idézet:
Ezt írta yogibear:
Amúgy a Terratecnek milyen neve van (minőség szinten)?[/quote]
Én úgy tudom elég jó neve van, ezért is figyeltem fel rá, és csodálkoztam is az áron, mert olyan 25+fa ra tippeltem volna.
PC-t videomagnóként használnám... lehet? ... mi kell hozzá?
Elküldve: 2002. 08. 02. 07:28
idézet:
Ezt írta Mumia:
Én úgy tudom elég jó neve van, ezért is figyeltem fel rá, és csodálkoztam is az áron, mert olyan 25+fa ra tippeltem volna.[/quote]
Egy konkrét próba érdekes lenne azért, mind a kártya, mind a hozzáadott szoftver esetében.
A WC-KEFÉT UGYANÚGY KELL HASZNÁLNI MINT OTTHON!
alatta kisbetűs kézzelírott szöveg:
A hátsó fogaknál előre-hátra, az elsőknél le-fel?
Elküldve: 2002. 08. 02. 07:39
idézet:
Ezt írta olee:
Mármint a UPC kábelen rádió adás is jön?
Itt sajnos okádék a kábel rendszer, és nem is tervezik javítani. Ellenben a pénzt elég rendesen beszedik.
A UPC mennyibe kerül havonta? Érdemes?[/quote]
Igen a kábelTV hálozatokon szokott rádio adás jönni. Nem kell mást tenni mint a rádiot csatlakoztatni a kábelrendszerhez.
Az UPC teljes csomag 5200Ft melyben már a HBO is benne van.
(58 TV program /30 rádio). Ja és még annyit hogy UPC mindezt optikai gerinchálozaton adja és a lakásokhoz pedig csillagpontos az elosztás. (a minöség tökéletes)
Elküldve: 2002. 08. 02. 08:07
idézet:
Ezt írta wpepi:
(58 TV program /30 rádio). Ja és még annyit hogy UPC mindezt optikai gerinchálozaton adja és a lakásokhoz pedig csillagpontos az elosztás. (a minöség tökéletes)[/quote]
Azért ez a "minőség tökéletes" dolgot nem merném ilyen bátran hangoztatni![]()
Elküldve: 2002. 08. 02. 08:12
idézet:
Ezt írta Jahno:
Azért ez a "minőség tökéletes" dolgot nem merném ilyen bátran hangoztatni[/quote]
Netán rossz tapasztalatod van?
Elküldve: 2002. 08. 02. 18:50
idézet:
Ezt írta olee:
Hát, lehet, hogy meg fogtok lincselni... A kábeltévét lemondatták a többiek, mert drága (3000 Ft havonta) és iszonyat szar vétel (EMKTV Kft., 11. ker) már lassan két éve, számunkra érdektelen csatornákkal. Egyedül az HBO volt rajta olyan, amit néztünk.
Így egy gagyi szobaantennával fogjuk a nagy magyar valóságot (M1, RTL Klub, TV2, ViaSat, Fix.tv), szocik nagy adományaképpen ingyen. A video-ra megvan még a félretett pénz, csak így már minek...
A PC TV pro-ban kicsit csalódtam - kár volt stereo-t és rádiósat venni. A stereo legfeljebb annyit ér, hogy a stereo adások nem sisteregnek (mint mono módban). A rádió viszont használhatatlan, mivel a PC totál zavarja a jelet. Vagy valahova messzire kell tenni az antennát, és odavezetni a jelét.
A Scheduler végre működik rajta, és egész jól. 1 perc felvétel minimálisan 50 MB, azaz 3GB per óra (legalacsonyabb hang és felbontás). Ehhez venni kéne valami nagy 120 GB-os vinyót, és akkor lehetne műsort felvenni, kb. 40 órát. Sajna TimeShift nem működik rajta.Amit még hiányolok, az egy taskbar utility. Ha időzítek egy felvételt, akkor mennie kell a gépnek, és futnia a PCTV-pronak (eszi a procit 60-70%-on). Valamiért az alaplapon az időzítés felmondta a szolgálatot, pontosabban sosem akart működni.
