HWSW Informatikai Kerekasztal: Bluefish Tapasztalatok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (49 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Bluefish Tapasztalatok Értékeld a témát: -----

#741 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 13. 14:17

:offtopic:

Ariadne, olvasgattam itt egy kicsit. Csodálom milyen türelemmel veszed fel a harcot az általános tájékozatlansággal, ami ráadásul némi aroganciával is társul. Azt hiszem rendkívül hasznos amit csinálsz, itt rengeteg fogyasztó és eladó van, ha csak egy részük megérti, hogy mik a jogai és kötelességei, akkor ez nagy lépés afelé, hogy a hazai számtech piacon jellemző rengeteg jogsértő gyakorlat megszünjön.

:respect: :respect: :respect: :respect:
Kemény és kitartó munka idővel meghozza gyümölcsét. A lustasag azonnal.

#742 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 14:37

(Ide most egy pirulós smiley jönne) Köszi, Joooe, próbálkozom, ahogy te is. :juggle:
Muszáj mindig megoldást találnunk? Nem élvezhetnénk egy kicsit a problémát?

#743 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 14:47

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 14:16

Muszáj ebbe belemenni?

Nem muszáj de még ide írok egy példát arra az esetre, hogy nem jár a gyártó külföldi weblapján fetüntetett akárhány év garancia.

Tehát a példa:
A gyártónál kifutóban van egy bizonyos termékcsoport és hely hiány miatt szabadulni akar tőle. Jelentkezik Magyarországon egy forgalmazó, akik átveszi az egész készletet és abban állapodnak meg, hogy a forgalmazó anyagárban hozzájut a készletekhez, de csak egy év garanciát vállal a gyártó rá. Ebben az esetben a gyártó külföldi weblapján hiába van fenn az akárhány év garancia, a külön megállapodás értelmében a kereskedő a vásárlónak csak egy év garanciával fogja adni és a kereskedő teljesítette a jogszabályokban leírtakat.
Na, ebbe kössön bele valaki!

Más:
Egyébként én csak azt szeretném elérni, ha nem csak a jogszabályok idézgetése kerülne ide fel, hanem az is, hogy ez a gyakorlatban milyen eljárások igénybevételével, mennyi idő alatt és mekkora költséggel jár!

#744 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 14:54

Ha a gyáró csak 1 év garit vállal rá miért írná ki a honlapjára, hogy x év gari?
Ha kiírja, akkor tartania kell magát hozzá, a reklámban tett állítás ugyanúgy köti.  :reklamacio:

#745 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 14:57

Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 14:54

Ha a gyáró csak 1 év garit vállal rá miért írná ki a honlapjára, hogy x év gari?
Ha kiírja, akkor tartania kell magát hozzá, a reklámban tett állítás ugyanúgy köti.  :reklamacio:

Már a másik témában megírtam, hogy Te álomvilágban élsz. :omg:

#746 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 15:02

Cilinder: Nem, Joooe is a fogyasztóvédelmi szabályok ismeretének világában él, ahogy én is és még páran innen...  :D Pontosan tudja, mit beszél (ír), lásd Ptk 248, ahogy már írtam. nézd csak meg! Új dolog, csak az EUs csatlakozás óta tették bele így kifejezetten, mert az EU-ban kötelező ez egy irányelv alapján - talán ezért nem ismered még.

A gyakorlati érvényesítés költésgeiről pedig valóban érdemes beszélni, de úgy érzem, először addig kellene eljutni, hogy mindenki TUDJA, MIT érvényesíthet és MIT NEM, ideértve a kereskedőket is. És ettől még messze vagyunk...

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 13. 15:06 -kor

#747 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 15:08

Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 14:54

Megpróbálom elmagyarázni a különbséget:
Egy webhosztinggal foglalkozó cég honlapján elolvasod, hogy egy domain és szerver üzemeltetés díja egy hónapra 30000,- Ft. Ez a reklám és ajánlat.
Ha bemész és azt mondod, hogy de neked még ez is kellene rá, vagy inkább ez+ez nem kellene rá, akkor vagy kevesebb, vagy több díjat fogsz fizetni, melyet szerződésben rögzítetek.
Ezek szerint eltértetek a weboldalon szereplő kiírástól.

