HWSW Informatikai Kerekasztal: .::HDTV::. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

.::HDTV::.

#501 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 26. 16:00

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. április 26, hétfő - 11:05

Na most az AH nem HD-ben sugároz, az sima Standard adás, DVB-T formában.

Hogy HD mikor lesz? Szerintem 10 év minimum, mire lesz idehaza HD adás. Hiszen, még a DVB is csak tesztadás szinten üzemel.

Jelenleg, az egyetlen elérhető az HD adó az Euro1080, ami jelenleg még FTA, de csak ezért beruházni, nem sok értelme van, a műsorkínálata igen szegényes, ugyanazt a 10 műsort ismételgeti üpre főre január óta. Talán a kódolás után nagyobb lesz a változatosság, de ebben nem nagyon hiszek. Az megint más kérdés, hogy lesz e majd kis hazánkban hozzá előfizetés, EU ide vagy oda, én még ebben sem vagyok biztos.

Igen ez szomoru. 1996 ota csak tesztadasszinten sugaroz az AH. De ha mindenkeppen DVB-t akar nezni valaki akkor vehet UPC direct csomagot ;) Ezzel csak az a baj, hogy 'tescogazdasagosan' tul alacson bitrataval muxolja oosze az adasokat az UPC.

Ami a HDTVzest illeti annak nem a broadcast infrastruktur a gatja, hanem a musorszolgaltatok. Pl HBO mehetne siman HDTV modban az UPCDirecten csak a HBO nem erolkodik amig a magyar ember 'tokeletesen' elegedett a PAL-lal. Habar lehetnenek olyan dragak es adhatnak legalabb PALPlusban :D A filmeket inkabb le Pan&San-ezik 4:3-ra ami tottalisan gaz...
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#502 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 26. 17:00

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. április 26, hétfő - 17:00

Ami a HDTVzest illeti annak nem a broadcast infrastruktur a gatja, hanem a musorszolgaltatok. Pl HBO mehetne siman HDTV modban az UPCDirecten csak a HBO nem erolkodik amig a magyar ember 'tokeletesen' elegedett a PAL-lal. Habar lehetnenek olyan dragak es adhatnak legalabb PALPlusban :D A filmeket inkabb le Pan&San-ezik 4:3-ra ami tottalisan gaz...

Amikor nekem volt UPC Direct, még a VCD minőséget is alig ütötte meg. Viszont 1 pozitívum van, hogy 2 nyelven adják a filmeket. Na meg amíg kb 100 HDTV van magyarországon kinek adják? Mert szerintem ennél több nincs.

Szerkesztette: Mumia 2004. 04. 26. 17:01 -kor

#503 Felhasználó inaktív   Kilyan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 01. 17:44

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. április 26, hétfő - 17:00

...amíg kb 100 HDTV van magyarországon kinek adják? Mert szerintem ennél több nincs.

Nops konkrétan?  :D  :D

Fogalmam sincs de szerintem 10-nél nincs több magántulajdonban, de még bemutató teremben se.
A upc-röl nem tudok nyilatkozni mert nincs hozzá ca kártyám igy nem tudom a sebességet se lemérni, meg a minőséget a műszereken, de sacra kb 4mbit, és a ts stream nem statisztikus multiplex.

Üdv

#504 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 02. 09:35

Nem konkrétan HDTV-re gondoltam, hanem HD felbontású kép megjelenítésére alkalmas valami. Lehet ez projektor is, vagy 24"-es monitor.

Misztikus? statisztikus?  :think:

#505 Felhasználó inaktív   Trinitron 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 02. 11:23

a monitorok 99.9999 szazaleka kepes legalabb 720p-t megjeleniteni, abbol meg eleg sok van meg MO-ban is ;)
Trinitron
(Trinitron cool gepe: Asus L5826DFU)

#506 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 02. 14:11

Idézet: Trinitron - Dátum: 2004. máj 2, vasárnap - 12:23

a monitorok 99.9999 szazaleka kepes legalabb 720p-t megjeleniteni, abbol meg eleg sok van meg MO-ban is ;)

És hányhoz tartozik HD vételre alkalmas műholdvevő, vagy DVB-T vevő?

Meg egy 17"-es monitort nem igazán tekintek High Definiton-nek azért mert megjelenít 720 sort. Ugyanis az távol áll a mozizástól/tévézéstől. egy 20 feletti viszont már talán belefér.