Jobb hilyán ha érdekel valami, ADLS-en leszedem DivX-ben, aztán megnézzük.[/quote]
Helló Olee!
Nem tudom tudod-e, de már nálam is Pctv Pro van a Deluxe Combo helyett.
A rádióval csak egy problémám volt, első telepitésre nem tette fel. A másodikra már igen. (WinME és 4.02 szoftver/driver, ezt adták hozzá, ez van fenn, de a Miro pctv-s topicban lévő linkről jóindulatú embereknek hála letölthető az 5.0 is).
A rádióval amúgy semmi bajom. Fogtam egy kiszuperált böhöm magnósrádió botantennáját, forrasztottam rá egy kb méteres vezetéket, arra meg egy antennacsatit és bedugtam a Pro rádió-antennacsatijába és kész. Szól. Az antenna kb. fél méterre van a géptől, igaz a vége a Széchenyi-hegy felé mutat. A botantennák anno amúgyis olyanok voltak, hogy nemcsak kihúzhatóak, de forgathatóak is voltak, a legerősebb vételre beállitás miatt.
Szóval szvsz a rádiónak semmi baja, most megy a háttérben.
Felvételre használj Avi_io-t!!!
[url="http://"http://ergao.myetang.com/down/download.htm"]3.11_full[/url]
Pinnacle-hoz a legjobb. Kevés erőforrás, szeletelt felvétel, időzités, stb. Timeshift ugyan nincs benne.
Elmented a beállitásaidat (timert is) az avi_io.inibe (!!), berakod az inditópultba és a biosban beállitod a bekapcsolási időt (mondjuk a felvételkezdés előtt 5 percre és kész.
Na hali. Irj többet.![]()
Elküldve: 2002. 08. 02. 20:42
A géptől távol sem ász nagyon különben, mivel itt a Gellért-hegy sokat leárnyékol, de a gép közelében nulla a vétel. Lehet, hogy a rádiós egér is zavarja?
Az avi_io-t még a 4.X-es driverekkel próbáltam, nulla eredménnyel. Na, ha lesz időm, adok neki még egy esélyt. Végülis a beépített felvevő nem rossz, csak marhára eszi a procit meg a GB-okat. Amikor vettem ezt a 60 GB-os izét, azt hittem, na ez aztán marha nagy, közben itt meg hipp-hopp megtelik, ha felveszek valamit.
Elküldve: 2002. 08. 02. 21:08
idézet:
Ezt írta olee:
A rádióhoz az antenna boltban vettem hozzá antennát, egy hatalmas T alakra kihúzható duplarézeres akármi, átlátszó szigeteléssel. Azt mondták, ennél jobb nincsen. Hát ezzel sajna ilyen a vétel. Azért gondolom, hogy a gép zavarja, mert a gép közelében semmilyen rádió nem szól jól.
A géptől távol sem ász nagyon különben, mivel itt a Gellért-hegy sokat leárnyékol, de a gép közelében nulla a vétel. Lehet, hogy a rádiós egér is zavarja?
Az avi_io-t még a 4.X-es driverekkel próbáltam, nulla eredménnyel. Na, ha lesz időm, adok neki még egy esélyt. Végülis a beépített felvevő nem rossz, csak marhára eszi a procit meg a GB-okat. Amikor vettem ezt a 60 GB-os izét, azt hittem, na ez aztán marha nagy, közben itt meg hipp-hopp megtelik, ha felveszek valamit.[/quote]
Avi_io 3.11 full (link fentebb) plusz WinME plusz 4.02 sw:
capture realtime divx 4.12-vel 50 percben van 15 framedrop (384x288), de nem a win miatt, mert ilyen vadiújjal is, ami nincs telepakolva, csak a legszükségesebbek vannak fenn (még nem tudom mi lehet).
Ja és amúgy sztereóban. Módszert leirom, mert lehet, hogy nem találod:
1. pctv vision be, olyan adóra kapcsolni, amely sztereó, (nálunk a kábelen is még sok monó van), megvárni mig beáll sztereóra (a dupla karika jelzi), majd kilépni.
2. Avi_io bekapcs, video setting/source és itt a tuner helyett composite(external)-t kiválasztani, majd CANCEL (!!) igy továbbra is a tuner lesz kiválasztva és a hang marad sztereó, indulhat a capture!
Fejhallgatóval figyeltem, észrevehető a váltás a monó és a sztereó közt, illetve csináltam egy rövid felvételt (természetesen az audio settingsnél sztereót beállitva), kiszedtem a hangot Vdubbal és belenéztem az SB live Wave
studiójával. Sztereóban vette fel.
Az Avi_io nem eszi az erőforrást és időzithető (bár még nem próbáltam, de benne van). Nekem bevált. Nem is kell más.
A 60 Gb valóban hamar megtelhet, ha mjpegbe veszel fel. Kódold át felvétel után és irány cdre. Anno én is ezt csináltam. De legközelebb csak akkor, ha lesz egy gyorsabb cucc (már kinéztem, csak most sovány a büdzsé, talán novemberben).
Ja és én anno valamit felvettem egy Pana rádiós-walkman-ről a SB-vel (a walkman max. 1 méterre volt a géptől) és az is "irányérzékeny" volt. Be kellett forgatni, hogy jó legyen.
Hali.![]()
Elküldve: 2002. 08. 02. 23:27
Adnék még egy KCS-t, de sajna már kiosztottam neked korábban...

Elküldve: 2002. 08. 03. 08:33
idézet:
Ezt írta olee:
Huh, hát akkor ezért nem ment. Nem tudtam, hogy a Pinnacle progijával kell a csatornát kiválasztani, azt hittem az is az aviioval megy.
Adnék még egy KCS-t, de sajna már kiosztottam neked korábban...[/quote]
Tévedsz!
Az Avi_io-ban saját csatornabeállitás van!
Amikor minden (felvételi beállitások, csatornabeállitások, stb) megvan, akkor azt (save settings) elmented az avi_io.ini fájlba. Azért ebbe, mert mindig ez töltődik be. Más beállitásokat is elmenthetsz, mondjuk egy avi_io2.ini-be, de azt kézzel kell beadni (load settings), az avi_io.ini az alapértelmezett.
Amit leirtam (1 és 2. pont), az azért kell, mert az Avi_io csak ezzel a trükkel képes felvenni sztereo-ban (már persze ha az adó igy sugároz). Hogy miért?
Sztereo hang ügyben írtam az avi_io-soknak e-mailt, meglepően gyorsan válaszoltak:
"This is a known limitation of the supplied "Intercast" DLL that is used to tune into stations under W9x with the TV tuners. The Pinnacle software does this through proprietary interfaces and thus does not suffer from this problem.
What you CAN do is turn off intercast. You loose the tuning capability of AVI_IO if you do so, but you can tune to the station before you record but you gain the stereo capability.
To turn off Intercast use Regedit. There search the key named
HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareINTELIntercastTVControl
In there you find "TVControlDLL". By renaming the name of the DLL it can't be loaded and alas tuning is turned off. By renaming it back tuning is back also."
Index/miro --> Meph irta.
Hogy megy-e nem próbáltam, az én módszeremmel nem kell buherálni, igaz, csak addig megy, amig a progiból ki nem lépsz.
Elküldve: 2002. 08. 06. 16:00
a power vcr II-vel (köszönet érte, akit illet), gigantikus méretű fájlokat hozok létre:
20-30 percnyi anyag 630+630+350 megányi helyet foglal a vinyón mpg kiterjesztéssel.
ebből mivel tudnék (komplikációmentesen) normális méretű,
pc-n, esetleg asztali dvd-n is nézhető anyagot?