A gyártó és nagyker esetében pont ugyanez történik. Megállapodnak bizonyos árban és feltételekben, ezt szerződésben rögzítik, és innentől kezdve a magyar szabályok szerint ebben a megállapodásban szereplő feltételeket kell a fogyasztónak továbbadni. Mindegy hogy mi szerepelt a weblapon.

Ha a magyar cég felírja, hogy az adott terméket 3 év garival adja, de aztán csak egyet ír a jótállási jegyre, akkor az megtévesztés, azért lehet büntetni. De ha egyet írt fel, és egyet ad, akkor ő nem tájékoztatott félre. Az persze bizonyítás kérdése, hogy ő vajon a nagykertől nem kapott-e több év garanciát. De azért kell minden boltnak kiírni a jótállási időt, hogy lehessen válogatni közöttük, és nem csak az ár alapján dönteni, hanem a vállalt jótállási idő alapján is.

#748 Felhasználó inaktív   Koga 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 15:19

Üdv!
Én nem vagyok 1 jogi guru, de mintha láttam volna több plakáton és más reklámokon, hogy odaírják alá kisbetűvel: Ez a reklám nem minősül ajánlattételnek! (főleg bankok reklámjainál látom). Namost 1 hasonló kitétellel megoldható gondolom 1 weblap esetén is a dolog (már ha jogszerű egyáltalán ilyesmit kikötni). Amúgy is jó kérdés, hogy egy taiwanon hostol weblapon közölt infókra vonatkozik-e a magyar jogszabály, mert itt olvastam? Ez ugye kicsit zavaros....

#749 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 15:23

A webhostinggal nem lehet összehasonlítani, mert az B2B viszony, vagyis business-to-business kapcsolat általában, tehát abszolút szabad megállapodás tárgya. Ha meg éppen B2C (busines-to-consumer), tehát Pistike besétál és megköti a szerződést, de eltérő feltételekkel, mint ami a honlapon van, akkor az már más helyzet, tudod, ez az ajánlattól eltérő tartalmú elfogadás, ami új ajánlatnak minősül - természetesen más árakkal...  (bár gondolom nem sok Pistike vállalkozik ilyenre, de persze ebben speciel tévedhetek).

A fogyasztóvédelmi szabályoknak meg (1001. alkalommal írom le, mert csak nem érted meg) épp az a lényege, hogy fel is fordulhat a nagyker és a kisker, akkor is érvényesek, akármit írnak vagy szerződnek... Legfeljebb ha hülyén szerződött a kisker, akkor az ő nyakán marad a veszteség, miután ki kellett cserélnie a cuccot vagy visszafizetni az árát, de hát ilyen az élet. A jog is olyan dolog, amiről mindenki azt hiszi, hogy "egyszerű, hát én is el tudom olvasni, mi van odaírva", aztán jönnek a nagy arcra esések, amikor kiderül, hogy valami azért csak volt még mögötte, amit az egyszeri kiskeres "okos" emberke mégsem tudott. Sorry, tartanának ügyvédet...

#750 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 15:24

Na mégegyszer:

248.§ (2) A jótállás a kötelezettet a jótállási kötelezettséget keletkeztető szerződésben vagy jogszabályban, továbbá a szolgáltatásra vonatkozó reklámban foglalt feltételek szerint terheli.

