HWSW Informatikai Kerekasztal: S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) Értékeld a témát: -----

#781 Felhasználó inaktív   probalaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 02. 13:37

hali,

az egyik vinyóm (Samsung 160gb) egy Highpoint Rocket 133-as ata-kártyán van és úgy tűnik, hogy bad sectoros lett.
létezik olyan program, amelyik a kártyán keresztül is látja a SMART adatokat? eddig amit próbáltam, azok fel sem ismerték...

próbáltam már a HDD Regenerator-ral kijavítani - azt írta ki, hogy sikerült, de közben meg mégsem :(

mit lehet tenni ilyenkor? milyen progival tudom megvizsgálni a lemezt?  :confused:
- Do you like our owl?
- It's artificial?
- Of course it is.
- Must be expensive.
- Very.

#782 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 04. 16:05

Idézet: probalaci - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 14:37

hali,

az egyik vinyóm (Samsung 160gb) egy Highpoint Rocket 133-as ata-kártyán van és úgy tűnik, hogy bad sectoros lett.
létezik olyan program, amelyik a kártyán keresztül is látja a SMART adatokat? eddig amit próbáltam, azok fel sem ismerték...

próbáltam már a HDD Regenerator-ral kijavítani - azt írta ki, hogy sikerült, de közben meg mégsem :(

mit lehet tenni ilyenkor? milyen progival tudom megvizsgálni a lemezt?  :confused:

Annyit tudok hozzáfűzni, hogy ez nem program, hanem driver kérdése. És a HPT-k ebből a szempontból mindig is problémásak voltak, esetleg nézd meg, hogy a legfrissebb meghajtót használod-e.

#783 Felhasználó inaktív   viharhozo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 04. 21:27

Vegso ketsegbeesesemben tanacsot kernek.

120as Maxtor. Fogta magat, es elszallt a particios tabla. Getdataback visszahozta az adatokat. Feltunoen rossz smart ertek nincs.

160as Maxtor. Fogta magat, es elszallt a particios tabla. Getdataback visszahozta az adatokat. Feltunoen rossz smart ertek nincs.

Mind2 drajv garis, de a gyari tesztprogik szerint minden tokeletes. Akkor hova lett a particios tabla? A Maxtor eddig is talonban volt, de ezutan mar ket garis drajvot kene felretennem, ami kisse bosszanto.

Egyebkent micsoda pontosan a Hardware ECC Recovered pont? Ahogy nezem, az osszes Samsung drajvomnal csillagaszati az erteke.

#784 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 05. 08:31

A Samsung igy mukodik (teljesen normalis az erteke), ne foglalkozz vele.
A Maxtorokra: huzva nincs a geped, memoriak hibatlanok? Reallocated Sector Count nincs a winyokon?
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#785 Felhasználó inaktív   viharhozo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 06. 07:19

Idézet: brd - Dátum: 2005. máj. 5., csütörtök - 9:31

A Samsung igy mukodik (teljesen normalis az erteke), ne foglalkozz vele.
A Maxtorokra: huzva nincs a geped, memoriak hibatlanok? Reallocated Sector Count nincs a winyokon?

Reallocated Sector nincs. Ez a Samsung tok jo, az egyik tesztprogi szerint jo a drajv, a masik viszot hibat jelez a Spin Off tesztnel (vmilyen irq-hiba) meg az utana kovetkezo haromnal. Feluleti hiba nincs a lemezen.

#786 Felhasználó inaktív   Ádámbátyó 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 07. 20:03

Ez az Ultra ATA CRC error nem hagy nyugodni: Egyre magasabb az érték. Most 11-en áll. Érdekes mert van mikor időszakonként (pl. egy hónapon belül) akár 3-at is emelkedik az érték, de olyan is hogy hónapokig semmit. Ez mitől lehet?
Már cseréltem kétszer SATA kábelt is. Az alaplapi driver a legújabb ami az Abit honlapjáról elérhető.
A vinyó egy 80Gb-os SATA Seagate 8Mb Cache-el. A Hdd-vel amúgy maximálisan elégedett vagyok semmi gond vele ezen kívül. A többi SMART érték tökéletes.
Ötlet?

