HWSW Informatikai Kerekasztal: Acorp 180W táp - a gyilkos - képek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (11 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Acorp 180W táp - a gyilkos - képek

#81 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 01. 10. 19:59

idézet:
Ezt írta murcicomp:
Sok értelmét sem látnám hogy a floppykat normális esetben 5V-ról járassak mivel az csak hatszor annyi áramot jelent[/quote]
Folyamatos fejlesztések vannak, megoldják, hogy ne legyen hatszor annyi.
idézet:
De azt mondja el nekem valaki milyen az a 3 fázisú processzor táp! [/quote]
Kevered a dolgokat rendesen. :) A CD meghajtó és a HDD Direct Drive motorjai 3 fázisú szinkronmotorok. Ezt a 12 V egyenfeszből kell előállítani, ami a meghajtón belül történik. Úgyhogy nem is kell ezzel foglalkozni, egyrészt érdekességképpen említettem, másrészt így hozta a beszélgetés fonala, ha jól megfigyeled.

Floppy-meghajtóban inkább léptetőmotor van, ami egy más fogalom.
idézet:
Ja és mi köze van a KT7, KT7A-nak vagy ahhoz hogy 5 vagy 12 megy egy vinyó? [/quote]
Ez szintén a "fonalból" adódik (szál, topic) :).

#82 Felhasználó inaktív   murcicomp 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 01. 11. 20:46

Hát újfent félre értett valaki. Úgy látszik ez az én keresztem, hát cipelem.
Ezt Slaci írta:
"Sőt: már olyan alaplappal is találkoztam, amin 3 fázisú(!) volt a processzortáp."
Ezt én írtam:
"Sőt: már olyan alaplappal is találkoztam, amin 3 fázisú(!) volt a processzortáp."
Ez amúgy még most is érdekel! :)

[ 2003. január 11.: murcicomp szerkesztette a hozzászólást ]
"Istenem! Mit tudnál csinálni egy oldalbordából?"

#83 Felhasználó inaktív   Johnny Mnemonic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 11. 23:29

[QUOTE]Ezt írta murcicomp:
[QB]Hát újfent félre értett valaki. Úgy látszik ez az én keresztem, hát cipelem.
Ezt Slaci írta:
Ezt én írtam:

Aha!Ezt en is lattam mar!Epox hirdetesben meg asszem Abit-nal is!!!
Akkor kerdem en,hogy a rakomba csinal 3fazist az egyenarambol??? :eek:Tudtommal a proci egyenaramot zabal!!!

#84 Felhasználó inaktív   ZoO 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 12. 02:06

Miért nem oldanak le a táp biztosítékok?

idézet:
Ezt írta Signal:

Talán nem fogod elhinni, de a szekunder körben azért szökött fel a feszültség, mert megszaladt a primer kör :) (Természetesen nem a káron vigyorgok.)

És ez még semmi, ebben a szakmában ok és okozat néha meglepően távol esik egymástól, hogy lehetőleg minél nehezebb legyen megfejteni a titkot...
[/quote]

;)

#85 Felhasználó inaktív   TiLa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 12. 08:58

Ezt írta ZoO:
idézet:
Miért nem oldanak le a táp biztosítékok?[/quote]

A táp biztosítékok leoldanának bár erre tápoknál ritkán van szükség.

Az más kérdés, hogy vargánya stb. miért nem gyárt tápot is, csak ezeket az izéket...

[ 2003. január 12.: TL szerkesztette a hozzászólást ]

#86 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 12. 10:59

idézet:
Ezt írta ZoO:
Miért nem oldanak le a táp biztosítékok?
[/quote]
Nem lehet úgy méretezni, hogy megbízható védelmet jelentsen, a kimenetre kapcsolódó hardverek védelmére pedig főleg nem méretezhető. A félvezetők amúgy is gyorsabban tönkremennek, mint a biztosíték, másrészt egy lomhakioldású bizti alkalmazása mindenképpen szükségszerű, mivel a bekapcsolási áramlökéseket is ki kell bírnia. Egy biztosíték feladata így inkább pl. a tűzvédelemre korlátozódik, sőt inkább védi az őt tápláló hálózatot a zárlati áramoktól, mint magát a tápegységet vagy bármilyen készüléket a tönkremenéstől.

