Norton Ghost
Elküldve: 2004. 06. 17. 18:34
C-t ghostolni a D-re.
C-t leformázni.
Ghostal visszarakni a C-t a D-ről.
Hogy kéne ezt?
Addig OK, hogy ghostolom a C-t aztán leformázom, és utána?
Be kell bootolni DOSos ghosttal és ott simán meg lehet adni, hogy vannak a mentett ghost fileok?
Valaki aki csinált ilyet leírná pontról pontra?
Elküldve: 2004. 06. 17. 20:48
Idézet: Lipton - Dátum: 2004. jún. 17., csütörtök - 19:34
Legalábbis, az újabb Ghost verziókkal már NTFS partíción is lehet tallózgatni a fájlok között. DOS-ban fut a progi, de tartalmazza a NTFS drivert is.
Régebbi Ghost verziók az NTFS-t szektorszinten mentették, míg fájlrendszer szintjén csak a FAT/FAT32 partíciókat támogatták. Így elképzelhető, hogy az új Ghost fájlszinten csomagolja össze neked az NTFS-t, ez észrevehető abból is, hogy visszamásolás után az eredeti töredezettség megszűnik, mivel szépen egymás mellé másolódnak vissza a fájlok. Ha szektoronként ment mindent, akkor megmarad az eredeti töredezettség (és a fájlrendszerhibák is) változatlanul.
A program maga dönti el, hogy fájlszinten csomagol, vagy szektorszinten, ez legfeljebb annyiban befolyásolható, hogy parancssori kapcsolóval a szektoronkénti mentés kényszeríthető. Egyébként lehetőség szerint a fájlszintű mentés kap prioritást. Így aztán nem egyértelmű, hogy esetedben lesz-e értelme az egésznek.
Elküldve: 2004. 06. 17. 20:50
Idézet: bazse - Dátum: 2004. jún. 17., csütörtök - 12:17
Megneztem Drive Image-el, rogton az elejen kiabalt, hogy durva drive geometry hiba. A c/h/s ertekeket nem jegyeztem meg. Most itt tartok...
Nincs olyan, hogy el kell rejteni, ez a Partition Magic másik hülyesége (DOS korszakból származó felesleges óvatoskodás). Négy elsődleges partíció lehet egy vinyón, mivel négy bejegyzés lehetséges a partíciós táblában, én ezt ki is szoktam használni, nem rejtegetek semmit. Pont ez a jó benne, hogy így az egyik oprendszerrel tudom törölni, felmásolni stb. a másikat.
Az első három partícióra szoktam telepíteni különféle rendszereket, vagy éppen másolni, méghozzá a Total Commanderrel, ugyanis egyáltalán nem olyan nélkülözhetetlen a Ghost, mint sokan hiszik. Sőt nem is gyorsabb, nem is egyszerűbb a Ghost használata, főleg amikor beint, sztrájkol stb.
A három partíció közül az bootol, amelyiket aktívra állítom, egyébként úgy szoktam felosztani, hogy még a harmadik partíció kezdete is az 1024 cillinderes boot határ (kb. 8,4 GB) alatt legyen. Ez annyiból célszerű, hogy így a BIOS gond nélkül tudja bootolni a harmadik partíciót is, bár az újabb gépeknél állítólag egyébként sincs már ezzel probléma. (Negyedik partíció az adattárolás.)
Régebben, a Win9x korszakban előfordult, hogy mindhárom partíción Win98 volt nálam. WinCommanderrel lazán másolgattam, törölgettem egyik oprendszerrel a másikat, illetve zip-be tömörítettem. Mindegyik látta az összes partíciót, úgyhogy nem igazán bírok egyetérteni a Partition Magic túlzott akadékoskodásaival.
Hogy a progival csak geometria hibás (partíciós tábla hibás) vinyót bírtál kreálni, ezzel kapcsolatban így messziről nehéz volna eldönteni, hogy ez mennyire a Partition Magic bűne, mert nem tudjuk, hogyan csináltad pontosan.
Szerkesztette: Signal 2004. 06. 17. 21:43 -kor
Elküldve: 2004. 06. 18. 00:12
Idézet: Signal - Dátum: 2004. jún. 17., csütörtök - 21:48
Régebbi Ghost verziók az NTFS-t szektorszinten mentették, míg fájlrendszer szintjén csak a FAT/FAT32 partíciókat támogatták. Így elképzelhető, hogy az új Ghost fájlszinten csomagolja össze neked az NTFS-t, ez észrevehető abból is, hogy visszamásolás után az eredeti töredezettség megszűnik, mivel szépen egymás mellé másolódnak vissza a fájlok. Ha szektoronként ment mindent, akkor megmarad az eredeti töredezettség (és a fájlrendszerhibák is) változatlanul.