Szerkesztette: Ádámbátyó 2005. 05. 07. 20:06 -kor

#787 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 10. 10:16

Idézet: Ádámbátyó - Dátum: 2005. máj. 7., szombat - 21:03

Ez az Ultra ATA CRC error nem hagy nyugodni: Egyre magasabb az érték. Most 11-en áll. Érdekes mert van mikor időszakonként (pl. egy hónapon belül) akár 3-at is emelkedik az érték, de olyan is hogy hónapokig semmit. Ez mitől lehet?
Már cseréltem kétszer SATA kábelt is. Az alaplapi driver a legújabb ami az Abit honlapjáról elérhető.
A vinyó egy 80Gb-os SATA Seagate 8Mb Cache-el. A Hdd-vel amúgy maximálisan elégedett vagyok semmi gond vele ezen kívül. A többi SMART érték tökéletes.
Ötlet?

Ugyanezt csinálja a gépemben egy ST3160023AS, bő két év alatt eddig 15-öt szedett össze, pár havonta egyel nő az érték. Nem hinném, hogy végzetes probléma, ennyi talán belefér.

#788 Felhasználó inaktív   Ádámbátyó 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 10. 18:41

Idézet: Csybe - Dátum: 2005. máj. 10., kedd - 9:16

Ugyanezt csinálja a gépemben egy ST3160023AS, bő két év alatt eddig 15-öt szedett össze, pár havonta egyel nő az érték. Nem hinném, hogy végzetes probléma, ennyi talán belefér.

Mondjuk azt én sem hiszem hogy végzetes hiba lenne, mindenesetre érdekes dolog.  :)

#789 Felhasználó inaktív   Gabesz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 10. 22:12

SMART az kimutatja valahol, hogy mennyit használták eddig a vinyót? Úgy időben gondolom. :)
ThinkPad X61
XBOX360

TopGearHungary

#790 Felhasználó inaktív   edk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 07:24

Idézet: Gabesz - Dátum: 2005. máj. 10., kedd - 23:12

SMART az kimutatja valahol, hogy mennyit használták eddig a vinyót? Úgy időben gondolom. :)

A Power-on time count szerintem ezt mutatja meg percben (ha tevednek, javitson valaki hozzaerto ;) ).

Szerkesztette: edk 2005. 05. 11. 07:24 -kor

#791 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 10:57

Idézet: edk - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 8:24

A Power-on time count szerintem ezt mutatja meg percben (ha tevednek, javitson valaki hozzaerto ;) ).

Power on Hours Count az érték hivatalos neve, de a legtöbb Maxtor-nál pl. percben mér.

Az indítások számát mutatja a Start/Stop Count ill. a Power Cycle Count, ez viszont pl. a Seagate vinyóknál nem nagyon működik.

#792 Felhasználó inaktív   Ádámbátyó 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 13:41

Idézet: Csybe - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 9:57

Power on Hours Count az érték hivatalos neve, de a legtöbb Maxtor-nál pl. percben mér.

Az indítások számát mutatja a Start/Stop Count ill. a Power Cycle Count, ez viszont pl. a Seagate vinyóknál nem nagyon működik.

Működik rendesen a Seagate vinyón e két opció.
Azt viszont észrevettem hogy Start/Stop Count és a Power Cycle Count nem ugyanazt jelenti a Seagate-nél.
A Power Cycle Count az a vinyó teljes leállását/újraindulását jelenti (gép kikapcsolás) míg a Start/Stop Count akkor növekszik
ha az áramellátása nem szűnik meg a vinyónak és anélkül áll le (pl. készenlét).

#793 Felhasználó inaktív   Nagyika 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 16:06

Par napja ilyenek jelentek meg a logban, egyenlore nem tul sok(kb 4db),
de szamithatok valami rosszra?
Hardware_ECC_Recovered changed from "x" to "y"

Koszi

#794 Felhasználó inaktív   Gabesz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 19:32

És melyik mutatja az időt? Pl. Everestben:

ID Attribútum leírása Küszöb Érték Legrosszabb Adat Állapot
09 Power-On Time Count 1 90 90             6681 Rendben: Az érték normális

Itt az adatnál a 6681 a perc?