Különben is, ha ilyen egyszerű volna egy védelem, akkor (mivel biztosítékot cserélni bárki tud), talán rég éhen haltam volna, de legalábbis foglalkozhatnék mással... :)

#87 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 12. 11:00

idézet:
Ezt írta murcicomp:
[/quote]
Pont azt a rövid mondatot nem vettem észre. Úgylátszik, én is elvesztettem a fonalat, de a neten könnyű volt rátalálni, csak ennyit írtam a keresőbe: Epox 3 phase power supply.

Ha még nem is láttam ilyet soha, de azért szégyellhetném magam, ha az elvi működését nem tudnám leírni. Tulajdonképpen nincs ebben semmi újdonság.

Természetesen a processzor mindenképpen egyenfeszültségről működik. Azt már tudjuk, hogy a 12 Voltot kell lecsökkenteni, mégpedig a legjobb hatásfokú, tehát impulzusüzemű megoldás szükséges.

Ha két ilyen kis impulzustápegységet párhuzamosan kapcsolunk és üzemi frekvenciájukat fázisban 180 fokkal eltoljuk, vagyis ellenfázisban járatjuk, akkor a kimenőjelet egyenirányítva simább egyenfeszültséget kapunk ugyanakkora kapacitású szűrőkondenzátorok felhasználásával. Ráadásul a disszipált hő is két áramkör között, vagyis 4 db MOSFET-en oszlik el.

Ez volna a 2 fázisú megoldás (felső kép).

Következő lépés 3 db külön áramkör alkalmazása, azonos frekvencián járatva, de fázisban 120 fokra eltolva, melynek eredménye a mégsimább kimeneti feszültség, 6 db MOSFET-en eloszló hődisszipációval (alsó képek).

Csakhogy a kimeneti feszültség simaságával kapcsolatban inkább kisfrekvenciás egyenirányítóknál van előnye a 3 fázisú megoldásnak. Ezek az alaplapi regulátorok egyébként is viszonylag nagy frekvencián működnek, ahol tökéletes szűrést képesek biztosítani a megfelelően méretezett kondenzátorok.

Szerintem inkább az jelentkezhet itt előnyként, hogy így kisebb áramra vannak igénybevéve a MOSFET-ek, a meghibásodás esélye is csökken, a hőtermelés is jobban eloszlik. Elképzelhető, hogy némileg növekszik a stabilitás is, amikor valami komolyabb áramlökéssel megrántja a proci a tápot, de azért nem vagyok egészen meggyőződve, hogy a gyakorlatban mindenki érzékel valami számottevő minőségi javulást.

Egy technológai szükség(?)szerűséget vagy ötletet így lehet kiaknázni némi propagandával. Arra célozgatnék ezzel, hogy talán van ebben némi "parasztvakítás" is.

Tehát itt nyilván nem azért van 3 fázis, mint a CD, HDD, videomagnó, stb. motoroknál. Amikor is, a motorban, a körben elhelyezkedő 3 db (de a gyakorlatban legalább 6, esetleg 9 db) tekercseire 3 fázisban kapcsolgatjuk az áramot, forgó mágneses mező jön létre, ami viszi magával a permanens mágnesből készült forgórészt, tökéletesen szinkronban forogva, ezért nevezik szinkron motornak.

