HWSW Informatikai Kerekasztal: Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (154 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 137
  • 138
  • 139
  • 140
  • 141
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan.

#2761 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 15. 20:38

Idézet: szucsati - Dátum: 2006. jan. 15., vasárnap - 17:30

Bocsi, csak beollóztam a szöveget, de azért nem hittem, hogy a "Video Capture rejtelmei" topicban valaki azt fogja hinni, hogy cdolvasóval akarok digitalizálni :D (bocsi, nem bántásnak szántam).

A gyártó nem említ ilyet, de szerintem ez nem átlagfelhasználós kérdés, így nem is csoda. Nem egy bizonyosra gondolok, hanem az érdekel, hogy a külső mpeg digitalizálók képesek-e videofájlt áttömöríteni, vagy van-e ilyen, amelyik tud.

Alternatív megoldásként.. Egyes ilyen kütyüknek van Firewire bemenete. Vajon ki lehet arra küldeni egy videofájlt, hogy azt egye meg a digiző? Elég macerásnak tűnik :(.

Csak digitalizáló eszközben nincs ilyen. Amik ezt tudják azok a hardware támogatású editor eszközök melyek egyben digitalizáló eszközök is és NL editálást hardware-esen támogató eszközök is. Különös ismertetőjelük, hogy megtalálható rajtuk videó kimenet is ami az eszközhöz mellékelt NL rendszerű editor programból használható.

Idézet

Nem egy bizonyosra gondolok, hanem az érdekel, hogy a külső mpeg digitalizálók képesek-e videofájlt áttömöríteni, vagy van-e ilyen, amelyik tud.

Igen, tudnak de csak a félprofesszionális kategóriától aminek az ára felér egy komplett P4-es PC árával.

Idézet

Alternatív megoldásként.. Egyes ilyen kütyüknek van Firewire bemenete. Vajon ki lehet arra küldeni egy videofájlt, hogy azt egye meg a digiző?

Azok a digitalizáló eszközök melyek firewire porton csatlakoznak a PC-hez és van analóg videó kimenetük ma egységesen DV-t fogadnak amihez nem kell ma már külön hardware-es rásegítés azaz ezek az eszközök a PC-ből jövő DV-t nyomják ki az analóg kimeneten.

Összességében elmondható, hogy csak a félprofesszionális kategóriától léteznek olyan capture eszközök melyek hardware-esen rásegítenek az editálásra, tömörítésre.

#2762 Felhasználó inaktív   bmw 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 15. 20:39

?:)
"A legszebb dolog az életben, maga az élet!"

Abit AN8 Ultra, AMD Athlon64 3500+ Venice, 2x512 Mb Kingston 400 Mhz,Gigabybte 7300GS passziv  vga,  120GB IBM/Hitachi vinyo, LG 4120b DVD iro, 19" Samsung SyncMaster 193P+ TFT, Terratec 400 TV Tuner, 420W Chieftec...

#2763 Felhasználó inaktív   szucsati 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 15. 21:35

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. jan. 15., vasárnap - 20:38

Azok a digitalizáló eszközök melyek firewire porton csatlakoznak a PC-hez és van analóg videó kimenetük ma egységesen DV-t fogadnak amihez nem kell ma már külön hardware-es rásegítés azaz ezek az eszközök a PC-ből jövő DV-t nyomják ki az analóg kimeneten.

Nem egészen erre gondolok, hanem az olyan kütyükre, amik usb-vel csatlakoznak ugyan a géphez, de az analóg bemeneten kívül DV is van rajtuk. Pl:
http://www.adstech.com/products/USBAV_703/...sp?pid=USBAV703
http://www.pinnaclesys.com/PublicSite/uk/P...cifications.htm

Érdekes, hogy ezek közül az előbbi pont 2* annyiba kerül, mint a Pinnacle. Mondjuk én már használtam Studiot, lehet, hogy megéri a dupla árat, ha más progit is használhatok :).

Ezekkel megtehető vajon, hogy kihagyva az encodert dv(pro)-be veszek fel, aztán kinyomom neki a megvágot anyagot, had játszon vele, és realtime megkapom az ügyenes, szépen betömörgetett mpeg2-t?

Mondjuk leginkább annak lenne értelme, hogy ha az mpeg2 anyagot tudná újratömörgetni (dvdből valami frameserverrel). Nagyon bonyinak tűnik.

#2764 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 00:38

Idézet: szucsati - Dátum: 2006. jan. 15., vasárnap - 21:35

Nem egészen erre gondolok, hanem az olyan kütyükre, amik usb-vel csatlakoznak ugyan a géphez, de az analóg bemeneten kívül DV is van rajtuk. Pl:
http://www.adstech.com/products/USBAV_703/...sp?pid=USBAV703
http://www.pinnaclesys.com/PublicSite/uk/P...cifications.htm

Érdekes, hogy ezek közül az előbbi pont 2* annyiba kerül, mint a Pinnacle. Mondjuk én már használtam Studiot, lehet, hogy megéri a dupla árat, ha más progit is használhatok :).

Ezekkel megtehető vajon, hogy kihagyva az encodert dv(pro)-be veszek fel, aztán kinyomom neki a megvágot anyagot, had játszon vele, és realtime megkapom az ügyenes, szépen betömörgetett mpeg2-t?

Mondjuk leginkább annak lenne értelme, hogy ha az mpeg2 anyagot tudná újratömörgetni (dvdből valami frameserverrel). Nagyon bonyinak tűnik.

Nem.
A Pinnacle csak egy mezei DV konverter mely az analóg videóból készít szabványos 25Mbps DV-t amit átnyom a firewire kábelen PC-re. Az MPEG2, MPEG1 valamint az MJPEG tömörítés software-es. Ráadásul ennek a software-es tömörítésnek a minősége függ a PC teljesítményétől. Ezt írja is:
"User-selectable. Available real-time capture formats depend on CPU speed."

Az USB IntsantDVD meg egy szintén mezei MPEG digitalizáló mely képes hardware-es MPEG1 (VCD) és MPEG2 tömörítésre analóg videóból. De ez is csak akkor tömörít ha analógból kell digitalizálni. Fordítva azaz PC-ről csak kijátsza az MPEG1 és MPEG2 állományokat az analóg kimenetre, hogy videomagnón tudd rögzíteni. Kijátszás tulajdonképpen arra vonatkozik, hogy az eszközben van egy MPEG dekóder is mely visszaalakítja analógra az MPEG anyagot.
Szóval ez csak akkor tömörít ha az analóg videóbemenetére rákötsz egy kamerát, videomagnót, stb.

Mint már említettem azok az eszközök melyek hardware-esen besegítenek a PC-s tömörítésbe azok jóval nagyobb árfekvésben vannak (100.000Ft-tól indulnak az ilyen eszközök árai).
Ezek a hobbi célokat szolgáló olcsó eszközök maximum annyit tudnak, hogy a PC-n lévő DV AVI-t és MPEG file-okat kijátszon a kimenetre, hogy rögzíteni tudd videomagnón vagy TV-re tudd kötni és ott nézd teljes képernyős változatban.

Szerkesztette: wpepi 2006. 01. 16. 00:42 -kor

#2765 Felhasználó inaktív   mikk2000 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 01:28

Arról nem beszélve hogy mpeg2 tömörítésnél fokozottan fontos a zajszűrés, tehát akkor érdemes olyan hardverben gondolkodni ami egyúttal ezt is megoldja...

#2766 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 12:54

Még mindig a VirtualDub eljárásokkal vagyok elfoglalva. Egy 2 perces - Huffyuv kodekkel digitalizált - test.avi file-al a következőt hajtottam végre:

1. Frame rate szinkronizálás -> video and audio durations match
2. Szűrés (deinterlace-unfold, chroma noise reduction, temporal smoother, temporal smoother, deinterlace-fold)
3. Compression - Huffyuv
4. Save as AVI

A gondom az, hogy az eredetileg 1.512 MB-os file-ból egy 2.290 MB-os filet készített a VD. Pedig ugyanazt a kodekket (Huffyuv) használtam mindkét file készítésekor. Le is ellenőriztem utólag egy programmal. Különbség csak az átlagos bitrátában volt: az eredeti file-nál 69.032 kb/s a szűrt-nél 138.927 kb/s.

Miért ez a nagy különbség a bitráták között. Talán más-más Huffyuv beállításokkal kódol az iuVCR és a VirtualDub? Kódoljam esetleg egy másik kodekkel VD szűréskor az anyagot?

#2767 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 13:11

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 12:54

Miért ez a nagy különbség a bitráták között. Talán más-más Huffyuv beállításokkal kódol az iuVCR és a VirtualDub? Kódoljam esetleg egy másik kodekkel VD szűréskor az anyagot?

Próbáltad a tömörítési rátát állítani?
Video -> Compression -> majd a kiválasztott kódeken beállított a bitrátát, oszt GO. :cool:

Szerkesztette: Sándor -P20- 2006. 01. 16. 13:23 -kor

#2768 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 13:23

Huffyuv kodek esetén nem tudok a tömörítési rátán változtatni.

Érdekes, most a VD-vel digitalizáltam egy videó file-t Huffyuv kodekkel. Utána a file-t még szintén VD-vel más AVI file-ba mentettem Full process mode-ban Huffyuv tömörítést választva. Tehát újratömöríttettem vele az anyagot. Az eredmény ismét egy méretesebb (56%-al) file lett.

#2769 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 13:27

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 13:23

Huffyuv kodek esetén nem tudok a tömörítési rátán változtatni.

Akkor ehhez én már túl együgyű vagyok. :confused:

Szerkesztette: Sándor -P20- 2006. 01. 16. 13:28 -kor

#2770 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 14:16

CCE MPEG-2 kódoló programmal lehet olyan file-t készíteni ahol a videó és a hang egy file-ba (pl: *.mpg) kerül.

A programmal úgy kódoltam, hogy készült egy test.mpa hang file, egy test.mpv videó file és egy test.vaf információs file. Ezzekkel az a bajom, hogy a Nero Vision DVD készítő programja nem ismeri őket.

