HWSW Informatikai Kerekasztal: S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) Értékeld a témát: -----

#641 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 01. 13:48

A FAT32 elvileg 2 TB partícióméretet tud lekezelni, viszont én nem ajánlanám 32 GB feletti partícióméretnél, túlságosan sérülékeny ahhoz, emellett van egy max. 4 GB-os fileméret-limitje is. A PII-es lapok alapból többnyire 32GB-ig kezelnek/kezeltek winyóméretet, de ha készítettek megfelelő BIOS-t hozzájuk, akkor BIOS frissítéssel akár egy 200 GB-os winyót is le tudnak kezelni.

Szerkesztette: brd 2005. 03. 01. 13:50 -kor

Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#642 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 17:26

Idézet: avman - Dátum: 2005. febr. 28., hétfő - 15:45

lenne egy smarttal kapcsolatso kérdésem...
az offline uncorr. sector count közelebbről mit takar? (elolvastam az első hozzászlólást, de valami lámabarátabb érdekelne:) )... van belőle vagy 6 (4 óhnapos samsung vinyó >> közelebbi itt)...  a hd tune-al nyomattam egy scant, de nem  jelzett ki sérült szektort...miben különbözik ez a bad sectortól (ugyanis Reallocated Sector Count -ot egyet sem jelez)
mennyire veszélyes ez a 6 db?

Lámabarátabb? Hibás szektorok vannak a vinyón.

Öregcsóka, hibás a Samsung-od, még egy zerofill az amit megpróbálhatsz. Ha hetek múlva sincs vele gond, akkor más okozhatta a problémát.

#643 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 17:29

Idézet: avman - Dátum: 2005. febr. 28., hétfő - 15:45

lenne egy smarttal kapcsolatso kérdésem...
az offline uncorr. sector count közelebbről mit takar? (elolvastam az első hozzászlólást, de valami lámabarátabb érdekelne:) )... van belőle vagy 6 (4 óhnapos samsung vinyó >> közelebbi itt)...  a hd tune-al nyomattam egy scant, de nem  jelzett ki sérült szektort...miben különbözik ez a bad sectortól (ugyanis Reallocated Sector Count -ot egyet sem jelez)
mennyire veszélyes ez a 6 db?

Mondjuk úgy, hogy az Offline Scan Uncorrectable Sector Count azokat a szektorokat tartalmazza, amikről a meghajtó "nem tudja eldönteni", hogy valóban hibás-e. Szinte ugyanez a Current Pending Sector Count, a legtöbb gyártónál egy az egyben meg is egyezik az adat ennél a két attribútumnál. Ilyenkor néhány írási/olvasási ciklus javíthat a dolgon, ebben is rejlik a zerofill hasznossága. A teljes felülírás hatására nem egyszer a függő szektorokból áthelyezett (Reallocated) szektorok lesznek, a változás - értelem szerűen - a SMART értékekben is lekövethető.

#644 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 03. 01. 17:31

Idézet: scratch - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 1:49

Ez most érdekes, tegnap a Raw Read Error Rate 2 volt, a Hardware ECC Recovered 783419.
Most nézem újra: Raw Read Error Rate 0, Hardware ECC Recovered 465098.

Na erre lépjen valaki, valamit. :) Létezhet olyan, hogy ez kinullázódik? Everest -el nézem.

Első hozzászólás:

Idézet

Raw Read Error Rate: Azon olvasási hibák száma, amiket az ECC (Error Checking and Correction) nem tudott menet közben (on-the-fly) visszaállítani. A mérés minden 5E+09 bit után újraindul. Az érték átlagon felüli csökkenése átalában a mágneses felület vagy a fejek hibájára utal.

#645 Felhasználó inaktív   oregcsoka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 03. 01. 18:10

Idézet: Csybe - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 17:26

Lámabarátabb? Hibás szektorok vannak a vinyón.

Öregcsóka, hibás a Samsung-od, még egy zerofill az amit megpróbálhatsz. Ha hetek múlva sincs vele gond, akkor más okozhatta a problémát.

Csybe! Köszönöm a tanácsot, a zero fill process a Samsung gyári progijával /Disk manager/ megoldotta a problémát. Eltüntek a bad sectorok....
Kép

Bízom benne, hogy sokáig így is marad... :D

#646 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 18:47

Idézet: oregcsoka - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 19:10

Csybe! Köszönöm a tanácsot, a zero fill process a Samsung gyári progijával /Disk manager/ megoldotta a problémát. Eltüntek a bad sectorok....
Kép

Bízom benne, hogy sokáig így is marad... :D

És a SMART-ban a Current Pending Sectors Value-ja is 100, 88 helyett? :)

#647 Felhasználó inaktív   oregcsoka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 03. 01. 20:45

Idézet: Csybe - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 18:47

És a SMART-ban a Current Pending Sectors Value-ja is 100, 88 helyett? :)

Hát nem tudom, majd mindjárt megnézem... Most marha mérges vagyok, képzeld el, a zero fill után, nem volt egy bad sector sem a vinyón, /másik vinyóról futattam rajta a HDtune-t/, most pedig hogy erre  SATA-ra is telepítettem rendszert, ujra tele van bad-al.
Most fut a teszt, ha végez, beszámolok az eredményről. /pedig már hogy örültem..../ :(

#648 Felhasználó inaktív   scratch 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 02. 00:52

Idézet: calibra - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 3:34

Én is Everest-el nézegetem, és nekem annyira nagyok a számok, és olyan marha gyorsan növekszik, hogy hamar túlcsordul, és ilyenkor előről kezdi.