Kicsit elcsúsztak a dolgok a copy után.
ThinkPad X61
XBOX360

TopGearHungary

#795 Felhasználó inaktív   Shia-ko 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 20:50

vagy az óra :D
Üdvözlettel:
Gabi

#796 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 22:18

Idézet: Ádámbátyó - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 14:41

Működik rendesen a Seagate vinyón e két opció.
Azt viszont észrevettem hogy Start/Stop Count és a Power Cycle Count nem ugyanazt jelenti a Seagate-nél.
A Power Cycle Count az a vinyó teljes leállását/újraindulását jelenti (gép kikapcsolás) míg a Start/Stop Count akkor növekszik
ha az áramellátása nem szűnik meg a vinyónak és anélkül áll le (pl. készenlét).

Logikusan, hiszen a Power Cycle Count az üzemciklusok számát jelenti. Ha power save, kalibráció, hibajavító okokból áll le a vinyó, akkor csak a Start/Stop Count értéke változik.

Tévedtem, a Power Cycle Count-tal semmi baj a Seagate-eknél, a Start/Stop Count viszont minden Barracuda 7200.7-en és V-ön cinkes volt, amit eddig láttam. Nálam az egyiken 8-at mutat, másikon pedig 5-öt (másfél és három éves vinyók).

#797 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 22:19

Idézet: Nagyika - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 17:06

Par napja ilyenek jelentek meg a logban, egyenlore nem tul sok(kb 4db),
de szamithatok valami rosszra?
Hardware_ECC_Recovered changed from "x" to "y"

Koszi

Azon értékek közé tartozik, melyek folyamatosan változnak, de nem ártana tudni a pontos adatot is.

#798 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 05. 11. 22:20

Idézet: Gabesz - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 20:32

És melyik mutatja az időt? Pl. Everestben:

ID    Attribútum leírása    Küszöb    Érték    Legrosszabb       Adat    Állapot
09    Power-On Time Count    1    90    90                6681    Rendben: Az érték normális

Itt az adatnál a 6681 a perc?

Kicsit elcsúsztak a dolgok a copy után.

Mint mondtam, attól függ milyen vinyó, de ha a Value 90, akkor szerintem óra.

#799 Felhasználó inaktív   Nagyika 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 12:22

Idézet: Csybe - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 23:19

Azon értékek közé tartozik, melyek folyamatosan változnak, de nem ártana tudni a pontos adatot is.

Sajna egyre tobb van, mostmar mondjuk 5-6 orankent 1 bejegyzes.
Nehany ertek:
Device: /dev/hda, SMART Usage Attribute: 195 Hardware_ECC_Recovered changed from 8 to 22
Device: /dev/hda, SMART Usage Attribute: 195 Hardware_ECC_Recovered changed from 22 to 100
Device: /dev/hda, SMART Usage Attribute: 195 Hardware_ECC_Recovered changed from 5 to 8
Device: /dev/hda, SMART Usage Attribute: 195 Hardware_ECC_Recovered changed from 100 to 5

#800 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 16:31

Idézet: Nagyika - Dátum: 2005. máj. 13., péntek - 13:22

Sajna egyre tobb van, mostmar mondjuk 5-6 orankent 1 bejegyzes.
Nehany ertek:
Device: /dev/hda, SMART Usage Attribute: 195 Hardware_ECC_Recovered changed from 8 to 22
Device: /dev/hda, SMART Usage Attribute: 195 Hardware_ECC_Recovered changed from 22 to 100
Device: /dev/hda, SMART Usage Attribute: 195 Hardware_ECC_Recovered changed from 5 to 8
Device: /dev/hda, SMART Usage Attribute: 195 Hardware_ECC_Recovered changed from 100 to 5

Milyen vinyó? Maxtor? :) Jó lenne egy komplett táblázat is, nyers értékekkel együtt, pl. SpeedFan (bár a beírás alapján mintha linux-ot használnál)

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.