idézet:
Ezt írta szabolc:
...[/quote]
Nézz be ide
[url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=8&t=000526"]Szép magyar nyelv...[/url]
Hova tunt a forum szinvonala?
Elküldve: 2002. 08. 08. 10:28
Wick
Elküldve: 2002. 08. 08. 11:05
idézet:
Ezt írta Wick:
Nézz be ide
[url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=8&t=000526"]Szép magyar nyelv...[/url][/quote]
Koszi, ez a témát nem vettem észre, oda talán még jobban illett volna a hozzászólásom, bár szerintem a színovonalhoz ez is hozzátartozik.
[ 2002. augusztus 08.: szabolc szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2002. 08. 08. 12:51
idézet:
Ezt írta szabolc:
Ugyan már volt szó a magyar nyelvről(angol szavak helyett esetelg magyar kifejezések, nevek használata), de én az utóbbi időben a borzalmas helyes(?)írás miatt dühöngök.
Nem arról beszélek, amikor valaki ír egy vicces mondatot, mert azt lehet látni, érezni, hogy viccnek szánta. És nem is az elgépelésekről van szó, mert az is azonnal kiderül, csak le kell nézni a billentyűzetre. Sőt, még azt is megértem, ha valaki lusta ékezetekkel gépelni(ez sajnos velem is gyakran megesik...)
Ellenben egyre többen nem foglalkoznak már a helyesírás legelemibb szabályaival sem, és nem véletlenül, hanem akár egy teljes témán keresztül azt írja, hogy "ojan" és "ojat".
Borzasztó!!!!! Ehhez még magyar billentyűzetkiosztás se kell! És akaratlanul is előítéletekket szülnek bennem az ilyen hozzászólások, mert érettségit nem lehet tisztességes úton szerezni ilyen nyelvtani tudással. Ezek után még a szakmai hozzáértését is megkérdőjelezem...
Szóval én nem szeretnék nyelvújítást, elfogadom, hogy nagyon sok (többségében) angol szakmai szóhoz nem lehet tökéletes magyar megfelelőt találni, de azért a legelemibb nyelvtani szabályokat be lehetne tartani, még akkor is, ha itt ilyen hülye műszaki emberek is hozzászólnak, mint például én.[/quote]
Hmmm... nem tudom, engem hova sorolsz, de elarulom, hogy magyart egeszen tavajig tanultam a foiskolan, es egesz jol ment, tudod, foleg a helyesiras, es a szakmai hozzaertesemmel sincs gond azokban a temakban, ahol otthon vagyok, de en peldaul kifejezetten szeretek megsporolni akar egy karaktert is a pontos j hasznalataval. Meg szeretek poenbol igy irni, mint peldaul Fulig Jimmy is.
Szoval, ha teged zavar, akkor sajnalom, majd figyelem a hozzaszolasaidat, es ott moderalom magam, de szvsz en, es a legtobben, akik hasonloan irnak, nem bajlodnak a helyesirassal.
Persze lehet, hogy tevedek...![]()
IBM 286, 12@16Mhz, Trident8900D 1024k, Seagate ST225 20M@38M MFM, Seagate ST35I 40M, Ad-Lib Sound System, 2400bps modem, CGA 8bit-TV-OUT!! Na, erre mit leptek? :)
Elküldve: 2002. 08. 08. 13:41
idézet:
Ezt írta aWagnerUr:
szvsz en, es a legtobben, akik hasonloan irnak, nem bajlodnaka helyesirassal.
[/quote]
Ez nem a legjobb hozzáállás... el kéne olvasni mondjuk Kölcseytől a Parainesist.
Elküldve: 2002. 08. 08. 14:44
idézet:
Ezt írta aWagnerUr:
........ Meg szeretek poenbol igy irni, mint peldaul Fulig Jimmy is........[/quote]
Mindent a maga helyén és idején, és akkor nincs gond. De a kusza írás (és beszéd) előbb-utóbb másban is megjelenik.
