HWSW Informatikai Kerekasztal: S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) Értékeld a témát: -----

#1081 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 10. 22:39

Mutatok en is kettot, velemenyezzetek plz :) Csak ugy, en nem nagyon ertem ezeket :)

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

A Hitachi meglehetosen uj. A SG. kb masfel eves. Majd teszek fel egy mégrégebbi SG-t is csak most nincs bedugva.

Szerkesztette: Wyco 2005. 12. 10. 22:39 -kor

http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#1082 Felhasználó inaktív   Zolcsi Baba 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 11. 00:36

Idézet: iNTi - Dátum: 2005. nov. 30., szerda - 18:21

Az egyik a hőmérséklet, azzal nem is lenne baj, de a másik kettő már aggasztó:

[...]
Nov 30 17:06:58 titan smartd[2636]: Device: /dev/hdd, SMART Usage Attribute: 194 Temperature_Celsius changed from 55 to 56
Nov 30 17:36:58 titan smartd[2636]: Device: /dev/hdd, SMART Usage Attribute: 194 Temperature_Celsius changed from 56 to 55

Nem vagyok egy Csybe  ;), de azért megkérdezném: ezzel a hőmérséklettel nincs bajod..??!  :o 
Valszeg azért, mert a Seagate-en csinálod a reggeli rántottádat...  :p
Stabilan 55 fokos vinyótól az is szép teljesítmény, ha még van mit mérni rajta... :think:
Szerintem javítani kéne a házad szellőzésén, mert minden vinyódat ki fogja nyírni a meleg.

#1083 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 14. 17:49

Hali!

Sürgős segítség kellene. Nemrég vettem egy Seagate 250GB SATA HDD-t (ST3250823AS). Mivel az előző Samsung-om is egy Zalman ZM-2HC1 zajcsillapító keretben volt ezt is abba raktam. A Samsung-nak az oldalkialakítása teljesen más ezért az jól belepasszol a keretbe, a Seagate viszont rendesen feszíti a keretet. Sokkal erősebben kellett meghúzni a csavarokat is, hogy egyáltalán ráfeküdjön, de ígyis túl nagy volt a rés (én hülye beleraktam). Mivel telepítés alatt felment a hőmérséklet 50°C-ig és az alap is 38-44°C között volt, láttam hogy nem lesz ez így jó. Van egy újabb típusú keretem (Zalman ZM-2HC2), megpróbáltam abba belerakni (kevésbé feszült), de azt olyan erővel kellett volna összehúzni hogy a vinyóban a menet átfordult (rövid volt a csavar). Begurultam és átraktam a vinyót a helyére ahova való.

A lényeg:
Az első pillanattól kezdve akár dolgozik akár idle (ez nem befolyásolja) a seek-elésnél magasabb és erősebb hangon (nyikorgás szerűség a végén kis kattanással) mintha csapdosná a fejet, de ez teljesen más hang mint kikapcsolásnál a parkolópályára állás. A S.M.A.R.T. értékek hibátlanok, a vinyó is szerintem, de engem nagyon idegesít. Lehetséges, hogy a Zalman keretben a váz túl nagy feszülést kapott és károsodott a mechanika? Vagy ez alapból ilyen?

#1084 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 14. 19:32

Ezt a hangot csak x óránként adja ki, van amikor többször is egymás után. Teljesen véletlenszerűen.

Szerkesztette: Freddy001 2005. 12. 14. 19:34 -kor

#1085 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 15. 14:09

3db 250-est vettem és most telepítem a másikat (Linux). Abban a gépben van még egy 300-as is mellete. A 250-es ugyanezt csinálta ext3fs létrehozás közben, veri a fejet de ez már úgy pattog mint egy pingponglabda. :( Mit csináljak ezzel, le sem tudom garoztatni. Aki teheti kerülje el ezt a típust!

#1086 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 15. 19:45

Idézet: Wyco - Dátum: 2005. dec. 10., szombat - 22:39

Mutatok en is kettot, velemenyezzetek plz :) Csak ugy, en nem nagyon ertem ezeket :)
...