Elküldve: 2002. 08. 07. 14:38
idézet:
Ezt írta joe39:
nos, kezdeném elölről.
a power vcr II-vel (köszönet érte, akit illet), gigantikus méretű fájlokat hozok létre:
20-30 percnyi anyag 630+630+350 megányi helyet foglal a vinyón mpg kiterjesztéssel.
ebből mivel tudnék (komplikációmentesen) normális méretű,
pc-n, esetleg asztali dvd-n is nézhető anyagot?[/quote]
A PowerVCR II tökéletesen játszható anyagot produkál, ezt tapasztalatból mondom, a mérete pedig a bitráta füffgvénye ofcoz, amit te állítassz be. Mivel az MPEG1 nem a legkorszerűbb, az MPEG2 -nél pedig a minőség volt az elsődleges, és nem igazán a kicsiny méret, ezért az MPEG4 a kérdésedre a válasz, amit viszont ez a program nem tud. Nem árt azonban tudni, hogy az MPEG4 sokkal számításigényesebb, nem tudom mit jelent neked a normális pc, de féleg egy 3 évvel ezelőtti sztenderdben gondolkodsz.
MPEG4 -re a DivX -et ajánlom nem túl meglepő módon, használhatsz bármit, pl. VirtualDub, AVIio, iuVCR, illetőleg kövezzetek meg, de WinXP alatt (ott próbáltam) a WMV 8 codec is igen jól muzsikált, az is egy MPEG4 implementáció, és kicsi, nem is eszeveszett lassú (nem dobált frameket a Cel800-ason, csak minimális mennyiségben), de persze a Microsoftot én sem preferálom. A DivX -el a hang a suxx, általában utólag kell átkonvertálni mp3-ra, tehát felvételkor a mezei PCM -et kell nyomni. De ez csak saját tapasztalat.![]()
Elküldve: 2002. 08. 07. 14:47
idézet:
Ezt írta joe39:
nos, kezdeném elölről.
[/quote]]
Úristen, most fogom csak fel, 20-30 perc 630+630+350 mega!!?!?!??!
Valamit nagyon elnéztél, vagy konfiguráltál be... az még MPEG2 -ből is kicsit soknak tűnik... az MPEG1-es sztenderd (megjegyzem ez már nem igazán a mai minőségi elvárásoknak felel meg...) az olyan max. 400 mega lenne, de hogy jött létre neked ez a három adat plusszokkal, ezt nem is értem...
MPEG2-vel már súlyosabbak a bitráták, de ha jól tévedek, nemigen haladják meg a 4000kbit-et, az 25 percre kb. 730mega, tehát jóval kevesebb, mint amit te írtál.
De egyébként hely szűkében, mint mondtam, az MPEG2 nem megoldás...MPEG4 rulez, ezért találták ki, alacsony bitráta - elfogadhatóan jó minőség.
Elküldve: 2002. 08. 23. 16:29
idézet:
Ezt írta Woland_ex:
]
Úristen, most fogom csak fel, 20-30 perc 630+630+350 mega!!?!?!??!
Valamit nagyon elnéztél, vagy konfiguráltál be... az még MPEG2 -ből is kicsit soknak tűnik... az MPEG1-es sztenderd (megjegyzem ez már nem igazán a mai minőségi elvárásoknak felel meg...) az olyan max. 400 mega lenne, de hogy jött létre neked ez a három adat plusszokkal, ezt nem is értem...
MPEG2-vel már súlyosabbak a bitráták, de ha jól tévedek, nemigen haladják meg a 4000kbit-et, az 25 percre kb. 730mega, tehát jóval kevesebb, mint amit te írtál.
