HWSW Informatikai Kerekasztal: Acorp 180W táp - a gyilkos - képek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (11 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Acorp 180W táp - a gyilkos - képek

#61 Felhasználó inaktív   murcicomp 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 01. 09. 00:50

Hát nem kötekvésből és nem is végig olvasva a teljes topicot de azt hiszem te a saját károdon tanulás tipikus esete vagy.
1, 180 watt annó a AT időszakban volt hagyományos ATX-ben talán nem is forgalmaztak.

2, de különben is kb 1 éve minden a táphibáktól hangos és ahogy látom te egy ideje irogatsz erre fele, így biztosan olvastál is róla de nem cselekedtél.

3, Aki tuningol az ne csodálkozzon hogy az eszközei hamarabb tönkremennek és ez esetben a tápod igen erős tuningnak volt kitéve. Itt jegyzem meg a táp nemcsak a hasznos teljesítményt adja hanem a veszteségit is ráadásul nem csak a procifogyaszt hanem minden az alaplaptól a tápig (igen az is) át minden áramot zabál, és nem is folyamatosan. A 180 W a tartos terhelhetősége de impulzus szerűen ennél többet is fogyaszthat (biztos láttál már 2000 W-os számítógéphez multimédiás hangfalat) és ez méginkább igénybe veszi a kisteljesítményű tápot (erről meg az erősítő építők tudnának sokat beszélni)

És csak pontosítás végett a +12V csak azért van a modern lapokban hogy a mechanikát meghajtsa tehát a Zip drive és a floppy nem ezért maradt meg.

Nem lett rövid, de ez kiakart jönni belőlem! Ja és ettől függetlenül együttérzésem a tiéd!
"Istenem! Mit tudnál csinálni egy oldalbordából?"

#62 Felhasználó inaktív   Naszta 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 01. 09. 02:33

idézet:
Ezt írta murcicomp:
...
És csak pontosítás végett a +12V csak azért van a modern lapokban hogy a mechanikát meghajtsa tehát a Zip drive és a floppy nem ezért maradt meg.
...
[/quote]

Ez csacsiság! A P4-es és az AMD CPU-hoz szükséges teljesítményt (60-80W-ot) 12V-ból állítják elő az alaplapon. Azért lehet, hogy ez elég fontos mégis a gép szempontjából. :D :D (Mit gondolsz miért a 12V-os csatornát tesztelik elsősorban ATX2-nél (alias ATX12V-nál)?)

#63 Felhasználó inaktív   murcicomp 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 01. 09. 09:49

P4 még nem volt úgyhogy ez akár még igaz is lehet bár ha ezt én tervezem így ahogy te leírtad akkor valószínűleg nem végezhettem volna el még a hiradástechnika szakot szakközépben sem! Az más kérdés hogy nem is odajártam de a főiskoláról is két lábbal rúgtak volna ki (hardver modulos voltam arra fele). De ettől függetlenül lehet igazad!

#64 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 09. 09:55

idézet:
Ezt írta murcicomp:
P4 még nem volt úgyhogy ez akár még igaz is lehet bár ha ezt én tervezem így ahogy te leírtad akkor valószínűleg nem végezhettem volna el még a hiradástechnika szakot szakközépben sem! Az más kérdés hogy nem is odajártam de a főiskoláról is két lábbal rúgtak volna ki (hardver modulos voltam arra fele). De ettől függetlenül lehet igazad![/quote]

Igaza _van_.

Az alaplapi kapcsolóüzemű tápegység hatásfoka annál jobb, minél nagyobb a bemenő feszültség: ezzel együtt csökken a bemenő áram, így mód nyílik mind az izomFET-ekkel, mind a tápvezetőkkel való takarékoskodásra.
Elköltöztem :-)

#65 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 09. 11:50

idézet:
Ezt írta murcicomp:
Hát nem kötekvésből és nem is végig olvasva a teljes topicot de azt hiszem te a saját károdon tanulás tipikus esete vagy.
1, 180 watt annó a AT időszakban volt hagyományos ATX-ben talán nem is forgalmaztak.

2, de különben is kb 1 éve minden a táphibáktól hangos és ahogy látom te egy ideje irogatsz erre fele, így biztosan olvastál is róla de nem cselekedtél.