Szerintem semmi bajuk, a Seagate-n van 2 db hibás, de kicserélt sector, emiatt viszont szerintem kár aggódni, de érdemes időnként ránézni, hátha növekszik. Ha úgy 2hét, 1 hónap alatt semmi változás e téren (mármint, ha marad a 2 db), akkor el is lehet felejteni a dolgot. :)
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#1087 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 15. 20:25

Thnx majd szemmel tartom :)
Van mégegy seagate vincsim csak lusta vagyok betenni hogy leformazzam, megnezzem a smartját és eladjam :)
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#1088 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 15. 20:49

Idézet: Zolcsi Baba - Dátum: 2005. dec. 11., vasárnap - 1:36

Nem vagyok egy Csybe  ;), de azért megkérdezném: ezzel a hőmérséklettel nincs bajod..??!  :o 
Valszeg azért, mert a Seagate-en csinálod a reggeli rántottádat...  :p
Stabilan 55 fokos vinyótól az is szép teljesítmény, ha még van mit mérni rajta... :think:
Szerintem javítani kéne a házad szellőzésén, mert minden vinyódat ki fogja nyírni a meleg.

Köszi, megpróbálok valamit alkotni. Bevallom nem tudom mekkora tartományban illene ezeknek dolgozni, ráadásul a nehézséget az adja, hogy ez egy szerverben van (nem klimatizált gépteremben). A hőmérséklet nekem is furcsa volt, de a másik 3 vinyó szépen ketyeg mellette.  Megpróbálok valami szellőzést produkálni a gépben, bár nem lesz egyszerű, de mindenképpen kipróbálom, mert már egyszerűen nincs más ötletem mitől hülyülhet. :)
Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem hogy alacsony a kerítés.

#1089 Felhasználó inaktív   Vaj001 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 15:07

Sziaztok!
Van nekem egy kis problémám egy file serverben lévő wincsivel. Vettem pár hónapja egy samsung 250-es wincsit ami a winben egyre inkább szereti irogatni hogy "egy file tönkrement" rajta (bár a scandisk néha segít rajtuk). Nagyon idegesítő tud ez lenni nembeszélve arról hogy menyire ilyesztő, mert féltem a wincsit.
elég dühös vagyok mert ezelött egy maxtor volt benne az is megdöglött kevesebb mint egy év alatt, bár ott nem tűntek fel ezek az ablakok (vagyis nem emlékszem hogy mik történtek vele, csak hogy bad-es lett...
Arra is gondoltam hogy az integrált raid teszi tönkre a winyókat (ez lehetséges? Érdemes volna csak simán rádugni az ata33-ra?), mert az olyat is csinál hogy ha sokat megy a gép és újra kéne indítani akkor egyszerűen a raid bootolásánál megáll és csak kb 10 perces pihenő után indul el... (ami miatt mégidegesítőbb 1-2 naponta újraindítani azt a gépet amin a cuccok vannak, és ami a 250gb-ját órákig scandisk-eli.)
Miket futtassak le rajta? mit csináljak vele? mit nézzek rajta? még garis a drága, de szeretném látni hogy mi a hiba, és ha gariba ez javítható akkor szeretném azt is észrevenni rögtön hogy jó amit vissza adnak...

ui.: elnézést a tudatlanságomért, de ígérem hogy gyorsan tanulok.. :)

#1090 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 19:20

SMART táblázatot be tudsz másolni a winyóról? Az Event Log (Eseménynapló) nem tartalmaz disk, vagy a raid vezérlő meghajtóprogramjának nevével bejegyzéseket a hiba megjelenésének környékéről (sárga felkiáltójeles, vagy piros X-es lesz, ha van ilyen)?
Próbából ATA kábelt is lehetne cserélni.