Egy hasonló dolog:
277. § (2) A jótállás a kötelezettet a jótállási kötelezettséget keletkeztető szerződésben vagy jogszabályban, továbbá a szolgáltatásra vonatkozó reklámban foglalt feltételek szerint terheli.
b) rendelkeznie kell azzal a minőséggel, illetve nyújtania kell azt a teljesítményt, amely azonos fajtájú szolgáltatásoknál szokásos, és amelyet a jogosult elvárhat, figyelembe véve a szolgáltatás természetét, valamint a kötelezettnek, a gyártónak, az importálónak vagy ezek képviselőjének a szolgáltatás konkrét tulajdonságaira vonatkozó - különösen reklámban vagy az áru címkéjén megjelenő - nyilvános kijelentését

Már jogszabályok ismerete nélkül, józan paraszti ésszel gondolkodva is egyértelmű, hogy a reklámban sem lehet vaktában bármit mondani, amit állítanak azért felelősséget kell vállalni. A gyártó állításáért is a felelősséget az eladó képviseli, mert a vevő csak vele áll szerződésben.

Persze nem mindig tartják be a reklámozók, de böngéssz a GVH honlapján egy kicsit hogy milyen apró dolgokért jó sok milliós büntetéseket szoktak kiszabni. Ennyit arról hogy mit lehet reklámban meg mit nem :) (Igaz, ezeket a büntetéseket a magyar "Versenytörvény" alapján osztják, ez ha jól sejtem a külföldi székhelyű gyártó külföldön üzemeltette weblapját nem köti, de a ptk rendelkezéseit be kell tartani.)

Szerkesztette: Joooe 2005. 12. 13. 15:25 -kor

#751 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 15:26

Koga: magyarországon forgalamzott árura biztosan vonatkozik a ptk ;)
Reklámtáblás dolgot nem tudom, ezt át kéne gondolni  :rolleyes:

Szerkesztette: Joooe 2005. 12. 13. 15:28 -kor

#752 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 15:34

A reklámtáblás dolog úgy van, hogy alapvetően egy szerződés úgy jön létre, ha az egyik fél tesz egy ajánlatot és a másik elfogadja. Namármost ha egy bank pl. 2%-os kamatra ad hitelt (bár úgy lenne :)), ezt így reklámozza, és nem írna alá semmi ilyen kizárást, akkor kénytelen lenne mindenkinek adni hitelt ennyiért, aki beesik az ajtón, és elfogadja az ajánlatot. Ami ugye nem igazán megy, mert hitelbírálattól is függ azért, nem adhatnak ki pénzt akárkinek csak hozomra. Így viszont ezzel a kikötéssel a bankba betévedő emberke teszi az ajánlatot, aztán a bank vagy elfogadja, vagy nem... Trükkösek...  :idea:

Ez a dolog azért nem áll így a gyártó honlapján írt jótállási kötelezettségvállalásra, mert a szabályok alapján ez köti őt (meg mondjuk elég érdekes, ha furcsa módon az összes többi nagykernél 3 év jár a cuccra, csak itt nem...) a fogyasztó felé, maga a gyártó, a nagyker meg a kisker viszont nem fogyasztók, tehát ők egymással úgy szerződnek, ahogy nem szégyellnek.

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 13. 15:39 -kor

#753 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 15:40

Idézet: Koga - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 15:19

Amúgy is jó kérdés, hogy egy taiwanon hostol weblapon közölt infókra vonatkozik-e a magyar jogszabály, mert itt olvastam? Ez ugye kicsit zavaros....

A többiek szerint vonatkozik, szerintem nem.
Döntsd el!

#754 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 15:43

Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 15:24

a külföldi székhelyű gyártó külföldön üzemeltette weblapját nem köti

Végre, hogy ezt legalább elismered!

#755 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 15:49

Idézet: Cilinder - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 16:43

Végre, hogy ezt legalább elismered!

Eddig szó sem volt a versenytörvényről, ezt csak példaként hoztam fel, igazából teljesen mindegy most :)

A ptk viszont minden fogyasztói szerződés keretében eladott termékre vonatkozik.

Ha én elmegyek Kongóba kecskét árulni, akkor be kell tartanom az ottani törvényeket.

Szerkesztette: Joooe 2005. 12. 13. 15:51 -kor

#756 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 15:55

1. A gyártó "global", vagyis az egész világon forgalmazott termékeire vonatkozó honlapján állította ezt, vagyis a fogyasztó szemszögéből szvsz ez is a gyártó reklámja, sőt konkrét tényközlése...

