpu időt kap) és ott nincs semmi programszál ami hlt-zné a drágát. ismétlem, erről semmi infom nincs, inkább jöjjön valaki hozzáérté és cáfolja meg a hülyeségeimet :D
*derelict flashdev & fotó weblog | SHELL8 "médiaipari faszkivan" | flickr galéria - mindenféle fotózmányok

#485 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 18. 10:10

Akkor az enyém még nagyobb hülyeség :)
Az SMbus pedig megy, a CPUCool is azt noszogatja! Ebben az egyben biztos vagyok.
Szóval HLT megy idle alatt. Jópofa. Éppen az Unix jutott eszembe és az, hogy ott az időosztás miatt olyan és annyi HLT-t küldhetek elvileg, amennyit és amikor akarok. A win ezt vajon hogyan ütemezi, mivel nem időosztásos? :confused:
De érdekes, hogy nálam a BIOS-beni hőmérséklet egyértelműen a win alatti idle-nek felel meg, nem terhelt állapotnak. vagy ennyit tévednek a monitorprogik (nem kizárható.) De valós módban talán a proci többi része "pihen", ez nem lehet?
najó, már megen olyan offtopik, jön Freddy és elhajt minket délre :D :D

#486 Felhasználó inaktív   togaba 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 07. 24. 11:48

Sziasztok!

Bocsássatok meg nekem, de nagyon hosszú ez a topic, lehet, hogy volt már róla szó, amit kérdezni akarok. Sikerült hozzájutnom egy Sapphire 9100-as karihoz és cserélni kell benne a hűtőventillátort.
Tudtok esetleg olyan szakboltról itt Pesten, ahol a gyári minőséget és kivitelt megközelítő ventit lehet elfogadható áron kapni?
Tudom, nem egyszerű a kérés, mert ez, ugye, egy speciális, a hűtőbordába besüllyedő venti. Természetesen ebben a 4 cm-es kategóriában lehet ventit kapni több helyen is, de azok nem süllyednek a bordába, és felfüggesztő csavarjaik is jóval nagyobbak. Persze, ha nincs más ...
Egyébként a korábbi kártyámba már kellett cserélni, az ugyanilyen méret volt, csak nem süllyesztett. A boltban azt mondták, hogy ezek elég silány minőségűek, de a gyáriak sem különbek. Volt olyan ventim, ami 2 hétig bírta!

Köszi előre is a válaszokat.

üdv
togaba

#487 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 24. 14:31

Így igaz. Silányak. A besüllyedős fajta tudtommal itthon nem bezerezhető. Biztos, hogy cserélni kell? Egy alapos tisztítás, pöttyni zsír a csapágyba és simán, zajtalanul fog futni még egy darabig.
De lehet, jobban jársz csipszethűtővel, vagy vmmi olcsóbb vgahűtővel és cseréled bordástul, mindenestül.

#488 Felhasználó inaktív   togaba 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 07. 24. 20:49

Az az igazság, hogy már megtettem egyszer, amikor 2 hete beszereltem a karit. Egyébként azt hittem jobb a helyzet, kicsit lehangoló, hogy éppen ez hiányzik a nagynevű cégek repertoárjából.
Ami ventit lehet kapni, az is rászerelhető a bordára, csak hát nem valami korrekt. Sokkal nagyobb csavarokkal fogódik fel és szét kell gányolni a bordát hozzá. Ezt akartam elkerülni.
A bordás ragasztás meghaladja a képességeimet.

Köszi, hogy írtál.

üdv
togaba

#489 Felhasználó inaktív   lazac 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 25. 02:03

Idézet: togaba - Dátum: 2004. júl. 24., szombat - 21:49

Sokkal nagyobb csavarokkal...

