HWSW Informatikai Kerekasztal: Hangfalrendszer II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hangfalrendszer II.

#381 Felhasználó inaktív   MSX.WAV 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 06. 12. 21:09

Kérdés:
Függ egy hangfal teljesítménye a hangváltótól? Vagyis itt nincsilyan ugye hogye egy x wattos dobozhoz y-hangváltó kell? szal az ugye nem a teljesítményhez kötött? Egyátalán mit kell nézni ha én hangváltót veszek? azonkivül hogy olcsó és egyszerű legyen? Kell azt a hangfalhoz igazítani?
Lécci aki ért hozzá az irjon le mindent erről az izéról!!
SZEVASZTOKHELY!!!

#382 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 06. 12. 21:26

idézet:
Ezt írta MSX.WAV:
Kérdés:
Függ egy hangfal teljesítménye a hangváltótól? Vagyis itt nincsilyan ugye hogye egy x wattos dobozhoz y-hangváltó kell? szal az ugye nem a teljesítményhez kötött? Egyátalán mit kell nézni ha én hangváltót veszek? azonkivül hogy olcsó és egyszerű legyen? Kell azt a hangfalhoz igazítani?
[/quote]

idézet:
Rendszerek és 'rosszóverek

A tervezők hamar rájöttek, hogy "egyedül nem megy", vagyis hogy egyetlen (pontosabban egyféle) hangszóróval nem tudják átfogni a teljes hangfrekvenciás sávot. Tehát inkább két hangszóróval próbálkoztak, mondván: ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit. Illetve: a mélyhangszóróból egy nagyot.

A szabás-varrás tanfolyam

Eddig az volt a baj, hogy a hangszórók nem sugároztak elég széles sávban. Most viszont az okoz komplikációt, hogy azért így is éppen elég széles sávban sugároznak, és belebeszélnek egymás mondandójába. A mélyhangszóró magashangjai mindenesetre eltorzítják a felső regisztert. A magassugárzó mélyhangjai ezzel szemben nem annyira a mélyhangszórót zavarják, mint inkább a csipogót magát. (Ha túl mély frekvenciák sugárzására és túl nagy membránkitérésre kényszerítjük, tönkremegy.) A konstruktőrök legszívesebben ollóval nyírnák ketté a diagramokat, hogy aztán úgy varrják össze, ahogy nekik tetszik: "gyűszű, cérna, vasaló, vasaló - jaj de jól él a szabó, a szabó". Ámde a hangszórók jelleggörbéit a valóságban csak "ferde egyenesek" mentén lehet összedolgozni, a crossovernek - keresztváltónak, X-váltónak, frekvenciaváltónak - nevezett szűrőáramkör segítségével. Ez a ferde egyenes a leggyakrabban 6, 12 vagy 18dB/oktáv meredekségű (1. ábra). Minthogy a crossoverek meredekségét dB/oktávban definiálják, mi is oktávokban adtuk meg a frekvencia léptékét.

Minél kevésbé meredeken vág a crossover, annál egyszerűbb megépíteni. A 6dB/oktávos X-váltókhoz elegendő balról egy tekercs (amely leszedi a mélyhangszóróról a magasakat), jobbról pedig egy kondenzátor (amely nem engedi a csipogóra a mélyebb frekvenciákat). Viszont így roppant sokáig tart, amíg a hangszórók görbéje összelapolódik. Bezzeg a meredekebb, 12 vagy pláne 18dB/oktávos X-váltókkal gyorsan összedolgozhatják a két hangszóró átvitelét. Látszólag. Ugyanis hiába ilyen szép szabályosak a 1. ábrán látható, ferde egyenesek - a hangszórók görbéinek is lineárisan kéne futniuk, s nem csak a keresztfrekvenciáig, hanem jóval tovább! A keresztfrekvencia nem valamiféle startvonal, amelyen a futók átadják egymásnak a stafétabotot, és elhárítják maguktól a további felelősséget. A hangszóróknak ezután még minimum 1, de inkább 2 oktávon keresztül, 6dB/oktávos keresztváltóhoz pedig még sokkal tovább is lineárisan kéne működniük.
A gyakorlatban a hangszórók a keresztfrekvenciáig jól viselik magukat, onnan kezdve azonban zavaros, nyugtalan az átvitelük. Mintha csak tudnák, hová tesszük a keresztezési pontot! Persze, nem ők intézik így a dolgot, hanem a konstruktőrök: a görbe lineáris szakaszát a végletekig kihasználják - a többit meg majd úgyis levágja az X-váltó. Pedig nem vágja le, csak mérsékli. A hepék és a hupák így is érződni fognak a hangsugárzó átvitelén.
Annál is inkább, mert - mint minden hifista tudja - az elektroakusztikai jeleknek nemcsak a nagyságát (amplitúdóját) kell hűségesen reprodukálni, hanem az időbeliségét, azaz a fázisát is. Valójában a kettő csak együtt érvényes. Hogy az egyik a másik nélkül mennyire megtévesztő lehet, azt éppen az 1. ábra bizonyítja a legjobban..........
[/quote]
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#383 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 06. 12. 21:41

