HWSW Informatikai Kerekasztal: Hangfalrendszer II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hangfalrendszer II.

#301 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 05. 27. 19:57

idézet:
Ezt írta Xero:
No nem egészen...kicsitt több az..
Nah de mind1 azért ott van még keresztváltó erősítő..stb stb..nem hiába hirdetem hogy ennyiért nagyon jó vétel!
Meg úgy igazi Hi-Fi-t ennyiből nem is nagyon lehet összerakni max olyasmit amit a pincéből bányásztam elő..Videoton fícsöring orion! :)

Üdv

[ 2003. május 27.: Xero szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Szét kellene szedni, de nekem valahogy nagyon olyan érzésem van, hogy a "keresztváltó" egy bipoláris ELKO. Az erősítő pedig valami IC-s egyszerű cucc lehet, persze ettől akár még jó is lehet. Én csak arra akartam célozni, hogy nem kell orra esni, ez a cucc nem azért olcsó, mert dotálja a kínai kormány, hanem azért, mert olcsó alkatrészekből készítette az olcsó munkaerő (a többi pedig nem azért drága, mert drága alkatrészből drága munkaerő építette, mielőtt valaki félreértené).

A Vidi vs. Orion témában pedig DDL már írt. Az Orion SE260 talán a legjobb magyar hifi erősítő, különösen a manapság kapható csoda erősítők mellett nem kell szégyenkeznie, sőt! Ez a huszonéves konstrukció azért nagyon össze van rakva, ennyi idő után sem recsegnek a potik, kapcsolók és nagyon szól, ha kell, hangosan is, 4 ohmos terheléssel is vígan végigjátszik egy bulit. A Vidi Preludium pedig az egyik legzeneibb valaha nagy sorozatban gyártott magyar hangdoboz, csak az alsó tartományban meg kell egy kicsit támogatni.

#302 Felhasználó inaktív   Xero 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 27. 20:44

BAzz lehet olyan erősítőt találtam..nah mostmár utánanézek..csak ugye a falak gizdák...DC-2000
De megoldjuk! :))

Üdv

#303 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 28. 09:26

Nem muszáj Preludiumot rákötni, tehetsz rá JMLab-et vagy B&W-t, Missiont, amit akarsz. :) Csak vigyázz, mert nagyon gyilkos gép, mi már ütöttünk vele szét 8 ohmos, papíron 100W-os hangdobozokat (az erősítő kb. 2x40W körül tud 8 ohmra, papírforma szerint, szerintem a valóságban ennél több jön ki belőle, de erről DDL többet tudna mesélni, ő halmozza az SE260-asokat). Úgy beálltak a mélysugárzók, hogy kézzel benyomtam és úgymaradt, a tekercsek meg rövidzárasak lettek. Az erősítővel annyi történt, hogy a rövidzár miatt kiment benne két biztosíték, azt kicseréltük és azóta is működik: [url="http://"http://www.freeweb.hu/subvoice/index.php3?article=103"]itt megnézheted[/url].

#304 Felhasználó inaktív   ZoLLee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 28. 11:52

a subcsöved miért felfelé szol?? nemlenne jobb előre??
vagy csak a foto kedvéért van igy? :confused:

[ 2003. május 28.: ZoLLee szerkesztette a hozzászólást ]
epox 8rda+ /rev 2, tbred B 1700+@2700+, whisperrock borda+ledes venti,samsung 2x512/400 5-2-2-2,sapphire radeon 9000pro vivo, IBM/Hitachi 60GB + Quantum 15GB vinyo, samsung CDRW, samsung DVD.

#305 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 28. 13:29

Én is meglepődtem, de így szól a legjobban minden szempontból. Ráadásul a helyfoglalása is így a legkisebb. Ha a földre fektettem, leginkább csak lent volt mélyhang. Ha megemeltem, akkor alig volt mélyhang. Így felfelé a legjobb. Talán így "terülnek" a legjobban a hanghullámok?

#306 Felhasználó inaktív   Zoch 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 28. 16:20

Sziasztok.

Tudnátok ajánlani viszonylag olcsó, de jó minőségű, közepes méretű (max. 40 cm magas) hangfalpárt, ami egy Orion SE 1025B erősítővel jól "együtt tud működni"?
Az erősítő 2×20W teljesítményű, 8Ω-os.