3, Aki tuningol az ne csodálkozzon hogy az eszközei hamarabb tönkremennek és ez esetben a tápod igen erős tuningnak volt kitéve. Itt jegyzem meg a táp nemcsak a hasznos teljesítményt adja hanem a veszteségit is ráadásul nem csak a procifogyaszt hanem minden az alaplaptól a tápig (igen az is) át minden áramot zabál, és nem is folyamatosan. A 180 W a tartos terhelhetősége de impulzus szerűen ennél többet is fogyaszthat (biztos láttál már 2000 W-os számítógéphez multimédiás hangfalat) és ez méginkább igénybe veszi a kisteljesítményű tápot (erről meg az erősítő építők tudnának sokat beszélni)

Nem lett rövid, de ez kiakart jönni belőlem! Ja és ettől függetlenül együttérzésem a tiéd!
[/quote]

nem teljesen értem miért írod ezeket!
0. nem az én gépem volt, hanem egy ügyfélé, laikus useré, aki dolgozott a gépen
1. létezett 180W-os táp, eléggé elterjedt volt akkoriban
2. kb. 2 éve (amikoris az első ilyen eset megtörént a környezetemben) mondom minden ismerősenk/ ügyfélnek hogy tápot kellene cserélnie ha nem márkás van benne, a válaszok 99% ok, majd lecseréljük - és nem történik semmi; erről már aztán tényleg nem én tehetek
3. semmi nem volt tuningolva, semmi extra nem volt a gépben
4. a proci tápfeszültségét a +12V-ból állítja elő az alaplap;
az fdd és zip drive nem használja a +12V-ot, csak +5V-ről megy, ezért maradt meg! a tápos képeken láthatod, hogy az a kondi ami teljesen szétrepült az egy +12Von lévő szűrő volt, és ahhoz hogy így szétmenjen, sokszoros túlfeszt kellett kapnia

és végül: ezt a topicot azért hoztam létre, hogy a képeket közzé tegyem, így tudom mutatni az ügyfélnek/ismerősnek hogy akár így is járhat - amióta van ez a topic már 8db! chieftec tápot eladtam

#66 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 09. 11:56

idézet:
Ezt írta pgyafi:
4. a proci tápfeszültségét a +12V-ból állítja elő az alaplap; [/quote]

Csak mostanában... Korábban tényleg az 5V volt a nyerő...

[ 2003. január 09.: Rive szerkesztette a hozzászólást ]

#67 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 09. 13:13

idézet:
Ezt írta Naszta:

Ez csacsiság! A P4-es és az AMD CPU-hoz szükséges teljesítményt (60-80W-ot) 12V-ból állítják elő az alaplapon. Azért lehet, hogy ez elég fontos mégis a gép szempontjából. :D :D (Mit gondolsz miért a 12V-os csatornát tesztelik elsősorban ATX2-nél (alias ATX12V-nál)?)
[/quote]

Akkor eljutottunk oda, hogy már a számítógépekben is ugyanazt a jól bevált villamosenergia-szállítási módszert kell alkalmazni, mint a távvezetékeknél.

A nagy távolságok áthidalása nagyobb feszültség, így kis áram mellett, hogy ne melegedjen a vezeték, így energiát takarítunk meg, majd a felhasználás helyén átalakítva kisebb feszültség, de nagyobb áramra.

Noha a gépben nem annyira az energiaveszteség a szempont, hanem a tápvezeték és a csatlakozók izzításának elkerülése... ügyes...

idézet:
Ezt írta Rive:

Az alaplapi kapcsolóüzemű tápegység hatásfoka annál jobb, minél nagyobb a bemenő feszültség: ezzel együtt csökken a bemenő áram, így mód nyílik mind az izomFET-ekkel, mind a tápvezetőkkel való takarékoskodásra.
[/quote]

Azért ezt így szószerint nem támasztanám alá. Egy kapcsolóüzemű tápegység hatásfoka inkább a működési elvből adódóan kedvező. Igaz, hogy egy nagyáramú primer-kör problémákat vet fel, de ez nem azt jelenti, hogy a bemenő feszültség arányában változna a hatásfok, mert egy bizonyos (relatíve nagy) tartományban egyáltalán nem változik számottevően, utána pedig már nyilván a túl nagy feszültség okozna gondot.

idézet:
Ezt írta murcicomp:

...És csak pontosítás végett a +12V csak azért van a modern lapokban hogy a mechanikát meghajtsa tehát a Zip drive és a floppy nem ezért maradt meg...
[/quote]

Az, hogy a HDD vagy a CD-író, stb. kap 12 Voltot, mivel ez kell a motor vagy a HDD fejmozgató mechanika működéséhez, még nem azt jelenti, hogy a 12 V simán rá van kapcsolva egy motorra.

