HWSW Informatikai Kerekasztal: Norton Ghost - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (41 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Norton Ghost Értékeld a témát: -----

#181 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 06. 17. 18:34

A következőt szeretném:

C-t ghostolni a D-re.
C-t leformázni.
Ghostal visszarakni a C-t a D-ről.

Hogy kéne ezt?
Addig OK, hogy ghostolom a C-t aztán leformázom, és utána?
Be kell bootolni DOSos ghosttal és ott simán meg lehet adni, hogy vannak a mentett ghost fileok?

Valaki aki csinált ilyet leírná pontról pontra?

#182 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 17. 20:48

Idézet: Lipton - Dátum: 2004. jún. 17., csütörtök - 19:34

Be kell bootolni DOSos ghosttal és ott simán meg lehet adni, hogy vannak a mentett ghost fileok?

Legalábbis, az újabb Ghost verziókkal már NTFS partíción is lehet tallózgatni a fájlok között. DOS-ban fut a progi, de tartalmazza a NTFS drivert is.

Régebbi Ghost verziók az NTFS-t szektorszinten mentették, míg fájlrendszer szintjén csak a FAT/FAT32 partíciókat támogatták. Így elképzelhető, hogy az új Ghost fájlszinten csomagolja össze neked az NTFS-t, ez észrevehető abból is, hogy visszamásolás után az eredeti töredezettség megszűnik, mivel szépen egymás mellé másolódnak vissza a fájlok. Ha szektoronként ment mindent, akkor megmarad az eredeti töredezettség (és a fájlrendszerhibák is) változatlanul.

A program maga dönti el, hogy fájlszinten csomagol, vagy szektorszinten, ez legfeljebb annyiban befolyásolható, hogy parancssori kapcsolóval a szektoronkénti mentés kényszeríthető. Egyébként lehetőség szerint a fájlszintű mentés kap prioritást. Így aztán nem egyértelmű, hogy esetedben lesz-e értelme az egésznek.

#183 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 17. 20:50

Idézet: bazse - Dátum: 2004. jún. 17., csütörtök - 12:17

Eloszor igy csinaltam, de akkor a nem aktivat "el kellett rejteni". Kesobb megprobaltam a "baromsagot" is, lett is ket szep elo particio, csakhogy: a ghost el sem indult (nem latszott a menu dos alatt, csak ha a win-bol inditottam, de az meg allitolag nem szerencses), vagy pedig latta a ket particiot, de nem engedte egyiket se kivalasztani (part. to part.-t akartam).
Megneztem Drive Image-el, rogton az elejen kiabalt, hogy durva drive geometry hiba. A c/h/s ertekeket nem jegyeztem meg. Most itt tartok...

Nincs olyan, hogy el kell rejteni, ez a Partition Magic másik hülyesége (DOS korszakból származó felesleges óvatoskodás). Négy elsődleges partíció lehet egy vinyón, mivel négy bejegyzés lehetséges a partíciós táblában, én ezt ki is szoktam használni, nem rejtegetek semmit. Pont ez a jó benne, hogy így az egyik oprendszerrel tudom törölni, felmásolni stb. a másikat.

Az első három partícióra szoktam telepíteni különféle rendszereket, vagy éppen másolni, méghozzá a Total Commanderrel, ugyanis egyáltalán nem olyan nélkülözhetetlen a Ghost, mint sokan hiszik. Sőt nem is gyorsabb, nem is egyszerűbb a Ghost használata, főleg amikor beint, sztrájkol stb.

A három partíció közül az bootol, amelyiket aktívra állítom, egyébként úgy szoktam felosztani, hogy még a harmadik partíció kezdete is az 1024 cillinderes boot határ (kb. 8,4 GB) alatt legyen. Ez annyiból célszerű, hogy így a BIOS gond nélkül tudja bootolni a harmadik partíciót is, bár az újabb gépeknél állítólag egyébként sincs már ezzel probléma. (Negyedik partíció az adattárolás.)