Használt, DIY is érdekel. :) Köszönöm.

[ 2003. május 28.: Zoch szerkesztette a hozzászólást ]

#307 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 28. 17:14

idézet:
Ezt írta Zoch:
Sziasztok.

Tudnátok ajánlani viszonylag olcsó, de jó minőségű, közepes méretű (max. 40 cm magas) hangfalpárt, ami egy Orion SE 1025B erősítővel jól "együtt tud működni"?
Az erősítő 2×20W teljesítményű, 8Ω-os.

Használt, DIY is érdekel. :) Köszönöm.

[ 2003. május 28.: Zoch szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Ideális az SE1025B kissé csattogó, könnyűsúlyú (rosszindulatúan: vérszegény) hangjához a Vidi Preludium folytott, brummogó (rosszindulatúan: magashiányos) hangja. Vagy kissé rosszabb minőségben a Vidi DC2050 (a padlón!), ORION HS280 vagy ennek nazálisabb változata a HS500. Vagy jobb minőségben a Mission, JPW, Heybrook.

Üdv: DDL
Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.

#308 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 28. 17:26

idézet:
Ezt írta subvoice:
Nem muszáj Preludiumot rákötni, tehetsz rá JMLab-et vagy B&W-t, Missiont, amit akarsz. :) Csak vigyázz, mert nagyon gyilkos gép, mi már ütöttünk vele szét 8 ohmos, papíron 100W-os hangdobozokat (az erősítő kb. 2x40W körül tud 8 ohmra, papírforma szerint, szerintem a valóságban ennél több jön ki belőle, de erről DDL többet tudna mesélni, ő halmozza az SE260-asokat). Úgy beálltak a mélysugárzók, hogy kézzel benyomtam és úgymaradt, a tekercsek meg rövidzárasak lettek. Az erősítővel annyi történt, hogy a rövidzár miatt kiment benne két biztosíték, azt kicseréltük és azóta is működik: [url="http://"http://www.freeweb.hu/subvoice/index.php3?article=103"]itt megnézheted[/url].[/quote]

Most mé' vagy ilyen, amikor csak 4db-om van??? :D :D :D

Amúgy a tápja miatt 8 ohmra is leadja 80W-t Amit te mondasz az 50W és 0,01% torzításra vonatkozik, de 80W-nál sem torzít 0,1%-nál többet. :eek: :eek:
Én ezzel az erősítővel meg 2db HS500-al táncversenyeket csináltam (10-12 óra), úgy hogy a folyamatos hajtást is jácva bírja. Csak a hangszóró is kell.

[ 2003. május 29.: DDL szerkesztette a hozzászólást ]
Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.

#309 Felhasználó inaktív   ZoLLee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 28. 21:24

idézet:
Ezt írta subvoice:
Én is meglepődtem, de így szól a legjobban minden szempontból. Ráadásul a helyfoglalása is így a legkisebb. Ha a földre fektettem, leginkább csak lent volt mélyhang. Ha megemeltem, akkor alig volt mélyhang. Így felfelé a legjobb. Talán így "terülnek" a legjobban a hanghullámok?[/quote]

A padlo felé forditást próbáltad már? sok sok gyártó előszeretettel alkalmazza ezt a megoldást az aktiv subjainál..
epox 8rda+ /rev 2, tbred B 1700+@2700+, whisperrock borda+ledes venti,samsung 2x512/400 5-2-2-2,sapphire radeon 9000pro vivo, IBM/Hitachi 60GB + Quantum 15GB vinyo, samsung CDRW, samsung DVD.

#310 Felhasználó inaktív   Zoch 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 28. 21:47

idézet:
Ezt írta DDL:

Ideális az SE1025B kissé csattogó, könnyűsúlyú (rosszindulatúan: vérszegény) hangjához a Vidi Preludium folytott, brummogó (rosszindulatúan: magashiányos) hangja. Vagy kissé rosszabb minőségben a Vidi DC2050 (a padlón!), ORION HS280 vagy ennek nazálisabb változata a HS500. Vagy jobb minőségben a Mission, JPW, Heybrook.

[/quote]

Köszönöm a gyors reagálást :)

Hely hiányában a falra gondoltam erősíteni a dobozokat, konzollal, ami dönthető/forgatható. Ez mennyire ront a hangzáson (ha egyáltalán)?