Ez ma már még egy gépkocsi ablaktörlőnél sem feltétlenül ilyen egyszerű, az említett hardverekben pedig elektronikus, szervó-vezérelt, háromfázisú, direct-drive szinkronmotorok vannak, tehát először is a DC-ből AC lesz, ráadásul 3 fázis, szabályzott frekvenciával. Ami szervesen kapcsolódik az 5 V tápfeszültségű digitális részekhez is, mivel onnan vezérlődik.

#68 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 09. 13:27

idézet:
Ezt írta Signal:
Azért ezt így szószerint nem támasztanám alá. Egy kapcsolóüzemű tápegység hatásfoka inkább a működési elvből adódóan kedvező. Igaz, hogy egy nagyáramú primer-kör problémákat vet fel, de ez nem azt jelenti, hogy a bemenő feszültség arányában változna a hatásfok, mert egy bizonyos (relatíve nagy) tartományban egyáltalán nem változik számottevően, utána pedig már nyilván a túl nagy feszültség okozna gondot.[/quote]

A 'primer-kör' értelmezése itt kissé zavaros lehet, mert ezek a tápegységek nem transzformátor-elven működnek.

Igaz, hogy az izom-FET-ek maradékfeszültsége kicsi, de az áramkör többi részén akkor is a felvett áramnak megfelelő feszültség esik. Amit a távvezetékekkel kapcsolatban írtál, az nagyon találó: a rendszer összveszteségét csökkenti a nagyobb bemenő feszültség alkalmazása.

#69 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 09. 14:45

idézet:
Ezt írta Rive:

A 'primer-kör' értelmezése itt kissé zavaros lehet, mert ezek a tápegységek nem transzformátor-elven működnek...
[/quote]

Tény, hogy a primer-kör kifejezést szoktam használni pusztán a jelentése miatt is, főleg egy trafó primer körében elhelyezkedő áramkörök kapcsán, aki otthon van a témában, illetve kolléga, úgyis megérti.

Az is igaz, hogy egy kapcsolóüzemű tápegységnek nem elválaszthatatlan része a transzformátor, de legalább egy induktivitás mindenképpen szükséges, ha visszamegyünk az elvi alapokhoz, most az egészen puritán megoldásoktól eltekintve, ami ekkora teljesítmény esetén már nem használatos.

A PC "fő" tápegységében nyilván van trafó is és annak primer-körében nyilván elektronika is van, valamint legtöbb ilyen kapcsolóüzemű táp, amivel én foglalkozom (TV, video. stb.) trafót is tartalmaz, tehát én elsősorban ezeket látom magam előtt, miközben ilyeneket írok, alaplapokkal nem foglalkozom.

Mivel a szóbanforgó esetben 12V a kiindulási érték, amit csökkenteni kell, logikus, ha nem trafóval oldják meg, de induktivitás szerintem biztosan van és bemenő-kör is, amit ha primer-körnek nevezek, ugyanúgy megérthető, noha ezzel talán pont rácáfoltam az aláírásomra, de másrészt megszokás eredménye is.

[ 2003. január 09.: Signal szerkesztette a hozzászólást ]

#70 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 09. 14:55

1. Van induktivitás.
2. Én értettem...

#71 Felhasználó inaktív   ZoO 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 09. 23:07

na nálunk egy 235 Acorp szállt el...
január 6. Black Day

Itt is a szekunder körben lehetett a hiba, mivel a táp biztosíték és a fali biztik sem vettek észre semmit. (A képeken, ha jól látom, érintetlen a bizti). Pedig izzott szépen. Táp+vinyó (könyveléssel),proc, alaplap - lecsóba mind..

