idézet:
Eredetileg Tom írta:
Ugy veszem észre, te is már csak néha-néha szólsz hozzá. Én is pont így vagyok, sőt csomó mindent már el sem olvasok. Szerintem is baromi sokat esett a színvonal.[/quote]
Pontosan errol beszelek. En is ugyanigy vagyok ezzel![]()
Hova tunt a forum szinvonala?
#61 Guest_Hory_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 02:13
#62 Guest_Netmaster_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 08:17
idézet:
Eredetileg KoLaMan írta:
Annyit teszek csak hozzá, hogy itt nem magyarításról van szó (tehát nem egy magyar megfelelővel való helyettesítésről), hanem éppen a magyarra lefordíthatatlan, de igencsak gyökeret vert idegen szó kvázi felkerül a magyar szavak közé, és hogy a magyar nyelvi szabályokat alkalmazni lehessen rá, ezért az írásmódja a kiejtésnek megfelelően átalakul. Kedvencem a fájl.
[/quote]
Ugye az állományra gondoltál?
------------------
Netmaster
netm@freemail.hu
#63 Guest_Atko_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 09:20
idézet:
Eredetileg NEUROFiRE írta:
Sok helyen igazad van, de egy kerdest engedj meg: a hardver az az angol 'hardware' tokeletes magyar valtozata?[/quote]
Nem az, de ha jól tudom, akkor magyarul úgy írják a "hardware" szót, hogy "hardver". Ha meg már itt élünk, akkor írjunk/beszéljünk magyarul. Lehetne vasnak is nevezni mondjuk a hardver fogalom alá tartozó kütyüket, ahogy azt egy-két ember meg is teszi, de ez nem annyira egyértelmű. Amúgy szerintem magyarítás az is, ha az idegen eredetű szót magyar kiejtés/helyesírás szerint kezdjük írni (hardver) és az is, ha egy idegen kifejezést már meglévő magyar szavakkal próbálunk helyettesíteni (útvonalválasztó).
[Ezt a hozzászólást Atko szerkesztette (2001. November 06.).]
#64 Guest_KoLaMan_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 09:57
Eredetileg Netmaster írta:
Ugye az állományra gondoltál?
Nem, hanem arra gondoltam, hogy amit az angol számtech-ben a file jelent, az a magyarban nem állományt jelent! Ergó (szerintem) általánosan állománynak fordítani file-t hiba lenne (nem is teszik, ma már minden fordításban fájl szerepel - vagy az eredeti file). Véleményem szerint az angol file szónak a számítástechnikában nincs jó magyar megfelelője!
Az a véleményem, hogy minden ellenérzésem ellenére inkább megszokom, és elfogadom a fájl-t és társait, mintsem az adott idegen szó valami idétlen erőltetett magyar megfelelőjét.
Atko:
Hogy aztán most egy idegen szónak ezt a fajta beépülését a magyar nyelvbe magyarításnak nevezzük-e, vagy - ahogy Eras is írta - jövevényszónak..., na ezt meghagyom a nyelvészeknek.
#65 Guest_subvoice_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 10:43
#66 Guest_Wick_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 13:09
Tudom, hogy Én egy kezdő "láma" vagyok, s azt is tudom, hogy sok dologban igazatok van, de hadd védjem meg magam és még néhány "lámatársam".
Ha valamihez hozzászólok, az így történik:
Megnézem a téma nevét.
Nem érdekel: továbbmegyek
Érdekel: ELKEZDEM ÁTOLVASNI!!
Ha hosszú az előzmény, szúrópróbaszerűen, a hozzászólások hossza (!) alapján. (Általában, ha valamihez hosszan szólnak, abban több az információ)
Ha az előzmény rövid, VÉGIGOLVASOM!! (Előzmény rövid: legfeljebb 3 oldal)
Így képet kapok arról, mit tartalmaz a topic. Amikor olyan hozzászólást olvasok, amire válaszolnék, megteszem.