Szerkesztette: Mumia 2004. 05. 02. 14:13 -kor

#507 Felhasználó inaktív   Trinitron 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 08:58

Mumia, tejjesen igazad van, de sajnos idehaza eleg sokan "hazimoziznak" 17-es monitorral.
Trinitron
(Trinitron cool gepe: Asus L5826DFU)

#508 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 09:25

Idézet: Trinitron - Dátum: 2004. máj 3, hétfő - 9:58

Mumia, tejjesen igazad van, de sajnos idehaza eleg sokan "hazimoziznak" 17-es monitorral.

Es eleg sokan (egyre tobben) projektorral, esetenkent HTPC megoldassal. Ekkor mar csak egy lavor kell a haz falara, egy kb 25e ft-ba kerulo SkyStar2 kartya es mar at is kerult a HDTV adas a kivetitore... ez nem feltetlenul hatalmas beruhazas, de azert a kemeny 1 adasert tenyleg felesleges meglepni. :(

Viszont az ilyen HTPC-vel es kivetitovel mar lehetne nyomni a WMV HD DVD-ket is... ha vegre felismernek, hogy milyen jo dolog is ez... :(

Krinyo
72792 óra, 6649 anyag, 11 376 878 karakter (6772 A4-es oldal) = az én HWSW-m

#509 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 09:52

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. máj 2, vasárnap - 15:11

És hányhoz tartozik HD vételre alkalmas műholdvevő, vagy DVB-T vevő?

Meg egy 17"-es monitort nem igazán tekintek High Definiton-nek azért mert megjelenít 720 sort. Ugyanis az távol áll a mozizástól/tévézéstől. egy 20 feletti viszont már talán belefér.

Nekem vanik es mukszik is. Rohely egyebkent, hogy a kenguruktol kellett idehozatni ;)

Amugy Mumia ahogy nezegettem jelenleg 1080i-s nem PCs megoldassal egyedul a 3M rendelkezik, ugy mila korul. TFT-ben max 1024x768-at, 640x480 vagy 800x600-at kapni.

Moncsin amugy jol lehet HDTV-t nezni, habar elegge 1emberes ugy.

Szerkesztette: SFIJ 2004. 05. 03. 09:53 -kor

#510 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 13:29

Egyelőre nekem is csak a monitor jut. De legalább ez tud 1080-at is. Bár a 720-is nagyon jó lenne ha végre lenne.

H D T V    F O R    E U R O P E

Szerkesztette: Mumia 2004. 05. 03. 13:40 -kor

#511 Felhasználó inaktív   Kilyan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 08. 10:30

Idézet: Krinyo - Dátum: 2004. máj. 3, hétfő - 9:25

"...Viszont az ilyen HTPC-vel es kivetitovel mar lehetne nyomni a WMV HD DVD-ket is... ha vegre felismernek, hogy milyen jo dolog is ez... :(..."
Krinyo

Hát inkább a microsoft ne lépjen be a televiziózás világába ha lehet, persze nem csak én mondom hanem a filmgyártók is meg sokan mások. A microsoft a tákolmányaival maradjon a pc-nél, mert ha beteszi a lábát a broadcastba akkor nekünk lőttek, értsd hiba hiba hátán, ilyet nem lehet a broadcast világában.

#512 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 08. 14:47

Idézet: Kilyan - Dátum: 2004. máj. 8, szombat - 11:30

A microsoft a tákolmányaival maradjon a pc-nél, mert ha beteszi a lábát a broadcastba akkor nekünk lőttek, értsd hiba hiba hátán, ilyet nem lehet a broadcast világában.

Nem a hibával van a baj, nem tudom mitől ez az általános elképzelés, hogy ami microsoft az szar. Hanem a drm miatt, nem kellene de lehet már késő.

#513 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 10. 17:01

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. máj. 8, szombat - 15:47

Nem a hibával van a baj, nem tudom mitől ez az általános elképzelés, hogy ami microsoft az szar. Hanem a drm miatt, nem kellene de lehet már késő.

A DRM nem a M$ onzetlen okossaga. A kulonbozo szerzoi jogtipro hivatalaok vertek ki  belole. Hasonlo dolgok kerulnek/kerultek az AAC-be ill, az mp3 kov. verziojaba.

#514 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 10. 17:10

Idézet

microsoft a tákolmányaival maradjon a pc-nél, mert ha beteszi a lábát a broadcastba akkor nekünk lőttek, értsd hiba hiba hátán, ilyet nem lehet a broadcast világában.

Ha egy kicsit is foglalkoznal ilyesmivel, nem irnal ekkora marhasagokat. Semmivel sem lesz rosszabb (ha lesz) a WMV HD, mint barmi mas. Sot, en csak elonyoket tudnek felsorolni.