A program maga dönti el, hogy fájlszinten csomagol, vagy szektorszinten, ez legfeljebb annyiban befolyásolható, hogy parancssori kapcsolóval a szektoronkénti mentés kényszeríthető. Egyébként lehetőség szerint a fájlszintű mentés kap prioritást. Így aztán nem egyértelmű, hogy esetedben lesz-e értelme az egésznek.
A C-n és D-n FAT32 van, csak a E és az F NTFS, de azokhoz most nem kell nyúlni.
Az érdekelne, hogy hogy tudom a C-t visszarakni úgy, hogy közben formázom is.
Elküldve: 2004. 06. 18. 09:09
Idézet: Lipton - Dátum: 2004. jún. 18., péntek - 1:12
Az érdekelne, hogy hogy tudom a C-t visszarakni úgy, hogy közben formázom is.
Ahogy már elkezdted leírni, majd "Partition from image". A Ghost használata annyira gyerekjátékszintű, hogy szerintem "méltóságon aluli"
Elküldve: 2004. 06. 18. 11:17
Idézet: Signal - Dátum: 2004. jún. 18., péntek - 10:09
Valószínűleg az lesz, hogy átrakjuk egy másik gépben és ott megcsináljuk.
Elküldve: 2004. 06. 18. 13:54
Elküldve: 2004. 06. 18. 15:30
Idézet: Signal - Dátum: 2004. jún. 17., csütörtök - 21:50
Ezek szerint megtehetem azt is, hogy a 20 gigas uj vinyora a rajta levo cuccok melle egyszeruen odamasolom a 2 gigas vinyo tartalmat (azaz a win98-at)? Es az egyetlen 20G-s particiot aktivva teszem? Aztan mar ki is cserelhetem a lemezeket? Ez tul szep volna... :)
Elküldve: 2004. 06. 18. 17:47
Idézet: bazse - Dátum: 2004. jún. 18., péntek - 16:30
Megoldható, először is egy Win98 indítólemez szükséges, a SYS paranccsal bootolhatóvá kell tenni a 20 gigást. Ezután ki is lehet próbálni, hogy bootol-e, majd egyszerűen át kell másolni a rendszert egy másik géppel, vagy legalábbis másik oprendszerrel (multiboot).
A SYS parancs kialakítja a megfelelő bootszektort, valamint átviszi az indítófájlokat: io.sys, msdos.sys, command.com. A megfelelő fájlverziók miatt lényeges a rendszerhez való indítólemez alkalmazása. Később az msdos.sys-t esetleg még felül kell írnod, hogy tartalma megegyezzen a régi rendszerben lévővel.
Ugyanígy szoktam NT alapú rendszereket is másolni, csak ott másféle bootszektor szükséges, valamint van még egy fontos különbség: DOS alapú rendszernél az indítófájlokat mindenképpen a SYS paranccsal kell elhelyezni, mivel nem mindegy, hogy mely szektorokba kerülnek (a bootszektor kódja nem találja meg akárhol az io.sys-t, így megszakadna a bootfolyamat). Az NT alapú rendszerek bootszektorának kódja fejlettebb, a partíció bármely szektorában megtalálja az ntldr-t. Úgyhogy itt nincs is SYS parancs (fixboot van, sőt ez sem szükséges, ha NT alapú rendszer formázta a partíciót). Bár ez a része most nem tartozott ide, csak a teljesebb kép kedvéért említettem, illetve hátha mást érdekel.
Szerkesztette: Signal 2004. 06. 18. 18:16 -kor
Elküldve: 2004. 06. 18. 18:05
Idézet: Signal - Dátum: 2004. jún. 18., péntek - 18:47
Csak érdekesség: a Win 9x féle DOS-nál már nincs megkötés a rendszerfájlok elhelyezkedésére. Floppyval egyszerűen kipróbálható.
Elküldve: 2004. 06. 18. 18:28
Idézet: Hasse - Dátum: 2004. jún. 18., péntek - 19:05
Vinyóval nem feltétlenül jön össze. Nem akartam tovább részletezni, én sok esetben a Commanderrel másoltam át az indítófájlokat is, mégpedig a frissen formázott üres partícióra elsőként. Utána a könyvtárakat. Nekem így működött is akkoriban, de másoknak nem mindig sikerült, ezért ajánlottam inkább az egyértelműbb SYS-t.
Elküldve: 2004. 06. 18. 19:13
Idézet: Signal - Dátum: 2004. jún. 18., péntek - 19:28
Igen, a SYS a tuti.
