HWSW Informatikai Kerekasztal: Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (154 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 130
  • 131
  • 132
  • 133
  • 134
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan.

#2621 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 16. 23:30

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. dec. 16., péntek - 17:24

Nem egy túl jó mpeg encoder!? :( Pedig én azt hittem. Elképzelhető, hogy a kép is ezért késik a hanghoz képest?

Olyan lassan haladok ezzel a VHS kazetta mentéssel, hogy ezt azért nem gondoltam volna. Tegnap éjszaka például 11 órán keresztül kódoltam egy másfél órás anyagot. Ez lett volna az első "éles" próba. Ha nem lett volna semmi gond, akkor mehetett volna a többi 20 órányi anyag feldolgozása a kidolgozott eljárás alapján. De most borult minden! :(

vegyél egy occsó DVD recordert a tescoban. 50 pénz :D
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2622 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 17. 00:29

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. dec. 16., péntek - 15:47

Gondjaim akadtak a hang és kép elcsúszásával VHS kazetták archiválásakor.

esetleg tudjátok mi lehet a hang és kép aszinkronjának az oka, légyszi szóljatok.

Ha egy kicsit jobban körülnézel ebben és másik topicban itt a fórumon akkor rátalálsz az okokra és a megoldásra is mivel ezt már 1000x leírtam. TBC (időalap korrektor) ill. szinkronstabilizátor lesz a te barátod mivel a VHS technológia velejárója az instabil szinkronjel ami ha nincs stabilizálva hangelcsúszást okoz digitalizáláskor. A megoldás roppant egyszerű. Olyan capture eszközzel digitalizáld a VHS kazettákat ami erre való mivel azokban az eszközökben melyeket VHS feldolgozásra találtak ki benne van az ami neked kell. Vagy használj TBC-vel szerelt S-VHS magnót. Vagy vegyél egy asztali DVD felvevőt. Egyéb eszközökkel (TV tuner, VIVO) soha nem leszel képes korrekt VHS digitalizálásra. A miértekre a válaszokat megtalálod ha beleolvasol azokba a topicokba melyek ezzel foglalkoznak.

#2623 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 12. 17. 08:46

A szakértő urakhoz lenne egy kezdőnek tűnő kérdésem:
a 2D és a 3D szűrők mit szűrnek? Vagy mit csinálnak a felvétellel?
Sukitore - Igényes, párosan írt erotikus történetek

#2624 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 17. 20:21

Idézet: pik20 - Dátum: 2005. dec. 16., péntek - 22:42

A hangelcsúszást én a következő képpen orvosoltam. A hangot  kiszedtem a készült anyagból. Megnéztem a  video hosszát ,meg a végén valami markáns szinkron jelenetet és annak az idejét. Megnéztem hány mp. eltérés van azon a ponton audio és video között, majd a GoldWave progival zömítettem vagy nyújtottam a hanganyag hosszát annyi mp-vel amennyi a különbség volt.
Próba egy video vágó progiban és ha jó, már mehet is a konvertálás.

Ki fogom próbálni. Köszi segítséget neked és a többieknek is.

#2625 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 17. 20:57

Idézet: Mykee - Dátum: 2005. dec. 17., szombat - 8:46

A szakértő urakhoz lenne egy kezdőnek tűnő kérdésem:
a 2D és a 3D szűrők mit szűrnek? Vagy mit csinálnak a felvétellel?

A 2D-s szűrő egyszerűen elmossa a képet, ezzel csökkentve a zajt. A 3D-s szűrő pedig azokat a képpontokat tűnteti el a képről (és pótolja a helyét a környező pixelek átlagával) amiket zajnak talál. Hogy mi a zaj és mi nem a szerint dönti el, hogy mennyi ideig szerepel a képen. Az idő érték természetesen állítható.
A szűrő szűrhet csak a színjelen és a világosságjelen külön-külön vagy mindkettőn egyszerre.