Sokakban el bizonyos eloitelet a Microsoft ellen (reszben jogosan), de azert ennyire ne essunk mar at a tuloldalra, hogy ami MS csak rossz lehet...

Krinyo

#515 Felhasználó inaktív   Feli 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 10. 22:49

Tud valamelyötök olyan, itthon is kapható megoldást, hogy az ajándékba kapott asztali DVD lejátszómat a monitorhoz köthessem a progressive sc. component out-on keresztül.
Azt hiszem ez nyújtaná a legjobb minőséget...
:confused:  :confused:

#516 Felhasználó inaktív   khiraly 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 11. 01:47

Hi!

Uj vagyok a HDTV vilagaban, igy remelem ki tudtok segiteni;)

Akarok venni egy HDTV-t (<300 ezer), es szgeppel ossze szeretnem kotni(kizarolag linux).

Akadalyok: monitor egyik szobaban, szgep masik szobaban(falon luk), a TV egy harmadik szobaban.
Szgep <-> TV kozott olyan 19 meter van.
1. problema: ezt a tavolsagot mivel kene athidalni? (en vga kabelre tippelnek, egyetemen is olyan van kivetitokhoz, es kb. ott is megvan a 20 meter).

2. problema: milyen a HDTV bemenete? Gondolom nem gagyi SCART, s-video? Ami TV-t lattam viszont, annak mindnak vagy svideo bemenete volt(vagy 6) vagy scart(nemritkan 3 db scart a hatan).
Jol gondolom, hogy ezeknek a felbontasa a PAL/NTSC szabvanyt koveti?(720*576?)

3. problema: videokartya
Igazabol itt a macrovision es tarsaira gondolok. Arra, amiert 640*480 -at vagy 800*600 -at ad ki magabol a mostani GF-om is. Igy ujjnyi feketeseg van a TV-n. (ezt windows alatt elvileg valami tvtool progival meg lehetne oldani, de amikor letoltottem, nem tudott 720*576-ot, ahhoz valami modositott detonator driver is kellett volna)

4. problema videokartya kimenet, es tv bemenet. En most elso kozelitesben ugy gondolom megoldani, hogy VGA kimenetet elviszem a TV-ig, es oda a vga->s-video atalakitot raknek(ilyet lattam aszem netetn egy eve 200$ kornyeken). Itt jo lenne, ha mondjuk a vidkartya kiadna 1024*768@50Hz-et, es ebbol csinalna pal szabvanyt(720*576@50Hz ?). Jo lenne ha az eszkoz tudna hardveresen levagni(tehat a 1024*768-at mondjuk a bal felso sarkot vagna le. Vagy ossze tudna nyomni, vagy a szeleit levagni, szoval szepen be lehetne allitani).
Gondolkodok meg a DVI kimenet->s-video atalakiton is ...

A lenyeg, egyelore tapogatozok, konkret 5leteim meg nincsenek. A segitsegeteket kernem. Remelem a fenti szovegben nem vetettem sok bakit, ha igen, akkor javitsatok ki!;)

Btw, talaltam egy(!) TV-t aminek volt VGA bemenete. Ez lenne  a legkenyelmesebb, csak sajnos 82cm es 400 ezer forint volt. (Grundig a kicsike. Pontos tipust nem tudok, de ha lenyeg, akkor megnezem ujra).

Udv,
Khiraly

ps: igazabol a legkezenfekvo megoldas nekem az lenne, ha utp kabelen streamelnem ki a filmet, mondjuk mpeg2-ben, es a TV meg dekodolna. De gondolom ez alom ... PEdig milyen szep lenne hogy halon logna a TV-m.

ps2: valami vezetkenelkuli (WiFi) megoldasrol is hallottam a VGA-ra. Bar ebben nem nagyon hiszek. Szerintem analog vga kimenetet nem lehet 22Mbps-mon attolni 20 meterre.
Ha csak az ismert dolgok erdekelnenek, lakatosnak mentem volna.

#517 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 11. 07:51

Haladjunk sorban:

Idézet: khiraly - Dátum: 2004. máj. 11, kedd - 2:47

Hi!

Uj vagyok a HDTV vilagaban, igy remelem ki tudtok segiteni;)

Akarok venni egy HDTV-t (<300 ezer), es szgeppel ossze szeretnem kotni(kizarolag linux).

Akadalyok: monitor egyik szobaban, szgep masik szobaban(falon luk), a TV egy harmadik szobaban.
Szgep <-> TV kozott olyan 19 meter van.
1. problema: ezt a tavolsagot mivel kene athidalni? (en vga kabelre tippelnek, egyetemen is olyan van kivetitokhoz, es kb. ott is megvan a 20 meter).

