Vásároltam egy Genius kb-19e NB-t. Gondoltam írok róla egy kis kritika félét...
Maga a kialakítás nagyon tetszetős; ezüstszínű műanyag és fekete gombok. Az egész nem lehet vastagabb 1centinél: mindenesetre egy élére állított 1 forintosnál biztos vékonyabb. Emellett nagyon könnyű, szinte nincs is súlya. Az asztalra kiválóan rátapad, és könnyűsége ellenére marha stabilan oda ragad. Maguk a gombok ilyen alacsony éptésüek mint a legtöbb notebook esetében: sokkal kényelmesebb gépelni így, kevesebbszer csúszik félre az ember ujja, ezenkívül nagyon finoman reagálnak minden érintésre.
A kiosztás elsőre marha szokatlan; a numepad valami különös mutánssá változott a del+insert+stb. panellal összekeveredve.... Ezt a legnehezebb megszokni talán... mindig vaktában kinyúl az ember tapogatózó ujja a del felé, de persze csak hűlt helyét találja...
Szerintem komoly hiba volt a jobb shiftet egyetlen normál billentyű méretűre össze nyomni, és közvetlenül mellé rakni a "fel" gombot. 10ből 5ször arra nyomok

Szegény hosszú "í"-nek jutott a legmostohább sors: száműzték szegényt a shiften és ""fel" billentyűn túlra, bár ez annyira nem zavaró, de meg kell szokni. Azért a kisujjam kényelmesen eléri...
Ezek közül igazán egyik sem tekinthető hibának, meg kell szokni őket. Ez a 2. hosszabb szöveg amit gépelek vele, és meg kell mondjam, kb. 1,5ször annyi időt vett igénybe mint normálisan. Maga a gépelés gyorsabban megy, de pár fura változás rengeteg hibát okoz; shift helyett a fel gombot találom el, és elkezdek írni a felette levő sorba stb... gondolom ha megszokom ezek majd elmúlnak. Mellesleg a bal shift teljesen normál méretű, aki azt szokta használni annak ezzel nem lesz problémája....
18db extra billentyű szolgálja a felhasználó kényelmét; 6 a böngészéshez (előre, hátra, leállítás, új explorer ablak nyitása stb.) 8 multimédiás (zene progi megnyitása, számváltás, hangosítás, elnémítás stb.) ezenkívül van gombja a keresésnek, stand by módnak, e-mail proginak, calculatornak....
A billentyűzet bedugás után ezek rögtön működnek is! PEdig nem is winampot használok hanem foobar-t, mégis minden funkció azonnal életképes volt. Igaz csak addig amíg nem telepítettem a drivert amit hozzá adtak; onnantól semmi nem működött

Azt ajánlom ne tegyétek fel...
Mindent egybe vetve nagyon fasza kis billentyűzet ez; ha egyszer megszokja az ember nagyon kényelmes dolog ez az alacsony építésű billentyű dolog
Szal ajánlanám mindenkinek aki egy designes, gépelésre kivállóan alkalmas billentyűzete akar, de legfőképpen ugye azoknak akik sokat utaznak; kompakt mérete, nagyon alacsony súlya kiválóan alkalmassá teszi pl. LAN party-kra való elcipelésre. Játék közben is kipróbáltam a drágát, nagyon jól használható, igaz én mindig a jó öreg w+a+s+d kombón gémelek, gyanítom a sima irány gombok kis méretük miatt nem túl kényelmesek. Mindegy igazi Lan partyra járónak ez úgyis 8, mert hárdkór gémer úgyis a betűkön játszik....
4000 forintér szerintem igazán jó vétel, manapság ezért a pénzért ilyen minőségi keyboard-ot ritkán kap az ember.
Pontszám: 8/10
+ Szép design
+ Kompakt, könnyű, mégis minden gomb megvan
+ A lapos gombokon nagyon kényelmes gépelni
+ Érzékeny, finom gombok
+ Kedvező ár
- Használhatatlan driver
- Hülye módon a világvégére száműzött „í” betű
- Túl pici jobb shift, és elég rossz helyen van a del
- Fölösleges változtatások az alap kiosztáson
A del+pgup féle billentyűk összemutálódtak a numepaddal....

[
Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Maga a billentyűzet.

[
Egy teljesen alap, átlagos keyboard mellett...
Az ominózus "í" betü, aminek legalább 1hónap lesz megtanulni az új helyét. A direction billentyűk eléggé kicsik, játékhoz inkább a w+s+a+d kombo ajánlott...
Más nézetből a két billentyűzet.
Ezen a képen jól látható, mennyivel vastagabb a sima példány. Ugyebár a KB-19e NB gombjai egyáltalán nem állnak ki, így a billentyűzet tényleg pont olyan magas, ahogy ezen a képen látszik.

[
A KB-19e NB élére állítva.
Szerkesztette: balight_knight 2004. 06. 19. 17:47 -kor
Shuttle SN85G4 Barebone, AMD64 3000+,512 Mb Corsair C2-XL, Sapphire ATI Radeon 9800 Pro 128mb