De egyébként hely szűkében, mint mondtam, az MPEG2 nem megoldás...MPEG4 rulez, ezért találták ki, alacsony bitráta - elfogadhatóan jó minőség.[/quote]
Na, azért nem mindegy, hogy a 4000 kbit/sec -et hogyan csinálod : ha izomból, tehát a capture -módban rögtön, vagy konvertálás után, processzor-idővel.
Ég és föld. A minősége.
Méretre kb. ugyanannyi (mondom kb.), de a szoftveres utómunka sokkal jobb minőséget produkál.
Ezt elsősorban a tapasztalataimra hagyatkozva mondom.
Felvenni direktbe kb. a 6000 -es bitráta az, amivel jó, 8000, amivel kiváló (bejövő jel-minőségű) képet kaphatsz vissza. Ez gyakorlatilag 1 MB/sec -et jelent, vagyis 10 perc = 600 MB. Minőség/tárigány figyelembevételével az Mpeg-2 -be való konvertálásra a 6000 -es bitráta felel meg, természetesen hozzákalkulálva a 160-192-224 -es bitrátájú hangot (inkább 224). Persze ez teljes, 720*576 -os PAL, vagy hasonló (pontosan most nem tudom) képfelbontású NTSC rendszerre vonatkozik; kisebb felbontásnál célszerű kb. arányaiban kisebb kép-bitrátát választani, természetesen a hangét békénhagyva.
Elküldve: 2002. 09. 30. 09:55
felhozom a témát

Nekem nincs és még nem is volt tvtuner-kártyám.
1.Milyet vegyek? Pctv? Terratec Cinergy 400?(Mumia dicsérte a másik topicban)
-videóként való használat, otthoni felhasználásra, jó rögzítési minőség, egyszerű kezelhetőség, megfizethető(minnél olcsóbb) vételár, elsőre ezek jutnak eszembe
2.Gondolkodom 1 gép építésén kifejezetten a tv-m mellé és itt viszont kéne a hardveres mpeg tömörítés +ba. itt melyiket ajánlanátok ami nem túl drága? (perszehogy a legolcsóbb kéne

gondolom kérdéseimből leszűrődik, mennyire vágom a témát

úgyhogy ne sajnáljátok az infókat!
tnx előre is!
[ 2002. október 02.: wamzer szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2002. 09. 30. 16:10
idézet:
Ezt írta wamzer:
Hi!
felhozom a témát
Nekem nincs és még nem is volt tvtuner-kártyám.
1.Milyet vegyek? Pctv? Terratec Cinergy 400?(Manta dicsérte a másik topicban)
-videóként való használat, otthoni felhasználásra, jó rögzítési minőség, egyszerű kezelhetőség, megfizethető(minnél olcsóbb) vételár, elsőre ezek jutnak eszembe
2.Gondolkodom 1 gép építésén kifejezetten a tv-m mellé és itt viszont kéne a hardveres mpeg tömörítés +ba. itt melyiket ajánlanátok ami nem túl drága? (perszehogy a legolcsóbb kéne) :confused:
gondolom kérdéseimből leszűrődik, mennyire vágom a témát
úgyhogy ne sajnáljátok az infókat!
tnx előre is!
[ 2002. szeptember 30.: wamzer szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
1. Olcsó hús és a híg lé.
Nem annyira (mostmár, 2-3 éve még igen) nagyok a különbségek minőségben (azért vannak), viszont tapasztalat szerint inkább az Ún. 'kártyázás' és a kompatibilitás az, ami döntő. Magyarán : szívsz -e, vagy sem a bekonfigurálásnál. Pl. minden OK, elindítod a capture -t, és kapásból nyúlhatsz a reset felé...