Kép

Kép

Kép

[url="http://"http://www.overclockers.com.au/techstuff/r_amd760/page3.shtml"]http://www.overclock...760/page3.shtml[/url]

idézet:
2- or 3-Phase Power Supply?
The A7M266 is using a standard power supply; the EP-8K7A has a 2-phase supply with 4 MOSFETs, and the GA-7DXR a 3-phase-power supply with 6 MOSFETs. Why that? We have to admit that our knowledge in the field is limited. After some research we came to this: MOSFET stands for "Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor". Sounds impressive! MOSFETs insulate with a layer of silicon dioxide the metal gate from the semiconductor current channel. They have extremely high input impedance and therefore require almost no driving power. MOSFETs are used for low-voltage regulation, because they drop less voltage than other transistors do. MOSFETs are therefore perfect for regulate the CPU power supply. A 3-phase power supply is splitting the current among 6 MOSFETs. A 2-phase supply is splitting the current among only 4 MOSFETs. Consequently a 2-phase circuitry is running hotter. To offset this, the EP-8K7A has additional heat sinks on the front side PCB. In theory a 3-phase supply as the GA-7DXR has (and Epox is using on other boards like the EP-8KTA3) is better, while running cooler. The 6 MOSFETS on the Gigabyte 7DXR never got hotter than 36C whereas the EP-8K7A 4 MOSFETs on the front-side PCB were running up to 50C despite the heatsinks. When provided with sufficient cooling, there shouldn't be any problem. A 2-phase solution is naturally cheaper than a 3-phase solution. And it looks again as if Gigabyte has opted for a quality approach. In our comparison, however, we did not find any "issue" which could have been attributed to the different circuitry we found on these 3 boards. We also did not experience the cold boot problems with the EP-8K7A reported in this review on LostCircuits. [/quote]

[ 2003. január 12.: Signal szerkesztette a hozzászólást ]

#88 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 01. 12. 14:10

idézet:
Ezt írta Signal:
........Különben is, ha ilyen egyszerű volna egy védelem, akkor (mivel biztosítékot cserélni bárki tud), talán rég éhen haltam volna, de legalábbis foglalkozhatnék mással... :)[/quote]

Nem tartok én attól :)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#89 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 12. 15:10

Signal okfejtesehez adalekkent: Intel a legujabb ajanlasaiban mar 4 fazisu tapellatast javasol a leendo 100+W-os hoeromuveinek etetesehez... (P4 3.06GHz=81.8W alapfeszen!)

#90 Felhasználó inaktív   slaci 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 01. 13. 08:20

idézet:
Ezt írta murcicomp:
De hogy a floppynak nem kell 12V hanem csak 5V azt azért nem vonom vissza! :))[/QB][/quote]

Akkor fussunk neki még egyszer. Szerinted, hogy kell ezt a mondatot érteni: "De hogy a floppynak nem kell 12V hanem csak 5V azt azért nem vonom vissza!" Elég kacifántos, de szerintem azt jelenti, hogy -szerinted- a floppynak NEM kell 12V... Ha ezt írtad volna: "De hogy a floppynak 12V is kell, nem csak 5V, azt azért nem vonom vissza!", egy szót sem szólok. Azóta már megtudtuk, hogy kategórikusan ez sem igaz, de azért általánoságban (talán) még igen ;)

#91 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 13. 11:00

idézet:
Ezt írta nyunyu:
Signal okfejtesehez adalekkent: Intel a legujabb ajanlasaiban mar 4 fazisu tapellatast javasol a leendo 100+W-os hoeromuveinek etetesehez... (P4 3.06GHz=81.8W alapfeszen!)[/quote]
Úgytűnik, az impulzusok kitöltési tényezőből adódó szüneteinek áthidalását kedvezőbbnek tartják újabb impulzusok bevetésével, mintsem tárolókondenzátorokkal, az extrém nagy áramfelvétel miatt. Ha csak javaslat, akkor az alaplap gyártója éppen maradhat még egy darabig a kapacitásnövelés módszerénél, de tény, hogy számos előnye van a kitöltési tényező másik módon való javításának.

Ezek a kegyetlen nagy áramok (persze kérdés, mihez képest, de tekintve, hogy "hivatalosan" egy gyengeáramú elektronikai készülékről van szó), de legalábbis szokatlanul nagy áramok, némi szemléletváltást is igényelnek.