Az említett hangfalak hol szerezhetőek be? Gondolom, az Orion és a Videoton csak használtan hozzáférhető, esetleg megbízható forrást ismersz?

-----
Még valami: Ez az SE260 szimpatikusnak tűnik, mit kóstál egy ilyen? Hozzá lehet jutni egyáltalán? :)

#311 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 29. 06:48

idézet:
Ezt írta Zoch:

Hely hiányában a falra gondoltam erősíteni a dobozokat, konzollal, ami dönthető/forgatható. Ez mennyire ront a hangzáson (ha egyáltalán)?

Az említett hangfalak hol szerezhetőek be? Gondolom, az Orion és a Videoton csak használtan hozzáférhető, esetleg megbízható forrást ismersz?

-----
Még valami: Ez az SE260 szimpatikusnak tűnik, mit kóstál egy ilyen? Hozzá lehet jutni egyáltalán? :)
[/quote]

A biziket kell vadászgatni, meg az aprót sűrűn nézegetni. A dobozokat meg a netdepo-ban pl.

[ 2003. május 29.: DDL szerkesztette a hozzászólást ]

#312 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 29. 08:40

idézet:
Ezt írta ZoLLee:

A padlo felé forditást próbáltad már? sok sok gyártó előszeretettel alkalmazza ezt a megoldást az aktiv subjainál..
[/quote]

Próbáltam, pont úgy szólt, mint amikor a földön feküdt (nálam padlószőnyeg van), szóval nem jól. Két hónapig kísérleteztem, mire sikerült jól összelőni a hangot, úgyhogy amit csak lehetett kipróbáltam, de így lett a legjobb (fordított polaritás, az Orionon +12 dB mélyemelés a zárt dobozt kompenzálandó). Nem a leghatékonyabb megoldás (szobába így is dosztig elég a hangerő), viszont nagyon mélyre megy.

#313 Felhasználó inaktív   Razz 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 05. 29. 08:43

Ehhez a topichoz annyit, hogy Klipsch Promedia 5.1 a top (nekem ez van), a többi cucc felejthető. Hallottam a "legendás" OZAKI B5-öst is, nagyobb a zajszintje mint a hangja :) A mély hangok erőtlenek, egy rakás shit az egész.. ;) :p Másrészt csak olyanokról írjatok véleményt lehetőség szerint, amiket hallottatok..
Üdv
Razz

#314 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 29. 08:45

idézet:
Ezt írta Zoch:

-----
[/quote]

Nem lesz különösebben baj a falikonzol, de valami erősebb fajtát vegyél, nehogy berezonáljon a hangtól. Használt doboz vásárlásánál mindig hallgasd előtte meg és csekkoljad a membrán peremet, mert egy idő után (főleg ha nem vigyáztak rá) elporlad. A Preludiumot (ha esetleg ezt vennél) pedig könnyű széthajtani, és ha egyszer már koppant a csévetest, akkor nem fog olyan szépen muzsikálni, mint újkorában, kásásodik a hangja.

Aki eladja az SE260-at, az egy barbár. Ez a gép egy kincs, akkor sem adnám el, ha gyógyszerre kellene a pénz, inkább dögöljek meg. :D De azért lehet, hogy más nem így gondolkodik. ;)

#315 Felhasználó inaktív   Zoch 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 29. 12:04

A NetDepo-ban a következőket találtam:

idézet:

JPW Millennium ML 410 Házimozi/HiFi Hangsugárzó pár (akciós)

Kép

Készlet: A készlet erejéig
Garancia: 12 hónap
Mennyiségi egység: pár
Ára: 33 800 Ft

• Eredeti ár: 50 900,- Ft
• 2-utas, állványra vagy polcra helyezhető bass-reflex hangsugárzó
• Ajánlott erősítő teljesítmény: 10-70 Watt/csatorna
• Frekvencia-átvitel: 60 Hz - 22 kHz (±3 dB)
• Érzékenység: 89 dB (m/2.83V), Impedancia: 6 Ohm az erősítőm 8 Ohm-os, ez mennyiben probléma?
• 135 mm-es kezelt papír mély/középsugárzó
• 10 mm-es polimer dóm magassugárzó ferro-fluid hűtéssel
• Hátulsó bass-reflex nyílás
• Aranyozott csatlakozók
• Kettős kábelezési lehetõség
• Méretek: 195 x 330 x 222 mm
• Tömeg: 4 kg/db