Amennyit megértettem belő az érdekes... eddíg én nemláttam sajna seholsem, hogy hány db/oktáv -os a hangváltó egy-egy dobozban. Úgy vettem ki, hogy a 18db/oktáv-os jobb. azt tudja valaki, hogy a Wharfedale 8.4-ben milyen van? csak kíváncsiság miatt is. jól szól de azért még mozgolódik bennem az érdeklődés.
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#384 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 06. 12. 21:52

idézet:
Ezt írta Boba:
Amennyit megértettem belő az érdekes... eddíg én nemláttam sajna seholsem, hogy hány db/oktáv -os a hangváltó egy-egy dobozban. Úgy vettem ki, hogy a 18db/oktáv-os jobb. azt tudja valaki, hogy a Wharfedale 8.4-ben milyen van? csak kíváncsiság miatt is. jól szól de azért még mozgolódik bennem az érdeklődés.[/quote]

Inkább olvasd el a teljes cikket :)

Minél meredekebben vág egy szűrő, annál "nagyobbat rúg" a zenébe.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#385 Felhasználó inaktív   ZoLLee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 12. 23:37

Általában az ilyen középkategoriás falakban 12dB/oktávos válto van. ha 2 utas általában 2500-3500Hz körül van a keresztezési freki.
3 vagy több utas dobozoknál meg már rengeteg variálhatóság van. ált: 650/4000hz.. természetesen itt legalább 20% os eltérések is lehetnek tipusonként.(természetesen függ az adott hangszoroktol)
Ja és itt is megadnak bizonyos W értékeket, hogy mennyi a maximális bem. telj. + még kapsz egy ohm értéket is.. ált 4-8ohm.

[ 2003. június 13.: ZoLLee szerkesztette a hozzászólást ]
epox 8rda+ /rev 2, tbred B 1700+@2700+, whisperrock borda+ledes venti,samsung 2x512/400 5-2-2-2,sapphire radeon 9000pro vivo, IBM/Hitachi 60GB + Quantum 15GB vinyo, samsung CDRW, samsung DVD.

#386 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 13. 10:02

idézet:
Ezt írta MSX.WAV:
Kérdés:
[/quote]

De bizony annak a hangváltónak is van terhelhetősége (általában az olcsó kategóriánál erősen felülértékelik a wattokat). Mindent leírni kicsit meredek lenne. De van egy ötletem: látogass el [url="http://"http://oldradio.freeweb.hu/"]ide (ha majd végre ismét elindul a freeweb)[/url], töltsd le a szükséges Explorer plugint és olvasgasd a Klinger - Hangdobozépítés könyvet.

#387 Felhasználó inaktív   World-Soft 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 06. 13. 12:42

És erről tud valaki valamit mondani?

[url="http://"http://www.pc4sale.co.kr/detail_view2.html?cate=15&stockno=4902"]http://www.pc4sale.c...15&stockno=4902[/url]
World-Soft

#388 Felhasználó inaktív   Xero 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 13. 14:20

idézet:
Ezt írta World-Soft:
És erről tud valaki valamit mondani?

