Idézet
FYI: A vilag masodik legbonyolultabb nyelve a magyar. (Elso a kinai.)
Ugye a smiley azért volt ott, mert csak tréfálsz? A kínai szerintem egy egészen könnyű nyelv, a beszélt nyelvet igazán könnyű megtanulni, a legnagyobb gondot a hanglejtés és a szókincs megtanulása jelenti. A nyelvtanja szerintem nem nehéz, nagy örömömre pl. nincsen benne ige- és főnévragozás, minden esethez, időhöz és módhoz partikulálkat használnak. Egyébként ha egy kicsit többet foglalkozol az írott nyelvvel, akkor kiderül, hogy az sem ördöngősség (nem kusza vonalak tömkelege, hanem szétválasztható, jelentéstartalommal bíró csoportok sorozata egy-egy írásjel), a szótár használatához pedig pár nap kell csak, hogy belejöjjön az ember. Nekem szerencsém volt, mert sikerült egy remek könyvet szereznem (Reading and writing Chinese, Tuttle kiadás) és ez a könyv úgy vezet be a kínai írásrendszerbe, hogy a legalapvetőbb jelektől vezet végig az összetettebbekig, amelyek éppen a már megtanult alapelemek kombinációjából állnak elő.
Persze a nyelvnek vannak bonyolultabb részei is, pl a si és shi szótagokkal nekem meggyűlt a bajom, elég sok kombinációjuk van és mindegyik mást jelent. A másik, amihez elég sok idő kell (nem is jutottam el odáig), hogy a beszéded sebessége legalább megközelítse az anyanyelviekét.
Na, akkor stilszerűen Zai4 Jian4.
UI: majd elfelejtettem, én a mandarin (más szóval putonghua) nyelvjárást tanultam, a kantoniban vannak különbségek. De a tankönyvem azt írta, hogy írás szinten megértik egymást, tehát a differencia elsősorban a kiejtésben található (azt tudom, hogy a kantoni nyelvjárásban több hansúlyfajta van, mint a putonghua-ban).
Az összetartás olyan erõ, ami hegyeket képes megmozgani. Feltéve, hogy legalább a fele egy irányba tolja. (Idézet egy régi CoV-ból)