Idézet: pista - Dátum: +2005. aug. 17., szerda - 15:58
Csak nem hagy nyugodni ez a 939-es foglalatba illeszkedő Opteron. Friss összehasonlítást nem találtam,
csak ezt, de ez is a 3500-as miatt készült teszt és 2004 évi, de legalább opteron van a tesztben.
A jelenlegi Athlon 3200-as venice-s procimhoz néztem volna a paramétereiben hasonló Opteron 146-t. Bár ekkor még nem volt Venice magos, sőt 939-es Opteron sem, de talán mutat valamit, azaz, hogy mindenhol jobban teljesített az Opteron az Athlon 64-hez képest, hol sokkal jobban, hol csak éppenhogy.
Gondoltam ránézek AMD honlapjára is, hogy mit írnak ott, hát meglepődtem!
Itt az áraiknál (ami persze nagytételű vásárlásra értendő, de azért összehasonlításra megfelel a következő található:
AMD Athlon™ 64 Processor 3200+ $194
AMD Opteron™ Processor Model 146 $183
Szóval olcsóbb??
Az opteron 146 paraméterei pedig eléggé hasonlítanak az Athlon 64 3200-ra.
Hát kíváncsi lennék már egy összehasonlító tesztre.... vagy, hogy akkor most hogy is lesz ez, melyiket éri megvenni?
tulképpen ha megnézed, ez az Opteron semmi extra.
Egy sima Venice, vagy inkább az 1M cache miatt San Diego mag.
Teljesítményben játékban SEMMIT nem fog hozni szerintem többletet, hacsak nem az 1M miatt.
Amiért mégis fantázia lehet benne:
Az Opteron az A64-ek "Xeon"-ja, magyarul megy több darab is együtt egy gépben. Még nem láttam ugyan Socket939-es lapkát ami 4 foglalattal rendelkezik, de lehet, hogy lesz ..

nemtom ..
Mindenesetre ezzel az AMD szerintem azt a szegmenst célozza meg, akik a nagy szerverekhez képest kis pénzből szeretne jó teljesítményű szervert építeni.
Ár/érték arányban ha kiszámolod, hogy egy kétprocesszoros Opteron146 masina miből jönne ki, drasztikusan olcsóbban jössz ki, mint a "nagy" Operonokkal felépített dual gépből.
Magyarul játék szerverre teljesen ideális, magára a játékra viszont csak annyira, mint Venice társa, mivel két Opteronnál is csak egyet használ ki a game - nem látják a másik procit.
Az megint más dolog, hogy a duál processzoros megoldást egyetlen Socket939-es hellyel ki lehet alakítani, ráadásul - pont emiatt - lényegesen olcsóbb sima desktop lapkákkal, lásd az enyém az aláírásban. Mindezt az A64 X2-vel. Mivel 1 proci, de két mag, és a rendszer számára két prociként jelentkezik, és úgy is viselkedik.
És itt harap a kígyó a farkába

: amennyit a dual socket -es alaplap elhagyásával spórolsz, azt a drága X2 vásárlásával el is veszted újra.
Tehát igazából szerintem ár/érték arányban 2 processzorig (ezen értsd X2-t is, mint két külön procit) fifti-fifti egy dual Opteron 146-os illetve egy X2-es rendszer.
Talán a költséghatékony fejlesztés lehet az, ami a középkategóriás szerverek építését kissé elérhetőbbé teszi, ha mondjuk 4 Opteron 146-ot teszel egymás mellé - mivel ezek mennek így együtt, hiszen ezért Opteron.
Ugyanezt a 4-procis teljesítményt viszont két darab A64 X2-vel nem hozod ki, mivel két X2-es már nem megy együtt - ők sima desktop asztali procik, két maggal, és kész.
És akkor - csak hogy tovább bonyolítsam a helyzetet - Opteron146 barátunk is érkezhet két maggal, nagyjából X2 áron (ami korrekt lenne). Viszont mivel ő Opteron család tagja, megy egy másik duál Opteron-nal együtt..
Tehát 4 foglalat, 4 duál Opteron 146 (a száma más lesz gondolom), ami össz-vissz 8 processzormag.
Ez már elég baba - és még mindig egymillió HUF alatt vagy BŐVEN (!!!).
8-at viszont A64 X2-ből nem nagyon operálsz össze, de még 4-et sem.
Om mani peme hung.