Nekem a kettő érték teljesen uaz!
(Raw read error rate = Hardware ECC Recovered)

De ha ez hiba lenne, akkor nem sikerült volna agyontelepíteni a az xp-t, és hajtani mint atom. Formáztam, rengeteg progit telepítettem, particionáltam, read/write teszteltem, és semmi lassulási/bad-re utaló jelenség nincs.

Az előző maxtoromnak is csak 13 Reallocated sectorja volt, de azt érzésre is sejtettem rögötn, hogy nem stimmol vmi. Tehát aszondom, hogy ha egy vinyónak baja van, egy átlagos használat során simán kiderül "érzésből"...

Én nem hiszem, hogy az enyém túlcsordulna, mert nekem mindig kisebb számok vannak mint Neked, most pl.: az ECC Recovered 773462 , a Raw Read Error 0. Szóval nálam ez a ECC teljesen össze-vissza számol. Lehet olyan, hogy ez átlagol, és azért mindig más az értéke? :/
Intel Pentium 4-F [Prescott] 3.2GHz, Hyper-Threading Technology, 1MB L2 cache, 800MHz FSB - ASUS P4C800-E Deluxe - 1,5GB Samsung, PC3200, 400MHz RAM - ASUS V9570/TD - 160GB Samsung, 7200rpm, 8MB cache, Serial ATA HDD - Pioneer DVD-120S - Pioneer DVR-108 - Sony 1,44MB floppy - Leadtek TV2000 XP Expert - Cooler Master Centurion 1 CAC-T01 - Cooler Master RS-350-AMSP - APC Smart-UPS SC620I - Sony SDM-X72 TFT - Jazz Dolby Digital 5.1 - MSI USB Bluetooth - Premier I-Fone

#649 Felhasználó inaktív   scratch 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 02. 00:56

Idézet: Csybe - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 17:31

Első hozzászólás:

Na igen, pedig elolvastam az első hozzászólást, csak a rémület. :)
Szerinted az enyém akkor hibás? Van mikor jóval kisebb a szám, van mikor meg szinte ugyan annyi.
Intel Pentium 4-F [Prescott] 3.2GHz, Hyper-Threading Technology, 1MB L2 cache, 800MHz FSB - ASUS P4C800-E Deluxe - 1,5GB Samsung, PC3200, 400MHz RAM - ASUS V9570/TD - 160GB Samsung, 7200rpm, 8MB cache, Serial ATA HDD - Pioneer DVD-120S - Pioneer DVR-108 - Sony 1,44MB floppy - Leadtek TV2000 XP Expert - Cooler Master Centurion 1 CAC-T01 - Cooler Master RS-350-AMSP - APC Smart-UPS SC620I - Sony SDM-X72 TFT - Jazz Dolby Digital 5.1 - MSI USB Bluetooth - Premier I-Fone

#650 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 02. 12:08

Idézet: oregcsoka - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 21:45

Hát nem tudom, majd mindjárt megnézem... Most marha mérges vagyok, képzeld el, a zero fill után, nem volt egy bad sector sem a vinyón, /másik vinyóról futattam rajta a HDtune-t/, most pedig hogy erre  SATA-ra is telepítettem rendszert, ujra tele van bad-al.
Most fut a teszt, ha végez, beszámolok az eredményről. /pedig már hogy örültem..../ :(

Annyit tehetsz, hogy kipróbálod pár napig egy másik gépben is, de szvsz viheted vissza (előtte ne zerofill-ezd, hadd legyen csak rajta bad).

#651 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 02. 12:09

Idézet: scratch - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 1:56

Na igen, pedig elolvastam az első hozzászólást, csak a rémület. :)
Szerinted az enyém akkor hibás? Van mikor jóval kisebb a szám, van mikor meg szinte ugyan annyi.

Itt a Value lenne érdekes, ami alapból 100. Illessz be egy teljes SMART-táblát, de amúgy elsőre azt mondom, nem hibás.

#652 Felhasználó inaktív   adam79 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 02. 13:48

oregcsoka!

Véletlenül nem SiL3112 Controllered van? A vinyó valszeg nem rossz, nekem is ugyanez a gondom volt egy Samsung SP1614C-vel.
Bios+driverfrissítés megoldotta.

Üdv.

#653 Felhasználó inaktív   adam79 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 02. 14:26

öregcsóka:

SiI3112A: nForce Data Corruption
Data corruption problems can occur with nForce-based motherboards such as the Asus A7N8X when multiple hard drives are attached to the SATA controller. This problem is related to an issue with the PCI controller in the nVidia chipset and can be fixed with a system BIOS update.

