S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben)
Elküldve: 2005. 03. 04. 13:54
Elküldve: 2005. 03. 04. 15:39
Egy jó vinyóról betöltve a rendszert, az alábbi kép fogadott az ominozus partivió megtekintésekor:

Nem elég, hogy borult a fájlrendsze, elveszett minden adat, akkor még a lemezkezelőben megkérdezi a mocsok, hogy akarom-e formázni az ismeretlen fájlrendszerü particiót....
A HDTune Error tesztje az alábbi képet mutatja:

Ez csupán azért érdekes, mert ezek szerint a fenti program tud ? olvasni hibás fájlrendszerü lemezt is...
De azért hogy nem tévedhetetlen a HDTune sem, áljon itt megint egy képmentés:

Első sorban, az usage alatt...
Elegem lett, hétfőn viszem vissza gariba.Másfél hete nem tudok csinálni semmit, csaupán lemezteszteket futtatok.Betelt nálam a pohár...
Elküldve: 2005. 03. 05. 00:25
Idézet: brd - Dátum: 2005. márc. 3., csütörtök - 16:12
A rack-el az a helyzet, hogyha úgy van megoldva a szellőzés a gépedben, hogy a rack rácsán is szívja befelé a levegőt, akkor az sokkal jobb is lehet, mint egy fixen beépített winyó.
A Samsung féle hőmérséklet-mérés pedig olyan, hogy ahhoz adj hozzá nyugodtan kb. 8-10 fokot, és megkapod a winyó valódi hőmérsékletét.
Akkor ez a Raw Read Error érték már lehet alap egy garanciális cserére? Vagy még ne foglalkozzak vele, csak figyelgessem?
Szerkesztette: scratch 2005. 03. 05. 00:28 -kor
Elküldve: 2005. 03. 06. 22:51
Idézet: oregcsoka - Dátum: 2005. márc. 4., péntek - 16:39
Nyugodtan vidd vissza mostmár tényleg
Az adatok nagy részét pedig vissza tudod hozni pl. GetDataBack-el, ha szükséges.
Elküldve: 2005. 03. 06. 22:53
Idézet: brd - Dátum: 2005. márc. 3., csütörtök - 17:12
A rack-el az a helyzet, hogyha úgy van megoldva a szellőzés a gépedben, hogy a rack rácsán is szívja befelé a levegőt, akkor az sokkal jobb is lehet, mint egy fixen beépített winyó.
A Samsung féle hőmérséklet-mérés pedig olyan, hogy ahhoz adj hozzá nyugodtan kb. 8-10 fokot, és megkapod a winyó valódi hőmérsékletét.
Ne keltsünk pánikot, főleg alaptalanul...
Rack-be épített vinyó hőmérséklete valóban lehet jobb, leginkább a 3 ventis, nem kicsit hangos példányokban.
Elküldve: 2005. 03. 06. 22:55
Idézet: scratch - Dátum: 2005. márc. 5., szombat - 1:25
NEM
És mindkét vinyód hibátlan a SMART alapján. Megnyugodhatsz
Elküldve: 2005. 03. 06. 23:28
Idézet: Csybe - Dátum: 2005. márc. 6., vasárnap - 22:51
Az adatok nagy részét pedig vissza tudod hozni pl. GetDataBack-el, ha szükséges.
OK, köszönöm, adatok mind megvannak CD-n is, szóval nincs mit menteni....
Elküldve: 2005. 03. 07. 00:10
Idézet: Csybe - Dátum: 2005. márc. 6., vasárnap - 22:55
És mindkét vinyód hibátlan a SMART alapján. Megnyugodhatsz
Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm!
Elküldve: 2005. 03. 07. 00:12
Elküldve: 2005. 03. 07. 09:55
Idézet: scratch - Dátum: 2005. márc. 5., szombat - 0:25
Ha fontos van a winyón, akkor nem árt, ha mondjuk betömöríted WinRAR-al, egy kicsi recovery recorddal (elég 2%), es nyomsz rá egy md5 checksum generálót. Aztán úgy hetente ellenőrizd vissza. (Csak a checksumot, a WinRAR pedig azért kell, hogyha hibás lesz, akkor ki tudd javítani).