Cellu...ize'... szigszalag :pokeas2:

Szomoru, elsore nem irtad, hogy ragasztva van (bar erre is van megoldas...).
A kerdesem csak annyi, hogy miert nem probalsz meg magad gyartani egy ilyen "besullyedos" ventit? A legtobb esetben  a motort tarto keret egyben a levego iranya is. Egy dolog maradt hat, a "zavaro reszeket" lecsipni, a matricas oldalon (matrica nelkul) felragasztani a bordara (pontosabban bele), ami ezutan nem lesz ugyan olajozhato/zsirozhato, de szerencses valasztas eseten erre nem is lesz szukseg.
(A kep azt a ventit abrazolja, amit magam alakitottam at. Veletlenul raleptem, es eltort... :omg: :D )

Csatolt fájl:

#490 Felhasználó inaktív   togaba 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 07. 25. 10:04

Hello lazac!

Igazad lehet, erre nem is gondoltam. elképzelhető, hogy a ventillátor forgó része szabvány, és tulképpen csak ki kell cserélni az adott keretben. Ha nem lesz más megoldás, kipróbálom. De hátha ját még erre egy guru, aki segít a vásárlásban, még reménykedem!

Köszi a tanácsot.

üdv
togaba

#491 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 26. 00:00

Sziasztok!
Lehet kicsit hülye kérdés, de fő a biztonság. Szóval van egy 7 centis Coolink ventim, meg egy 8 cm-es Aerocool Aluminium. Az egyik a procin, a másik a ház tetejére vágott lyukra rögzítve. Mindkettő felfelé fúj. Előfordulhat az, hogy esetleg kiesik a közepe? Vagy ez hülyeség? Ha ez megtörténne, lehet nem tenne jót a kábeleknek :( . A másik az lenne, hogy egy venti tönkremehet-e attól, hogy 5V-n van járatva. Szintén 7 centis coolink a venti, régebben alaplapra dugva simán ment, aztán 5V-ről volt hajtva, mert hangos volt. Eladtam egy havernak, nála viszont alapra dugva meg se moccan. ua. a csati másik ventivel jó. 5V-re visszarakva megint megy. Mi lehet vele?
- Where are we going?
- Let's go find out.

#492 Felhasználó inaktív   lazac 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 26. 02:36

Idézet: Pietrosz - Dátum: 2004. jul. 26., hetfo - 1:00

...

Igy van, fo a biztonsag! (bar ez inkabb csak a vizhuteses gepeknel fordul elo, leghutesnel inkabb sulni szokott... ;) )

Nem kell aggodnod, biztonsagodrol a zegergyurunek elnevezett okos kis talalmany gondoskodik:
Kép
Ezt a tengelyen levo vajatra huzva a forgoresz nem tud kiesni, akarmilyen pozituraban helyezed el a ventit. Ha megis eltorne mondjuk ez a gyuru (ez az, ami csak papiron letezik normalis hasznalat mellett), az alloresz magnese meg mindig benntartja a "kozepet", tehat nem kell aggodnod.

5V-rol pedig csak abban az esetben mehet tonkre a ventilator, ha nem indul el huzamosabb ideig a feszultseg rakapcsolasakor, ilyenkor ugyanis a legnagyobb az aramfelvetele, amit keves ideig kepes csak elviselni: leeg. Nalad ilyen problema nem volt, a 12V-os kerdesedre nem tudok valaszolni. Erdekes jelenseg.
mar csak megszokasbol szerkesztek...

Csatolt fájl:

Szerkesztette: lazac 2004. 07. 26. 02:39 -kor

#493 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 26. 02:48

Idézet: lazac - Dátum: 2004. júl. 26., hétfő - 3:36

Igy van, fo a biztonsag! (bar ez inkabb csak a vizhuteses gepeknel fordul elo, leghutesnel inkabb sulni szokott... ;) )

Nem kell aggodnod, biztonsagodrol a zegergyurunek elnevezett okos kis talalmany gondoskodik:
Kép
Ezt a tengelyen levo vajatra huzva a forgoresz nem tud kiesni, akarmilyen pozituraban helyezed el a ventit. Ha megis eltorne mondjuk ez a gyuru (ez az, ami csak papiron letezik normalis hasznalat mellett), az alloresz magnese meg mindig benntartja a "kozepet", tehat nem kell aggodnod.