#2626 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 12. 17. 22:46

A videómban van 3D-s szűrő, de sajnos menüből nem tudom beállítani. Vagy elképzelhető, hogy van hozzá olyan szervízmenü, ahol ezt elérhetném?
Azért is kérdeztem, mert nálam van egy Canopus ADVC-300-as tesztelésre, és ott egy listából választható a szűrések erősségei: kikapcsolt, minimális, normál és erős szintek. Ott a színjelre és világosságjelre is külön be tudom kapcsolni. Viszont egy kissé zizis kazettán már nem sok különbséget vettem észre a 3D-s szűrő kikapcsolt és bekapcsolt állapota között. Akár a videóról, akár az ADVC-ről van szó.  :think:

#2627 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 19. 08:06

Idézet: Mykee - Dátum: 2005. dec. 17., szombat - 22:46

A videómban van 3D-s szűrő, de sajnos menüből nem tudom beállítani. Vagy elképzelhető, hogy van hozzá olyan szervízmenü, ahol ezt elérhetném?
Azért is kérdeztem, mert nálam van egy Canopus ADVC-300-as tesztelésre, és ott egy listából választható a szűrések erősségei: kikapcsolt, minimális, normál és erős szintek. Ott a színjelre és világosságjelre is külön be tudom kapcsolni. Viszont egy kissé zizis kazettán már nem sok különbséget vettem észre a 3D-s szűrő kikapcsolt és bekapcsolt állapota között. Akár a videóról, akár az ADVC-ről van szó.  :think:

Mint ahogy azt Rlaci már írta a 3D zajszűrés lényege, hogy azt veszi zajnak ami az egyik képkockán ott van a másokon meg nincs. Ha a szűrő állítható akkor ezt az időt lehet állítani azaz meghatározhatjuk, hogy mi az az idő amit figyelembe vegyen a szűrő (azt veszi zajnak ami a megadott időn belül van csak jelen). A bedrótozott azaz az ami nem állítható (csak ki/be kapcsolható) egy átlag időre van belőve.

Tehát ha azon a "zizis" kazettán az a zizi hosszabb ideig van jelen mint amit a szűrő zajnak értelmez akkor hasznos pixelnek lesz nyilvánítva ergo a zajszűrő nem fog vele foglalkozni.

Szerkesztette: wpepi 2005. 12. 19. 08:12 -kor

#2628 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 12. 19. 08:38

Na így már kezdem érteni a szűrők közti különbséget! Köszönöm nektek!

Szerkesztette: Mykee 2005. 12. 19. 08:39 -kor

#2629 Felhasználó inaktív   kubala 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 19. 22:39

Sziasztok!

Ez a fórum nagyon klapa, hosszú, részletes leírások vannak, amiket még egy szaklap is megirigyelhetne. Komolyan mondom ilyet még nem láttam a neten  :up: !

Főként capture-vel foglalkoztok, vhs-ről 8-asról, és dv-ről is. Itt kapcsolódik a témához a problémám. Van egy video dvd-m, amit valószínűleg egy dv-s felvételből készítettek. Az a baj hogy interlaces, ha gyors mozgás van, akkor az emberek keze kefévé változik. (állítólag ha simán fölveszem dvd-nek, akkor a tv-n jól fog kinézni, de erről a vélemények eltérnek itt a fórumon. Netről töltöttem le, még tv-n nem próbáltam.) Azt szeretném megkérdezni, hogy ismertek-e olyan programot, ami a deinterlace-t megoldaná. Olyan progira vágyom ami ezt dvd formátumból dvd formátummá alakítással végezné el a dolgot, egy (vagy kevés) lépésben, ami főleg azért lenne jó, mert így nem buknám a menürendszert és chaptereket.

Ha ilyen programot nem találok, akkor mit ajánlanátok? Az elképzelésem az, hogy a dvd-ről az anyagot valahogyan rippelni kéne, lehetőség szerint vaszteségmentesen, tehát nem konvertálni mondjuk avivá, hanem inkább mpeg2-vé. Eztán rá kéne ereszteni valami virtuadubmod szerű progit, ami megcsinálná a deinterlacet. Eztán egy authoring progival elő kéne állítani a vobokat a nérónak. A chaptereket, esetleg menüt is pedig valami módon reprodukálni kellene  :confused:  .