Régebben, a Win9x korszakban előfordult, hogy mindhárom partíción Win98 volt nálam. WinCommanderrel lazán másolgattam, törölgettem egyik oprendszerrel a másikat, illetve zip-be tömörítettem. Mindegyik látta az összes partíciót, úgyhogy nem igazán bírok egyetérteni a Partition Magic túlzott akadékoskodásaival.

Hogy a progival csak geometria hibás (partíciós tábla hibás) vinyót bírtál kreálni, ezzel kapcsolatban így messziről nehéz volna eldönteni, hogy ez mennyire a Partition Magic bűne, mert nem tudjuk, hogyan csináltad pontosan.

Szerkesztette: Signal 2004. 06. 17. 21:43 -kor

#184 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 18. 00:12

Idézet: Signal - Dátum: 2004. jún. 17., csütörtök - 21:48

Legalábbis, az újabb Ghost verziókkal már NTFS partíción is lehet tallózgatni a fájlok között. DOS-ban fut a progi, de tartalmazza a NTFS drivert is.

Régebbi Ghost verziók az NTFS-t szektorszinten mentették, míg fájlrendszer szintjén csak a FAT/FAT32 partíciókat támogatták. Így elképzelhető, hogy az új Ghost fájlszinten csomagolja össze neked az NTFS-t, ez észrevehető abból is, hogy visszamásolás után az eredeti töredezettség megszűnik, mivel szépen egymás mellé másolódnak vissza a fájlok. Ha szektoronként ment mindent, akkor megmarad az eredeti töredezettség (és a fájlrendszerhibák is) változatlanul.

A program maga dönti el, hogy fájlszinten csomagol, vagy szektorszinten, ez legfeljebb annyiban befolyásolható, hogy parancssori kapcsolóval a szektoronkénti mentés kényszeríthető. Egyébként lehetőség szerint a fájlszintű mentés kap prioritást. Így aztán nem egyértelmű, hogy esetedben lesz-e értelme az egésznek.

A C-n és D-n FAT32 van, csak a E és az F NTFS, de azokhoz most nem kell nyúlni.

Az érdekelne, hogy hogy tudom a C-t visszarakni úgy, hogy közben formázom is.

#185 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 18. 09:09

Idézet: Lipton - Dátum: 2004. jún. 18., péntek - 1:12

A C-n és D-n FAT32 van, csak a E és az F NTFS, de azokhoz most nem kell nyúlni.

Az érdekelne, hogy hogy tudom a C-t visszarakni úgy, hogy közben formázom is.

Ahogy már elkezdted leírni, majd "Partition from image". A Ghost használata annyira gyerekjátékszintű, hogy szerintem "méltóságon aluli" :) volna részletezni a kattintgatások sorrendjét.

#186 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 18. 11:17

Idézet: Signal - Dátum: 2004. jún. 18., péntek - 10:09

Ahogy már elkezdted leírni, majd "Partition from image". A Ghost használata annyira gyerekjátékszintű, hogy szerintem "méltóságon aluli" :) volna részletezni a kattintgatások sorrendjét.

:D Kell még szereznem akkor egy DOS-os Ghostot. Azért érdekel ennyire, mert ha elveszne az egész C valamiért annak nagyon nem örülnék. :rolleyes:
Valószínűleg az lesz, hogy átrakjuk egy másik gépben és ott megcsináljuk.

#187 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 18. 13:54

A Ghostnak ott a könyvátárban a dosos része, a Ghost.exe. Win alól inditva reboot után is ez jön be. Érdemes a 2003as vagy a 8.0ást használni ha van választási lehetőség.

#188 Felhasználó inaktív   eszab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 18. 15:30

Idézet: Signal - Dátum: 2004. jún. 17., csütörtök - 21:50

Régebben, a Win9x korszakban előfordult, hogy mindhárom partíción Win98 volt nálam. WinCommanderrel lazán másolgattam, törölgettem egyik oprendszerrel a másikat, illetve zip-be tömörítettem. Mindegyik látta az összes partíciót, úgyhogy nem igazán bírok egyetérteni a Partition Magic túlzott akadékoskodásaival.