[url="http://"http://www.pc4sale.co.kr/detail_view2.html?cate=15&stockno=4902"]http://www.pc4sale.c...15&stockno=4902[/url]
[/quote]
Divatos
Kicsi,Erőtlen(870W PMPO lol)
Tessék másikat keresni :)

Üdv

UI:bár azt ott egy dekódernek nézem talán azért meéri de sztem van jobb

#389 Felhasználó inaktív   World-Soft 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 06. 13. 17:14

Megtaláltam a gyártót is:
[url="http://"http://mathome.co.kr/~sales/DA-700.htm"]http://mathome.co.kr/~sales/DA-700.htm[/url]

Valaki mondjon rólla valamit, he találkozott vele...
Please...
World-Soft

#390 Felhasználó inaktív   Xero 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 14. 00:20

idézet:
Ezt írta Gecco:
Végeztem egy kis tesztet a Genius-sal. Rákötöttem a régi Videoton DC-2050E típusú hangfalaimat (csak 1-et, frontnak). Egy lényeges dolgot tapasztaltam, ami várható volt. A frontok frekisávjáról lekapja a mélyeket... A hangkártyán természetesen kikapcsoltam, hogy a subot ne használja (Bass redirection), majd megpróbáltam 2 csatornásan is bekötni, de ugyanaz. Ha a hangszínszabályzót állítom a driverben elkezd torzítani. Szóval csak a közép meg a magas tartomány jön ki, ezért érdemes elgondolkodni a bővítésén.

Szerk.: Azt nem tudnám megmondani, hogy jobban szólt-e, máshogy az tuti. A Videotonban több volt a közép, kevesebb a magas, a Genius frontjánál meg pont fordítva :)

[ 2003. június 04.: Gecco szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Az ön készülékében a hiba..
Én biza gonoszan beraktam Dc-2000-est hátsónak mer jóhangos meg messze is vannak..és azon nekme aranyos jön a mély is..igaz nem megy le 35-40-re minta s ub de azért van ott is..egy tesztelővel küld meg hogy meddig mennek le.. nekem olyan 80-90-ig(nem röhögni tippelek)
Jha tegnap voltam billiárdozni Miskolc-Pla*aban...nagyon aranyos marantz erősítő muzsikált ott...csdak olyan xar a szemem nem látom milyen falak vannak fölrakva..mer egész jól szólnak(nem hangos hanem szép)Ha valakinek jobb a szeme majd nézze meg nekem! :)

Üdv

#391 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 14. 09:16

Csalóka ám a nagy tér miatt, meg 6 sör után már minden szépen szól. :D :D :D

#392 Felhasználó inaktív   Xero 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 14. 11:41

Igaz :p

Üdv

#393 Felhasználó inaktív   Gecco 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 14. 14:01

idézet:
Ezt írta Xero:

Az ön készülékében a hiba..
Én biza gonoszan beraktam Dc-2000-est hátsónak mer jóhangos meg messze is vannak..és azon nekme aranyos jön a mély is..igaz nem megy le 35-40-re minta s ub de azért van ott is..egy tesztelővel küld meg hogy meddig mennek le.. nekem olyan 80-90-ig(nem röhögni tippelek)
Jha tegnap voltam billiárdozni Miskolc-Pla*aban...nagyon aranyos marantz erősítő muzsikált ott...csdak olyan xar a szemem nem látom milyen falak vannak fölrakva..mer egész jól szólnak(nem hangos hanem szép)Ha valakinek jobb a szeme majd nézze meg nekem! :)

Üdv
[/quote]

Nekem csak akkor ad ki valamiféle mélyet, ha a driverben felnyomom 90%-ra a Bass csúszkát. Akkor viszont jó, de alapállásban tényleg nuku. Meg akkor ha effektekbe bekapcsolom a Techno módot, ilyenkor alapálláson is jó :)

#394 Felhasználó inaktív   Sniper 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 16. 09:46

idézet:
Ezt írta subvoice:
látogass el [url="http://"http://oldradio.freeweb.hu/"]ide (ha majd végre ismét elindul a freeweb)[/url], töltsd le es olvasgasd a Klinger - Hangdobozépítés könyvet.[/quote]

Nem szedte le veletlen valaki?! Rossz a link, es van valami amit meg1x meg szeretnek nezni benne ;)
"Az élet egy szar játék, de a grafikája nagyon ott van!"