Mivel kezdő (!) vagyok, nem tudom (bár kezdem megtanulni) a több hozzászólást összefűzni, így előforul, hogy külön részekben válaszolok, reagálok. Bocs, ha ezzel rabolom a drága időtöket. Amikor információt gyűjtök, az Én időm is telik.
Elhiszem, hogy nem ez a jellemző, de el kellene gondolkodni azon, hogy a lámák közt is vannak ilyenek.
Egyébként indítottam egy topicot is. Akit nem érdekel, ne nézzen rá!
FIGYELMEZTETÉS: a topic a programozás kérdéseivel foglalkozik LÁMA szinten!
Sziasztok: Wick
[Ezt a hozzászólást Wick szerkesztette (2001. November 06.).]
#67 Guest_Atko_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 13:22
idézet:
Eredetileg Wick írta:
Elhiszem, hogy nem ez a jellemző, de el kellene gondolkodni azon, hogy a lámák közt is vannak ilyenek.[/quote]
Vannak ilyenek még a kezdő fórumozók között is, de itt szerintem senki sem a hozzád hasonló "lámákról" (ami a te eseteben nem is helyénvaló "megszólítás", mivel nem úgy tünsz, mint aki az lenne) beszélt... Szerintem alapvetően a korábban sulinetes jelző alá tartozó gyerkőcökkel van baj, akiknek apuka vett komoly vasat és itt verik taknyukat nyálukat, hogy milyen fasza gépük van mer' sokat nyom rajta a szrídímárkkilencvenkilenc, és/vagy nyafognak, mint a fürdősk*rvák, hogy valami nem megy és ha az ember segíteni akar, akkor előtör belőlük a hozzáértő és leugatják még a valódi szakembereket is... Nah szerintem mi ezekről a lámákról beszéltünk.
[Ezt a hozzászólást Atko szerkesztette (2001. November 06.).]
#68 Guest_Wick_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 13:31
Regisztrálás dátuma: 2001. Október 20.
Állapot: Felhasználó
Hozzászólások száma: 131
E-mail cím: wick@datanet.hu
Honlap: http://
Foglalkozás: Adminisztrátor
Lakhely: Budapest
Érdeklődési kör: minden
Azért köszi a bizalmat.
#69 Guest_joe39_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 13:54
idézet:
Eredetileg Wick írta:
Hiába nem úgy tűnik a csillagok számából, elég az első sort nézned.
...
Azért köszi a bizalmat.[/quote]
az otthonról hozott kúltúra nem látszik a csillagokon.
a beszólásokon igen.
ettől még az egy hozzászólásos is lehet profibb bármelyikünknél (ritkán, de velőset),
illetve a szóf@s@ ér(t)etlenek csillaggyűjtése.
(csak remélem, hogy rám nem ez utóbbi jellemző)
#70 Guest_Tom_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 14:29
Bírom a "milyen vinyót vegyek" c. és hasonló topicokat. Aztán a kezdő fasz meg beírja, hogy neki van egy maxtorja, ilyen meg olyan és milyen fasza ez a maxtor.
#71 Guest_Atko_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 15:40
idézet:
Eredetileg Tom írta:
Szerintem még mielőtt a láma új topicot indít - pláne olyat amiből már 3 is van - hasznájla a keresés menüpontot és valami jellemző szóra keressen rá!!!![/quote]
Sajnos a láma definíciója kizárja ezt a lehetőséget, ugyanis a láma nem lát a szemétől és még keresni sem tud. Komolyan, tapasztalatból mondom, hogy moderátor koromban néha olyan kérdésekkel jöttek szegény kezdők, hogy nem tudtam hova tenni: szivatni akar, vagy annyira súlyos eset, hogy tényleg nem tudja a szerencsétlen.Dehát az ilyeneket segíteni kell, mivel mi is vahogy így kezdtük (legalábbis én biztos)...
![]()
#72 Guest_Tom_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 15:45
#73 Guest_CsGy_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 16:04
idézet:
Eredetileg Wick írta:
Hiába nem úgy tűnik a csillagok számából, elég az első sort nézned.
Regisztrálás dátuma: 2001. Október 20....
[/quote]
Eh, ezekkel a csillagokkal csak a baj van.
Nézd meg nekem mennyi van. Pedig itt vagyok az elejétől, és majd' minden nap olvasok. Csak nem vagyok valami beszédes. Csak akkor írok, ha valami végképp nem megy, és már feltúrtam a fél netet utána. Vagy ha tudom a válasz valamire, és még nem előztek meg.
Szóval ez ne számítson. Az meg, hogy mikor regisztráltál (2001 január, vagy október) 2010-re teljesen mindegy lesz.
CsGy
#74 Guest_special_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 17:10
idézet:
Eredetileg Erasmus írta:
special: ezt nem képzavarnak hívják...
[/quote]
Ok, akkor viszont nem tudom, mit jelent.
idézet:
Egyébiránt, meg ne haragudj, de a magyarkodással kapcsolatos észrevételeket inkább olyanoktól fogadnánk el, akik tudnak pl. helyesen írni.
üdv,
Erasmus[/quote]
Ez viszont reszedrol kotozkodes. Azt hiszem, ha nem is hibatlanul, de helyesen azert tudok irni.Elarulom, hogy most angol kibordot >hasznalok, nehogy az ekezeteket hianyold, es ha magyar kibordot hasznalok, ahogy tettem azt elozoleg, akkor is elofordul, hogy keverem, igy pl. lemaradnak az ekezetek.Ezenkivul tartalmaz par "poent" (pl. szorszalhalogatas hahaaaahahaaa).
Legyen hat hardver ill. szofver...csak special nem latja, ez mire jo...
Udv,
special
[Ezt a hozzászólást special szerkesztette (2001. November 06.).]
#75 Guest_NEUROFiRE_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 18:13
idézet:
Eredetileg Atko írta:
Amúgy szerintem magyarítás az is, ha az idegen eredetű szót magyar kiejtés/helyesírás szerint kezdjük írni (hardver) és az is, ha egy idegen kifejezést már meglévő magyar szavakkal próbálunk helyettesíteni (útvonalválasztó).
[/quote]
Eloszor arra gondoltam, hogy egy hvsv-nmegjelent hirt 'ronditok' ossze kiejtes szerint leirt kifejezesekkel, de meggondoltam magam, mert visszaolvasva borzalmas volt:)
Roviden: en nem tekintem magyaritasnak.
Mi lenne, ha pl. egy japan, vagy mondjuk heber szt. szakkifejezest 'magyarositanank' igy? Belegondolni is szornyu:)
Mellesleg szerintem vannak egy paran, akik ha meghalljak az 'utvonalvalaszto' szot masodpercekig csak neznek, hogy mi van, es csak utana esik le nekik, hogy 'ja, router'...
#76 Guest_ufonauta_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 18:22
"A krumplileves legyen krumplileves elvtársak!"
Nem mindegy,hogy írjuk? Csak írjuk már valahogy!

-------------------
Hali UFO
------------------
"A mosoly az a görbe,ami mindent egyenesbe hoz."
#77 Guest_joe39_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 18:31
idézet:
Mi lenne, ha pl. egy japan, vagy mondjuk heber szt. szakkifejezest 'magyarositanank' igy? Belegondolni is szornyu
[/quote]
"áj goingolok shoppingolni, mert nincs itthon watchora"
elég szörnyű, az amikor egy japán szót előbb angolosítanak, majd az alapján próbáljuk(ják) kimondani, holott magyarul sokkal egyszerűbb. (pl macusita, tosiba, komacu, micubisi, mert ők így találták ki, csak az angol szűkös nyelvnek korlátai vannak.
a kínai, arab szintúgy angolon keresztül ferdül. esetleg még anno cseh-szlovákia, amit úgy kellett kitalálni, amikor angolul leírták: tchechoslovakei, vagy valami hasonló)
lehet, hogy neked az útvonalválasztó idegen és érthetetlen, bizonyos szakmákban már 60 éve is ismert volt.
hiszen a távközlés hasonló, csak most modernebb eszközéről van szó.
ha meg azt látod/hallod: vinyó, mégis tudod miről van szó.
