HWSW Informatikai Kerekasztal: Másolásvédett(gyári) VHS digitalizálása - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Másolásvédett(gyári) VHS digitalizálása

#1 Felhasználó inaktív   DarthWader 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 02. 16. 21:19

Régen volt már erről szó, de nem találtam.
Adott egy eredeti műsoros VHS, amiből DVD-t kéne csinálmom. A WinDVR kapásból leállt. VDubbal AVI-ba, majd átkódolás..., hát ezt nem akarom, mert vszínű, nézhetetlen lesz az eredmény. Létezik-e megoldás, amivel MPEG(2)-be lehet(ne) rögzíteni?
Minden segítséget megköszönök.

#2 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 02. 16. 21:24

idézet:
Ezt írta DarthWader:
A WinDVR kapásból leállt. VDubbal AVI-ba, majd átkódolás..., hát ezt nem akarom, mert vszínű, nézhetetlen lesz az eredmény. Létezik-e megoldás, amivel MPEG(2)-be lehet(ne) rögzíteni?[/quote]

Aviba, aztán átkódolással jobb minőség érhető el, mint akármelyik csumpi, szoftveres, realtime mpeg2 felvevővel.

[ 2004. február 16.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]

#3 Felhasználó inaktív   DarthWader 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 02. 16. 21:36

Hello, Mumia, most már nekem is Cinergy 400-som van.
idézet:
Ezt írta Mumia:

Aviba, aztán átkódolással jobb minőség érhető el, mint akármelyik csumpi, szoftveres, realtime mpeg2 felvevővel.

[/quote]
Na,ja! Veszteségmentes tömörítéssel!!! Persze, ha van 100+ GB HDD-je vkinek.

#4 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 16. 23:11

Nem kell annyi, 10 giga már elég egy 2 és fél órás filmnek, egy jó mjpeg kodekkel.

Ami a másolásvédett VHS digizését illeti, én utoljára 5 éve csináltam olyat, átküldtem TV-n keresztül a jelet(videóról RF-en be a TV-be, annak pedig az AV kimenetét vezettem a gépbe), és úgy elpárolgott a védelem, persze nincs garancia, hogy ez most is működik, és ezzel a kártyával működik. (Akkor még ASUS VIVO-s videókártyám volt)

#5 Felhasználó inaktív   Gsnake 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 17. 07:22

Én az ASUS kártyához mellékelt ASUSLive! (vagy mi) progival vettem fel VHS-ről. Jó ideig kínlódtam a Macromedia védelemmmel és végül primitív módon tudtam kijátszani.

Elindítottam a Capture-t, de a VHS-t még nem. Pillanatoztam a felvételt, majd elindítottam a lejátszást. És működött. Ekkor már gond nélkül ment a felvétel.

Egy próbálkozást megér. Sok sikert.

#6 Felhasználó inaktív   zszsolt 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 02. 17. 13:25

Szerettem volna régi házi videoimat bedigitalizálni, de valahogy nem jön össze. Terratec Cinergy600 tv-kártyám van, ezen keresztül próbálkoztam, de a kép teljesen akadozik digizés közben. Mit kellene tennem, hogy sikerüljön a digitalizálás?

#7 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 17. 15:55

idézet:
Ezt írta DarthWader:
Régen volt már erről szó, de nem találtam.
Adott egy eredeti műsoros VHS, amiből DVD-t kéne csinálmom. A WinDVR kapásból leállt. VDubbal AVI-ba, majd átkódolás..., hát ezt nem akarom, mert vszínű, nézhetetlen lesz az eredmény. Létezik-e megoldás, amivel MPEG(2)-be lehet(ne) rögzíteni?
Minden segítséget megköszönök.
[/quote]

A VHS gyári másolásvédelmet ki lehet kerülni ha régi videót használsz, azokban nincs benne még az a dolog ami a másolásvédelmet csinálja és simán lehet velük másolgatni.