---------------------------------------------

Mission m70 Házimozi/HiFi Hangsugárzó (pár)

Kép

Garancia: 12 hónap
Mennyiségi egység: pár
Ára: 36 800 Ft

• 2-utas, bass-reflex, állványra vagy polcra helyezhető hangsugárzó
• 2x75 Watt teljesítmény
• Ajánlott erősítő teljesítmény: 15-75 W/csatorna
• Frekvencia-átvitel: 68 Hz - 20 kHz (±3 dB)
• Keresztváltó frekvencia: 2.8 kHz
• Érzékenység: 87 dB, Impedancia: 4.2-8 Ohm
• 110 mm-es mély/középsugárzó
• 25 mm-es dóm magassugárzó
• Méretek: 245 x 150 x 230 mm
• Űrtartalom: 4.5 l
[/quote]

Ezek megfelelőnek tűnnek számítógép melletti használatra, méretük/áruk pont jó.

Hasonló méretben/árban van más választás? Esetleg ezek annyira rosszak, hogy inkább spóroljak még? :confused:

#316 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 29. 12:16

Az a 6 ohm szerintem nem gáz, annyira nem gagyi az a kis Orion, hogy emiatt tönkremenjen, meg majd óvatosan tekergeted a hangerő gombot. :) A Mission sem sokkal jobb, mint láthattad az adatokból, a minimum impedanciája annak is 4.2 ohm, mégis 8 ohmoskét fut mindenhol (de dícséretes, hogy legalább kiírják a minimumot).

A JPW érzékenyebb, ami azért sokat számít. A Mission mélyközép sugárzója elég kicsi, ellenben a JPW-nek meg pont a magassugárzója az, bár ettől még szólhat jól (az biztos, hogy magasra megy). Viszont a JPW-nél figyelni kell arra, hogy hátul van a reflexnyílása, ha konzolra teszed, akkor olyat kell venned, amelyikre úgy ráfér, hogy mögötte azért legalább 15-20 centi legyen, ennyiből meg jobb lenne a Mission.

Neked kell dönteni, de szerintem egyikkel sem tudsz nagyon mellényúlni. ;)

#317 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 29. 12:46

idézet:
Ezt írta Zoch:
A NetDepo-ban a következőket találtam:

Ezek megfelelőnek tűnnek számítógép melletti használatra, méretük/áruk pont jó.

Hasonló méretben/árban van más választás? Esetleg ezek annyira rosszak, hogy inkább spóroljak még? :confused:
[/quote]

1értelműen JPW. Nagyságrendekkel jobb (szerintem), de falra nem nagyon lehet rakni, sőt. A miniorion jácva elbánik 4 ohmos hangszóróval is.

#318 Felhasználó inaktív   Zoch 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 29. 13:33

Az a helyzet, hogy csak a falon tudom elhelyezni őket :(

Ez tényleg használhatatlanra rontja a hangzást?
A konzol dönthető/forgatható, kb. 10 cm teret hagy a doboz mögött. Én kb. 1,5 méterre lennék tőlük, egymástól 2m 20 cm-re volnának elhelyezve, az egyik a szoba sarkától 30 cm-re.

#319 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 29. 13:41

idézet:
Ezt írta Zoch:
Az a helyzet, hogy csak a falon tudom elhelyezni őket :(

Ez tényleg használhatatlanra rontja a hangzást?
A konzol dönthető/forgatható, kb. 10 cm teret hagy a doboz mögött. Én kb. 1,5 méterre lennék tőlük, egymástól 2m 20 cm-re volnának elhelyezve, az egyik a szoba sarkától 30 cm-re.
[/quote]

A reflexnyílásba dugj vmilyen porózus anyagot (szivacsot, nem pedig büdös zoknit) és próba.

[ 2003. május 30.: DDL szerkesztette a hozzászólást ]

#320 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 29. 14:38

Nem feltétlenül rontja el annyira a hangzást, de szükséges lehet a reflexnyílás bedugaszolása/csillapítása, mert a fal közelsége akár +6 dB nyereséget jelenthet 200 Hz alatt. A fal közeli/sarkos elhelyezést egyébként a basszusszegény dobozoknál sokan alkalmazzák, például én is.

Téma megosztása:

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.