HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális kamera választás?? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális kamera választás??

#1 Felhasználó inaktív   Radir 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 02. 07. 22:45

Sziasztok!

Most vagyok vásárlás előtt és szeretném az okosabb emberkék véleményét kikérni, hogy milyen digitális kamerát vegyek (kb 220körül).
Mit érdemesebb digi8-at "több funkcióval", minidv-t "kevesebb funkcióval" Értem ezalatt, hogy az utóbbit pl 10x optikai 500x digitális zoom, míg az előbbit 25x, ill 700x zoom-al adják.
Alapvetően számítógépes "felhasználásra" is alkalmaznám.

Melyiket ajánljátok, ill. mely márkák közül érdemes válogatni.

Hol olvashatnék e témáról többet?

Előre is köszönöm!

Üdv

Radír

#2 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 07. 17. 20:14

De jó témát találtam. Remélem több szerencsém lesz mint az előttem szólónak :D

Most gondolkozom egy digitális kamera vételén de nem tudok dönteni. Mi lenne jobb választás, egy belépő szintű HD kamera, vagy egy jobb SD?

Természetesen ha SD-t választom, akkor kevesebbet szánnék rá, mint a HD kamerára. MAX felét mint egy belépő HD-s. Érdemes ilyen belépőszintű hd kamerákat megvenni? Vagy jobban járok egy SD kamerával?

DVD-s és minden egyéb feldolgozhatatlan formátumú kamera kizárva. Csak olyan kamera érdekel, ami olyan felvételt produkál, ami utána mindenféle trükközés nékül áthúzható bármelyik videószerkesztő programon. Tehát nem csak sanyi vagy akráki ultrajó programját használhatom lejátszásra meg szerkesztésre. És persze minden kép I frame legyen, és jó lenne ha progresszív felvételt tudna.

Tudom nagy az igényem.

Márka preferencia csak akkor játszik, ha több gyártótól van azonos tudású azonos funkciókkal rendelkező gép azonos áron.

#3 Felhasználó inaktív   Tron65 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 07. 17. 20:54

2 tanács csak úgy a fentiek mellé:

- A digit zoom teljesen felejthető. Ha csak a kisebbiet veszem, akkor 10*500=5000 szeres nagyítás. Ha az érzékelő 1 Mpix, akkor max nagyítás esetén a képet ugye ... mennyiis? 200 pixelből állítja elő ... Széplesz.
- Optikai zoom: Jó pár éve fotózom. A régi kilós nagyságrendű kameráknál már aranyszabály volt: 200-as tele (kb. 4*-es nagyítás) felett kézből tilos! Használj állványt. Erre most a gyártók aztállítják, 10-15-25* zoomokat szerelnek. Nemmondom, hogy nemlehet, de vagy a végeredmény felér egy hullámvasúttal, vagy be kell kapcsolni a képstabilizátort (mireis jó? nemlehet kézben tartani rendesen egy 30 dekás kamerát?), ami szintén csórikálja rendesen elfelé a felbontást.

Szóval ha rajtam múlik, akármi is lehet a digitzoom mellé írva, nemérdekel, optikaiból meg bőven sok a 10*-es. Közelebb megyek.
Az analfabétáknak ugyanúgy ízlik a betűtésztával készült leves?

#4 Felhasználó inaktív   kampókezű kalauz 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 07. 17. 21:27

Idézet: Mumia - Dátum: 2007. júl. 17., kedd - 21:14

Csak olyan kamera érdekel, ami olyan felvételt produkál, ami utána mindenféle trükközés nékül áthúzható bármelyik videószerkesztő programon.

A HD vágáshoz azért egy kicsit komolyabb program/hardver kell, nem? Vagy a movie maker is viszi? :D

És egyetértek az előttem szólóval: legyen benne inkább egy jó optika, a csili-vili zoomot meg érdemes renyhe undorral kezelni.
Sajnos használhatóbbat nem tudok hozzászólni (DV-zek csak), lehet, hogy érdemesebb körülnézni kifejezett videós fórumokon.

#5 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 18. 06:39

Idézet: Mumia - Dátum: 2007. júl. 17., kedd - 21:14

De jó témát találtam. Remélem több szerencsém lesz mint az előttem szólónak :D

Most gondolkozom egy digitális kamera vételén de nem tudok dönteni. Mi lenne jobb választás, egy belépő szintű HD kamera, vagy egy jobb SD?

Természetesen ha SD-t választom, akkor kevesebbet szánnék rá, mint a HD kamerára. MAX felét mint egy belépő HD-s. Érdemes ilyen belépőszintű hd kamerákat megvenni? Vagy jobban járok egy SD kamerával?

DVD-s és minden egyéb feldolgozhatatlan formátumú kamera kizárva. Csak olyan kamera érdekel, ami olyan felvételt produkál, ami utána mindenféle trükközés nékül áthúzható bármelyik videószerkesztő programon. Tehát nem csak sanyi vagy akráki ultrajó programját használhatom lejátszásra meg szerkesztésre. És persze minden kép I frame legyen, és jó lenne ha progresszív felvételt tudna.