2. A konkrét esetre is figyelhetnénk picit: ami nagy- és kiskert megnéztem, az mind 3 év jótállással forgalmazza az ASUS alaplapokat. Ezt figyelembe véve igen elenyésző az esély arra, hogy kékhalék mégiscsak valahogy furmányos módszerrel úgy állapodtak meg a nagykerrel, hogy nekik csak 1 év járjon. Legalább jóval olcsóbbnak kellene hogy legyen... Szóval nagyon valószínű, hogy egyszerűen szokásos mentalitásukkal megrövidítik a vásárlót, mert nem akarnak birkózni a nagykerrel, aki (mint ezt több kisker is kifejtette már) mocsok módon hajlamos a jótállás kezdetét attól az időtől számítani, amikor átadja a cuccot a kiskernek. Az más kérdés, hogy a kisker ilyen esetekben a fogyasztót szívatja, mert ő tehetetlen és lusta kisker, de ez csak addig mehet így, amíg mi nem teszünk valamit ez ellen. Aztán előbb-utóbb ők is kénytelenek lesznek lépni...

#757 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 16:01

Idézet: Joooe - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 15:49

A ptk viszont minden fogyasztói szerződés keretében eladott termékre vonatkozik.

Vitattam én?  :omg:

#758 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 16:13

Azért csak feladom a leckét!  ;)

Régen, amikor még a Magyar PC Magazin is létezett a CHS a CO-RUN  nagykereskedések, mint hivatalos képviseletek közösen reklámoztatták az újságban a GIGABYTE termékeket egy egész oldalas hirdetésben két év garanciával, pedig a GIGABYTE oldalán három év szerepelt (egyébként a GIGABYTE-tól ők hivatalosan is két év garanciával kapták a termékeket - ennek az volt az oka, hogy nem vagyunk piac (még most sem), de ez most nem tartozik ide - de ezt a GIGABYTE nem írta fel az oldalára, hogy bocsánat, de ők számomra nem piac, így csak két év a garancia).

Ebben az esetben még a gyártó is elismeri, hogy - a saját weblapja ellenére - a hivatalos forgalmazóknak csak két év garanciát válal, így itt a két év az érvényes, nem pedig a weblapon szereplő három év.

#759 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 16:21

Ez a kitétel, hogy a reklám is köti a gyártót/forgalmazót, csak az EU csatlakozás óta van benne a Ptk-ban. Ebből következik, hogy azelőtt nem volt benne... :(

szerk: Ezt most itt bevallom, elírtam. Megnéztem és régebb óta benne volt már, 2003. július 1-től. Bocsi. De persze ha senkinek nem szúrja a szemét annyira, hogy reklamálna a reklám miatt  :) , akkor az úgy marad. Bár honnan lehetne tudni, hogy senki nem reklamált miatta? Szvsz sehonnan...

Másrészt ezt a helyzetet még csak-csak el tudom fogadni, hogy az adott gyártó hazánkban kevesebbet vállal, mint a világon máshol (bár saját esetemben ez ellen is kapálóznék rendesen), adott esetben talán (feltételes mód!) be is tudná bizonyítani, hogy miért vállal valamivel kevesebbet - bár így is többet a nálunk kötelezőnél -, de a konkrét esetben nem erről van szó, ez elég világos!!! Az az egy egészen biztos, hogy ha ezen a helyen kívül mindenki másnál 3 év van, akkor ott nem a gyártóval van a baj...

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 13. 16:31 -kor

#760 Felhasználó inaktív   pet 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 16:52

Na akkor lássuk a medvét:

Ez enyhén félrevezetö!

Bocsi de csak a mobillal tudtam lefényképezni.

Üdv.

Csatolt fájl:

• Csatolt fájl  Kep.jpg (0byte)
    Letöltések:: 0

Téma megosztása:

• (49 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39