HWSW Informatikai Kerekasztal: .::HDTV::. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

.::HDTV::.

#301 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 01. 11. 11:32

idézet:
Ezt írta Mumia:
Egyik sem. Vagyis egyikről sem tudok, hogy létezne.[/quote]

Már többször említettem ezt a bizonyos Philips Natural Motion-t. Bővebb info pl.: [url="http://"http://my.semiconductors.com/pip/SAA4992H.html"]http://my.semiconduc...p/SAA4992H.html[/url] [url="http://"http://www.semiconductors.philips.com/pip/SAA4994.html"]http://www.semicondu...ip/SAA4994.html[/url]
Ma már jópár készülékbe be van szerelve, bár főleg a drágábbakba. Nem néztem meg itt most ezeket jobban, de van interlace és progresszív üzemmódú chip is (vagy mindkettőt tudják).

#302 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 11:43

Báhh, képtelenség kiigazodni a philips lapján, mindig utáltam.

Na csak megtaláltam, ez nem egészen az, amit én írtam, bár majdnem. Ez nem 2 filedből csinál 2progresszív képet hanem 2 fieldből 3-at (3-ból 5-öt) csinál, köztes field beillesztésével, amit az azt követőből és megelőzőből interpolációval állít elő.

Legalábbis én így értelmezem ezt:
idézet:
analyses successive fields to identify movement in the TV picture and then interpolates this movement into the intermediate fields needed to convert the field rate from 50 Hz to 100 Hz.[/quote]

De ha félreértem akkor javítsatok ki.

#303 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 12:24

Több Natural Motion-t tartalmazó chipjük is van. Van, amelyik 100Hz interlace-t csinál, van, amelyik 100Hz progresszívet. (Az utóbbi később jelent meg.)

Szvsz itt az interpoláció szó nem a legjobb, mert nem igazán fejezi ki, hogy a közbülső fielden/frame-en a mozgó testek az előző és a következő pozició közé helyeződnek, azaz a mozgás több fázisúvá válik. (Addig nem hittem el, amíg a saját szememmel nem láttam.)

#304 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 12:28

idézet:
Ezt írta Mumia:
Na csak megtaláltam, ez nem egészen az, amit én írtam, bár majdnem. Ez nem 2 filedből csinál 2progresszív képet hanem 2 fieldből 3-at (3-ból 5-öt) csinál, köztes field beillesztésével, amit az azt követőből és megelőzőből interpolációval állít elő.[/quote]

Ja, most értettem meg teljesen, mire gondolsz. Így jó lesz a mozgás, de a vízszintes élek remegése nem szűnik meg!

#305 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 12:30

idézet:
Ezt írta Victor:
Több Natural Motion-t tartalmazó chipjük is van. Van, amelyik 100Hz interlace-t csinál, van, amelyik 100Hz progresszívet. (Az utóbbi később jelent meg.)

Szvsz itt az interpoláció szó nem a legjobb, mert nem igazán fejezi ki, hogy a közbülső fielden/frame-en a mozgó testek az előző és a következő pozició közé helyeződnek, azaz a mozgás több fázisúvá válik. (Addig nem hittem el, amíg a saját szememmel nem láttam.)
[/quote]

Én megértettem, hogy több fázisú lesz, úgyhogy elég jól kifejezi :D

#306 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 12:32

idézet:
Ezt írta Victor:
[/qb]

Ja, most értettem meg teljesen, mire gondolsz. Így jó lesz a mozgás, de a vízszintes élek remegése nem szűnik meg!
[/quote]

De ez a natural motion nem is deinterlace, az hogy működik fieldekre és framekre az külön téma. Ettől még ugyanúgy interlace lesz, szvsz ez csak 50i-ből 100i-t 25p-ből 50p-t vagy 50p-ből 100p-t gyárt

#307 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 12:54

idézet:
Ezt írta Mumia:
De ez a natural motion nem is deinterlace, az hogy működik fieldekre és framekre az külön téma. Ettől még ugyanúgy interlace lesz, szvsz ez csak 50i-ből 100i-t 25p-ből 50p-t vagy 50p-ből 100p-t gyárt[/quote]

Vannak olyan TV-k, amikben ilyen van, amik 100Hz-es progresszív képet adnak. (Mégpedig úgy, hogy a mozgás is folyamatos, de a vízszintes élek sem remegnek. Alaposan átdolgozza a képet. ;) )

#308 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 13:01

idézet:
Ezt írta Victor:

Vannak olyan TV-k, amikben ilyen van, amik 100Hz-es progresszív képet adnak. (Mégpedig úgy, hogy a mozgás is folyamatos, de a vízszintes élek sem remegnek. Alaposan átdolgozza a képet. ;) )
[/quote]

Mondjuk ilyen is van, mert a Natural Motion a leírás alapján nem deinterlace. Gondolom ilyen van a progressive scan, vagy motion compensation mellett. Hogy 100hz legyen.

