HWSW Informatikai Kerekasztal: Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (154 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 139
  • 140
  • 141
  • 142
  • 143
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan.

#2791 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 19. 16:13

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. jan. 19., csütörtök - 15:54

Tegnap csináltam HBOról a Plextorral egy full filmet, teljesen jó. Utána betöltöttem Pinnacle Studioba, az rögtön detektálta elején a reklámot, meg végén a vágást, azt lenyestem, majd DVDre írás is meg volt gyorsan, mert ugye valami tömörgetett formátumról beszélünk.

Kezdeti rondán nézésem kezd átalakulni pozitívba, mert TBC is van a cuccban rendesen, amin a Miro elhasal azt ez teljesen jól veszi. Egy stúdióban felvett VHS kazettámon 50 perc alatt van vagy 60 vágás, gondolom attól borult meg a Pinnacle cucc, és csúszott vagy 20-30 másodpercet a végére. Plextor zsírul vette...

Most kipróbálom az USB-s Pinnaclét is, aztán megtudjuk mire képesek, de Plextorral eleve TVről digiztem, ami a VHSnél bőven szebb lett.

Nem igazán értelek.  :think:
A TBC jelenlétét a Plextorra írtad? Ha igen akkor ha nem VHS-t digitalizáltál akkor honnan veszed, hogy tartalmazza? Írja a dokumentáció? Instabil szinkronjel, sorcsúszkálás, stb. csak VHS, S-VHS, Hi8 esetében van és a TBC ezt javítja ki. A TV műsor szinkronjele atomstabil és nincsenek a VHS rögzítési technológiájából adódó tranziensek se.
Én azért csodálkoznék, hogy tartalmaz TBC-t mert akkor azt hatalmas betükkel hírdetnék hiszen az időalap korrektor egy értéknövelő kiegészítés. Főleg azért jelzik mert TBC-ből van Line és van Full Frame is.

Idézet

Egy stúdióban felvett VHS kazettámon 50 perc alatt van vagy 60 vágás, gondolom attól borult meg a Pinnacle cucc, és csúszott vagy 20-30 másodpercet a végére

A TBC pusztán annyit tesz, hogy a digitalizálás előtt és alatt helyére teszi az instabil szinkront ill. kijavítja a VHS technológiájából adódó sorcsúszkálásokat, pixelremegéseket, vízszintes lebegést valamint full frame TBC esetében a függőleges remegesét.

Idézet

de Plextorral eleve TVről digiztem, ami a VHSnél bőven szebb lett

Ez értelemszerű mert a TV szinkronja atomstabil és nincsenek jelen a VHS-re jellemző tranziensek. Ha TV-ből veszel fel egy eszközzel akkor ott nincs dropout ergo tökéletes lesz a felvételed. Viszont VHS-en már van dropout ami TBC nélkül kiszűrhetetlen.

#2792 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 01. 19. 16:21

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. jan. 19., csütörtök - 16:13

Nem igazán értelek.  :think:
A TBC jelenlétét a Plextorra írtad? Ha igen akkor ha nem VHS-t digitalizáltál akkor honnan veszed, hogy tartalmazza?

Nahh, mindent leírtam, csak tömören :-) A TVből felvett cuccra írtam a minőségét, hogy VHSnél szebb, és ez már teljesen jó. Meg külön projekt volt egy VHS kazim, amit bedigiztem Plextorral, valamint a Pinnacle cuccal is. Ebben volt az a sok vágás, és Plextornál 1 nyalatot sem csúszik a hang, Pinnacléval meg tényleg 20-30 másodperc lett a végére.

Most következő projekt, hogy ugyanazt a műsort fogom digizni TVből mindegyikkel, hogy aztán mi különbséget látok a kész DVD-n.

Talán 2 hónapja írtam, hogy TVről digiztem egyhuzamban vagy 4 órát a Pinnaclével, és biza csúszott a hang, Ti meg tippeltetek a rossz IDe driverre, meg a fene tudja, hogy mire. Most sorban meg fogom ismételni, elvégre ez a tudás annya, hisz TVadásnak atom jó szinkronban kellene lennie, de nekem mégis csúszott. Plextor nálam is marad, legjobb  :D
Make love not Wor.

