Idézet: wpepi - Dátum: 2005. nov. 11., péntek - 10:35
Kerettel meg felesleges foglalkozni mert minden (TV adás, VHS, SVHS, Hi8, digital8, DV, MPEG1, MPEG2, 352x288-768x576 felbontásig az összes digitális anyag) videó széle is ugyanúgy hidden területen van.
Csak feliratok tervezésekor szoktak figyelni erre ami azt jelenti, hogy az NL rendszerű szerkesztőkben a monitorablakban bekapcsolható egy úgynevezett "safe" keret ami azt jelöli, hogy ami azon belül van az biztos, hogy látszani fog a TV készüléken.
Egyébként meg azért sem érdemes ezzel a hidden területtel foglalkozni mivel a CRT TV készülékek esetén a megjelenő kép mérete és helyzete eltérő lehet azaz sok TV készüléken nagyobb az overscan ezért alul felül és a jobb ill. a bal oldalon nagyobb lesz a hidden terület. Ezt a legegyszerűbben a TV műsorok logoján és a korhatárjelző karikán figyelhető meg. Ha jobban megnézed akkor TV készülékenként változó lehet ezeknek az objektumoknak a helyzete azaz sokszor előfordul, hogy az korhatárjelző karika széle éppen, hogy látszik de egy másik készüléken ugyanazon műsor ugyanazon karikája és a kép széle között még van legalább 0.5-1cm aktív terület.
Szóval ne foglalkozz vele. A TV-k már csak ilyenek az egész világon

Ha zavar akkor vegyél olyan megjelenítőt ami cropping nélkül a teljes képet megjeleníti.
Igen, azt észrevettem, hogy az egyes tv-készülékek más-más mértékben "lopnak" a képből. De a készülékek közötti eltérés és csalás kisebb mint amit a DVD-n lévő film csonkításánál tapasztalok. Legutóbb a Mezzo-ról vettem fel egy jó kis blues-műsort. A Mezzo-felirat betűinek alja a képernyő szélét érintette, ha DVD-ről néztem a műsort. Ha a TV-adást nézem, a felirat és a képernyő széle között még jelentős méretű terület látszik.
A keretezés felvetésekor arra gondoltam, hogy a 720x576 képméret a kerettel együtt legyen, a hasznos képet pedig átméretezném (kicsinyíteném) úgy, hogy a kereten belül minden látszódjék. Ez a legtöbb TV-n jó eredményt adna (a "crop-menteseken" persze nem).