#309 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 13:27

idézet:
Ezt írta Mumia:
Mondjuk ilyen is van, mert a Natural Motion a leírás alapján nem deinterlace. Gondolom ilyen van a progressive scan, vagy motion compensation mellett. Hogy 100hz legyen.[/quote]

Nem érteni én totally.

#310 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 14:29

Azt mondtam, hogy a Natural Motion mellé még kell egy deinterlace eljárás is, hogy az 50i-s adásból neked 100p legyen a 100hz tévén.

Az említett philips chip biztos csinál deinterlace-t is, de a natural motion, csak annak az 1 bizonyos eljárásnak az elnevezése, ami megduplázza a fieldek számát.

#311 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 14:56

Szerintem ezt a kettőt nem lehet különválasztani (ha normális eredményt akarunk).

#312 Felhasználó inaktív   Fábris 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 15:44

idézet:
Ezt írta Victor:

Aha, tudom. Vajon az ATI-s is ilyen fejlett? Milyen playerek támogatják?

[ 2004. január 10.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Az ATI Bob-ot,Weave-et és Pixel Adaptive Deinterlace-t használ.
Csak olyan lejátszóval lehet használni, amelyben kiválasztható a Microsoft Video Mixing Renderer 9-e Video Rendererként. Ha jól tudom, a ZoomPlayer ilyen.
Beállitani külön nem kell, mert alapértelemzés szerint ha a forrás interlace,a VMR9 automatikusan a meglévők közül a legjobb minőségű a deinterlace rutint fogja használni.
(Ami az ATI-nál ez.)
Gyakorlatilag a Weave és a BOB kombinációja: ahol interlace van a képen ott Bob-ozik,ahol nincs ott Weave-ezik.
A Weave egyékbént semmi más, csak 2 interlace-es félkép egyszerre, változatlan formában történő megjelenitése, tehát használata semmi képromlást nem okoz.
A 3.10-es Catalysttól kezdve az ATI támogatja hardverből a Brightness, Contrast, Hue, Saturation állítását is.
Bár még kissé bugos, mert ha lejátszás alatt változtatom akkor néha megáll a lejátszás.
Apropó, valaki kicsit összekeverte az MPEG-2 dekódolás részét képező mozgáskompenzációt a deinterlace-elésre használt mozgáskompenzációval. A kettő különbözik.

#313 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 15:58

(Az új BSPlayer-ben is beállítható a VMR-9.)

#314 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 16:19

idézet:
Ezt írta Victor:
Szerintem ezt a kettőt nem lehet különválasztani (ha normális eredményt akarunk).[/quote]

Nem is akarja senki külön választani, csak annyit mondtam, hogy a natural motion elnevezés mögött nem deinterlace eljárás van.

#315 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 16:39

idézet:
Ezt írta Fábris:

Csak olyan lejátszóval lehet használni, amelyben kiválasztható a Microsoft Video Mixing Renderer 9-e Video Rendererként. Ha jól tudom, a ZoomPlayer ilyen.
Beállitani külön nem kell, mert alapértelemzés szerint ha a forrás interlace,a VMR9 automatikusan a meglévők közül a legjobb minőségű a deinterlace rutint fogja használni.
[/quote]

Hát ezt el nem tudom képzelni. Hogyan dönti el, hogy egyáltalán kell e deinterlacelni? Mert nem minden videót kell deinterlacelni ami a video rendererre kerül.
Én pl hiába küldöm, a wmr9-en keresztül, ugyan olyan interlaces marad a kép, mint sima video rendereren.

[ 2004. január 11.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]

#316 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 17:11

idézet:
Ezt írta Mumia:
Nem is akarja senki külön választani, csak annyit mondtam, hogy a natural motion elnevezés mögött nem deinterlace eljárás van.[/quote]

Nézd, ha nem akarjuk különválasztani (egymás után, függetlenül végrehajtani), akkor az, hogy ez magában foglal-e de-interlacing-et, vagy sem, az attól függ, interlace vagy progresszív kimenetre dolgozik-e. IMHO.

#317 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 17:22

Hát eléggé ködös az egész, nem tudom miért csak utalgatások vannak a teknikára a saját oldalokun, miért nincs egy rendes white paper.

idézet:
As an integral part of its motion compensation and field rate conversion, the SAA4991WP effectively eliminates line flicker by increasing the interlace frequency to 50 Hz. It can also double the number of lines per field using interlaced or non-interlaced progressive scans, [/quote]

#318 Felhasználó inaktív   Fábris 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 12. 10:45

idézet:
Ezt írta Mumia:

Hát ezt el nem tudom képzelni. Hogyan dönti el, hogy egyáltalán kell e deinterlacelni? Mert nem minden videót kell deinterlacelni ami a video rendererre kerül.
Én pl hiába küldöm, a wmr9-en keresztül, ugyan olyan interlaces marad a kép, mint sima video rendereren.

[ 2004. január 11.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Nagyon egyszerűen:
Amikor a Video Renderer bemenetére kapcsolódik az előtte lévő filter mondjuk a video decoder kimenete akkor az összekapcsolódás során a Video Renderer megvizsgálja, hogy a Video Decoder milyen formátumban akarja a video jelfolyamot neki küldeni. Ebben a formátumban sok minden le van irva:
képkockák száma másodpercenként, azok szinformátuma (YUV/RGB), mérete pixelben,hossza byte-ban,aspect ratio, frame-ekből, vagy fieldekből áll-e a jelfolyam.
Ha ebben a formátumban az áll, hogy a jelfolyam field-ekből áll, akkor a VMR7 vagy a VMR9 megnézi, hogy a videokártya hardveres deinterlace-szel rendelkezik-e.
Ha igen és netán több is van a deinterlace rutinokból, akkor automatikusan a legjobbat fogja használni.
Ez ATI Radeonnál a következő sorrend:
- Pixel Adaptive Deinterlace
- Bob
- Weave (nagy semmi)

Ha a video decoder már önmaga deinterlace-eli a jelfolyamot akkor frame-eket jelez a kimenetén, ilyenkor a VMR9 nem fog
deinterlace-elni.

A gond akkor van, ha decoder tévesen jelzi a jelfolyamot, pl. ha field-ek vannak akkor is frame-et jelez. Ekkor a VMR9 nem fog deinterlace-elni. Ez a VMR9-nek hibája mert ilyenkor még manuálisan se lehet bekapcsolni a deinterlace-t.

Nálad két gond lehet:
1. a video decoder frame-et jelez field helyett.
(Nézd meg a Graphedit-ben a video decoder kimenetén, hogy "Frames" felirat van-e. Ha igen az gond.)
2. a videokártyád nem támogat hardverből deinterlace-t.
(Nézd meg a VMR9 deinterlacing tulajdonság lapján, hogy látsz-e rajta deinterlace rutin listát. Ha nem akkor cumi.)

#319 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 12. 11:51

Szerintem az 1-es eset áll fenn. (A decóderben 3 lehetőség van valami saját módszer, bob, és semmi(weave) de szerintem utóbbi választásakor is frameket jelez)

De azért megnézném a másodikat, de hol tudom megnézni a wmr9 tulajdonságait?

#320 Felhasználó inaktív   max-pain 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 13. 02:02

idézet:
Ezt írta Mumia:

Hát ezzel nem értek egyet, ha nem mozdul el a kamera, akkor a 2 fielden ugyanarról a dologról készült kép van, 20ms eltéréssel. Ez esetben pedig igen nehéz lényegi különbségről beszélni.
[/quote]

Pont ez a lenyeg! Nehez, de ha volt egy kicsi mozgas is, akkor mar valamennyi (megha nagyon minimalis (lathatatlan) is) azert van.

idézet:

De ha szerinted ez a módszer nem jó, akkor mi a jó?
[/quote]

En nem mondtam, hogy nem jo, hanem csak annyit hogy nem lesz teljesen olyan mint a progressive kep. Megha a kulonbseg csak iciri-piciri is :)

idézet:
...[/quote]

Ezzel pedig total egyetertek, de szerintem nem is irtam az ellenkezojet.
Talan felreertheto voltam es tul hulyen fogalmaztam. (ami nalam megesik :))

[ 2004. január 13.: max-pain szerkesztette a hozzászólást ]

Téma megosztása:

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.