Ezek szerint megtehetem azt is, hogy a 20 gigas uj vinyora a rajta levo cuccok melle egyszeruen odamasolom a 2 gigas vinyo tartalmat (azaz a win98-at)? Es az egyetlen 20G-s particiot aktivva teszem? Aztan mar ki is cserelhetem a lemezeket? Ez tul szep volna... :)

#189 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 18. 17:47

Idézet: bazse - Dátum: 2004. jún. 18., péntek - 16:30

Ezek szerint megtehetem azt is, hogy a 20 gigas uj vinyora a rajta levo cuccok melle egyszeruen odamasolom a 2 gigas vinyo tartalmat (azaz a win98-at)? Es az egyetlen 20G-s particiot aktivva teszem? Aztan mar ki is cserelhetem a lemezeket? Ez tul szep volna... :)

Megoldható, először is egy Win98 indítólemez szükséges, a SYS paranccsal bootolhatóvá kell tenni a 20 gigást. Ezután ki is lehet próbálni, hogy bootol-e, majd egyszerűen át kell másolni a rendszert egy másik géppel, vagy legalábbis másik oprendszerrel (multiboot).

A SYS parancs kialakítja a megfelelő bootszektort, valamint átviszi az indítófájlokat: io.sys, msdos.sys, command.com. A megfelelő fájlverziók miatt lényeges a rendszerhez való indítólemez alkalmazása. Később az msdos.sys-t esetleg még felül kell írnod, hogy tartalma megegyezzen a régi rendszerben lévővel.

Ugyanígy szoktam NT alapú rendszereket is másolni, csak ott másféle bootszektor szükséges, valamint van még egy fontos különbség: DOS alapú rendszernél az indítófájlokat mindenképpen a SYS paranccsal kell elhelyezni, mivel nem mindegy, hogy mely szektorokba kerülnek (a bootszektor kódja nem találja meg akárhol az io.sys-t, így megszakadna a bootfolyamat). Az NT alapú rendszerek bootszektorának kódja fejlettebb, a partíció bármely szektorában megtalálja az ntldr-t. Úgyhogy itt nincs is SYS parancs (fixboot van, sőt ez sem szükséges, ha NT alapú rendszer formázta a partíciót). Bár ez a része most nem tartozott ide, csak a teljesebb kép kedvéért említettem, illetve hátha mást érdekel.

Szerkesztette: Signal 2004. 06. 18. 18:16 -kor

#190 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 18. 18:05

Idézet: Signal - Dátum: 2004. jún. 18., péntek - 18:47

Ugyanígy szoktam NT alapú rendszereket is másolni, csak ott másféle bootszektor szükséges, valamint van még egy fontos különbség: DOS alapú rendszernél az indítófájlokat mindenképpen a SYS paranccsal kell elhelyezni, mivel nem mindegy, hogy mely szektorokba kerülnek (a bootszektor kódja nem találja meg akárhol az io.sys-t, így megszakadna a bootfolyamat). Az NT alapú rendszerek bootszektorának kódja fejlettebb, a partíció bármely szektorában megtalálja az ntldr-t.

Csak érdekesség: a Win 9x féle DOS-nál már nincs megkötés a rendszerfájlok elhelyezkedésére. Floppyval egyszerűen kipróbálható.

#191 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 18. 18:28

Idézet: Hasse - Dátum: 2004. jún. 18., péntek - 19:05

Csak érdekesség: a Win 9x féle DOS-nál már nincs megkötés a rendszerfájlok elhelyezkedésére. Floppyval egyszerűen kipróbálható.

Vinyóval nem feltétlenül jön össze. Nem akartam tovább részletezni, én sok esetben a Commanderrel másoltam át az indítófájlokat is, mégpedig a frissen formázott üres partícióra elsőként. Utána a könyvtárakat. Nekem így működött is akkoriban, de másoknak nem mindig sikerült, ezért ajánlottam inkább az egyértelműbb SYS-t.