Tudom nagy az igényem.

Márka preferencia csak akkor játszik, ha több gyártótól van azonos tudású azonos funkciókkal rendelkező gép azonos áron.

HD esetén nem árt tudnod, hogy HD-s utómunkához ha pusztán software-es megvalósítást szeretnél igencsak erőmű kell ami dual Xeon-t jelent. Vagy lehet 1 CPU vagy 2 magos CPU de akkor hardware-es HD-s támogatás kell (pld. Canopus Edius HD-s családja). Ja és nem árt ha gyors HDD-k állnak rendelkezésre melyet ajánlott RAID-be rakni mivel csak így biztosítható az elegendő sávszélesség.

Idézet

Mi lenne jobb választás, egy belépő szintű HD kamera, vagy egy jobb SD?

Mire fogod használni? Mi lesz a végeredmény?
Ha eleve blu-ray vagy HD-DVD lesz a végeredmény akkor javasolt a HD. Ha mezei SD DVD (720x576) akkor szerintem ma még nem érdemes HD-ben gondolkodni mivel ha az utómunkára nincs megfelelő hardware-ed akkor csak szenvedni fogsz vele. Ill. ha eleve a kamerával készíted a HD->SD konverziót a PC-re áttöltés közben akkor meg szintén feleslegesnek tartom a HD-ben való rögzítést.

Idézet

Érdemes ilyen belépőszintű hd kamerákat megvenni?

Ez attól függ mire kell. Ez ugyanolyan mint az SD kameráknál. Ha hosszabb távra tervezel és nem csak amatőr célokra használnád akkor nem javaslom a belépőszintet.

Idézet

vagy egy jobb SD?

Szerintem egy jobb SD mindenképpen jobban megéri.

Idézet

Csak olyan kamera érdekel, ami olyan felvételt produkál, ami utána mindenféle trükközés nékül áthúzható bármelyik videószerkesztő programon. Tehát nem csak sanyi vagy akráki ultrajó programját használhatom lejátszásra meg szerkesztésre. És persze minden kép I frame legyen,

A HD kamerák MPEG2 (MP@H14 azaz 4:2:0 IBP GOP ill. csak intra frame /I frame/) valamint MPEG4 H-264 formátumban rögzítenek. Azok a kamerák melyek miniDV szalagra rögzítenek (HDV) általában MPEG2 (4:2:0 19Mbps-25Mbps) formátumot használnak HD üzemmódban és DV-t SD üzemmódban.
Ebből adódóan csak olyan program jöhet számításba mely kezeli az MP@H14 MPEG2-t ill. a H-264 MPEG4-et.

Szerkesztette: wpepi 2007. 07. 18. 06:48 -kor

#6 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 18. 06:44

Idézet: kampókezű kalauz - Dátum: 2007. júl. 17., kedd - 22:27

A HD vágáshoz azért egy kicsit komolyabb program/hardver kell, nem? Vagy a movie maker is viszi? :D

Nem is kicsit hanem igen ütős hardware kell a HD feldolgozáshoz. Vagy kell venni megfelelő eszközöket (pld. Edius HD eszközei melyek 200.000Ft-400.000Ft között érhetőek el) és akkor elegendő egy mezei P4 is  :D

#7 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 18. 20:34

Nem kell nekem real time feldolgozás. TV-ből felvett HD -t már vágtam ami kell az sok mega vagyis terra hely :D

Végcél nem DVD, nem is HD-dVD meg ilyen szabványos dolgok. SD esetén valamilyen H.263 720x576-ban. Divx vagy xvid. HD esetén H.264 1280x720. Semmi professzionális felhasználás nem lenne, saját felvételek készítésére nyaralás, kirándulás, rendezvények stb. Utóbbi miatt jó lenne ha zárt térben mesterséges megvilágításnál is elfogadható képet adna. Mert legutóbbi kamerám ilyen esetben semmire sem volt jó.

Dual Xeon-t ne is emlegesd van kettő is de olyan lassúak mint a dög. Bár lehet attól, hogy win2k van telepítve. De egy mezei Athlon XP gépen jobban ment a videófeldolgozás.

Egyébként 200-400e a kamera árához képest nem is olyan sok, de természetesen nem gondolkodok ilyenben. Ráérek. Ha 5 nap alatt készül el a feldolgozás akkor 5 nap alatt készül el. De talán 3 gigás Core2 -n 4 giga rammal meg lehet valahogy oldani.

#8 Felhasználó inaktív   NiCE 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 18. 21:06

Szerintem Canon HV20 ha progresszív felvétel kell... ha nem, elég a HV10 is, az olcsóbb, utóbbit volt szerencsém kipróbálni és gyönyörű felvételeket készít.