For the latest BIOS updates for your nForce motherboard that fixes the data corruption problem, please visit the website of your motherboard maker for the appropriate BIOS and flash utilities. Silicon Image cannot provide the solution to this issue since it involves a change to the system BIOS settings on the motherboard. There were no revisions made to the drivers for the SiI3112A so you may use the latest version posted on this website. Please check the Related Articles link on the lower right.

Links to a few motherboard download sites are below:

Asus

Abit

Leadtek

Comments/Special Instructions:
Please get the system BIOS update from your respective motherboard manufacturer

Tehát csak nForce lap, Sil3112 és ha két satád van

#654 Felhasználó inaktív   adam79 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 02. 14:31

Ja és nem rossz a vinyód, a HD Tune nem tudja helyesen kiolvasni a blockokat a Controller miatt.
Fogadjunk Abit NF7-S 2.0

Üdv.

#655 Felhasználó inaktív   oregcsoka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 03. 02. 18:14

Idézet: adam79 - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 14:31

Ja és nem rossz a vinyód, a HD Tune nem tudja helyesen kiolvasni a blockokat a Controller miatt.
Fogadjunk Abit NF7-S 2.0

Üdv.

Köszönöm az ötleteket, nem Asus lapom van, hanem Aopen AX4SPE-UN:
http://www.aopen.nl/...X4SPE-UN(P).htm

Nem tudom most megmondani, hogy milyen SATA vezérlő chip van rajta, hol nézzem meg? A manuálban benne van?

Egyébként megint végigfutattam rajta a low level formatot, közvetlen utána a zero fill process-t, /ez utóbbi hat és fél óra alatt futott le.../ aztán particionáltam, formáztam, és megint feltettem az XP-t, és a szükséges egyéb progikat, lefuttattam a HD Tune Error Scan tesztet, és itt az eredmény:

Kép

Szóval ennél többet már nem tudok tenni, és nem is akarok tovább bohóckodni vele.Ha megint lefagy a rendszer, csak egyszer is, kiszerelem és viszem vissza gariba... :(

#656 Felhasználó inaktív   adam79 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 02. 19:27

Idézet: oregcsoka - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 19:14

Nem tudom most megmondani, hogy milyen SATA vezérlő chip van rajta, hol nézzem meg? A manuálban benne van?

A manuálban benne kell lennie. Megnézheted a Vezérlőpult/rendszer/hardver/eszközkezelő/SCSI és Raid vezérlőknél.

Ha a vezérlővel van baj, akkor nem fogják visszavenni gariba.

#657 Felhasználó inaktív   adam79 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 02. 19:43

Idézet: oregcsoka - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 19:14

Próbálj meg egy chipset drivert az Aopen oldaláról

#658 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 02. 19:51

Idézet: oregcsoka - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 18:14

A SATA vezérlőd az Intel ICH5 chipsetbe van integrálva. Próbálj körülnézni az alaplapgyártód, esetleg az Intel honlapján egy frissebb driverért. De szerintem inkább egy másik SATA winyót próbálj ki az alaplapoddal, vagy a tiedet egy másik gépben, ha lehetőséged van rá. Talán előbb kiderül, mi a bibi.
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#659 Felhasználó inaktív   oregcsoka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 02. 19:57

Idézet: adam79 - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 19:27

A manuálban benne kell lennie. Megnézheted a Vezérlőpult/rendszer/hardver/eszközkezelő/SCSI és Raid vezérlőknél.

Ha a vezérlővel van baj, akkor nem fogják visszavenni gariba.

Ott azt írja, hogy: D347PRT  SCSI Controller

Körülnézek, leszedem a legujabb chipset drivert, hátha az jobb lesz...

#660 Felhasználó inaktív   oregcsoka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 03. 02. 20:02

Idézet: brd - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 19:51

A SATA vezérlőd az Intel ICH5 chipsetbe van integrálva. Próbálj körülnézni az alaplapgyártód, esetleg az Intel honlapján egy frissebb driverért. De szerintem inkább egy másik SATA winyót próbálj ki az alaplapoddal, vagy a tiedet egy másik gépben, ha lehetőséged van rá. Talán előbb kiderül, mi a bibi.

Hát egyik lehetőség sem adott, sajnos. Nincs másik SATA vinyóm, és nincs olyan ismerósöm sem, akinek az alaplapján volna SATA vezérlő...

De hát ez a vinyó, gyönyörüen és hibátlanul működött tavaly junius óta, és bizony napi három-négy órákat ment.Ha eddig jó volt neki a régi driver, és a régi SATA vezérlő, akkor most és nem vagyok meggyőződve róla, hogy azért keletkeztek badsectorok, mert megunta az illesztőprogikat... ;)

De hát én nem értek hozzá, csak szeretnék... :D

Azért köszönöm a tanácsot neked is, és nehogy megsértődj! :respect:

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • Utolsó »