#8 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 17. 18:47

idézet:
Ezt írta Lipton:

A VHS gyári másolásvédelmet ki lehet kerülni ha régi videót használsz, azokban nincs benne még az a dolog ami a másolásvédelmet csinálja és simán lehet velük másolgatni.
[/quote]

A másolásvédelmet nem a videó csinálja. Van nekem 15 éves videóm is, mégsem lehet vele másolásvédett kazettát másolni.

#9 Felhasználó inaktív   turho 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 17. 19:04

idézet:
Ezt írta Mumia:

A másolásvédelmet nem a videó csinálja. Van nekem 15 éves videóm is, mégsem lehet vele másolásvédett kazettát másolni.
[/quote]

A másolásvédelem /macrovision/ lényege, hogy a videojel képszinkron-részét elnyomják, úgy rögzítik a szalagra. Sima lejátszáskor simán megnézhető, a képmagnók helyreállítják a szinkront. De a video-kimenetükre küldött jel hibás mivolta megbolondítja a rögzítő magnó elektronikáját, mivel az nem tudja elvégezni a megfelelő korrekciót.
Régi magnóknál az volt a mutatvány lényege, hogy az egyszerűbb, ámde nagyobb tűrésű videoáramkörrel szerelt magnók a tág tűrés miatt helyre tudták pofozni a szinkronjeleket. Ámbár általában ezek a képességek inkább az eleve gyengébb képminőségű modellekben voltak jelen. A másolat színes volt, és "stabil" de gyengébb minőségű, mintha nem védelmes filmet másoltunk volna.
Szerintem van egébként valamilyen demacrovision háttérprogram a neten, ha már a tv-toolban is van :)

#10 Felhasználó inaktív   Gsnake 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 17. 19:18

idézet:
Ezt írta Gsnake:
Én az ASUS kártyához mellékelt ASUSLive! (vagy mi) progival vettem fel VHS-ről. Jó ideig kínlódtam a Macromedia védelemmmel és végül primitív módon tudtam kijátszani.

Elindítottam a Capture-t, de a VHS-t még nem. Pillanatoztam a felvételt, majd elindítottam a lejátszást. És működött. Ekkor már gond nélkül ment a felvétel.

Egy próbálkozást megér. Sok sikert.
[/quote]

Még jó, hogy leírtam hogyan lehet. Kell nekem beleszólni!
:mad:

#11 Felhasználó inaktív   turho 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 17. 19:19

idézet:
Ezt írta zszsolt:
Szerettem volna régi házi videoimat bedigitalizálni, de valahogy nem jön össze. Terratec Cinergy600 tv-kártyám van, ezen keresztül próbálkoztam, de a kép teljesen akadozik digizés közben. Mit kellene tennem, hogy sikerüljön a digitalizálás?[/quote]
Sikeresen home módon vhs-ről csak olyan videóval tudnál digitalizálni, ami tartalmaz valamilyen szintű tbc-áramkört. Általában drága Panákban voltak ilyenek.
Valószínű a felvételed időalap-problémás, azért viselkedik így. Van olyan jelenség, hogyha szinkrongyorsítóval nem rendelkező régi tv-n nézel filmet, a kép teteje reszket, elhajlik. Ezt a jelenséget jó pár éve nem látni otthon, mibvel minden kb. 1990 óta gyártott tv-ben van ilyen segédáramkör. Ez az egyik lehetséges oka a szaggatós rögzítésnek. Lehet megpróbálni állítani a tracking-en, vagy megvizsgálni a leadó magnót, nem piszkos-e vagy el van állítódva a szalagfeszítés. Sajna a VHS technikában ez is egy gyermekbetegség, de mindegyik analóg szalagost sújtja valamilyen szinten. A TBC áramkörök újragenerálják a képszinkront, helyreteszik a képsorokat.
Esetleg eredményt hozhat egy ún. macrovision áramkörön való átjátszás is, némelyik helyrehozza a szinkront is, mellékhatásként :)
Szóval: ha valami "gond" van a felvétellel, lehet hogy szemre nem látszik, de nem lehet bedigizni normálisan, mert az általad említett jelenséget fogja produkálni.

#12 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 17. 19:50

idézet:
Ezt írta turho:

A másolásvédelem /macrovision/ lényege, hogy a videojel képszinkron-részét elnyomják, úgy rögzítik a szalagra.
[/quote]
Ezt én is tudom, csak azt írtam, hogy attól hogy egy videó régi még nem fogja lemásolni a macrovsionos kazettát.

#13 Felhasználó inaktív   turho 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 18. 07:53

idézet:
Ezt írta Mumia:

Ezt én is tudom, csak azt írtam, hogy attól hogy egy videó régi még nem fogja lemásolni a macrovsionos kazettát.
[/quote]

Írtam fentebb, hogy nem a kora a mérvadó, hanem a benne lévő video-áramkörök. Azért alakult ki a "régi videó töri a kódot" szólásmondás, mert a régebbi készülékekből több volt alkalmas erre a célra. De abszolút nem ökölszabály.

#14 Felhasználó inaktív   joe39 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 02. 18. 08:24

például, ha a bolhán nemrég meghirdetett thomson videóból volt kettő darabod, akkor beállíthattad, hogy a másolaton megjelenjen-e a másolásvédelem.
más kérdés, hogy a másolatot továbbmásolni... :(

#15 Felhasználó inaktív   DarthWader 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 02. 18. 16:09

idézet:
Ezt írta Mumia:
Nem kell annyi, 10 giga már elég egy 2 és fél órás filmnek, egy jó mjpeg kodekkel.

Ami a másolásvédett VHS digizését illeti, én utoljára 5 éve csináltam olyat, átküldtem TV-n keresztül a jelet(videóról RF-en be a TV-be, annak pedig az AV kimenetét vezettem a gépbe), és úgy elpárolgott a védelem,...
[/quote]
Mumia, légyszi' segíts. Felraktam 2 MJPEG codecet, a Morgant, és Maincocep félét. Ez utóbbival készült felvételt vissza sem tudom nézni, mert "nem talál codecet", pedig rögzíti. A Morgan képe meg fejtetőre áll, és mintha gyorsítva játszaná le. Mit lehet tenni, hogy a MJPEG működjön?
A huffyuv pedig, úgy tűnik nem bírja a VHS-t, mert borzalmas erdményt produkál.
Ja, és még egy, telepítettem DV codecet is, azt meg VDubban nem tudom kiválasztani, mert nem jelenik meg a listában.

#16 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 18. 16:13

És a virtualdub sem nyitja meg a felvételt? Ami mainconcepttel készült, vagy csak lejátszó nem?

Nagyon régen használtam már ezeket, picvideo van fennt, az működik tökéletesen most is. A tömörítőnek pedig nincs köze a forráshoz, de huffyuvnál ügyelni kell rá, hogy színformátum ne RGB legyen, hanem YUY2, bár máskor is ajánlott, hogy az legyen, mert kisebb a helyigénye.

#17 Felhasználó inaktív   DarthWader 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 02. 18. 16:37

A VDub is a codecre panaszkodik. A Huffyuv-ban semmit sem állítottam, minden úgy ment ahogy alapban volt.

#18 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 18. 18:18

idézet:
Ezt írta DarthWader:
A VDub is a codecre panaszkodik. A Huffyuv-ban semmit sem állítottam, minden úgy ment ahogy alapban volt.[/quote]

Nem benne kell állítani, hanem a capture programban, a tuner beállításainál, a színformátumot.

#19 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 18. 20:31

Namármost én is próbálkoztam a Macrovisionnel. Van egy ATI 9000 pro VIVO-m és egy PCTV-m.
Az ATI-hoz van demacrovision, de csak a kimenetre, bemenetre nem, sajna.
A PCTV-n keresztül, ha antennán vezettem át, akkor meg simán vette. Nekem is jó lett volna az ATI, de mivel nem kezeli le a Macrovisiont, így maradt a szokásos mód.
Sukitore - Igényes, párosan írt erotikus történetek

#20 Felhasználó inaktív   lac1 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 19. 09:05

hát ha hozzá tudsz jutni egy video keverőhöz akkor is megy a másolás.
Ugyanis azokban van TBC, és az CSODÁT tud művelni a védelemmel. Akár régi magnóval, akár újjal...
A munkahelyemen is azt használom.

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó