Elküldve: 2005. 12. 13. 13:27
Olvasgattam a reagokat arra amit irtam, de érdemben nem tudok mit hozzáfűzni a dologhoz. Úgy látom, külön malmokban őrölünk, én gondolok valamit a dologról, ti gondoltok valamit a dologról, úgyvélem az igazság valahol félúton lehet a kettő között. Egyvalami biztos, én eddig még akármikor, akárhol vásároltam, kérdeztem, érdeklődtem, soha sehol nem néztek le, anyáztak le, aláztak meg, vagy néztek hülyének, maximum akkor, ha tényleg hülye voltam. A dolog lényeg szerintem az, hogy aki a pult másik felén áll, az is ugyanolyan ember, mint a vásárló. Amióta trend lett az FVFel fenyegetődzni minden xarért, azóta úgyvélem átesett nagyon sok ember a ló másik oldalára. Én jócsomószor jártam a mistralban, vásároltam, garanciáztam, vettem lejárt, sérült xirxart. Félreértés ne essék, nem kell kinyalni a boltos seggét, az az én egyéni jellemtorzulásom, hogy milyen alázattal állok hozzá más emberekkel. Szerintem, amig egy normális hangot megüt az ember, és nem azzal kezdi, hogy odaáll okoskodni, deéneztigymegugy vágom, addig nem fogják leugatni, elküldeni a francba. Mondom, szerintem. Én akkor is végig szoktam hallgatni az ügyfelet, hogy mit akar, mit tapasztalt, szerinte mi a baj, ha koksz hülyeséget beszél, és engem akar kioktatni, de vannak olyan szakik, akit ezt nem veszik ilyen könnyedén, és úgy vélem, nem is szükségszerűen lehet elvárni tőlük. A szervizes nem azért van, hogy közönségszolgálati szerepeket is eljátszon szállodahostessi szinten, ezzel nem azt akarom mondani, hogy a jóféle honi tufagyökér infós hozzáállás legyen a trend. Fel kéne azt fogni, hogy aki a pult túloldalán áll, az lehet hogy tapasztalt már nemegy cuccról olyanokat, amiket esetleg érdemes megfogadni. Ahol melózom, a legkülönfélébb Inno3D videokrehácsok, és MSI lapok (nameg egy sor másik fajta, pl Asus, Gigabyte) megy vissza megállás nélkül garanciában. Miért? Mert sz*r. Ha valaki ennek ellenére nem akar hinni az eladónak, szervizesnek, akár jelen esetben nekem, annak szive joga azt venni, amit akar, de ha utána az adott termék tönkremegy, akkor nem kell az asztal csapkodni, hanem le kell nyelni a garanciális procedúrát. Az, hogy VGA ventillátorra nincs garancia, nemtudom ki honnan szedte, az tény, hogy házventire, CPU hűtő ventillátorára nem vállalnak garanciát, bár azokon belül is van hogy bizonyos márkákra igen, de videokártya, vagy tápegységnél a ventillátormeghibásodás, hacsak nem buheravera történt, igenis garanciális csere, és nekem eddig bárhova kellett mennem ilyen nyűggel, még mindig cserélték. Az, hogy valaki szétszedi a garanciális tápot, és ventit cserél benne, hogy a VGAra utólag szerel más hűtést, firmware-el játszadozik, nem tudom miért kéne beleessen a garancia körébe. Ott van, legalábbis a Mistral szervizes füzetkéjében, hogy az ilyen mahinációk garanciavesztéssel járnak, mert ők a user esetleg szakrétő, de megcsúszott keze-lába okozta meghibásodásra nem vállalhatnak garanciát. Az hogy valakinek nem tetszik a referencia hűtő, szíve joga lecserélni, de mivel ott van a bolt garanciális útmutatójában, hogyha buzerálod, elveszted a garit, nemtudom mi szót kell még erre vesztegetni, hogy miért árulnak ilyet. Sportkipufogó is van autóra, motorra, mégis ha rábuzerálod, azzal a mozdulattal vesztetted el a garanciádat.
Egyszóval, én azt mondom, peace, és hamár az élet nem vetette az ember soha a pult túlfelére is, legalább egy kicsit próbáljon belegondolni a másik ember helyzetébe.
Amugy, rendszergazdaság, az OKJ-ban van olyan szakma, hogy Rendszerinformatikus, amibe beletartozik a rendszergazdai munkakör is, nekem is ilyen van, onnan tudom. Az, hogy ki mennyit kér el a munkájáért, szive joga, meg egyéni gerincessége-gerinctelensége, én tudom azt, hogy amit a magam svarc melójáért elkérek, azért más le se köpné, és még erre is puffognak elég sokan. Pedig, van róla papírom, van X év tapasztalatom, és még sorolhatnám. Amugy mellesleg hamár igy belelendültem, ez az egész szervizesdi nem szól másról, mint az egyéni szimpátiáról, amihez azért 2 ember kell. Anno mikor lenn voltam a mistral szervizben, igaz összevissza 1 mozgalmas napot töltöttem lenn, bejött 2 srác egy kotvák öreg sárgálló gépházzal, benne egy Abit BE-6 lappal, meg egy 80as Barracudával, hogy nem megy fel rá a Windows XP. Olyannyira össze volt b*szva a vinyó, hogy le kellett a gyári diaglemezzel zerofillezni, majd format, win fel, ez ugye magában kb 1,5 óra. A végén összenéztünk a szervizes sráccal, és a számlára 3e forint került fel. Namost, mindenki tegye a kezét/lábát/csápját a szivére, és mondja azt, hogy ilyen melót 2003ban, mikor én ott voltam, zerofill ide, bios konfig oda, sz*röreg dzsuva gép amoda, megcsinált volna céges keretek között, áfával, béfával, számlával, mindennel, 3 rongyért.
Egyszóval, részemről, nem áll szándékomban senkinek a lelkivilágába beletaposni, csak elegem van egy kicsit abból, hogy az a szakma, amit anno az ember elkezdett egy lelkesedéssel, manapság egy ronngyá degradált, konyhaszinten állitólag mindenki által értett, niggermunka lett, és csak akkor tudnak értelmesen szólni az emberhez, ha olyan dolog van, amit a chipmagazinból meg a szomszéd józsika által nem sikerült megoldani. Érdekes, és nem hiszem ez generációs dolog, mert a fórum közönségében én a nem-túl-idős korosztályba esek bele, mikor még én voltam "szomszédkovácsjózsika", akkor is tudtam értelmesen szólni, akár a boltban jobban vágták mint én, akár már akkor is volt aki dinkább volt nálam. Mert csodák csodája, én is úgy kezdtem, hogy a magam gépét hebrákoltam, majd másokét ingyen, aztán pénzért, aztán megint ingyen, vagy csak úgy, mert megtehetem, és nem érzem úgy, hogy hasra kellene esnem bárki iskolája, papirja, akármilye előtt, más oldalról nézve, én sem várom el, sőt kifejezetten zavarba szokott hozni, ha előttem hajbókolnak. Igen, volt már olyan, hogy a kőműves apuka olyan kunsztokat nyomott nekem wordben, hogy csak lestem, 10 ujjal gépelt, de nem tudta kicserélni a zörgő ventillátort, és volt olyan kockafej BMEs atyaúristen, aki mikor 3 hónapig nem tudott dűlőre jutni a nagyfejű koleszos csapattársaival együtt, hogy mi baja van a gépnek, nagy pofával odajött okoskodni, hogy mekkora sz*r volt már ez a cucc, aztán egy szerény mosoly kiséretében kapott egy memtest lemezt, és máris meg volt oldva a gondja.
Szóval, megint sikerült jó bő lére ereszteni a hülyeségemet, na sebaj, remélem, azért mint a lósz*rban a maradék zab, ebben is talán van valami hasznos is.