Date of Birth : 1980.06.05 5:00am
GPG Fingerprint : CB92 F781 84F4 4701 987B  3B82 791E 7F92 A6F6 A67E

#395 Felhasználó inaktív   World-Soft 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 06. 17. 12:57

Hi!
Tud valaki olyan boltot (vagy akármi mást) ahol meg lehet hallgatni az OZAKI B5 vagy Q3 hangját?

Ez a kettő és egy másik gyártó terméke (UMAX YAMADA 521) között vacillálok.
Azt jövő héten a nagykerben ki tudom próbálni, viszont jó lenne elötte hallanai az OZAKI-t is.

Előre is köszi.
World-Soft

#396 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 17. 17:06

Hella!

egy olyan kábelt keresek ha van ami egy fulhalgató dugóval kezdődik majd kettéválik jobb és bal csatornára és azt a hifibe bedughatom... ha van ilyen akkor az mennyibe kerül és hol szerezhetnék egy olyat?

(remélem érthető mit szeretnék...)

#397 Felhasználó inaktív   blútúút 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 18. 20:25

idézet:
Ezt írta Boba:
Hella!

egy olyan kábelt keresek ha van ami egy fulhalgató dugóval kezdődik majd kettéválik jobb és bal csatornára és azt a hifibe bedughatom... ha van ilyen akkor az mennyibe kerül és hol szerezhetnék egy olyat?

(remélem érthető mit szeretnék...)
[/quote]

Azt az egyet tudom,hogy nem olyan drága, kb 900 ft

[ 2003. június 18.: blútúút szerkesztette a hozzászólást ]
Pénz volt, és lesz. De nincs.

Miditower 300W, ABIT KD7-raid, AMD XP 2500+ BARTON BOX, Apacer 2x512 MB DDRAM 333MHz, ATI Radeon 9800, Maxtor DiaMax PLUS 40GB, TEAC FDD, TEAC DVD, TEAC CD RW, Philips 107B40 17", Genius optical mouse, Chicony keyboard, Kinyo SW 210, Microcom DeskPorte Internal

#398 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 18. 20:37

idézet:
Ezt írta blútúút:

Azt az egyet tudom,hogy nem olyan drága, kb 900 ft

[ 2003. június 18.: blútúút szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Ja... akörül volt :) 770 huf baráti alapon :)

#399 Felhasználó inaktív   koro 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 19. 13:55

Hali!

Úgy néz ki (aktív behatásotokra), a napokban sikerül szereznem egy Orion SE260-at. Mivel sajnos nem ismerem a gépet, lenne néhány kérdésem, addig szeretném beszerezni a kábeleket, ilyesmiket.

• Milyen bemenetek vannak rajta? Pl.: jack, régi DIN, stb.
  • Hangfalakat milyen kimenetre köthetem? A csíptetős módi ha jól tudom újabb keletű, mint az Orion... esetleg kisjack?
  • Ez rádióerősítő, vagy csak 'sima' erőlködő?
  • A legfontosabb: milyen hangfalak ajánlhatóak hozzá? A JPW-kkel szemezek. JPW Millennium ML 610, vagy JPW Millennium ML 810, ezeket néztem ki. Rock-os, blues-os, Pink Floyd, stb. ilyesmi zenéket hallgatnék rajta. De érdekelne más javaslat is, nem csak a JPW.

Mivel itt egy régebbi hozzászólásban olvastam, milyen könnyen hazavágja az Orion a hangfalakat, eléggé parázok. Nyugtassatok meg! :D

#400 Felhasználó inaktív   koro 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 19. 14:08

idézet:
Ezt írta koro:

• Milyen bemenetek vannak rajta? Pl.: jack, régi DIN, stb.
  • Hangfalakat milyen kimenetre köthetem? A csíptetős módi ha jól tudom újabb keletű, mint az Orion... esetleg kisjack?
[/quote]

Akkor válaszolnék is a saját kérdésemre: a hangfalakat csíptetősen lehet rátenni, a kimenet meg ötpólusú DIN, ha jól sejtem.

A többi kérdésem áll továbbra is. :)

Téma megosztása:

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.