2 éves lett volna - fél perc néma csend... :D

#72 Felhasználó inaktív   murcicomp 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 01. 09. 23:34

Bocsi PGYAFI azt hiszem félre olvastam valamit! És megnéztem jobban az elöttem tornyosuló lapokat és tényleg kapcsoló üzemű berendezés van rajta! :) Úgy látszik szelektív a látásom valamikor láttam egy PI-es lapon egy 7805-öt és azóta meg voltam gyözödve róla hogy ezek is feszstab IC-k! De hogy a floppynak nem kell 12V hanem csak 5V azt azért nem vonom vissza! :))

#73 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 01:04

idézet:
Ezt írta ZoO:
na nálunk egy 235 Acorp szállt el...
január 6. Black Day

Itt is a szekunder körben lehetett a hiba, mivel a táp biztosíték és a fali biztik sem vettek észre semmit. (A képeken, ha jól látom, érintetlen a bizti). Pedig izzott szépen. Táp+vinyó (könyveléssel),proc, alaplap - lecsóba mind..

2 éves lett volna - fél perc néma csend... :D
[/quote]
Talán nem fogod elhinni, de a szekunder körben azért szökött fel a feszültség, mert megszaladt a primer kör :) (Természetesen nem a káron vigyorgok.)

És ez még semmi, ebben a szakmában ok és okozat néha meglepően távol esik egymástól, hogy lehetőleg minél nehezebb legyen megfejteni a titkot...

#74 Felhasználó inaktív   slaci 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 08:13

idézet:
Ezt írta murcicomp:
Bocsi PGYAFI azt hiszem félre olvastam valamit! És megnéztem jobban az elöttem tornyosuló lapokat és tényleg kapcsoló üzemű berendezés van rajta! :) Úgy látszik szelektív a látásom valamikor láttam egy PI-es lapon egy 7805-öt és azóta meg voltam gyözödve róla hogy ezek is feszstab IC-k! De hogy a floppynak nem kell 12V hanem csak 5V azt azért nem vonom vissza! :))[/quote]

Pedig jobb lenne, ha visszavonnád: próbálj meg 1 floppyt úgy használni, hogy lekötöd róla a 12V-ot (sárga vezeték)! Nagyot fogsz Te csodálkozni :eek: Zip drive dettó! A (szervó) motorok tápja bizony 12V, ahogy az már elhangzott ebben a topicban. Többek között éppen azért, hogy a motorok ingadozó áramfelvétele NE zavarja az 5V-on dolgozó áramkörök működését.

#75 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 09:28

idézet:
Ezt írta murcicomp:
Bocsi PGYAFI azt hiszem félre olvastam valamit! És megnéztem jobban az elöttem tornyosuló lapokat és tényleg kapcsoló üzemű berendezés van rajta! :) Úgy látszik szelektív a látásom valamikor láttam egy PI-es lapon egy 7805-öt és azóta meg voltam gyözödve róla hogy ezek is feszstab IC-k! De hogy a floppynak nem kell 12V hanem csak 5V azt azért nem vonom vissza! :))[/quote]

idézet:
Ezt írta slaci:
...[/quote]

Típusa válogatja. Vinyóból is, floppyból is van tisztán 5V-os. Ugyanúgy, ahogy a korai P1 lapok is szimpla áteresztőtranyós feszstabbal működtek: a procik teljesítményfelvételének növekedésével kezdték megunni a gyártók az éktelen méretű alaplapi hűtőbordákat.
De, pl. 486-os lapon sose láttam még kapcsolóüzemű tápot, viszont annál több TIP127-et :D

#76 Felhasználó inaktív   slaci 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 14:07

idézet:
Ezt írta Rive:

Típusa válogatja. Vinyóból is, floppyból is van tisztán 5V-os. Ugyanúgy, ahogy a korai P1 lapok is szimpla áteresztőtranyós feszstabbal működtek: a procik teljesítményfelvételének növekedésével kezdték megunni a gyártók az éktelen méretű alaplapi hűtőbordákat.
De, pl. 486-os lapon sose láttam még kapcsolóüzemű tápot, viszont annál több TIP127-et :D
[/quote]

Csakhogy Murcicomp KATEGORIKUSAN elvetette a 12V-ot, mint floppy tápot... OK előfordulhat "tisztán" 5V-os floppy/hdd (pl. laptopban), de azért azt Te sem állítod, hogy ez az általános? Pl. összeraksz 1 gépet, akkor abba könnyen fogsz kapni 5V-os floppyt/hdd-t? Az alaplapi kapcs-üz tápról remélem nem velem vitatkozol, mert én nem tiltakoztam ;)
Sőt: már olyan alaplappal is találkoztam, amin 3 fázisú(!) volt a processzortáp.

