Ariadne, olvasgattam itt egy kicsit. Csodálom milyen türelemmel veszed fel a harcot az általános tájékozatlansággal, ami ráadásul némi aroganciával is társul. Azt hiszem rendkívül hasznos amit csinálsz, itt rengeteg fogyasztó és eladó van, ha csak egy részük megérti, hogy mik a jogai és kötelességei, akkor ez nagy lépés afelé, hogy a hazai számtech piacon jellemző rengeteg jogsértő gyakorlat megszünjön.
Bluefish Tapasztalatok
Elküldve: 2005. 12. 13. 14:17
Ariadne, olvasgattam itt egy kicsit. Csodálom milyen türelemmel veszed fel a harcot az általános tájékozatlansággal, ami ráadásul némi aroganciával is társul. Azt hiszem rendkívül hasznos amit csinálsz, itt rengeteg fogyasztó és eladó van, ha csak egy részük megérti, hogy mik a jogai és kötelességei, akkor ez nagy lépés afelé, hogy a hazai számtech piacon jellemző rengeteg jogsértő gyakorlat megszünjön.
Elküldve: 2005. 12. 13. 14:37
Elküldve: 2005. 12. 13. 14:47
Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 14:16
Nem muszáj de még ide írok egy példát arra az esetre, hogy nem jár a gyártó külföldi weblapján fetüntetett akárhány év garancia.
Tehát a példa:
A gyártónál kifutóban van egy bizonyos termékcsoport és hely hiány miatt szabadulni akar tőle. Jelentkezik Magyarországon egy forgalmazó, akik átveszi az egész készletet és abban állapodnak meg, hogy a forgalmazó anyagárban hozzájut a készletekhez, de csak egy év garanciát vállal a gyártó rá. Ebben az esetben a gyártó külföldi weblapján hiába van fenn az akárhány év garancia, a külön megállapodás értelmében a kereskedő a vásárlónak csak egy év garanciával fogja adni és a kereskedő teljesítette a jogszabályokban leírtakat.
Na, ebbe kössön bele valaki!
Más:
Egyébként én csak azt szeretném elérni, ha nem csak a jogszabályok idézgetése kerülne ide fel, hanem az is, hogy ez a gyakorlatban milyen eljárások igénybevételével, mennyi idő alatt és mekkora költséggel jár!
Elküldve: 2005. 12. 13. 14:54
Ha kiírja, akkor tartania kell magát hozzá, a reklámban tett állítás ugyanúgy köti.
Elküldve: 2005. 12. 13. 14:57
Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 14:54
Ha kiírja, akkor tartania kell magát hozzá, a reklámban tett állítás ugyanúgy köti.
Már a másik témában megírtam, hogy Te álomvilágban élsz.
Elküldve: 2005. 12. 13. 15:02
A gyakorlati érvényesítés költésgeiről pedig valóban érdemes beszélni, de úgy érzem, először addig kellene eljutni, hogy mindenki TUDJA, MIT érvényesíthet és MIT NEM, ideértve a kereskedőket is. És ettől még messze vagyunk...
Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 13. 15:06 -kor
Elküldve: 2005. 12. 13. 15:08
Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 14:54
Megpróbálom elmagyarázni a különbséget:
Egy webhosztinggal foglalkozó cég honlapján elolvasod, hogy egy domain és szerver üzemeltetés díja egy hónapra 30000,- Ft. Ez a reklám és ajánlat.
Ha bemész és azt mondod, hogy de neked még ez is kellene rá, vagy inkább ez+ez nem kellene rá, akkor vagy kevesebb, vagy több díjat fogsz fizetni, melyet szerződésben rögzítetek.
Ezek szerint eltértetek a weboldalon szereplő kiírástól.
A gyártó és nagyker esetében pont ugyanez történik. Megállapodnak bizonyos árban és feltételekben, ezt szerződésben rögzítik, és innentől kezdve a magyar szabályok szerint ebben a megállapodásban szereplő feltételeket kell a fogyasztónak továbbadni. Mindegy hogy mi szerepelt a weblapon.