19 m tenyleg eleg zuros, passziv kabellel eleg nehez lesz ezt megoldani...

Idézet

2. problema: milyen a HDTV bemenete? Gondolom nem gagyi SCART, s-video? Ami TV-t lattam viszont, annak mindnak vagy svideo bemenete volt(vagy 6) vagy scart(nemritkan 3 db scart a hatan).
Jol gondolom, hogy ezeknek a felbontasa a PAL/NTSC szabvanyt koveti?(720*576?)

Kompozit, svideo, RGB, komponens... ebbol utobbi lenne szamodra tokeletes, ilyen TV-t keress. Van olyan TV, ami SCART-on keresztul is fogad komponens jelet, bar ehhez altalaban valami atalakitot mellekelnek. Ha valodi HDTV-t veszel, azon tuti lesz rendes komponens bemenet. A felbontas a TV-tol es a kijelzotol (plazma, lcd, projektoros megoldas) fugg.

Idézet

3. problema: videokartya
Igazabol itt a macrovision es tarsaira gondolok. Arra, amiert 640*480 -at vagy 800*600 -at ad ki magabol a mostani GF-om is. Igy ujjnyi feketeseg van a TV-n. (ezt windows alatt elvileg valami tvtool progival meg lehetne oldani, de amikor letoltottem, nem tudott 720*576-ot, ahhoz valami modositott detonator driver is kellett volna)

Macrovisionnek nulla koze az ujjnyi feketeseghez. Ha VGA-n keresztul akarod megoldani, akkor egy Radeon kartyat (vagy egy maig sem kaphato DeltaChrome-ot :) ) javaslok, ahhoz is letezik komponens adapter, vagy ha arra nem sikerul szert tenni, akkor a VGA-kimenetet (jobb esetben a DVI-t) hasznalhatod.

Idézet

4. problema videokartya kimenet, es tv bemenet. En most elso kozelitesben ugy gondolom megoldani, hogy VGA kimenetet elviszem a TV-ig, es oda a vga->s-video atalakitot raknek(ilyet lattam aszem netetn egy eve 200$ kornyeken). Itt jo lenne, ha mondjuk a vidkartya kiadna 1024*768@50Hz-et, es ebbol csinalna pal szabvanyt(720*576@50Hz ?). Jo lenne ha az eszkoz tudna hardveresen levagni(tehat a 1024*768-at mondjuk a bal felso sarkot vagna le. Vagy ossze tudna nyomni, vagy a szeleit levagni, szoval szepen be lehetne allitani).

Ez nagyon rossz otlet! Minek csinalnal csumpi, ocska svideo jelet a sokkal jobb RGB-bol vagy komponensbol, ha azt is fogadja a TV-d???? Egy HDTV fogadja. Amin nincsenek ilyen bemenetek az nem HDTV. :D

Idézet

Gondolkodok meg a DVI kimenet->s-video atalakiton is ...

Felejtsd el!

Idézet

Btw, talaltam egy(!) TV-t aminek volt VGA bemenete. Ez lenne  a legkenyelmesebb, csak sajnos 82cm es 400 ezer forint volt. (Grundig a kicsike. Pontos tipust nem tudok, de ha lenyeg, akkor megnezem ujra).

Arrol volt szo, hogy HDTV-t akarsz venni. :) 1,5 millio alatt nem nagyon kapsz HDTV-nek nevezheto modellt. :D

Krinyo

#518 Felhasználó inaktív   Feli 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 11. 08:31

Hát, én is a komponent bemenetet javasolnám...
Ha olyanja nincsen a videókártyádnak...:
Itt egy áramkör  :cool:

Csatolt fájl:

#519 Felhasználó inaktív   khiraly 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 11. 08:35

Idézet: Krinyo - Dátum: 2004. máj. 11, kedd - 6:51

Haladjunk sorban:

19 m tenyleg eleg zuros, passziv kabellel eleg nehez lesz ezt megoldani...

Kompozit, svideo, RGB, komponens... ebbol utobbi lenne szamodra tokeletes, ilyen TV-t keress. Van olyan TV, ami SCART-on keresztul is fogad komponens jelet, bar ehhez altalaban valami atalakitot mellekelnek. Ha valodi HDTV-t veszel, azon tuti lesz rendes komponens bemenet. A felbontas a TV-tol es a kijelzotol (plazma, lcd, projektoros megoldas) fugg.