#77 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 14:19

idézet:
Ezt írta slaci:

Csakhogy Murcicomp KATEGORIKUSAN elvetette a 12V-ot, mint floppy tápot... OK előfordulhat "tisztán" 5V-os floppy/hdd (pl. laptopban), de azért azt Te sem állítod, hogy ez az általános? Pl. összeraksz 1 gépet, akkor abba könnyen fogsz kapni 5V-os floppyt/hdd-t? Az alaplapi kapcs-üz tápról remélem nem velem vitatkozol, mert én nem tiltakoztam ;)
Sőt: már olyan alaplappal is találkoztam, amin 3 fázisú(!) volt a processzortáp.
[/quote]

Te pedig kategorikusan elvetetted, hogy esetleg akad olyan, ami 12V nélkül is működik :p
Floppyk között ma már egyáltalán nem ritka: egy időben egyre másra akadtak kezembe az ilyenek, de desktop winyóban is láttam már nemegyet.
KT7, KT7A, pl.
Épp most volt aktuális :D

#78 Felhasználó inaktív   Zoz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 15:42

Új, 3,5" floppyban úgy 5-6 éve nem láttam olyat amelyik használta volna a 12V-ot...
3,5" HDD-ben ritka a csak 5V-os, de a 2,5" HDD-k azok mind csak 5V-osak.
Enterprise 128 / Zilog Z80A@7.12Mhz / 1MB DIP RAM 80ns / 32KB CMOS SRAM / 512KB ROM / Quantum Fireball 540 / WD1772@8/16Mhz / Teac FD55FV / TEAC FD55GFR / NEC FD1305 / ALPS DFP723A
Enterprise Forever!

#79 Felhasználó inaktív   murcicomp 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 16:21

Slaci te velem kapcsolatban elolvastál valamit, én pont azt állítottam és állítom ma is hogy kell 12V, a laptop vinyókról nem beszéltem, uis normális esetben azok nem kerülnek kapcsolatba hagyományos atx tápokkal. Sok értelmét sem látnám hogy a floppykat normális esetben 5V-ról járassak mivel az csak hatszor annyi áramot jelent, dehát úgylátszik a többlet áram márcsak a processzor ellátáshoz mértékben okoz gondot. Ettől függetlenül készséggel elhiszem hogy az újabb floppykhoz sem kell 12V, mivel új floppyt nem vettem vagy 8 éve. De azt mondja el nekem valaki milyen az a 3 fázisú processzor táp! Ja és mi köze van a KT7, KT7A-nak vagy ahhoz hogy 5 vagy 12 megy egy vinyó? (vagy ezek most nem alaplapok?)

#80 Felhasználó inaktív   murcicomp 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 17:09

Azért gyorsan előhalásztam pár vinyót a gigás korszakból valókat, hát rossz hirem van mind használja a 12 V-ot a legfrisseb egy 2001 decemberi IBM Deskstar aver07-es 60gb csoda volt (döglött egy kicsit) Ő csak 500 mA-t zabál meg ebből a feszültség fajtából, de volt még Quantum, Maxtor, Seagate, és még egy régebbi Fuji is! Azért azt megkérdezem hogy egy kb 15 éve kifejlesztett technológiát (kis floppy), aminek az eladási ára 20 usd, szóval kinek éri meg áttervezni 5V-ra ha szoftveres (szervós)lemez kiadást nem érte meg beletervezni azok után hogy ez már vagy tíz éve müködik a Mac-ekben, (de lehet hogy egy párévvel kevesebb). Bár ettől függetlenül lehet hogy így van!

Téma megosztása:

• (11 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.