Ha a magyar cég felírja, hogy az adott terméket 3 év garival adja, de aztán csak egyet ír a jótállási jegyre, akkor az megtévesztés, azért lehet büntetni. De ha egyet írt fel, és egyet ad, akkor ő nem tájékoztatott félre. Az persze bizonyítás kérdése, hogy ő vajon a nagykertől nem kapott-e több év garanciát. De azért kell minden boltnak kiírni a jótállási időt, hogy lehessen válogatni közöttük, és nem csak az ár alapján dönteni, hanem a vállalt jótállási idő alapján is.
Elküldve: 2005. 12. 13. 15:19
Én nem vagyok 1 jogi guru, de mintha láttam volna több plakáton és más reklámokon, hogy odaírják alá kisbetűvel: Ez a reklám nem minősül ajánlattételnek! (főleg bankok reklámjainál látom). Namost 1 hasonló kitétellel megoldható gondolom 1 weblap esetén is a dolog (már ha jogszerű egyáltalán ilyesmit kikötni). Amúgy is jó kérdés, hogy egy taiwanon hostol weblapon közölt infókra vonatkozik-e a magyar jogszabály, mert itt olvastam? Ez ugye kicsit zavaros....
Elküldve: 2005. 12. 13. 15:23
A fogyasztóvédelmi szabályoknak meg (1001. alkalommal írom le, mert csak nem érted meg) épp az a lényege, hogy fel is fordulhat a nagyker és a kisker, akkor is érvényesek, akármit írnak vagy szerződnek... Legfeljebb ha hülyén szerződött a kisker, akkor az ő nyakán marad a veszteség, miután ki kellett cserélnie a cuccot vagy visszafizetni az árát, de hát ilyen az élet. A jog is olyan dolog, amiről mindenki azt hiszi, hogy "egyszerű, hát én is el tudom olvasni, mi van odaírva", aztán jönnek a nagy arcra esések, amikor kiderül, hogy valami azért csak volt még mögötte, amit az egyszeri kiskeres "okos" emberke mégsem tudott. Sorry, tartanának ügyvédet...
Elküldve: 2005. 12. 13. 15:24
248.§ (2) A jótállás a kötelezettet a jótállási kötelezettséget keletkeztető szerződésben vagy jogszabályban, továbbá a szolgáltatásra vonatkozó reklámban foglalt feltételek szerint terheli.
Egy hasonló dolog:
277. § (2) A jótállás a kötelezettet a jótállási kötelezettséget keletkeztető szerződésben vagy jogszabályban, továbbá a szolgáltatásra vonatkozó reklámban foglalt feltételek szerint terheli.
b) rendelkeznie kell azzal a minőséggel, illetve nyújtania kell azt a teljesítményt, amely azonos fajtájú szolgáltatásoknál szokásos, és amelyet a jogosult elvárhat, figyelembe véve a szolgáltatás természetét, valamint a kötelezettnek, a gyártónak, az importálónak vagy ezek képviselőjének a szolgáltatás konkrét tulajdonságaira vonatkozó - különösen reklámban vagy az áru címkéjén megjelenő - nyilvános kijelentését
Már jogszabályok ismerete nélkül, józan paraszti ésszel gondolkodva is egyértelmű, hogy a reklámban sem lehet vaktában bármit mondani, amit állítanak azért felelősséget kell vállalni. A gyártó állításáért is a felelősséget az eladó képviseli, mert a vevő csak vele áll szerződésben.
Persze nem mindig tartják be a reklámozók, de böngéssz a GVH honlapján egy kicsit hogy milyen apró dolgokért jó sok milliós büntetéseket szoktak kiszabni. Ennyit arról hogy mit lehet reklámban meg mit nem
Szerkesztette: Joooe 2005. 12. 13. 15:25 -kor
Elküldve: 2005. 12. 13. 15:26
Reklámtáblás dolgot nem tudom, ezt át kéne gondolni
Szerkesztette: Joooe 2005. 12. 13. 15:28 -kor
Elküldve: 2005. 12. 13. 15:34
Ez a dolog azért nem áll így a gyártó honlapján írt jótállási kötelezettségvállalásra, mert a szabályok alapján ez köti őt (meg mondjuk elég érdekes, ha furcsa módon az összes többi nagykernél 3 év jár a cuccra, csak itt nem...) a fogyasztó felé, maga a gyártó, a nagyker meg a kisker viszont nem fogyasztók, tehát ők egymással úgy szerződnek, ahogy nem szégyellnek.
Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 13. 15:39 -kor
Elküldve: 2005. 12. 13. 15:40
Idézet: Koga - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 15:19
A többiek szerint vonatkozik, szerintem nem.
Döntsd el!
Elküldve: 2005. 12. 13. 15:43
Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 15:24
Végre, hogy ezt legalább elismered!
Elküldve: 2005. 12. 13. 15:49
Idézet: Cilinder - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 16:43
Eddig szó sem volt a versenytörvényről, ezt csak példaként hoztam fel, igazából teljesen mindegy most
A ptk viszont minden fogyasztói szerződés keretében eladott termékre vonatkozik.
Ha én elmegyek Kongóba kecskét árulni, akkor be kell tartanom az ottani törvényeket.
Szerkesztette: Joooe 2005. 12. 13. 15:51 -kor
Elküldve: 2005. 12. 13. 15:55
2. A konkrét esetre is figyelhetnénk picit: ami nagy- és kiskert megnéztem, az mind 3 év jótállással forgalmazza az ASUS alaplapokat. Ezt figyelembe véve igen elenyésző az esély arra, hogy kékhalék mégiscsak valahogy furmányos módszerrel úgy állapodtak meg a nagykerrel, hogy nekik csak 1 év járjon. Legalább jóval olcsóbbnak kellene hogy legyen... Szóval nagyon valószínű, hogy egyszerűen szokásos mentalitásukkal megrövidítik a vásárlót, mert nem akarnak birkózni a nagykerrel, aki (mint ezt több kisker is kifejtette már) mocsok módon hajlamos a jótállás kezdetét attól az időtől számítani, amikor átadja a cuccot a kiskernek. Az más kérdés, hogy a kisker ilyen esetekben a fogyasztót szívatja, mert ő tehetetlen és lusta kisker, de ez csak addig mehet így, amíg mi nem teszünk valamit ez ellen. Aztán előbb-utóbb ők is kénytelenek lesznek lépni...
Elküldve: 2005. 12. 13. 16:01
Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 15:49
Vitattam én?
Elküldve: 2005. 12. 13. 16:13
Régen, amikor még a Magyar PC Magazin is létezett a CHS a CO-RUN nagykereskedések, mint hivatalos képviseletek közösen reklámoztatták az újságban a GIGABYTE termékeket egy egész oldalas hirdetésben két év garanciával, pedig a GIGABYTE oldalán három év szerepelt (egyébként a GIGABYTE-tól ők hivatalosan is két év garanciával kapták a termékeket - ennek az volt az oka, hogy nem vagyunk piac (még most sem), de ez most nem tartozik ide - de ezt a GIGABYTE nem írta fel az oldalára, hogy bocsánat, de ők számomra nem piac, így csak két év a garancia).
Ebben az esetben még a gyártó is elismeri, hogy - a saját weblapja ellenére - a hivatalos forgalmazóknak csak két év garanciát válal, így itt a két év az érvényes, nem pedig a weblapon szereplő három év.
Elküldve: 2005. 12. 13. 16:21
szerk: Ezt most itt bevallom, elírtam. Megnéztem és régebb óta benne volt már, 2003. július 1-től. Bocsi. De persze ha senkinek nem szúrja a szemét annyira, hogy reklamálna a reklám miatt
Másrészt ezt a helyzetet még csak-csak el tudom fogadni, hogy az adott gyártó hazánkban kevesebbet vállal, mint a világon máshol (bár saját esetemben ez ellen is kapálóznék rendesen), adott esetben talán (feltételes mód!) be is tudná bizonyítani, hogy miért vállal valamivel kevesebbet - bár így is többet a nálunk kötelezőnél -, de a konkrét esetben nem erről van szó, ez elég világos!!! Az az egy egészen biztos, hogy ha ezen a helyen kívül mindenki másnál 3 év van, akkor ott nem a gyártóval van a baj...
Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 13. 16:31 -kor

Súgó
A téma zárva.