Akik szintén CCE-vel szoktak kódolni, milyen programot használtok Videó-DVD-k készítésére?

#2771 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 15:06

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 14:16

CCE MPEG-2 kódoló programmal lehet olyan file-t készíteni ahol a videó és a hang egy file-ba (pl: *.mpg) kerül.

A programmal úgy kódoltam, hogy készült egy test.mpa hang file, egy test.mpv videó file és egy test.vaf információs file. Ezzekkel az a bajom, hogy a Nero Vision DVD készítő programja nem ismeri őket.

Akik szintén CCE-vel szoktak kódolni, milyen programot használtok Videó-DVD-k készítésére?

Az mpa-t átnevezed mp2-re az mpv-t meg m2v-re. Egyébként ha meg multiplexeled akkor lesz egy mpg file-od :D

#2772 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 15:26

Hogyan tudom multiplexelni? Ezt is a CCE-vel?

Szerk: Megtalátam, a Video Settings mode-nál kell a System-et kiválasztani. Eddig azért nem találtam, mert ha először azt jelölöm ki, hogy a kódolás VBR legyen, akkor az a System kapcsoló már nem aktivizálható. Tehát a változó birátát ez esetben el is felejthetem, úgy nézki...

Szerkesztette: <Euro> 2006. 01. 16. 15:31 -kor

#2773 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 15:29

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 15:26

Hogyan tudom multiplexelni? Ezt is a CCE-vel?

A CCE nem tartalmaz ilyet viszont a TMPGEnc programnak van multiplexelő modulja (file menü toools pontja és az ott megjelenő ablakban kiválasztod a multiplexet majd megadod a videó és az audio file-okat azt go. A végén kapsz egy harmadik file-t amiben már egyben lesz a videó meg a hang (mpg)

Szerkesztette: wpepi 2006. 01. 16. 15:31 -kor

#2774 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 15:34

Aha! Köszi Wpepi! Így már OK lesz. Akkor mégiscsak maradhat a VBR. :)

#2775 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 15:37

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 15:34

Akkor mégiscsak maradhat a VBR. :)

Csak megsúgom, hogy a profibb alkalmazások mind külön kérik a videót meg a hangot  :)

#2776 Felhasználó inaktív   bmw 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 15:46

Sziasztok!

Par oldalt atolvastam de inkabb megkerdezem hatha igy elobb megtudom amit szeretnek.
Avi fajlt + feliratot szeretnek svcd vagy dvd formatumra alakitani, hogy az asztali lejatszoval is megtudjam nezni a filmet ne csak a szamitogepen.
Es ezt milyen programal lenne erdemes, csinalni?
Most az Avi2Dvd progival probalom, de a kep olyan mintha lassu lenne kicsit, olyan remegos vagy milyen.

Segitsegetek elore is koszike.

Abit AN8 Ultra, AMD Athlon64 3500+ Venice, 2x512 Mb Kingston 400 Mhz,Gigabybte 7300GS passziv  vga,  120GB IBM/Hitachi vinyo, LG 4120b DVD iro, 19" Samsung SyncMaster 193P+ TFT, Terratec 400 TV Tuner, 420W Chieftec...

#2777 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 17:10

Idézet: bmw - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 15:46

Sziasztok!

Par oldalt atolvastam de inkabb megkerdezem hatha igy elobb megtudom amit szeretnek.
Avi fajlt + feliratot szeretnek svcd vagy dvd formatumra alakitani, hogy az asztali lejatszoval is megtudjam nezni a filmet ne csak a szamitogepen.
Es ezt milyen programal lenne erdemes, csinalni?
Most az Avi2Dvd progival probalom, de a kep olyan mintha lassu lenne kicsit, olyan remegos vagy milyen.

Segitsegetek elore is koszike.

Ha van valamilyen feliratozó progi a gépre telepítve, ami automatikusan elindítja a felirat megjelenítését az avi fájl megnyitásakor, akkor akár a TMPG vagy a Procoder is ráteszi a feliratot a filmre és úgy tömöríti MPEG2-be.

#2778 Felhasználó inaktív   bmw 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 18:10

Idézet: Rlaci - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 17:10

Ha van valamilyen feliratozó progi a gépre telepítve, ami automatikusan elindítja a felirat megjelenítését az avi fájl megnyitásakor, akkor akár a TMPG vagy a Procoder is ráteszi a feliratot a filmre és úgy tömöríti MPEG2-be.

Csak a codec pakkbol a G400-as van felteve felirathoz.
Az jo hozza vagy mas fele progi kell?

#2779 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 20:55

Idézet: bmw - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 18:10

Csak a codec pakkbol a G400-as van felteve felirathoz.
Az jo hozza vagy mas fele progi kell?

Annak jónak kell lenni.
A TMPG-nél a Plug-in-ek sorrendje befolyásolhatja a végeredményt.

#2780 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 01. 16. 20:58

Azt már tudom, hogy tuti USB-s digizőm lesz, mert nem szed össze zajt, mobilis, videótól meg pont elér a gépemig egy 5 méteres USB kábel.
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (154 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 137
  • 138
  • 139
  • 140
  • 141
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.