#2793 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 19. 16:39

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. jan. 19., csütörtök - 16:21

Nahh, mindent leírtam, csak tömören :-) A TVből felvett cuccra írtam a minőségét, hogy VHSnél szebb, és ez már teljesen jó. Meg külön projekt volt egy VHS kazim, amit bedigiztem Plextorral, valamint a Pinnacle cuccal is. Ebben volt az a sok vágás, és Plextornál 1 nyalatot sem csúszik a hang, Pinnacléval meg tényleg 20-30 másodperc lett a végére.

Most következő projekt, hogy ugyanazt a műsort fogom digizni TVből mindegyikkel, hogy aztán mi különbséget látok a kész DVD-n.

Talán 2 hónapja írtam, hogy TVről digiztem egyhuzamban vagy 4 órát a Pinnaclével, és biza csúszott a hang, Ti meg tippeltetek a rossz IDe driverre, meg a fene tudja, hogy mire. Most sorban meg fogom ismételni, elvégre ez a tudás annya, hisz TVadásnak atom jó szinkronban kellene lennie, de nekem mégis csúszott. Plextor nálam is marad, legjobb  :D

VHS esetében nincs mindig probléma. A digitalizáláskor a csúszás egyik oka az ha instabil a szinkron. Ez minden esetben csúszást eredményez mivel a kulcsoláshoz az alapot a szinkronjel adja de ha ez az ingadozás csak kis mértékű akkor a csúszás szemmel észrevehetetlen mert csak pár ms lesz az eltérés. Mivel egy frame 40ms időtartamú ezért még egy félképnyi azaz 20ms csúszást sem lehet emberi szemmel észrevenni. TBC esetében viszont 0 az ingadozás mértéke ergo 0ms az elcsúszás és ez akkor is igaz ha lefogod egy pillanatra a videomagnó forgó fejdobját (még ekkor is stabil marad a szinkronjel TBC esetében).
Minél nagyobb az ingadozás mértéke annál jobban észrevehető a csúszás. Az instabilitás oka lehet a szalag demagnetizálódása, nyúlása, mechanikai sérülése, a lejátszó videomagnó gyenge mechanikája, lassú reagálású szervo, és még sorolhatnám az okokat. VHS esetében még az is előfordul, hogy az egyik lejátszáskor nagyon instabil de máskor meg nem (a magnó mechanikájának kopása, nem megfelelő szalagfeszesség, stb okozhat).

Szerkesztette: wpepi 2006. 01. 19. 16:42 -kor

#2794 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 19. 20:12

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. jan. 19., csütörtök - 16:21

Nahh, mindent leírtam, csak tömören :-)

Akkor tegyük helyére a dolgokat. 

Idézet

Meg külön projekt volt egy VHS kazim, amit bedigiztem Plextorral, valamint a Pinnacle cuccal is. Ebben volt az a sok vágás, és Plextornál 1 nyalatot sem csúszik a hang, Pinnacléval meg tényleg 20-30 másodperc lett a végére.

Ez még nem jelenti azt, hogy TBC van az eszközben. Hogy miért is írom ezt? Azért mert a TBC az nem csak arra van, hogy újraszinkronozva stabil szinkronjelet képezzen. Az időalap korrektor fő feladata a kép helyreállítása azaz a VHS technológiájából adódó tranziensek kiiktatása. Ez azt jelenti, hogy a felvételen korrigálásra kerül a pixelremegés mely azt eredményezi, hogy a kontúrok mentén nem lesz zavaró zizegés, megszűnik a kép vízszintes lebegése, imbolygása ill. full frame TBC esetén a kép függőleges ugrálása is, kijavításra kerül a dropout okozta képzavar, stb. Az eredmény stabil kép és a kontúrok mentén stabil pixelek melyek már nem zizegnek, remegnek. Na ezt végzi a TBC. Szóval abból mert nincs látható csúszás még nem következik az, hogy tartalmaz TBC áramkört mivel a TBC megléte esetén igen stabil képet kell, hogy kapj a VHS-ről és még a 20-25 éves felvételek is stabil, ugrálás, lebegés, pixelremegés mentesen kerülnek digitalizálásra ami azt eredményezi, hogy a visszajátszáskor szemmel észrevehető a különbség a TBC-vel digitalizált VHS és a simán videomagnóval lejátszott között.

Idézet

Talán 2 hónapja írtam, hogy TVről digiztem egyhuzamban vagy 4 órát a Pinnaclével, és biza csúszott a hang, Ti meg tippeltetek a rossz IDe driverre, meg a fene tudja, hogy mire. Most sorban meg fogom ismételni, elvégre ez a tudás annya, hisz TVadásnak atom jó szinkronban kellene lennie, de nekem mégis csúszott.

Digitalizáláskor, tömörítéskor sok minden okozhat csúszást. Először is a már említett technológia (VHS, SVHS, Hi8) ha nem védekezünk ellene megfelelő áramkörök beiktatásával, továbbá a digitalizáló eszköz driver-e, a tömörítést végző codec, leterhelt PCI busz, valamilyen telepített tárrezidens program, codec, stb ami bugos és elhúzza a rendszert, valamilyen szál vagy folyamat által nagymértékben lekötött processzoridő, töredezett HDD, ha a capture HDD az amiről a rendszer működik, lassú a HDD belső adatforgalma, stb., stb. Szóval a digitalizáláskor fellépő hibák oka számtalan lehet. Éppen ezért célszerű célirányosan összeállítani a PC-t azaz direkt úgy válogatni a hardware elemeket, hogy azok egymással 100%-ban kompatibilisek legyenek valamint mindenképpen kerülni kell az össze vissza telepítgetést azaz javasolt külön PC-t használni digitalizálásra, utómunkára vagy külön HDD-re telepített rendszerekkel egymástól elszeparálni a digitalizáló, utómunka rendszert az egyéb mindennapos használatra összeállított rendszertől. Ha tudatosan állítasz össze cél konfigot ill. külön HDD-re telepíted azt a rendszert mely a digitalizálással és utómunkával kapcsolatos programokat tartalmazza és külön HDD-re az egyéb (játék, internet, stb.) alkalmazásokat tartalmazó rendszert akkor elkerülhetőek a digitalizálással kapcsolatos szívások.

Szerkesztette: wpepi 2006. 01. 19. 20:24 -kor

#2795 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 20. 12:04

Melyik programmal tudom azt megnézni, hogy egy videó file interlace-es-e?

Arra gyanakszom, hogy valamit elronthattam a VirtualDub szűrők alkalmazásánál az interlaced képek szétszedése és összeillesztésekor. Az elkészült DVD videó képe ugyanis asztali dvd lejátszón szaggat. Viszont ha a PC-n nézem meg ott minden rendben van.

Szerk:

Nem az interlace-el van a gond. MPEG-2 kódolásnál lett valami rosszul beállítva.

Leírom hogy hogyan használtam a CCE programot, hátha valaki tudja mi okozhatja a szaggatást: MPEG-2 for DVD; Multipass VBR; V/C:30; Pass: 3; Bitráta: 4000-3000-7000; Audio: 192kbps; Add CRC; Stereo 48000Hz; Pulldown 2:3; Advanced Video Settings: Add sequence end code; DVD Video multiangle; Output top field first stream; Offset line 1; Luminance level 16-235; Quantization scale type Nonlinear;

Szerkesztette: <Euro> 2006. 01. 20. 12:47 -kor

#2796 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 20. 13:36

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. jan. 20., péntek - 12:04

Melyik programmal tudom azt megnézni, hogy egy videó file interlace-es-e?

Arra gyanakszom, hogy valamit elronthattam a VirtualDub szűrők alkalmazásánál az interlaced képek szétszedése és összeillesztésekor. Az elkészült DVD videó képe ugyanis asztali dvd lejátszón szaggat. Viszont ha a PC-n nézem meg ott minden rendben van.

Szerk:

Nem az interlace-el van a gond. MPEG-2 kódolásnál lett valami rosszul beállítva.