Macrovisionnek nulla koze az ujjnyi feketeseghez. Ha VGA-n keresztul akarod megoldani, akkor egy Radeon kartyat (vagy egy maig sem kaphato DeltaChrome-ot :) ) javaslok, ahhoz is letezik komponens adapter, vagy ha arra nem sikerul szert tenni, akkor a VGA-kimenetet (jobb esetben a DVI-t) hasznalhatod.

Ez nagyon rossz otlet! Minek csinalnal csumpi, ocska svideo jelet a sokkal jobb RGB-bol vagy komponensbol, ha azt is fogadja a TV-d???? Egy HDTV fogadja. Amin nincsenek ilyen bemenetek az nem HDTV. :D

Felejtsd el!

Arrol volt szo, hogy HDTV-t akarsz venni. :) 1,5 millio alatt nem nagyon kapsz HDTV-nek nevezheto modellt. :D

Krinyo

Komponens jel? Ez teljesen uj. Linket tudsz adni? Meg hogy milyen bemenetek johetnek szoba ...

Hat ha 1.5millanal kezdodik a HDTV, akkor leteszek rola. Annyit nekem nem er. Viszont az olcsobb kategoriakban csak Svideo, es SCART bemeneteket lattam. Egynel lattam vga bemenetet, de az indokolatlanul draga volt ahhoz kepest amit tudott(mondjuk dolby 5.1-es kimenete volt hatul).

Igazabol akkor az erdekelne, hogy te (/ti) mit javasolnatok TV-bol; milyen megoldast, meg linkeknek is orulnek ahol utana tudnek olvasni ...

Nezegettem gyartok honlapjat, de ott altalaban azt adjak meg, hogy 100Hz, meg hogy hany cm(/inch) az atmeroje, aztan ki is fujt.

Udv,
Khiraly

#520 Felhasználó inaktív   khiraly 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 11. 09:03

Feli: kosz a kapcsolast! Lehet meg fogom forrasztani. (bar nehany dolgot nem ertek rajta. Pl. a V,H bemenet micsoda? Meg azok a felkoros izek, azok a csatlakozo imitalasa, vagy valami aramkori elem? (V,H mebeneteknel rogton).

Bar egyelore valahogy utana kene neznem hogy mi fan terem ez a komponens jel, es miert nem jo VGA-val buheralni. Btw, TV felbontasa nincs 16millio szin, nem? En max 16bitre(16ezer) saccolnam. Amikor en kiraktam az NVIdiamat a TV-re es neztem egy filmet, el voltam ajulva milyen elmosodott rozsaszin a piros, es milyen ocsmanyak ugy altalaban a szinei. Amin meg TV-ket nezelodve dobbentem le, az hogy mennyire ugral a kep meg a legjobbakon is. Szoval a music TV (MTV) emplemaja egyiken(daewoo?), olyan 3 centit ugralt ide-oda(odatettem az ujjam).

Szoval akkor erdekelne, hogy mit hasznaljak ilyen tavolsag athidalasara? En nem ragaszkodom vga-hoz, felolem barmi lehet, csak valami linket adjatok;)

Krinyo irta:
>  Ha VGA-n keresztul akarod megoldani,

Ez tunt a legkezenfekvobbnek, de nekem barmi lehet, csak megvalositas szinten erdekel(tehat vidkartya, vagy mas kartya is van? Pl. egy pci-s vidkartya szeruseg, aminek korrekt TV-kimenete(s-video) van? kabel, meg atalakito(ha kell) es tv-bemenet)

Vagy lehet hogy alapot kerdezek, de TV-n milyen bemenetek leteznek?
Amit en lattam eddig:
VGA (egy TV-t talaltam)
SCART csatolo http://www.rfconcepts.co.uk/scart.jpg
S-VIDEO http://www.rfconcepts.co.uk/av.jpg (bal szelso)
Meg ugyanezen a kepen a 3 jobb oldali dugott hogy hivjak?(2 abbol szimpla hangbemenet)
En ugy gondoltam, hogy ezek szimpla dugo-elteresek, mert konnyeden egymasba alakithatok(egyszeru athuzalozassal, vagy egy ezresert lehet ilyet kapni: http://www.rfconcept...t-RCA_small.JPG )

Ezek kozul melyik hasznalhato? Milyen colorspace-szel(rgb, yuv) ? Meg hany herzek ezek?
(yuv-t se tudom mi az elonye az rgb-hez kepest)

Udv,
Khiraly

Szerkesztette: khiraly 2004. 05. 11. 09:05 -kor

Téma megosztása:

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.