Értitek a problémát ugye? Légyszi javasoljatok egy módszert, ill. a programokat, lehetőleg az egylépéses verzióra, de ha az nem megy akkor a másodikra!

(elsőre talán a Restream képes?  :think:  )

Előre is köszönöm

#2630 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 07:50

Idézet: kubala - Dátum: 2005. dec. 19., hétfő - 22:39

Sziasztok!

Ez a fórum nagyon klapa, hosszú, részletes leírások vannak, amiket még egy szaklap is megirigyelhetne. Komolyan mondom ilyet még nem láttam a neten  :up: !

Főként capture-vel foglalkoztok, vhs-ről 8-asról, és dv-ről is. Itt kapcsolódik a témához a problémám. Van egy video dvd-m, amit valószínűleg egy dv-s felvételből készítettek. Az a baj hogy interlaces, ha gyors mozgás van, akkor az emberek keze kefévé változik. (állítólag ha simán fölveszem dvd-nek, akkor a tv-n jól fog kinézni, de erről a vélemények eltérnek itt a fórumon. Netről töltöttem le, még tv-n nem próbáltam.) Azt szeretném megkérdezni, hogy ismertek-e olyan programot, ami a deinterlace-t megoldaná. Olyan progira vágyom ami ezt dvd formátumból dvd formátummá alakítással végezné el a dolgot, egy (vagy kevés) lépésben, ami főleg azért lenne jó, mert így nem buknám a menürendszert és chaptereket.

Ha ilyen programot nem találok, akkor mit ajánlanátok? Az elképzelésem az, hogy a dvd-ről az anyagot valahogyan rippelni kéne, lehetőség szerint vaszteségmentesen, tehát nem konvertálni mondjuk avivá, hanem inkább mpeg2-vé. Eztán rá kéne ereszteni valami virtuadubmod szerű progit, ami megcsinálná a deinterlacet. Eztán egy authoring progival elő kéne állítani a vobokat a nérónak. A chaptereket, esetleg menüt is pedig valami módon reprodukálni kellene  :confused:  .

Értitek a problémát ugye? Légyszi javasoljatok egy módszert, ill. a programokat, lehetőleg az egylépéses verzióra, de ha az nem megy akkor a másodikra!

(elsőre talán a Restream képes?  :think:  )

Előre is köszönöm

Annak ellenére, hogy igen szépeket írtál a fórumról nem igazán értetted meg azt amit itt velem együtt sokan 1000x leírtunk.
Mivel ezt az interlace kérdést már párszor kiveséztük ezért csak a lényeget írom le (a részleteket megtudod ha átolvasod a fórum idevonatkozó topicjait).
Arról van szó, hogy a TV készülék váltottsoros azaz interlace megjelenítési elvet használ. Az a jelenség amit te látsz teljesen természetes mivel a PC monitora progessive elven működik ami azt jelenti, hogy az interlace anyag félképei (melyek 20ms időeltolódással vannak egymáshoz képest) egyszerre jelennek meg aminek az eredménye, hogy a képen elcsúszva szálkás, fésűszerű képződmény látható. Ezzel nem kell foglalkoznod mert ha a DVD-t PC-n DVD lejátszó programmal nézed (pld. PowerDVD, WinDVD, stb.) akkor ott valósidőben történik a megjelenítés korrigálása progressive kijelzőre.
Külön deinterlace-t nem javaslok mivel ez az eljárás tulajdonképpen adatvesztést okoz hiszen vagy eleve eldobod az egyik félképet vagy pedig interpolálsz. Mind a két eljárás adatvesztést eredményez. Az a videó úgy jó ahogy van és ha TV-n nézed akkor szép éles lesz a képe és ha pedig PC-n DVD lejátszó programmal akkor meg a program gondoskodik a helyes megjelenítésről.

Idézet

állítólag ha simán fölveszem dvd-nek, akkor a tv-n jól fog kinézni, de erről a vélemények eltérnek itt a fórumon.

Nem állítólag hanem 100%-ban tökéletes lesz. Továbbá erről nincsenek eltérő vélemények itt a fórumon mivel mindenki aki ért a digitális videotechnikához tisztában van azzal, hogy mit jelent váltottsoros technológia. Vita csak azok körében van akik pontosan azért kérdezik itt meg mert nem értenek hozzá de amint utána olvasnak egy kicsit azonnal rájönnek, hogy interlace anyagot interlace-ben kell hagyni (csak és kizárólag akkor érdemes deinterlace-elni ha DIVX- lesz a videóból és 100%-ban PC-n lesz lejátszva). Minden más esetben a váltottsoros videót úgy kell hagyni ahogy van.

Idézet

Az elképzelésem az, hogy a dvd-ről az anyagot valahogyan rippelni kéne, lehetőség szerint vaszteségmentesen, tehát nem konvertálni mondjuk avivá, hanem inkább mpeg2-vé.

A DVD-VIDEO szerkezetben MPEG2 van azaz nem kell semmit sehova konvertálni mert a DVD-n mint adathordozón MPEG2 formátumban van a videó.

Idézet

Azt szeretném megkérdezni, hogy ismertek-e olyan programot, ami a deinterlace-t megoldaná.

Minden olyan program mely MPEG2 újratömörítésre képes tud ilyet de mint már említettem a deinterlace eljárás adatvesztéssel jár ezért erősen ellenjavallt. Ráadásul az MPEG2 újratömörítése is veszteséget okoz.

Idézet

elsőre talán a Restream képes?

Nem. A Restream program csak azt tudja, hogy egy meglévő MPEG2 állományban felcseréli a félképsorrendet vagy ha progressive anyagról van szó és nem progressiv-be lett kódolva akkor ez átállítható. De mivel a program nem végez semmilyen újratömörítést ezért nem képes kidobálni vagy interpolálni a félképeket.

#2631 Felhasználó inaktív   Pszihopapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 15:28

Nem tudom menyire sértem meg az itt fórumozók tömegeit, de egy viszonylagosan baba kérdésem volna.

Legjobb tudomásaim szerint ASUS P7131-es analog kártyám nem képes a most nálunk lévő Antenna Digital adását fogadni(minekután a jel digitális, a kártya meg analog). (hozzáteszerm, még nem is próbáltam)

Ezen problémát megjavítandó, egy digitális kártyára volna szügségem.

Milyen tudnátok kellően jó ár/étrék arányban ajánlani?

Sry ismét, azért ide írom, mert gyorsan lenne szügségem rá.

Köszike.

#2632 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 15:45

Idézet: Pszihopapa - Dátum: 2005. dec. 20., kedd - 15:28

Nem tudom menyire sértem meg az itt fórumozók tömegeit, de egy viszonylagosan baba kérdésem volna.

Legjobb tudomásaim szerint ASUS P7131-es analog kártyám nem képes a most nálunk lévő Antenna Digital adását fogadni(minekután a jel digitális, a kártya meg analog). (hozzáteszerm, még nem is próbáltam)

Ezen problémát megjavítandó, egy digitális kártyára volna szügségem.

Milyen tudnátok kellően jó ár/étrék arányban ajánlani?

Sry ismét, azért ide írom, mert gyorsan lenne szügségem rá.

Köszike.

nem. az AH egy spéc DVB-S vevőt applikál az antenna digital vételére. smartcard amit a vevőhöz ad az olyan, hogy nem vihető vele át más cuccra a subscription. sal hiába veszel egy SkyStrar1-et CA modullal, nem fog működni. deha ki tucctcsikarni egy kártyát az AH-tól egy dreamboxhoz, akkor örülhecc. :D

#2633 Felhasználó inaktív   Pszihopapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 16:04

Hmmm..eztet mostan nem érteni.

Tudtommal van vagy 2-3 adó amely kódolatlan.
Ezeket szeretném befogni, hogy nézhessem.
Ámdeaz adás digitális, a kártya meg analog...
azt hitem ezért nem nézhető.

Te a dekóder-ről beszélsz?
...

:think:

#2634 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 16:14

Idézet: Pszihopapa - Dátum: 2005. dec. 20., kedd - 16:04

Te a dekóder-ről beszélsz?
...

:think:

neeem.. nem arról. cindy crawford törülközőjéről inkább :Đ

#2635 Felhasználó inaktív   RumcIce 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 20. 18:30

Szerbusztok,

Egy kérdésem lenne, találkozott már valaki azzal a jelenséggel hogy Microsoft DV avi-t nem lehet átkodolni mpeg-re közvetlenül egyetlen mpeg tömörítővel sem (CCE, TMpeg, ...)
A fele a programoknak valami formai hibát talál és elszáll, a másik felénél pedig csak fekete képkockákat kapok. Adobe Premierből kapomom a nyersanyagot. A virtualDub szó nélkül elfogadja.
Mire érdemes lecserélni a Microsoft DV avi codec-et? Mini Dv kamera a forrás. Valami olyat kellene találnom amit az Adobe Premier megeszik.

#2636 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 19:09

Idézet: RumcIce - Dátum: 2005. dec. 20., kedd - 18:30

Szerbusztok,

Egy kérdésem lenne, találkozott már valaki azzal a jelenséggel hogy Microsoft DV avi-t nem lehet átkodolni mpeg-re közvetlenül egyetlen mpeg tömörítővel sem (CCE, TMpeg, ...)
A fele a programoknak valami formai hibát talál és elszáll, a másik felénél pedig csak fekete képkockákat kapok. Adobe Premierből kapomom a nyersanyagot. A virtualDub szó nélkül elfogadja.
Mire érdemes lecserélni a Microsoft DV avi codec-et? Mini Dv kamera a forrás. Valami olyat kellene találnom amit az Adobe Premier megeszik.

ez azért van mert a microsoft Dv codec directshow codec, míg a CCE meg a TMpeg vfw kodekeket vár. telepítsd a canopus vfw DV kodekjét. de ha van cce-d anak van ugye adobe premiere-hez való pluginja.  exportálj a premiere-ből annak segíségével közvetlenül mpeg2-be.

Szerkesztette: SFIJ 2005. 12. 20. 19:11 -kor

#2637 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 12. 20. 20:37

Apropó: a CCE nem hajlandó megenni a full PAL MJPEG-et. Azt mondja ezt a felbontást (768x576) nem támogatja. Mintha béna lenne átméretezésben...

#2638 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 21:02

Idézet: Mykee - Dátum: 2005. dec. 20., kedd - 20:37

Apropó: a CCE nem hajlandó megenni a full PAL MJPEG-et. Azt mondja ezt a felbontást (768x576) nem támogatja. Mintha béna lenne átméretezésben...

a cce és semmilyen komolyabb mpeg encoder _nem_hajlandó_ az átméretezésre. tessék neki szabványos ccir601-et adni, vagyis 720x576, ill 352x576.

#2639 Felhasználó inaktív   Pszihopapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 22:32

Ergó semmi esélye, hogy az antenna digital adását a gépemen fogni tudjam.
Dekóderrel sem?
És dekóderrel digital, vagy analog kártya kéne?

(én azt nem értem, hogy a kódolatlan adókat miért nem tudom fogni dekóder nélkül?)

bár tudom, ezen témában nagyon láma vagyok.
...

#2640 Felhasználó inaktív   pik20 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 20. 22:52

Idézet: Pszihopapa - Dátum: 2005. dec. 20., kedd - 21:32

Ergó semmi esélye, hogy az antenna digital adását a gépemen fogni tudjam.
Dekóderrel sem?
És dekóderrel digital, vagy analog kártya kéne?

(én azt nem értem, hogy a kódolatlan adókat miért nem tudom fogni dekóder nélkül?)

bár tudom, ezen témában nagyon láma vagyok.
...

Az antenna digital adása nem véletlenül Am mikrón jön?

Téma megosztása:

• (154 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 130
  • 131
  • 132
  • 133
  • 134
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.