#1091 Felhasználó inaktív   Vaj001 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 23:11

Köszi a törődést és segítséget.. .
Íme:
[ SAMSUNG SP2514N (S08BJ1QY703886) ]

01  Raw Read Error Rate                  51 100  100      248  Rendben: Az érték normális
    03  Spin Up Time                      25 100  100        7104  Rendben: Az érték normális
    04  Start/Stop Count                  0    100  100      105  Rendben: Mindig rendben
    05  Reallocated Sector Count          10 253  253        0  Rendben: Az érték normális
    07  Seek Error Rate                      51 253  253        0  Rendben: Az érték normális
    08  Seek Time Performance                15 253  253        0  Rendben: Az érték normális
    09  Power-On Time Count                  0    100  100        2329  Rendben: Mindig rendben
    0A  Spin Retry Count                  51 253  253        0  Rendben: Az érték normális
    0B  Calibration Retry Count              0    253  2          0  Rendben: Mindig rendben
    0C  Power Cycle Count                    0    100  100          86  Rendben: Mindig rendben
    BE  <gyártó-függő>                    0    142  121          32  Rendben: Mindig rendben
    C2  Temperature                          0    142  121          32  Rendben: Mindig rendben
    C3  Hardware ECC Recovered            0    100  100 418399566  Rendben: Mindig rendben
    C4  Reallocation Event Count          0    253  253        0  Rendben: Mindig rendben
    C5  Current Pending Sector Count      0    253  253        0  Rendben: Mindig rendben
    C6  Off-Line Uncorrectable Sector Count  0    253  253        0  Rendben: Mindig rendben
    C7  Ultra ATA CRC Error Rate          0    200  200        0  Rendben: Mindig rendben
    C8  Write Error Rate                  0    100  100        0  Rendben: Mindig rendben
    C9  <gyártó-függő>                    0    100  100        0  Rendben: Mindig rendben

ezt írja az aida32 róla... az event log -ot nem találom... :)

#1092 Felhasználó inaktív   Benec 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 21. 15:48

HDD partícióit hogyan tudom megváltoztatni?

#1093 Felhasználó inaktív   Vaj001 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 22. 11:44

kaphatok választ? Vagy reménytelen? Vagy csak senki nem figyeli a témát? vagy most mit csináljak?

#1094 Felhasználó inaktív   Zolcsi Baba 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 22. 12:42

Idézet: Vaj001 - Dátum: 2005. dec. 22., csütörtök - 11:44

kaphatok választ? Vagy reménytelen? Vagy csak senki nem figyeli a témát? vagy most mit csináljak?

Én már újévig nem fogok tudni válaszolni, de: vannak elég szar alaplapi raid-chip-ek is.
Szar RAM-okról nem is beszélve, amik szintén lazán tudnak hibás fájlokat létrehozni.
Nem úgy tűnik, mint ha bármi baja is lenne a vinyódnak...

Teendők (sztem...):

1. RAM: goto the http://www.memtest86.com/ , töltsd le a cd-imidzses verziót, írd ki RW-re, bútolj vele, és hagyd egész éjjel dolgozni. Ha hibátlan, akkor gyakorlatilag a RAM-ot kizártad.

2. Dugd át alaplapi IDE-re a vinyót, és teszteld 2 hétig.

3. Ha itt nem nagy a mozgás, akkor javaslom még: http://forum.index.h...ticle?t=9020881 .
Pörgős topik, tele segítőkész, jó arcokkal (mint én is... ;9P); a windows-os, az xp-s topikba illetve a linkeltbe írogatók között nagy az átfedés; a három közül egybe írjál egyszerre, nehogy flood-nak vegyék.

Good luck, Merry Christmas, Happy New Year, i ták dálse ! :9)

#1095 Felhasználó inaktív   Vaj001 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 22. 13:47

köszi ezteket kipróbálom.
amit eddig csináltam, hogy átraktam alaplapi ide-re a winyót és kábelt is cseréltem (sokeres), de a jelenség az, hogy a következő win indításra eltüntetett egy mappát, és jöttek a "megsérült egy file" üzenetek. Talán még gyorsabban is mint a raiden. (nem látom értelmét, úgyhogy gondolom véletlen) Scandisk vissza hozta a mappát, de azóta megint van már megsérült file, és ráadásul olyanok is amiket épp nem is használok. Tele vagyok reg figyelő, kémrobot kereső, vírus írtó progikkal, egyszerre egynél többet nem futtatok ezekből sem, tehát ezek sem lehetnek.
A memóriát pedig amint haza értem kipróbálom.
Köszönöm a segítséget. még jelentkezek.