Elküldve: 2004. 06. 19. 10:35
Elküldve: 2004. 06. 21. 10:59
Idézet: Signal - Dátum: 2004. jún. 18., péntek - 18:47
Koszi a segitseget! Ki fogom probalni. Az ugye nem gond, ha FAT-rol FAT32-re masolom a win-t?
Elküldve: 2004. 06. 21. 19:51
Idézet: bazse - Dátum: 2004. jún. 21., hétfő - 11:59
Nem, én többször cseréltem fájlrendszert oprendszerek alatt, az említett módszerrel. Megy tovább, mintha mi sem történt volna.
Elküldve: 2004. 06. 27. 22:55
Na, itt kezdődnek a gondok... Legyetek szívesek és segítsetek abban, hogy írjátok már le (lehetőleg minél részletesebben), hogy ezt a gyakorlatban hogyan kell csinálni? A Norton Systemworks tartalmazza a Ghost-ot? Elnézést a lamerkedésért, de ez most egy ismeretlen rész...
Előre is köszönöm.
Elküldve: 2004. 06. 28. 02:16
Mint itt azt már más is megtette összegezném tapasztalataimat, melyekből okulni lehet. Egyébként ezt a topicot valamiféle Ghost bibliának kellene hívni
Leszögezem nekem SATA-s vinyón van XP amit SP1-el spékelt boot cd-ről löttem fel rá. Az SATA vinyót simán látja az ilyen sp1-es boot cd mármint ha Intel chipseted van, i875 rulez. Tehát nem kell semmilyen floppy-s driver.
Namost leszögezem, hogy nem Ghost-ot használok 'Ghost'-olásra hanem a Power Quest Drive Image 2002-öt. Ez gyakorlatilag ugynaz mint a Ghost csak kissé egyszerűbb a kezelőfelülete é talán valamivel hülybiztosabb is.
C: System 7993MB (ez a rendszer, XP meghatója)
D: Page 4000MB (ez a lapozó fájl partíció, én külön particióra rakom a page fájl-t)
E: Backup 7993MB (erre a particióra teszem a 'C' mentéseit)
F: Adat ~138GB (ide pakolgatok)
Azér használom a DriveImage-t mert nekem is olyan bajam voltak korábban a Ghost-al, hogy miután 'prtition to image'-et gyártotam nem hagyta a 'image to partiton'-nál kijelölni azt a particiót ahova az image való lett volna. Azt írta ott nincs elég hely, tegyem máshova - tettem de onnan meg nem bootolt. Na ekkor kicsit berágtam a Ghost-ra, hogy mégis csak bosszantó, hogy egy backup progi aztán mégiscsak hülyeséget javasol az user-nek.
Drive Image-ben ilyen nincs, ott a visszarakásnál eleve törölni kell a particiót ahova visszapakolunk mielőtt visszapakolunk és van 'resize partition' funció is. Mentésnél itt is lehet tömörítést választani és visszaállításnál van 'safe' mód ami egyébként nem hosszítja meg a folymatot.
Egy kcsit dicsekszem: Miután feltettem ax XP-t (~40 perc) én is jót mosolyogtam, hogy ezt most egy időre elfelejtem mert rögtön le is mentettem. A teljesen nyers sp1-es xp 'hih compressin'-nal 1perc 24 másodperc alatt mentődött le, azt hiszem ez elég jó idő, visszatenni 'safe' módban 1perc 38 másodperc.
Tehát én mindenkinek csak ajánlani tudom a Drive Image-et nyugodtan lehet vele pakolgatni főleg NTFS alatt. Fat32-ön már kicsitt vészesebb.
annyit még hozzátennék, hogy a fent említett D.I. és Ghost 8 a legegyszrübben a Hiren's BootCD 6.0 -ról futtathatóak ami egy sokoldalú boot lemez.
Egy link ami úgyis pár napon belül meghal:
http://in.yahoo.com/*http://homepage.ntlwo...irenbootcd6.zip
Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szímát, melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek, A tböbi bteű lheet tljees összevabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovallusk el mniednigyk bteűt mgaát, hneam a szót eszgébéen ltjáuk.
Elküldve: 2004. 06. 28. 02:35
Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szímát, melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek, A tböbi bteű lheet tljees összevabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovallusk el mniednigyk bteűt mgaát, hneam a szót eszgébéen ltjáuk.
Elküldve: 2004. 06. 28. 08:48
Idézet: hekkerbarbi - Dátum: 2004. jún. 28., hétfő - 1:35
Thx. Bizom benne, hogy más segitőkészebb lesz
Elküldve: 2004. 06. 28. 09:42
Idézet: Uzmany - Dátum: 2004. jún. 28., hétfő - 9:48
Jó, én elolvastam helyetted.

Súgó
A téma zárva.