#9 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 18. 22:25

kösz, nem feltétel a progresszív de előny. Bár a HV10 nem tetszik. Tudom hülyeség de nekem az sem mindegy hogy néz ki a kamera.

#10 Felhasználó inaktív   NiCE 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 19. 10:51

Idézet: Mumia - Dátum: 2007. júl. 18., szerda - 23:25

kösz, nem feltétel a progresszív de előny. Bár a HV10 nem tetszik. Tudom hülyeség de nekem az sem mindegy hogy néz ki a kamera.

Ez tényleg hülyeség, ilyent a lányok szoktak mondani...
Akkor vegyél zajosabb képű Sony-t drágábban.

#11 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 20. 17:50

Idézet: NiCE - Dátum: 2007. júl. 19., csütörtök - 11:51

Ez tényleg hülyeség, ilyent a lányok szoktak mondani...
Akkor vegyél zajosabb képű Sony-t drágábban.

Az ilyen kompakt kamerák olyan ortopédek, a 2mm átmérőjű objektívükkel. A HV20-nak teljesen korrekt kamera formája van, de a HV10 az nem kéne tökmindegy mik a paraméterei.

#12 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 22. 19:38

Minap láttam egy HV10 felvételét. Meg kell mondjam nem győzött meg. Tisztára olyan mintha egy felscalezett SD kép lett volna. Részletgazdagság 0. Pedig pont ez lenne a lényege számomra a hd-nek.

Ezek a kamerák ennyit tudnak valóban? Esetleg konkrétan ez a típus vagy egyszerűen csak szarul állították be?

#13 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 22. 21:40

Milyen körülmények között láttad a visszajátszott anyagot?

#14 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 22. 21:47

Be volt lőve mint az atom. :nevet2:

Lehet, majd én is jövök kérdezőcskézni hamarosan digitális kamera ügyben! :think:

#15 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 22:30

Idézet: PPeter - Dátum: 2007. júl. 22., vasárnap - 22:40

Milyen körülmények között láttad a visszajátszott anyagot?

Ezt hogy érted? Saját gépemen, a monitoron láttam.

Jó talán kicsit túloztam a felscalezett sd-vel, de tökéletes fényviszonyok mellett én jobbra számítottam. Majd megnézem a HV20-at is. Lesz összehasonlítási alapom, mert más hd kamera képét még nem láttam.

Szerkesztette: Mumia 2007. 07. 23. 22:33 -kor

#16 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 22:32

Azért kérdeztem, mert nem biztos, hogy megfelelő módon nézted meg. Milyen módban készült felvétel volt, 1080i? Nem lehet, hogy lejátszó/kodek/szerkesztőprogram preview volt a gagyi?

#17 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 22:34

Nyers anyag ahogy kijött a kamerából m2t 1440x1080i

#18 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 22:35

Hát akkor nem tudom. Én láttam, vágtam a HV10-zel készült anyagot, azzal nem volt baj.

#19 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 22:38

Lehet az a baj, hogy HD demokhoz meg tv adások minőségéhez hasonlítom. De azokhoz képest kevsésbé tűnik részletgazdagnak. Életlen a kép.

#20 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 06:21

Idézet: Mumia - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 23:38

Lehet az a baj, hogy HD demokhoz meg tv adások minőségéhez hasonlítom. De azokhoz képest kevsésbé tűnik részletgazdagnak. Életlen a kép.

Igen, az a baj. Ezt a kamerát a saját kategóriájában lévő más kamerákkal hasonlítsd össze és ne professzionális HD anyaggal. Ha demokat, TV adásokat használsz referenciának soha nem fogsz olyan kamerát találni ebben a kategóriában mely azt a minőséget hozza mint egy HD demo.
A HV10-et más szintén ebbe a kategóriába sorolható HD kamerával hasonlítsd össze.
Továbbá javasolt megnézni, hogy mit produkál szélsőséges viszonyokban a kamera azaz gyenge ill. erős megvilágításnál milyen képet produkál (az az 1 lux ami az adatlapon szerepel sima parasztvakítás mivel ekkora fényerőnél nem lehet korrekt élvezhető képet kapni). Érdemes ellenőrizni, hogy gyenge megvilágítás esetén (pld. lakásban hagyományos megvilágítással mikor már nincs természetes napfény, kültéren alkonyatkor, stb.) mennyire lesz mosott a kép ill. mennyire marad korrekt a szín. Továbbá, hogy milyen a fehéregyensúly kezelés, milyen a képerősítés és állítható-e az erősítés mértéke ill. kikapcsolható-e (ha nem kikapcsolható akkor, hogy viszonyul a fényerőváltozáshoz azaz napfényből árnyéka vagy fordítva mit produkál az erősítő). stb. stb.

Szerkesztette: wpepi 2007. 07. 24. 06:33 -kor

Téma megosztása:

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó