Beszélgetés a videocapture-ről, editálásról, házi DVD készítésről!
Elküldve: 2004. 07. 26. 16:58
Elküldve: 2004. 07. 26. 19:14
Elküldve: 2004. 07. 26. 19:37
Én csak 5let ként vetettem ezt fel, de aztán lehet, hogy valami más a gond!!
Elküldve: 2004. 07. 28. 08:57
Idézet: Mumia - Dátum: 2004. júl. 26., hétfő - 20:14
Van ilyen? Én dolgoztam már digitális kamerával (Sony Digit8), de nem emléxem, hogy lenne rajta iylen funkció. Igaz csak kölcsönben volt, nem ismertem ki eléggé. :confused:
ASUS M4A785T-M|AMD Phenom II X2 550 BE@3500MHz|AC Freezer 64Pro|4x1 GB GEIL VALUE PC3-10660 CL9|PowerColor HD3870|OPTIARC AD-7243S|KINGSTON SKC300 60GB SSD+WD 500 GB SATAII|GENIUS SW-HF 5000 5.1|CHIEFTEC A80 450W|HP LP2275W 22" TFT|Windows 7 Ultimate 64 bit
Elküldve: 2004. 07. 28. 09:45
Elküldve: 2004. 07. 28. 09:56
Idézet: Mumia - Dátum: 2004. júl. 28., szerda - 10:45
Valószínű az a gondja, hogy nagyon ingadozik a szinkronjel és mivel a PCTV nem tartalmaz TBC-t nem képes feldolgozni a szalagról érkező anyagot.
Elküldve: 2004. 07. 28. 10:34
Elküldve: 2004. 07. 28. 11:00
Idézet: olajmuvek - Dátum: 2004. júl. 28., szerda - 11:34
Attól, hogy a TV-n tökéletes a kép még nem jelenti azt, hogy nem ingadozik a szinkronjel. A szalag felső részén vízszintesen tárolják a 25Hz-es CTL jelet melyet felvételkor a szinkronjelből származtatnak. Ennek a CTL jelnek a feladata a szervo vezérlése azaz a szalag sebességének és a fejdod forgási sebességének összhangban tartása. Továbbá ebből a CTL jelből kerül előállításra a szinkronjel is lejátszáskor. A kisebb mértékű ingadozás TV-n csak akkor vehető észre ha bekapcsolod a teletextet és átfedésbe teszed. Természetesen nem lesz semmi értelmes mivel a felvétel nem tartalmaz teletext jelet de az ingadozás megfigyelhető mert a megjelenő oldal szám (100) vízszintesen ugrál. Azért ugrál azaz nem stabil mint a normál adásnál mert a teletext megjelenítése is a szinkronjelhez kötött. Ez a jelenség csak hagyományos analóg TV-n figyelhető meg. 100Hz-es digitális készüléken nem mert ott TBC segítségével újraszinkronozzák a videojelet.
Mivel a PCTV kártya nem rendelkezik TBC-vel (time base corrector) nem képes korrekt digitalizálásra ha nem pontos a szinkronjel. A digitalizáláshoz szükséges mintavételezéshez szinkronjelre van szükség melynek stabilnak azaz folyamatosan állandó értékűnek kell lennie.
Ezt úgy oldják meg, hogy a digitalizálás előtt stabilizálják (újraszinkronozzák) a bejövő videojelet. A PCTV és egyéb ebbe a kategóriába tartozó kártya nem tartalmaz ilyen áramkört.
VHS felvételek digitalizálásához olyan capture eszköz kell ami tartalmaz TBC áramkört (ill. olyan videomagnó mely rendelkezik TBC-vel).
Még annyit tennék hozzá, hogy a digitalizálást nagymértékben befolyásolja a magnó állapota ill. a szervo vezérlése. Jobb eredményt lehet elérni olyan magnó használatával melyben gyors reagálású digitális szervo vezérlés van. Az ilyen videomagnó kimenetén sokkal stabilabb a szinkronjel mert a szalag egyenetlenségéből, természetes nyúlásából és az átmágneseződésből eredő instabil jelre gyorsabban reagál a szervo (ez nem azt jelenti, hogy teljesen stabil lesz a szinkron mert ez újraszinkronozás nélkül lehetetlen).
Szerkesztette: wpepi 2004. 07. 28. 11:38 -kor
Elküldve: 2004. 07. 28. 11:20
Idézet: olajmuvek - Dátum: 2004. júl. 28., szerda - 11:34
Egyébként a VHS esetében másolásvédelem (macrovision) a szinkronjelre van ráültetve ezzel hülyítve meg a felvevő eszköz pld. videomagnó szinkronfokozatát.
A másolásvédelem egy újraszinkronozással kiiktatható. Azok a capture kártyák melyek VHS/SVHS digitalizálására lettek kifejlesztve nem foglalkoznak a másolásvédelemmel mivel a digitalizálás előtt újraszinkronozzák a bejövő videojelet és ezzel kiütik a védelmet (mintha ott se lett volna).
Elküldve: 2004. 07. 30. 16:07
Composite-tal.
Elküldve: 2008. 03. 27. 11:46
Idézet: Rlaci - Dátum: 2004. márc. 2., kedd - 14:39
Virtual Dub-bal érdemes csinálni. Ehhez kell legyen a gépeden valamilyen szoftveres DV codec (pl a Mainconcept) és mentéskor a képhez válaszd azt, a hang pedig maradjon "direct stream copy".
A szükséges filterek (a sorrend fontos!):
1. deinterlace - "unfold fields side by side" beállítással (Nem azért kell, hogy deinterlace-elj! Ez csak szétszedi a képet, hogy félképenként lehesen szűrni.)
2. chroma noise reduction - 50% környékén ízlés szerint
3. temporal smoother - DV-hez elég lehet a 2-3. fokozat.
4. deinterlace - "fold fields" -beállítással (ez rakja újra össze a képet)
A 2-es és 3-as filter helyett jó lehet a Múmia által ajánlot NRS is megfelelő beállítással. Ebben még nincs nagy tapasztalatom, csak tegnapelőtt próbáltam. Elsőre nem volt rossz. http://neuron2.net/nrs/nrs.html
Szia Rlaci,
Egy kis idő eltelt már a hozzászólásod óta, de csak most jutottam el ideáig.

A véleményedet/javaslatodat/tanácsodat (akár így együtt is

Hardweres TV-tunerkártyával (Winfast PVR200) DVD felbontásban (interlace) rögzített filmeket szeretnék VdubMod-dal Xvid-del tömöríteni. (ezt lejátssza az asztalim). A felvétel zajos, némelyik nagyon (volt egy rossz időszaka a kábeltvnek).
Ha simán kódolom Xvid-del - 2 pass-ban, 1800 bps, akármilyen beállításnál (egy párat végigpróbáltam az elérhető helyekről

Próbáltam a zajt szűrni az általad leírt módon - a 2. és 3. pont helyett az ajánlott NRS filtert használva, mivel a chroma noise reduction filtert nem találtam meg - és elég jó eredményt értem el, pl. olyan film ( mondjuk egyszerű kivitelű rajzfilm volt, Bob a mester

Szóval úgy csinálom ahogy leírtad, csak 5. pontként még egy resize filter is használok (VdubMod belső Lanczos filterét), aztán Xvid beállít minkét pass és indul a kódolás.
A kérdéseim:
1. Jó e a sorrend így?
2. Esetleg létezik VdubMod-hoz más zajszűrő filter ami gyorsabb? (neuron2.net-ről próbálgattam néhányat, de nem igazán volt gyorsabb. De hátha -szokás szerint

3. Jól látom, hogy igazán csak egy zajmentes, lágy, (kicsit blurolt) film (pl. DVD-ről) esetében lehet Xvid-del "kockamentes" eredményt produkálni? Tehát ne legyenek nagy elvárásaim zajos TV felvételek esetében? Vagy kellő időt kell rászánni (ez nálam most kb. 5-6x a film hossza jó/közepes felvétel esetében és ~20x extrém zajos felvétel esetében - Pentium D 2,8 GHz)?
Köszi a választ előre is.
Üdv.
István
Elküldve: 2008. 03. 27. 12:21
Idézet: macil - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 11:46

Hardweres TV-tunerkártyával (Winfast PVR200) DVD felbontásban (interlace) rögzített filmeket szeretnék VdubMod-dal Xvid-del tömöríteni. (ezt lejátssza az asztalim). A felvétel zajos, némelyik nagyon (volt egy rossz időszaka a kábeltvnek).
Ha simán kódolom Xvid-del - 2 pass-ban, 1800 bps, akármilyen beállításnál (egy párat végigpróbáltam az elérhető helyekről

Próbáltam a zajt szűrni az általad leírt módon - a 2. és 3. pont helyett az ajánlott NRS filtert használva, mivel a chroma noise reduction filtert nem találtam meg - és elég jó eredményt értem el, pl. olyan film ( mondjuk egyszerű kivitelű rajzfilm volt, Bob a mester

Szóval úgy csinálom ahogy leírtad, csak 5. pontként még egy resize filter is használok (VdubMod belső Lanczos filterét), aztán Xvid beállít minkét pass és indul a kódolás.
A kérdéseim:
1. Jó e a sorrend így?
2. Esetleg létezik VdubMod-hoz más zajszűrő filter ami gyorsabb? (neuron2.net-ről próbálgattam néhányat, de nem igazán volt gyorsabb. De hátha -szokás szerint

3. Jól látom, hogy igazán csak egy zajmentes, lágy, (kicsit blurolt) film (pl. DVD-ről) esetében lehet Xvid-del "kockamentes" eredményt produkálni? Tehát ne legyenek nagy elvárásaim zajos TV felvételek esetében? Vagy kellő időt kell rászánni (ez nálam most kb. 5-6x a film hossza jó/közepes felvétel esetében és ~20x extrém zajos felvétel esetében - Pentium D 2,8 GHz)?
Üdv.
István
Nem igazán értelek. Ha a Winfast PVR2000 kártyád eleve MPEG2-be rögzít le akkor minek akarod azt még tovább tömöríteni DIVX-be? Miért rontod tovább a minőséget? Miért nem jó neked simán MPEG2-be amit DVD authoring programmal DVD-VIDEO formátumban lemezre írsz és azt minden asztali készülék, PC le tudja játszani. Minek a már eleve veszteséges tömörítési elvet használó MPEG2-t tovább tömöríteni?
Elküldve: 2008. 03. 27. 12:54
Idézet: wpepi - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 13:21
Ja igaz, ezt nem írtam.
Tehát eddig így csináltam, ahogy írtad - azért is vettem harderesen rögzítő tunerkártyát, mivel úgy gondoltam, hogy ezzel a gép terhelése nélkül tudok jó minőségben felvenni és később konvertálás nélkül DVD-re írni, hiszen amúgy is ez volt a végcél minden felvételnél. Valamint, hogy ezzel elejét veszem a framedobásoknak, amivel régebben küszködtem. Igaz az még csak egy sima P4 2GHZ gép volt, ott vigyázni kellett, hogy mit csinálok a gépen capture közben (általában semmit

Kb. egy-két hete foglakozom vele komolyabban - olvasgatok és próbálkozom . Macerásabbnak és főleg időigényesebbnek tűnik mint az mpeg->DVD készítés, de a felvételek némelyike nagyon zajos és a zajszűrést csak Vdub-ban tudom úgy-ahogy megoldani. Mpegben elképzelésem sincs róla , hogy hogyan fogjak hozzá, a "felszerelésem" ezen a vonalon Ulead Videostudio11 és CCE Basic. Az Uleadban van zajszűrő, de nem tűnik jobbnak mint a Vdub, és marad a sok és nagy fájl, sok lemez.
Szóval ez vezetett el az Xvid-del való áttömörítéshez, illetve az ezzel való próbálkozáshoz. Mivel többen is írtak róla, gondoltam a tapasztaltabbak tudnak segíteni, hogy jó irányba mozgolódok-e.
Lehet, hogy nem.

Üdv.
István
Elküldve: 2008. 03. 27. 13:00
Idézet: macil - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 12:54
Tehát eddig így csináltam, ahogy írtad - azért is vettem harderesen rögzítő tunerkártyát, mivel úgy gondoltam, hogy ezzel a gép terhelése nélkül tudok jó minőségben felvenni és később konvertálás nélkül DVD-re írni, hiszen amúgy is ez volt a végcél minden felvételnél. Valamint, hogy ezzel elejét veszem a framedobásoknak, amivel régebben küszködtem. Igaz az még csak egy sima P4 2GHZ gép volt, ott vigyázni kellett, hogy mit csinálok a gépen capture közben (általában semmit

Kb. egy-két hete foglakozom vele komolyabban - olvasgatok és próbálkozom . Macerásabbnak és főleg időigényesebbnek tűnik mint az mpeg->DVD készítés, de a felvételek némelyike nagyon zajos és a zajszűrést csak Vdub-ban tudom úgy-ahogy megoldani. Mpegben elképzelésem sincs róla , hogy hogyan fogjak hozzá, a "felszerelésem" ezen a vonalon Ulead Videostudio11 és CCE Basic. Az Uleadban van zajszűrő, de nem tűnik jobbnak mint a Vdub, és marad a sok és nagy fájl, sok lemez.
Szóval ez vezetett el az Xvid-del való áttömörítéshez, illetve az ezzel való próbálkozáshoz. Mivel többen is írtak róla, gondoltam a tapasztaltabbak tudnak segíteni, hogy jó irányba mozgolódok-e.
Lehet, hogy nem.

Üdv.
István
1. Ma már nem drága a +R DL lemez azaz rendelkezésre áll 8.5GB lemezenként.
2. Ha az anyag már MPEG2-ben van azon már nem sokat tudsz javítani. Feltételezem, hogy az MPEG2 bitrátája valahol SP (4.5Mbps-5Mbps) környékén leledzik.
Elküldve: 2008. 03. 27. 13:49
Idézet: macil - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 11:46

A kérdéseim:
1. Jó e a sorrend így?

Üdv.
István
Szia!
Xvid-es tömörítésben nem igazán vagyok jártas, de időnként én is készítettem/készítek Xvid-es vagy DivX-es videokat. Azt meg tudom erősíteni, hogy olyan forrásból, ami otthon a rendelkezésemre áll. (TV felvétel, vagy saját kamerás felvétel) nem lehet olyan alacsony bitrátával szép videot készíteni, mint pl amilyen egy jó minőségű DVD-ről készíthető.
Ami a zajszűrő filtert illeti, nem tudok gyorsabbról, vagy jobbról, de elképzelhető, hogy létezik. Nem írod, hogy milyen a processzorod, de mindenesetre a 10 perces anyag 3, 5 órás feldolgozása elég soknak tűnik. Nekem, ha jól emlékszem, akkor 2,6 GHZ-es HT-s PIV procival kb a felvétel hosszának a kétszerese alatt végzett a Vdub a fenti beállításokkal. De erre már nem tenném le az esküt.

Mindenképpen azt tanácsolom, hogy ne húzd maximumra a szűrés erősségét. Azért lesz annyira mosott a kép. Inkább tedd be a szűrőt kétszer egymás után közepes beállítással.
Elküldve: 2008. 03. 27. 13:57
Idézet: wpepi - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 14:00
2. Ha az anyag már MPEG2-ben van azon már nem sokat tudsz javítani. Feltételezem, hogy az MPEG2 bitrátája valahol SP (4.5Mbps-5Mbps) környékén leledzik.
Köszi a választ.
1. Ez jó ötlet, de még ki kell derítenem, hogy az irott DL lemezt lejátsza-e a lejátszóm.
2. 6 Mbps-el szoktam rögzíteni, most tesztelés céljából az Xvid-re szánt felvételeknél 8 Mbps-re növeltem, hátha ez javít a minőségen.
Úgy látod, hogy zajos MPEG2-t már nem lehet javítani a tömörítés miatt?
Lehet, hogy kipróbálom szoftveresen pl. MJPEG kodekkel - hardveresen csak MPEG2 megy - rögzíteni a felvételeket avi-ba aztán áttömöríteni Xvid-del.
Persze ez már nem javít a meglévő MPEG2-imen... Na még egy kicsit vesződök vele.

Üdv.
István
Elküldve: 2008. 03. 29. 06:26
Segítséget kérnék az alábbi problémára. DV kameráról letöltött avi file-t szeretnék letömöríteni. A letömörített film jobb és bal szélén egy-egy fekete sáv látható. Gondoltam elrontottam valamit.... Kikapcsolam az összes filtert, és a tömörítést is, és FULL PROCESSING módban továbbra is ott a két fekete sáv, mintha összébb lenne húzva a kép vízszintesen, viszont a felbontás nem változik semmit az eredetihez képest (720x576).
Mi lehet a gond?
Előre is köszi a segítséget.
Elküldve: 2008. 03. 29. 18:39
Idézet: Rlaci - Dátum: 2008. márc. 27., csütörtök - 14:49
Ahá! Így még nem próbáltam. Egyébként azért volt olyan lassú mert mident ráhúztam. nagyon szemcsés volt a film. A gépemben Pentium D 2,8 GHz dobog.
Köszönöm szépen a választ.
Bocs a kérdés duplázásért, elkerülte a figyelmemet a válasz. Nekem is kéne valami szűrő a szememre.

Üdv.
István