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2002. 08. 10. 11:09
Broáf...

[ 2002. augusztus 10.: piftuka szerkesztette a hozzászólást ]
"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."
Elküldve: 2002. 08. 10. 13:02
idézet:
Ezt írta aWagnerUr:
........Szoval, ha teged zavar, akkor sajnalom, majd figyelem a hozzaszolasaidat, es ott moderalom magam, de szvsz en, es a legtobben, akik hasonloan irnak, nem bajlodnak a helyesirassal.........[/quote]
Hmmm, most persze megint apropó vagy, de olvasd csak el ezt a hírt, meg persze az ilyesmikről szóló [url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=8&t=000522#000042"]véleményeiteket[/url] is.
idézet:
Ártalmatlan porfelhő Kaliforniában
2002. augusztus 10., szombat - 13:29
![]()
A szél pillanatok alatt felkavarta a homokot és port, majd két percen át több mint 160 méter magasra röpítette azt. Az angolul porördögnek is nevezett jelenség csak ritkán, a hőmérséklet, szél és por különleges összjátékánál alakul ki.
A páratlan szélörvény veszélyeztetheti a kisebb repülők, így a vitorlázók, helikopterek és léghajók közlekedését.[/quote]
Szóval a hírszerkesztő is csak azt mondja, hogy ő minek bajlódjon a helyesírással, meg a magyar nyelvvel![]()
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2002. 08. 10. 21:40
idézet:
Ezt írta Netmaster:
Ez nem a legjobb hozzáállás... el kéne olvasni mondjuk Kölcseytől a Parainesist.[/quote]
Hiányzik az szvsz.(esetleg imho). Vagy üdvözölhetem az x. ABSZOLUT IGAZSÁG-ot?
Elküldve: 2002. 08. 10. 23:32
idézet:
Ezt írta perzecutor:
Hiányzik az szvsz.(esetleg imho).[/quote]
szvsz nem hiányzik.
imho ha valaki aszt akargya, hogy megércsük, az irrjon magyarúl.
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2002. 08. 10. 23:53
idézet:
Ezt írta kisbetu:
szvsz nem hiányzik.
imho ha valaki aszt akargya, hogy megércsük, az irrjon magyarúl.[/quote]
Ugy gondolod, hogy aWagnerur helytelenül irt magyarul, és Te nem érted? Esetleg nem vagy hajlandó érteni?
Oder was? (Ha nem érted, bocs, leforditom.)
Érdekes én értettem amit irtál. Lehet, hogy az értelmezés nem csak az iró személyétöl függ?
Elküldve: 2002. 08. 11. 00:49
idézet:
Ezt írta perzecutor:
Ugy gondolod, hogy aWagnerur helytelenül irt magyarul, és Te nem érted? Esetleg nem vagy hajlandó érteni?
Oder was? (Ha nem érted, bocs, leforditom.)
Érdekes én értettem amit irtál. Lehet, hogy az értelmezés nem csak az iró személyétöl függ?[/quote]
Mintha nemcsak róla lett volna szó, de ö szólalt fel a saját védelmében.
Több esetben elöfordult, hogy pár trükkösen elhelyezett chat-rövidítés (van már ilyen kifejezés?) miatt elment a kedvem a kedves kérdezö mondandójának felfogásától. Érteni hajlandó lennék, de a megértéshez dekódolni... semmi kedvem. SZVSZ szakmai kérdést tessék érthetöen feltenni. Nem ártana a mondatokat tagolni, pár vesszö és pont csodákat tud müvelni. Ez nem SMS, itt van elég billentyü, még ékezeteket is találni.
Mondjuk, az ilyen "egyéb" topicokban mindenki úgy ír, ahogy akar, semmi nem múlik egy meg nem értett etwason.
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2002. 08. 11. 09:56
Elküldve: 2002. 08. 15. 23:00
Először is, Perzecukor: köszönöm!
Másodszor. Netmaster: lehet, hogy ettől nem tűnök számodra műveltebbnek, de olvastam az említett művet. Mily meglepő, igaz? És az szvsz hiányzik, szvsz.
Lame: köszönöm. Nem ismersz, de ilyesmiket vágsz a fejemhez? Persze csak finoman, ahogyan én sem akarok emiatt ölre menni. De ha gondolod, elküldöm néhány novellámat, döntsd el, kuszák e, vagy sem. Vagy nézd át a hozzászólásaimat. A nyelv tisztelete és az össze-vissza beszéd (bocs a túlzás miatt) szerintem nem függ olyan szorosan össze.
Másik hozzászólásodat talán rosszul értelmeztem, de nem hinném, hogy én itt szerkesztő lennék. Ha egy médiában megjelenik egy írásom, az meglehetősen figyelembe szokta venni a magyar nyelvet. Mert szeretem a magyar nyelvet. Más azonban, ha laza csevejről van szó. Olyan, mint a duma, a szleng.
Kisbetu: hmmm... igen, én szólaltam fel a saját védelmemben, mert akinek inge, az vegye magára. Fura, hogy ezek után csupa olyan dolgot írtál, ami rám nem igaz. Már említettem, hogy azokon a helyeken, ahol fontos dolgokról írok (legyen szó bármilyen szituációról vagy médiáról), ott érhetően, kereken igyekszem fogalmazni, ráadásul nem kifejezetten használok rövidítéseket. De, ahogyan ezt te is írtad, egy kötetlen beszélgetésben, vagy témában nem töröm magam, sőt, ahogyan Rejtő is tette könyveiben, elengedem a kezemet, hadd írjon helyettem. Persze a stílusunk nem egyezik meg, de mindenképpen motivált. Ezenkívül kifejezetten kerülöm az idegen szavak használatát, kivéve, ha szakszavakról van szó, amelyek nem hangzanak jól magyarul, vagy egyenesen nem léteznek. Az szvsz pedig azért szükséges, mert más, ha azt állítom, hogy a te hozzáállásod rossz, vagy ha azt mondom, nekem nem tetszik. Szerintem egyikunk sem Isten, vannak normák, de nem állíthatsz így valamit, főleg nem egy hozzászólás után.
És amiért pedig fölemeltem a hangom, és elnézést, ha valakit erősebben szóltam le, az az a tény, hogy én tényleg szeretem a magyar nyelvet, és ha van valami, amit a barátaim is néha nehezen tolerálnak, az az, hogy sokszor javítom ki a beszédüket. És mégis, szeretem elengendni magam és megszegni a szabályokat, direkt rosszul, illetve az esetek nagy részében egyszerűbben írni le a dolgokat, mert lehet, hogy ez nem sms, de akkor is útálok gépelni, fáj tőle a kezem. És szeretek tömören, egyszerűen, ugyanakkor picit (talán) humorosan írni, remélve, hogy mindenki tisztában van a dolgok rendes menetével.
És igen, lehet, hogy néhányan majd elmondhatják a helyesírás dolgozatnál, hogy "- De tanár úr, hát én láttam, hogy ezt így írják, mert a fórumon a wagner ur is így írta le!", és sajnálom is, de a témákban, ahova írok, a hozzászólásokból szerintem meg lehet állapítani, hogy ez nincs így, és mindenki tisztában van azzal, hogy az egyszert igazából nem úgy írjuk, hogy "eccer", ésatöbbi...
És végezetül, mivel a programozásból kifolyólag mindig angolul gépeltem, angol kiosztáson, angol billentyűzeten, igen nehez számomra a magyar karaktereket "real-time" (valós időben
Szóval, bocsi mindenkitől, hosszúra nyúltam, kicsit talán unalmas volt, meg ismételtem magam, de elragadott a HÉV.
Azért én nem haragszom senkire, ez nem szokásom, tehát mindenkinek ezt üzenem :
És lamexpertnek pedig külön:
IBM 286, 12@16Mhz, Trident8900D 1024k, Seagate ST225 20M@38M MFM, Seagate ST35I 40M, Ad-Lib Sound System, 2400bps modem, CGA 8bit-TV-OUT!! Na, erre mit leptek? :)
Elküldve: 2002. 08. 15. 23:22
idézet:
Ezt írta aWagnerUr:
.........Lame: köszönöm. Nem ismersz, de ilyesmiket vágsz a fejemhez? Persze csak finoman, ahogyan én sem akarok emiatt ölre menni. De ha gondolod, elküldöm néhány novellámat, döntsd el, kuszák e, vagy sem. Vagy nézd át a hozzászólásaimat. A nyelv tisztelete és az össze-vissza beszéd (bocs a túlzás miatt) szerintem nem függ olyan szorosan össze.
Másik hozzászólásodat talán rosszul értelmeztem, de nem hinném, hogy én itt szerkesztő lennék. Ha egy médiában megjelenik egy írásom, az meglehetősen figyelembe szokta venni a magyar nyelvet. Mert szeretem a magyar nyelvet. Más azonban, ha laza csevejről van szó. Olyan, mint a duma, a szleng............[/quote]
Eleddig nem tudtam, hogy másról beszélünk, de meg kell kérjelek olvassál mán......... a novellák elküldése mellett
idézet:
......Hmmm, most persze megint apropó vagy, de olvasd csak el ezt a hírt, meg persze........ [/quote]
és itt sem sem a kútorral folytattam.
Elküldve: 2002. 08. 16. 10:10
idézet:
Ezt írta aWagnerUr: és ha van valami, amit a barátaim is néha nehezen tolerálnak, az az, hogy sokszor javítom ki a beszédüket.- [/quote]
Ó, ez nálam az idegen nyelvi szavak, kifejezések kiejtésével van így. Sok munkatársamnak mentem agyára, azzal, hogy mindíg kijavítottam őket.
Azt pl. nem tudom elviselni, amikor valaki a francia Auchan szót, angol OCEAN-ként ejti.
Bár az egyik barátom a mai napig megköszöni és ELVÁRJA, hogy javítsam ki angolban, mert ő németes volt és nehezen áll rá a szája az angolra, pedíg most angolul tanul. Így jól jön neki a segítség.
Elküldve: 2002. 08. 16. 12:35
EGY HIBA LAMEx-TŐL!
idézet:
Ezt írta LAMExPERT:
és itt sem sem a kútorral folytattam.[/quote]
Hahh, de bátor vagyok ... ráncigálom Superman köpenyét, belevizelek a szélbe... TG-k jöhetnek...most már legalább törzsvendég vagyok...
![]()
Elküldve: 2002. 08. 16. 12:50
idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:
Na, megvan, hogy ki miatt romlik a színvonal:![]()
EGY HIBA LAMEx-TŐL!
Hahh, de bátor vagyok ... ráncigálom Superman köpenyét, belevizelek a szélbe... TG-k jöhetnek...most már legalább törzsvendég vagyok...
[/quote]
inkább figyelmetlen, mint bátor:
idézet:
......Hmmm, most persze megint apropó vagy, de olvasd csak el ezt a hírt, meg persze........ [/quote]
idézet:
és itt sem sem a kútorral folytattam [/quote]
már ha tudod, kiről van szó...
[ 2002. augusztus 16.: joe39 szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2002. 08. 16. 13:19
...persze tudom, kiről van szó...
...no de a két 'sem' nem tűnik fel?
Elküldve: 2002. 08. 16. 14:26
Ja, a PÁF! Elképesztő... de azért nem győzelem.
[ 2002. augusztus 16.: Jim DiGriz szerkesztette a hozzászólást ]

Súgó
A téma zárva.