5V-rol pedig csak abban az esetben mehet tonkre a ventilator, ha nem indul el huzamosabb ideig a feszultseg rakapcsolasakor, ilyenkor ugyanis a legnagyobb az aramfelvetele, amit keves ideig kepes csak elviselni: leeg. Nalad ilyen problema nem volt, a 12V-os kerdesedre nem tudok valaszolni. Erdekes jelenseg.
mar csak megszokasbol szerkesztek...

Kösz a kimerítő választ. A másik kérdés meg valószínű bevonul az X-Akták közé :)
- Where are we going?
- Let's go find out.

#494 Felhasználó inaktív   rog70 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 10:29

Sziasztok!

Amióta megvan a 12 cm-es SuperFlower tápom, kifejezetten zavaró lett a Celeron 2,4 GHz-es lévő gyári Intel hűtő hangja  ;)  (automata fordulatszám-szabályzós, 2670 RPM alá soha nem megy). Tudnátok ajánlani valami HALK hűtést rá? A proci nincs túlhajtva (nem is lesz), főleg internet + Word, Excel megy rajta, esetleg egy-egy mp3, szóval nincs agyonterhelve. (Intel D865GBFL alaplap)

Kösz

#495 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 13:49

16cm

Csak ennyit írok, ilyen ventilátor kellene nekem :) Létező dolog? Eddig csak 220v-os változatot láttam :(

#496 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 16:15

Idézet: rog70 - Dátum: 2004. júl. 28., szerda - 11:29

Sziasztok!

Amióta megvan a 12 cm-es SuperFlower tápom, kifejezetten zavaró lett a Celeron 2,4 GHz-es lévő gyári Intel hűtő hangja  ;)  (automata fordulatszám-szabályzós, 2670 RPM alá soha nem megy). Tudnátok ajánlani valami HALK hűtést rá? A proci nincs túlhajtva (nem is lesz), főleg internet + Word, Excel megy rajta, esetleg egy-egy mp3, szóval nincs agyonterhelve. (Intel D865GBFL alaplap)

Kösz

Glacialtech Igloo 4350 Light 20dB, 4360 Light 19dB, de ez nem tuti. Aqua is forgalmazza.

#497 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 16:41

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2004. júl. 28., szerda - 17:15

Glacialtech Igloo 4350 Light 20dB, 4360 Light 19dB, de ez nem tuti. Aqua is forgalmazza.

Teljesen egyetérek :respect:
Olcsó, jó. Kell ennél több?

#498 Felhasználó inaktív   rog70 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 18:35

Idézet: Digitel - Dátum: 2004. júl. 28., szerda - 15:41

Teljesen egyetérek :respect:
Olcsó, jó. Kell ennél több?

Igen! Szabályozható ventilátor  ;)

#499 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 29. 09:51

Idézet: rog70 - Dátum: 2004. júl. 28., szerda - 19:35

Igen! Szabályozható ventilátor  ;)

Minek az? 20db, gyakorlatilag hangtalan, és elbír egy 3.2-es P4-gyel is. Ha mégis ragaszkodsz hozzá, akkor ajánlom a Cooler Master Aero 4-esét, vagy annak a Lite változatát.
KépKép

#500 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 29. 10:45

Ez egy húsdaráló..

Amúgy nálam szerverben egy Glacialtech Igloo 4350 van egy Coolink szabályozó potival. Gyakorlatilag legkisebb fordulaton járatom, mert bőven elhűti a 2GHz Celeron-t, szóval felesleges az állítgatás. De azért túlzásba sem illik esni, a Glacialtech hűtési teljesítménye nem a legjobb. A 4350 Light 3GHz P4-ig ajánlott, mégis komoly gondok akadtak egy P4 2.4/533 NW hűtésénél és csak erős házhűtéssel sikerült korrigálni a dolgot.

Szerkesztette: Freddy001 2004. 07. 29. 10:52 -kor

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.