#78 Guest_Netmaster_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 18:32
idézet:
Eredetileg KoLaMan írta:
arra gondoltam, hogy amit az angol számtech-ben a file jelent, az a magyarban nem állományt jelent![/quote]
Akkor mit jelent az állomány a számítástechnikában - szerinted?
Apropó, az ergo rövid o.
idézet:
Eloszor arra gondoltam, hogy egy hvsv-n[/quote]
Akkor már hvszv. Azért, hogy te is örüljél, itt egy rettenetes szó, amit olvastam (hál'Istennek nem itt): vincseszter.
Megjegyzem, itt én a Gameware-t tartom baromságnak, elég jó helyette Játék, nem? (ha erre valaki azt válaszolja, hogy nem jelenti pontosan ugyanazt, mert az előbbi jelzi, hogy számítógépes játékról van szó, annak üzenem, hogy ez nem Lego fórum).
Az is jusson a berzenkedők eszébe, hogy rengeteg szavunk van, amit idegen nyelvekből vettünk, a legtöbb már fel sem tűnik. Csak azoknak volt pár száz év, hogy elfogadottá váljanak.
------------------
Netmaster
netm@freemail.hu
[Ezt a hozzászólást Netmaster szerkesztette (2001. November 06.).]
#79 Guest_NEUROFiRE_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 20:42
idézet:
Eredetileg Netmaster írta:
Akkor már hvszv. Azért, hogy te is örüljél, itt egy rettenetes szó, amit olvastam (hál'Istennek nem itt): vincseszter.
[/quote]
Hat most aztan marhara orulok am:D
Btw tenyleg elcsesztem ( hvszv)
idézet:
Megjegyzem, itt én a Gameware-t tartom baromságnak, elég jó helyette Játék, nem? (ha erre valaki azt válaszolja, hogy nem jelenti pontosan ugyanazt, mert az előbbi jelzi, hogy számítógépes játékról van szó, annak üzenem, hogy ez nem Lego fórum).
[/quote]
A 'magyar ugar' pedig a hazai szamitastechnikai szakuzletekrol es szaksajtorol szolna, ennek ellenere van benne minden, amit el lehet kepzelni:)
Btw a 'gameware' a regi, 'fansite'-os korbol maradt rank:) ( ez az a kor, amit annyian visszasirnak -- en is )
idézet:
Az is jusson a berzenkedők eszébe, hogy rengeteg szavunk van, amit idegen nyelvekből vettünk, a legtöbb már fel sem tűnik. Csak azoknak volt pár száz év, hogy elfogadottá váljanak.
[/quote]
Szerintem mire a jelen kor szamitastechnikai szakkifejezesei akar 'csak' 50 evesek lesznak mar reg elavultnak tekinthetok:D
Majd 100 ev mulva en is hardver-t meg szoftver-t ( meg utvonalvalasztot...) fogok irni;)
off
Amugy a freeware programjaimat is letorlom 100 ev mulva:D
/off
[Ezt a hozzászólást NEUROFiRE szerkesztette (2001. November 06.).]
#80 Guest_Netmaster_*
Elküldve: 2001. 11. 06. 21:06
idézet:
A 'magyar ugar' pedig a hazai szamitastechnikai szakuzletekrol es szaksajtorol szolna, ennek ellenere van benne minden, amit el lehet kepzelni[/quote]
Igaz, akkor még egy ok, hogy Játék legyen. Ha már csak nevében idézi a múltat, akkor úgy is mindegy.
Az ugar meg azét jó, hogy akik egyetértenek, hogy az AMD, Intel, stb. a király, még nyugodtan anyázhassák magukat politikai nézeteik miatt.
------------------
Netmaster
netm@freemail.hu

Súgó
A téma zárva.

[/quote]
.