#192 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 18. 19:13

Idézet: Signal - Dátum: 2004. jún. 18., péntek - 19:28

Vinyóval nem feltétlenül jön össze. Nem akartam tovább részletezni, én sok esetben a Commanderrel másoltam át az indítófájlokat is, mégpedig a frissen formázott üres partícióra elsőként. Utána a könyvtárakat. Nekem így működött is akkoriban, de másoknak nem mindig sikerült, ezért ajánlottam inkább az egyértelműbb SYS-t.

Igen, a SYS a tuti.

#193 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 19. 10:35

Ja, viszont az nem kell a Sys azonos verzióju legyen, mi több az se hogy amiről syselsz, az bootolható legyen. A minap kapáltam egy ilyennel: felhúzom a 98at az embernek, tuti jó, csilli villi, a P133 utána  466os cel, elviszem. Másnap csörög a telefon, nem indul...mondom mi az isten? Kimegyek, nem bootol az istennek se. Bootlemez pont nem volt nálam, na mondom uccu elő a régi gépet, 95, bootlemez legyárt, bebootol, és naháááát...hol vannak a rendszerfileok? Hidden attrib lenne? Nosza dir /a:h, de semmi...Kérdezem emberünket, vátt izz piérre? Izz it a börd? Izz it a plén? De nem...csak egy gondosan kiválasztott egyeb könyvtárba mozgatva az egész...namost akkor attrib, mindente le lemezre, meg egy syst, majd onnan sys a c:re. És megy. Viszont testi fenyítést helyeztem kilátásba a rendszerfileok pisztergálásával kapcsolatosan.

#194 Felhasználó inaktív   eszab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 21. 10:59

Idézet: Signal - Dátum: 2004. jún. 18., péntek - 18:47

Megoldható, először is egy Win98 indítólemez szükséges, a SYS paranccsal bootolhatóvá kell tenni a 20 gigást. Ezután ki is lehet próbálni, hogy bootol-e, majd egyszerűen át kell másolni a rendszert egy másik géppel, vagy legalábbis másik oprendszerrel (multiboot).

Koszi a segitseget! Ki fogom probalni. Az ugye nem gond, ha FAT-rol FAT32-re masolom a win-t?

#195 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 21. 19:51

Idézet: bazse - Dátum: 2004. jún. 21., hétfő - 11:59

Koszi a segitseget! Ki fogom probalni. Az ugye nem gond, ha FAT-rol FAT32-re masolom a win-t?

Nem, én többször cseréltem fájlrendszert oprendszerek alatt, az említett módszerrel. Megy tovább, mintha mi sem történt volna.

#196 Felhasználó inaktív   Uzmany 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 06. 27. 22:55

Sziasztok, most először kellene használnom a Ghost-ot. Meguntam az állandó win installokat, és olvastam, hogy egyszerűbb ha egy új windows-t, driverekkel stb belőve Ghost-tal kiirom egy dvd-re és ha gond van akkor csak simán bootolok.
Na, itt kezdődnek a gondok... Legyetek szívesek és segítsetek abban, hogy írjátok már le (lehetőleg minél részletesebben), hogy ezt a gyakorlatban hogyan kell csinálni? A Norton Systemworks tartalmazza a Ghost-ot? Elnézést a lamerkedésért, de ez most egy ismeretlen rész...
Előre is köszönöm.

#197 Felhasználó inaktív   hekkerbarbi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 28. 02:16

Tehát....

Mint itt azt már más is megtette összegezném tapasztalataimat, melyekből okulni lehet. Egyébként ezt a topicot valamiféle Ghost bibliának kellene hívni :)

Leszögezem nekem SATA-s vinyón van XP amit SP1-el spékelt boot cd-ről löttem fel rá. Az SATA vinyót simán látja az ilyen sp1-es boot cd mármint ha Intel chipseted van, i875 rulez. Tehát nem kell semmilyen floppy-s driver.