Szerkesztette: Vaj001 2005. 12. 22. 13:50 -kor

#1096 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 22. 23:15

Idézet: Vaj001 - Dátum: 2005. dec. 20., kedd - 23:11

Köszi a törődést és segítséget.. .
Íme:
[...]
ezt írja az aida32 róla... az event log -ot nem találom... :)

Bocsánat, hogy eddig nem írtam.
Ez alapján semmi hiba a winyóval.

Eseménynapló: a Sajátgépen jobbgomb, utána kezelés/eseménynapló/rendszer.

Ahogy az előbb írták, lehet memóriahiba, esetleg alaplapi vezérlő/vezérlőprogram hiba (ha ugyanaz a RAID vezérlő is, mondjuk chipsetbe integrált esetén előfordul ilyen). Gondolom (remélem), tuningolásról szó sincs egy fileserver esetén, így ezt kilőném mint háttérokot. :)
Az utolsó ötletem: az operációs rendszer, az alaplap BIOS-a, esetleg a vezérlő drivere (valószínűségi sorrend) nem megfelelően kezeli a 128GB-nál nagyobb HDD-ket. Milyen OS van, milyen service pack-el? Milyen IDE/RAID vezérlőről van szó, milyen driver van ehhez és milyen alaplap, milyen BIOS-sal?

Esetleg egy másik gépben, ha könnyen megoldható, akkor lehetne kicsit tesztelgetni a winyót, hogy nem hibázik-e másolás közben.

#1097 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 22. 23:18

Benec: a topic nem éppen erről szól, de Sajátgép jobbgomb/kezelés/lemezkezelés. Csak óvatosan, bosszantó dolgokat lehet ott csinálni. :)

#1098 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 16:25

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2005. dec. 15., csütörtök - 15:09

3db 250-est vettem és most telepítem a másikat (Linux). Abban a gépben van még egy 300-as is mellete. A 250-es ugyanezt csinálta ext3fs létrehozás közben, veri a fejet de ez már úgy pattog mint egy pingponglabda. :( Mit csináljak ezzel, le sem tudom garoztatni. Aki teheti kerülje el ezt a típust!

A problémámmal kapcsolatos hasonló tapasztalat szígét vinyóval? Megpróbáltam legaroztatni, de hang alapján nem lehet azt mondták. A Mistral-os szerviz ezzel bevenné hibára, de ott csak érdeklődtem, nem tőlük vásároltam. Szép kis garanciát adnak, aki többször egymás után százezrekért rendel és még ráadásul nem is olcsó az üzlet.

Ha tudnátok valamit javasolni a fent részletezett vinyóhangokra garoztatás ügyileg megköszönném.

Boldog karácsonyt mindenkinek!

#1099 Felhasználó inaktív   HBP 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 25. 23:23

Idézet: Zolcsi Baba - Dátum: 2005. dec. 22., csütörtök - 11:42

http://forum.index.h...ticle?t=9020881 .
Pörgős topik, tele segítőkész, jó arcokkal (mint én is... ;9P); a windows-os, az xp-s topikba illetve a linkeltbe írogatók között nagy az átfedés; a három közül egybe írjál egyszerre, nehogy flood-nak vegyék.

Index.hu: igen, teli van rosszindulatú, arrogáns, nagy képű komplexusos OFF-mester ürgével, néhányszor én is írtam számteches topicjaiba, meg is bántam.

Egy biztos javaslatom van: azt az erkölcsi, egyéb fertőt mindenki kerülje. Vannak kivételek, de ... :(
flood, letojva, letojva az egész díszbanda, csak egyszer szólj vmi rosszat, úgy kiközösítenek a fél forumról...inkább várjatok itt a válaszra.

Bocsi 4 év tapasztalata beszél belőlem.
fuck index :box2:

#1100 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 29. 00:08

Most Te is offolsz amúgy meg mitvártál tőle? :)

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.