Idézet: Inquisitor - Dátum: 2008. febr. 19., kedd - 9:54
Nagyfelbontású lesz a köztévé
Ha jól értem eme régi cikket, akkor ha az Olimpia picit késöbb lenne, akár DVB-T-n is mehetne HD-ben? Vagy én értem félre és a HD adás majd műholdról meg DVB-C-n lesz csak?
Minden esetre a fix 16:9 képarány elgondolkodtatott, mert pl. DVD esetén válaszhatok (jó esetben, normális gyári filmnél), hogy 4:3-ban akarom megnézni. Na de így akinek normál 4:3 tévéje van és nem cseréli le, az úgy jár, mint én a 16:9-es DVD filmekkel, a 72 centis tévémen kisebb a kép, mint egy normálisabb 22-24"-os Wide monitoron :Đ
Sz'al átlagnéző nézheti a 2/3 részben üres fekete screent?

forras: index.hu
Az Anlaog oldalon lehetne PAL+-t alkalmazni, igy az arra felkeszitett CRT tevek kepesek lennenek 720x576-os szelesvasznu kepet megjeleniteni. bar szerintem az ezzel valo oberkodas nem tul szerencses, levenhogy Pal+-t tudo TV kevesebb van az orszagban, mint HD ready. A masik lehetoseg a PAN&SCAN lenne, de hheze ezeket a segedjeleket bele kell szoni a videostreambe. ezis macera, mert elo adas eseten nem eppen konnyu a megvalositas es a konzervek seten sem jellemzo, hogy hudenagyon alkalmaznak a studiok.
Nezd amikor 1996-ban PAL-re allt at az orszag, akkor suk elavult TV valt azonnal "fekete-feherre". hat igy lesz ez most is. De a HD szoras nagyon ugy fest hogy DVb-S2 lesz, mert a DVB-T-t mexalltak a parttvk es nagyon sokan vannak