Leírom hogy hogyan használtam a CCE programot, hátha valaki tudja mi okozhatja a szaggatást: MPEG-2 for DVD; Multipass VBR; V/C:30; Pass: 3; Bitráta: 4000-3000-7000; Audio: 192kbps; Add CRC; Stereo 48000Hz; Pulldown 2:3; Advanced Video Settings: Add sequence end code; DVD Video multiangle; Output top field first stream; Offset line 1; Luminance level 16-235; Quantization scale type Nonlinear;

Én nem szoktam használni a CCE-t, de szvsz néhány dolgot nem jól adtál meg. Csak azt írom, amin változtass (Feltételezve, hogy 4:3 as arányú PAL videot akarsz kódolni)

3:2 Pulldown:  nem kell
SEQ Header: Every 1 GOP (ez kell a DVD kompatibilitáshoz)
A field sorrend pedig igazodjon a forrás field orderéhez. Ha a top field first-tel nem OK, akkor változtasd meg és bottom field first legyen!

#2797 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 20. 14:04

Rlaci, jól írtad! Az volt a gond, hogy míg más konvertáló programoknál rendszerint "Top field first" opciót kell kiválasztani, addig a CCE-nél éppen ellenkezőleg, itt üresen kell hagyni ezt a jelölő-dobozkát.

Amúgy amikor a hozzászóllásodat olvastam, éppen akkor lettem készen egy olyan dvd készítésével melyen 8 féle kódolást próbáltam ki - különböző beállításokkal -, hogy megtudjam mi lett rosszul beállítva. Az első kódolásnál éppen a Field-ek sorrendjén változtattam. :)

#2798 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 21. 10:54

Üdv.!

Remélem ez a topic megfelel a kérdésemre.. :)

Szóval melyik szerkesztő progit ajánljátok?

Próbálkozás szinten szeretnék ugymond "klippeket" csinálni. Házi videókat összevágni, képeket bevágni, ilyen olyan trükkös átmeneteket csinálni. A videók más-más formátumnban vannak meg.mpg, divx, mov. Van olyan ami ezeket mind ismeri?

Bocsi az esetleges láma kérdésért, de most kezdtem.. :)

Előre is thx :respect:
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#2799 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 21. 11:34

Lenny! Nehéz olyan programot találni ami majd minden igényedet ki fogja elégíteni. Már annak is örülhetsz majd, ha bizonyos feladatok elvégzésére megtalálod a megfelelőt.

Én ezeket a programokat használom: VirtualDub, TMPGEnc Plus, Gspot, CCE, MainConcept MPEG encoder, imTOO MPEG encoder, Nero Vision, Nero WaveEditor, Avisynth és kodekkek.

#2800 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 22. 12:56

Sikerült megoldanom a VHS kazetták digitalizálása során jelentkező audio és video "elcsúszását". A VirtualDub-bal kellett csupán bedigizni az anyagot. A szinkronitásért szerintem a "VirtualDub/Capture AVI.../Capture/Timing..." panelen lévő - csatolt képen látható - beállítások (default) a felelősek.

Már három - egyenként 75 perc hosszú - részt digitalizáltam így és csúszás sehol sem volt fellelhető. Pedig az egyik digitalizáláskor az eldobott fram-ek száma 1200 körül volt. Ez a sok eldobált frame olyankor keletkezett amikor a VHS kazetta szallaga meg volt gyűrődve és olyankor a kép "elhangyásodott" egy kis ideig.

Csatolt fájl:

#2801 Felhasználó inaktív   BeetleBrain 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 23. 19:07

Sziasztok!
Lehet hogy OFF a hozzászólásom, de remélem azért valaki tud tippet adni.
A kérdésem a következő lenne:
- Hogyan tudom a webkamerám felvételét élőben továbbítani a neten?? (ezt beépíteni egy weboldalba pl.)
(vagy perces frissítéssel vagy vmi ilyesmi...)
Vagy lécci mondjatok egy topicot ahol ilyennel foglalkoznak, mert én nem találtam.  :confused:

Előre is köszi a segítséget!  :respect:

#2802 Felhasználó inaktív   -MM- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 23. 19:08

Sziasztok!

Egy x800pro VIVO-val jobb minőségben tudok VHS-ről digitalizálni, mint egy 9000pro VIVO-val?
Vagy csak a procitól függ?

#2803 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 23. 20:48

Szerintem ugyanazt a minőséget tudja a két kártya. A CPU teljesítménye akkor fontos, ha valamilyen szoftveres tömörítést használsz a digitalizáláskor.

#2804 Felhasználó inaktív   MamaSaid 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 23. 21:33

A segítségeteket kérem.

Milyen (capture) eszközbe célszerű beruházni, ha többször van szükség kb. 120 perces vagy 50 perces PAL jel rögzítésére, lehetőleg mpeg2 vagy ha lehet divx formátumban? A forrás BetaSp, tehát analóg kép és hang. Érdekel még, hogy tudtok-e ajánlani olyan egyszerű hangrögzítő programot, amivel 2 stereo vagy 4 mono hangcsatorna rögzíthető 44.1KHz vagy 48KHz-es mintavételezéssel. A hang és a kép sziknronban kellene, hogy maradjon.
A gép P4 2800+1Gb RAM+2-300Gb SATA, WinXP ram vagy AMD64 3Gb+1Gb RAM+2-300Gb SATA, WinXP vagy x64. A hangkártya valamilyen 4 bemenetes PCI-buszos lesz.

Szerkesztette: MamaSaid 2006. 01. 23. 22:27 -kor

Mother always says, Sharing is Good

#2805 Felhasználó inaktív   MamaSaid 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 23. 23:02

Ez alkalmas lehet a feladatra?

#2806 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 15:21

Idézet: MamaSaid - Dátum: 2006. jan. 23., hétfő - 21:33

A segítségeteket kérem.

Milyen (capture) eszközbe célszerű beruházni, ha többször van szükség kb. 120 perces vagy 50 perces PAL jel rögzítésére, lehetőleg mpeg2 vagy ha lehet divx formátumban? A forrás BetaSp, tehát analóg kép és hang. Érdekel még, hogy tudtok-e ajánlani olyan egyszerű hangrögzítő programot, amivel 2 stereo vagy 4 mono hangcsatorna rögzíthető 44.1KHz vagy 48KHz-es mintavételezéssel. A hang és a kép sziknronban kellene, hogy maradjon.
A gép P4 2800+1Gb RAM+2-300Gb SATA, WinXP ram vagy AMD64 3Gb+1Gb RAM+2-300Gb SATA, WinXP vagy x64. A hangkártya valamilyen 4 bemenetes PCI-buszos lesz.

SZVSZ érdemes lenne elgondolkozni egy asztali DVD felvevőn. A másik sztereohangot pedig külön rögzíteni és utólag a DVD-re tenni.

#2807 Felhasználó inaktív   MamaSaid 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 18:54

Idézet: Rlaci - Dátum: 2006. jan. 24., kedd - 15:21

SZVSZ érdemes lenne elgondolkozni egy asztali DVD felvevőn. A másik sztereohangot pedig külön rögzíteni és utólag a DVD-re tenni.

Nem kerülne dvd-re a bedigizett anyag, hangutómunka miatt kellene számítógépre vinni a képet és a hangot.
Eszembe jutott a DVD-felvevő mint megoldás, de ez elég körülményes, mert a másolás után le kellene szedni a lemezről a képet és a hangot, ráadásul duplán kellene átírni, ha két stereo hangsávról van szó.

A fentebbi plextor eszköz mennyire alkalmas a feladatra?

#2808 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 01. 24. 19:24

Idézet: MamaSaid - Dátum: 2006. jan. 24., kedd - 18:54

A fentebbi plextor eszköz mennyire alkalmas a feladatra?

Nekem működget, főleg ennyi pénzért. Most azt próbálom, hogy 10-20 órányi műsort egyhuzamban fel bír-e venni, de első körben belebukott, most vésődik róla a DVD, meglátom milyen lett.
Make love not Wor.

#2809 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 19:58

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. jan. 24., kedd - 20:24

Most azt próbálom, hogy 10-20 órányi műsort egyhuzamban fel bír-e venni, de első körben belebukott, most vésődik róla a DVD, meglátom milyen lett.

Szép mondat.  :up:

#2810 Felhasználó inaktív   Shane 54 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 20:25

más.

ha van egy videóm (parti video) és le akarom szedni a hangot róla akkor mivel tegyem? hogy tegyem?
Találjuk meg együtt az AIDS ellenszerét!!
Csatlakozz a magyar csapathoz!!

"...nehogy már a fika egye meg az óvodást..." Andro, részlet

Gondolkodtál ma már?

Téma megosztása:

• (154 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 139
  • 140
  • 141
  • 142
  • 143