2. HardWare -es tömörítés : a megfelelő célkártyák újonan 60 rupónál kezdődnek (döntően), egészen a csillagos égig; fél milla is van egy home-digiző !!! Bár ezek döntő többsége nem igényel erőgépet (pl. P1-200MMX, 64-128 Ram), de a háttértároló igencsak nagyméretű legyen, mert az anyagot nem csak rögzíteni kell (mindenki elfelejti), hanem tárolni, sőt, vágni is. Vagyis egy 1 gigás anyagra jusson kb. 2-3 giga szabad hely. És fel kell készülni arra, hogy egy-egy pl. film terjedelme bedigizésnél elérheti a 6-8-10 gigát is !!! Szal minimum 40 giga, de az árakat látván inkább 60-80-120... Legjobb, ha legalább 2 vincsit használsz csak a digizéshez + rendszer, ami nem nyúl ezekhez még véletlenül sem.
Bár egyre több TV -kártya és célkártya rendelkezik WinXP -hez is meghajtókkal, fel kell készülni arra, hogy egy Win'98 lesz a gépen (nem ME !!!). Mellesleg a ME beépített rögzítője-vágója elsősorban gyerekeknek és nagymamáknak készült !!!
Aztán : ha TV -tuneres kártyát veszel inkább, akkor készülj fel pl. olyasmikre, hogy a gép egész nap tömöríteni fog, és elképzelhető, hogy amit kapsz, az mehet is a kukába. Ha célkártyát veszel, akkor már vannak esélyeid arra nézve, hogy olyant veszel (persze pontosan utána kell nézni, mert ezt azért én sem vágom), amelyik a tömörítésnél is segédkezik. Azért ezek a kártyák már a 6 számjegyűek közül kerülnek ki (márhogy az ára
).
Egyelőre ennyi.
Elég ennyi egyelőre...
Üdv.
(((Khmmm... számlyegy javítva...)))
[ 2002. szeptember 30.: Dj.Kakukk Axelero InterNETről szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2002. 09. 30. 20:10
Elküldve: 2002. 09. 30. 20:43
idézet:
Ezt írta mincza:
Az az érzésem, hogy amíg ki nem próbálod legalább az egyiket, nem fogsz tudni dönteni (mármint hogy digi kártya vagy egyszerű tuner). Én annó úgy döntöttem hogy gyorsabb gépbe és "ócsó" tuner-be fektetek. Persze hogy volt a driverek/programok begyűjtésével gond, de ahogy elnézem a topic-okat, a jobb és/vagy kimondottan digi kártyákkal is van. Szal nem bántam meg az ócsóhúst, ráadásul tanultam egy csomó mindent.[/quote]
A TV tunert én inkább TV nézésre, és alkalmi captureölésre ajánlanám.
Ha komolyabban, még ha házi alkalmazásra (értsd : TV -ből film, home-video) is használod, akkor SZVSZ picit komolyabbat kell venni, bár a képe manapság már nagyon jó ezeknek a tunereknek...
Csakhogy.
Vannak a rögzítési formátumok. Magyarán a codec -ek.
Ezen codec -ek két, különböző dolgot tesznek szükségessé : vagy gyors gépet, vagy nagy tárigényt.
Ha a gép elég gyors (Real-Time DiVX), akkor OK. a TV -tuner, ráér amúgy is számolgatni.
Ha nem, akkor marha nagyok lesznek a filok (pontosabban : 2 giga avi nem mindegy, hogy hasonló minőségben 20 perc, vagy 1 óra...).
Az Asus ASV codecje gyak. az egyik legjobb Mpeg-2/DiVX alapanyagot szolgáltatja gyak. DVD minőségben - tehát 2 giga kb. fél óra, és nagyon jó, szép, tiszta a kép. Hátulütő : csak Asus videókaresszel (értsd : DeLuxe) működik, az Asus meg amúgy is az egyik legdrágább (ha nem a...).
Bár NVidia alapú, mégis az egyik legjobb vétel a V8420 DeLuxe - ilyen szempontból (azé' játszani se kutya még mindig).
Elküldve: 2002. 09. 30. 21:11