Namost leszögezem, hogy nem Ghost-ot használok 'Ghost'-olásra hanem a Power Quest Drive Image 2002-öt. Ez gyakorlatilag ugynaz mint a Ghost csak kissé egyszerűbb a kezelőfelülete é talán valamivel hülybiztosabb is. :) Lényeges megjegyzni, hogy mindenféle vacakolás nélkül látjtja az SATA vinyót a fent említett Intel chipset mellett és ír olvas NTFS-re/ről. Továbbá lényeges megjegyezni, hogy én alaposan tanulmányoztam a dokumentációját amibem az is benne van amit itt már mások is említettek, hogy javasolt a később másolásra szánt partíciót azaz rendszerpartíciót 8GB alá méretezni. Az én 160GB-os vinyóm így néz ki:
C: System 7993MB (ez a rendszer, XP meghatója)
D: Page  4000MB (ez a lapozó fájl partíció, én külön particióra rakom a page fájl-t)
E: Backup  7993MB (erre a particióra teszem a 'C' mentéseit)
F: Adat    ~138GB (ide pakolgatok)

Azér használom a DriveImage-t mert nekem is olyan bajam voltak korábban a Ghost-al, hogy miután 'prtition to image'-et gyártotam nem hagyta a 'image to partiton'-nál kijelölni azt a particiót ahova az image való lett volna. Azt írta ott nincs elég hely, tegyem máshova - tettem de onnan meg nem bootolt. Na ekkor kicsit berágtam a Ghost-ra, hogy mégis csak bosszantó, hogy egy backup progi aztán mégiscsak hülyeséget javasol az user-nek.

Drive Image-ben ilyen nincs, ott a visszarakásnál eleve törölni kell a particiót ahova visszapakolunk mielőtt visszapakolunk és van 'resize partition' funció is. Mentésnél itt is lehet tömörítést választani és visszaállításnál van 'safe' mód ami egyébként nem hosszítja meg a folymatot.

Egy kcsit dicsekszem: Miután feltettem ax XP-t (~40 perc) én is jót mosolyogtam, hogy ezt most egy időre elfelejtem mert rögtön le is mentettem. A teljesen nyers sp1-es xp 'hih compressin'-nal 1perc 24 másodperc alatt mentődött le, azt hiszem ez elég jó idő, visszatenni 'safe' módban 1perc 38 másodperc. :)

Tehát én mindenkinek csak ajánlani tudom a Drive Image-et nyugodtan lehet vele pakolgatni főleg NTFS alatt. Fat32-ön már kicsitt vészesebb.

annyit még hozzátennék, hogy a fent említett D.I. és Ghost 8 a legegyszrübben a Hiren's BootCD 6.0 -ról futtathatóak ami egy sokoldalú boot lemez.

Egy link ami úgyis pár napon belül meghal:

http://in.yahoo.com/*http://homepage.ntlwo...irenbootcd6.zip
Nagy lehetőség elött állunk...
Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szímát, melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek, A tböbi bteű lheet tljees összevabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovallusk el mniednigyk bteűt mgaát, hneam a szót eszgébéen ltjáuk.

#198 Felhasználó inaktív   hekkerbarbi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 28. 02:35

én aanó úgy kezdtem, hogy elejétől elolvastam a topic-ot..... :think:
Nagy lehetőség elött állunk...
Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szímát, melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek, A tböbi bteű lheet tljees összevabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovallusk el mniednigyk bteűt mgaát, hneam a szót eszgébéen ltjáuk.

#199 Felhasználó inaktív   Uzmany 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 06. 28. 08:48

Idézet: hekkerbarbi - Dátum: 2004. jún. 28., hétfő - 1:35

én aanó úgy kezdtem, hogy elejétől elolvastam a topic-ot..... :think:

Thx. Bizom benne, hogy más segitőkészebb lesz :(

#200 Felhasználó inaktív   Salgó Béla 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 06. 28. 09:42

Idézet: Uzmany - Dátum: 2004. jún. 28., hétfő - 9:48

Thx. Bizom benne, hogy más segitőkészebb lesz :(

Jó, én elolvastam helyetted.
Ha apádnak nem lett gyereke, valószínűleg neked sem fog sikerülni.

Téma megosztása:

• (41 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.