Ha annyira nem fontos rajta az adat, akkor nyugodtan hallgass Csybe-re.
Ja, Csybe, remélem, hogy normális arcokkal kerülök szembe, amikor majd az én ilyen hibákat generáló Samsungomat gariztatom, mert ha nem hajlandóak rendesen, több napig tartó átviteli és visszaellenőrzött tesztnek alávetni, rájuk borítom az asztalt.
Szerk.: Egyébként a fenti hibázás akkor tud nagyon fájni, ha sok adatot mozgatsz a winyón, vagy folyamatosan töredezettségmentesíted.
Szerkesztette: brd 2005. 03. 07. 09:57 -kor
Elküldve: 2005. 03. 07. 11:32
Idézet: brd - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 10:55
Nyugodtan nézz körbe ahol tudsz, szinte az összes vinyónál vannak feljegyzések a Raw Read Error Rate-nél, nem csak a Samsungok esetében, ugyanis, mint tudjuk, a mai gyártástechnológia nem teszi lehetővé tökéletes mágneses felület létrehozását, és ez nem csak az RDM témakörében (szektoráthelyezés), hanem itt is megmutatkozik. Ezek a vinyók ettől még mind normálisan működnek.
A Raw Read Error Rate nem más, mint az ECC által On The Fly vissza nem állítható olvasási hibák száma. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy az olvasott adat hibája nem javítható. A kérdés csupán az, hogy a diszknek milyen mélységű hibajavító algoritmusokhoz kell nyúlnia az adott adat javításához. Erről volt egy táblázatom, de sajnos nem találom. Meg van adva ugyanis, hogy hány hibánál mekkora értéket vesz fel a Value.
Tudom, hogy például a Seagate-eknél ez az érték (ami mellesleg náluk a HW ECC Recovered értékével is egyenlő) akár 50 körüli számokat is felvehet, ez normális.
Mivel a Samsungoknál a Value is 100, még annyira sincs szükség sem aggodalomra, sem semmiféle WinRAR-os tömörítésre majd hetenkénti CRC check-re.
Elküldve: 2005. 03. 07. 11:44
Idézet: brd - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 10:55
Szerintem az inkább a Write Error.
Elküldve: 2005. 03. 07. 13:47
Ha egy winyón semmilyen más SMART érték nem változik, csak ez, és emellett, ezzel egyidőben néha hibázik, nekem teljesen mindegy, hány oldalon keresztül magyarázod, mit jelent az érték. Egyrészt én is tudom, másrészt ha a hiba ennek az értéknek a változásával detektálható, fel fogok rá figyelni, bármilyen okból változik is az érték. Mellesleg én konkrétan a Samsung winyók ezen értékéről beszéltem, nem úgy általánosságban. Ahány Samsungot ilyen hibával láttam (feltűnően növekvő Raw Read Error Rate), vagy hasonlóan hibázott, vagy kezdtek rajta badblockok megjelenni.
Te melyik Samsung winyót vennéd meg (használnád, tárolnád rajta az Afrikai nyaralásról készült képeidet, stb.), ha tudod róluk, hogy:
Az egyiknél 0 ez az érték 1-2 hét használat után (mint ahogy még kb. 20 darabnál, ami az üzletben van), a másiknál pedig mondjuk 9, és emellett semmi más hibája nincs (gyors, nincs badblock, stb.)?
Ugye?
Lehet, hogy mondjuk hibás a Samsung winyókban a hibajavító kód. Lehet. Engem viszont az érdekel, hogy hibátlan legyen az adat, amit onnan olvasok. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezen winyóknál ez az érték vagy párhuzamosan a hibával növekszik, vagy a következménye.
Elküldve: 2005. 03. 07. 14:09
Idézet: Csybe - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 11:44
Köszi, hogy válaszoltál a privimre, épp 400KM-t utaztattam meg a cuccod.....