Egy határnak lennie kell, aminél tovább már felesleges növelni a fázisok számát, mert bár a kitöltési tényezőt a terhelés függvényében folyamatosan szabályozni kell, hiszen pont ezen alapul az impulzustápegység működése, de amikor egy adott pillanatban, egy szimpla áramkör (az "egy fázis") kitöltési tényezője 25%, olyankor 4 db áramkör 4 fázisa pont kitöltené a szüneteket. Persze, a jelalakok is torzítottak, úgyhogy a gyakorlatban nem ilyen egyszerű ez.

[ 2003. január 13.: Signal szerkesztette a hozzászólást ]

#92 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 13. 11:00

idézet:
Ezt írta Signal:
Floppy-meghajtóban inkább léptetőmotor van, ami egy más fogalom.[/quote]

Helyesen: floppy meghajtóban van léptetőmotor _is_.
A lemez forgatását a floppyban is többfázisú szinkronmotor végzi: a fejszervót pedig valóban egy léptetőmotor mozgatja.
A vinyóban már nincs léptetőmotor, a fejszervó - bár az elv hasonló a microstepping-es léptetőmotorokhoz - más néven fut.
Elköltöztem :-)

#93 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 13. 11:12

idézet:
Ezt írta Rive:

Helyesen: floppy meghajtóban van léptetőmotor _is_.
[/quote]
Elhiszem, ez esetben főleg külső információkra támaszkodtam. Valaki az LX Elektro-fórumon állította, hogy szétszedett egy ilyet és lemezforgató léptetőmotorról beszélt. Amit részben én is gyanúsnak találtam, viszont már máshol is olvastam, ezért maradtam annál a változatnál.
idézet:
A vinyóban már nincs léptetőmotor, a fejszervó - bár az elv hasonló a microstepping-es léptetőmotorokhoz - más néven fut. [/quote]

Voice coil actuator néven.

[ 2003. január 13.: Signal szerkesztette a hozzászólást ]

#94 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 13. 12:05

idézet:
Ezt írta Signal:
Voice coil actuator néven.[/quote]

THX :D

#95 Felhasználó inaktív   murcicomp 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 01. 13. 12:40

Slaci nem szeretnék itt nyelvtani elemzést tartani, de hidd el nekem mind a két mondat (mármint az enyém illetve a tiéd) ugyanazt jelenti, s hogy ez lehetséges azt köszönjük magyar anyanyelvünknek, ami lehetővé teszi ezt!
"Istenem! Mit tudnál csinálni egy oldalbordából?"

#96 Felhasználó inaktív   slaci 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 01. 13. 13:40

idézet:
Ezt írta murcicomp:
Slaci nem szeretnék itt nyelvtani elemzést tartani, de hidd el nekem mind a két mondat (mármint az enyém illetve a tiéd) ugyanazt jelenti, s hogy ez lehetséges azt köszönjük magyar anyanyelvünknek, ami lehetővé teszi ezt![/quote]

Nincs igazad, NEM ugyanazt jelenti, hanem homlokegyenest az ellenkezőjét. Ha nem hiszed, kérdezz meg 1 magyartanárt, én megtettem... Részemről befejeztem :rolleyes:

#97 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 18. 21:44

ne itt vitatkozzatok, ha lehetne kérnem!

#98 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 20. 09:39

idézet:
Ezt írta pgyafi:
ne itt vitatkozzatok, ha lehetne kérnem![/quote]

Már legalább 5 napja abbahagyták :D

#99 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 20. 10:07

idézet:
Ezt írta Rive:

Már legalább 5 napja abbahagyták :D
[/quote]

szebben nézett ki, mintha egyszerűen csak egy "up"-ot írtam volna :)

#100 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 20. 10:21

idézet:
Ezt írta pgyafi:
szebben nézett ki, mintha egyszerűen csak egy "up"-ot írtam volna :)[/quote]

:cool:

Téma megosztása:

• (11 Oldal)