Elküldve: 2005. 03. 07. 23:10
Idézet: kraftxld - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 15:09
Köszi, hogy válaszoltál a privimre, épp 400KM-t utaztattam meg a cuccod.....
Szivesen, 2 hét után felbukkansz egy privivel hogy "akkor holnap", de az még nem volna baj, csak épp hétvégén nem voltam gépnél... sőt, vasárnap még a városban sem.
Elküldve: 2005. 03. 07. 23:55
Idézet: brd - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 9:55
Ha annyira nem fontos rajta az adat, akkor nyugodtan hallgass Csybe-re.
Ja, Csybe, remélem, hogy normális arcokkal kerülök szembe, amikor majd az én ilyen hibákat generáló Samsungomat gariztatom, mert ha nem hajlandóak rendesen, több napig tartó átviteli és visszaellenőrzött tesztnek alávetni, rájuk borítom az asztalt.
Szerk.: Egyébként a fenti hibázás akkor tud nagyon fájni, ha sok adatot mozgatsz a winyón, vagy folyamatosan töredezettségmentesíted.
Ilyen md5 -öt még nem csináltam, ezt pontosan, hogy kell?
Elküldve: 2005. 03. 08. 10:23
Elküldve: 2005. 03. 08. 18:41
SCSIben is tud olyat produkálni, hogy bexarik rajta az ember. A minap dőlt ki egy frissiben kivitt HP/Compaq rackszerver sz*rrá hűtött hotswap bay-éből gyors egymásutánban két Cheetah is, kb 3 napot ha mentek, kihalt mindkettő úgy, hogy fel se pörögnek. És ilyen fronton ratyi táp, kontroller nem játszik, nomeg szerver szinten a HP se a kuala lumpur toronyház tövében bumburnyisztáni spiáterből heggetet fosokra raggatja a matricáit.
És akkor a fosadék, hordozóréteget 2 nap alatt ledobó hamisitott DVDkről egy szót se szóltam. Ellenben itt ülök egy cca 8 éves HP SureStore DDS-2es DAT előtt egy vödörnyi kazettával, és Fade to Black meg Hexen1 szintű őskövület warez-gamékat tolok vissza vinyóra haveri alapon, namost a raktárban franctudja hány éve rugdosott, fossá használt datkazikból bezzeg nem dőlt még el egy se.
Elküldve: 2005. 03. 08. 19:19
Idézet: 2-More - Dátum: 2005. márc. 8., kedd - 19:41
SCSIben is tud olyat produkálni, hogy bexarik rajta az ember. A minap dőlt ki egy frissiben kivitt HP/Compaq rackszerver sz*rrá hűtött hotswap bay-éből gyors egymásutánban két Cheetah is, kb 3 napot ha mentek, kihalt mindkettő úgy, hogy fel se pörögnek. És ilyen fronton ratyi táp, kontroller nem játszik, nomeg szerver szinten a HP se a kuala lumpur toronyház tövében bumburnyisztáni spiáterből heggetet fosokra raggatja a matricáit.
És akkor a fosadék, hordozóréteget 2 nap alatt ledobó hamisitott DVDkről egy szót se szóltam. Ellenben itt ülök egy cca 8 éves HP SureStore DDS-2es DAT előtt egy vödörnyi kazettával, és Fade to Black meg Hexen1 szintű őskövület warez-gamékat tolok vissza vinyóra haveri alapon, namost a raktárban franctudja hány éve rugdosott, fossá használt datkazikból bezzeg nem dőlt még el egy se.
Így van.
Egyetlen drive a gépemben, ami nem jelzett még soha 1 raw read error-t sem, az a Raptor
Elküldve: 2005. 03. 09. 00:44
Idézet: brd - Dátum: 2005. márc. 8., kedd - 10:23
Köszönöm, kipróbálom!
De a Total Commander -es módszer is érdekelne azért.
Szerkesztette: scratch 2005. 03. 09. 00:47 -kor

Súgó
A téma zárva.