Hi!
Uj vagyok a HDTV vilagaban, igy remelem ki tudtok segiteni;)
Akarok venni egy HDTV-t (<300 ezer), es szgeppel ossze szeretnem kotni(kizarolag linux).
Akadalyok: monitor egyik szobaban, szgep masik szobaban(falon luk), a TV egy harmadik szobaban.
Szgep <-> TV kozott olyan 19 meter van.
1. problema: ezt a tavolsagot mivel kene athidalni? (en vga kabelre tippelnek, egyetemen is olyan van kivetitokhoz, es kb. ott is megvan a 20 meter).
2. problema: milyen a HDTV bemenete? Gondolom nem gagyi SCART, s-video? Ami TV-t lattam viszont, annak mindnak vagy svideo bemenete volt(vagy 6) vagy scart(nemritkan 3 db scart a hatan).
Jol gondolom, hogy ezeknek a felbontasa a PAL/NTSC szabvanyt koveti?(720*576?)
3. problema: videokartya
Igazabol itt a macrovision es tarsaira gondolok. Arra, amiert 640*480 -at vagy 800*600 -at ad ki magabol a mostani GF-om is. Igy ujjnyi feketeseg van a TV-n. (ezt windows alatt elvileg valami tvtool progival meg lehetne oldani, de amikor letoltottem, nem tudott 720*576-ot, ahhoz valami modositott detonator driver is kellett volna)
4. problema videokartya kimenet, es tv bemenet. En most elso kozelitesben ugy gondolom megoldani, hogy VGA kimenetet elviszem a TV-ig, es oda a vga->s-video atalakitot raknek(ilyet lattam aszem netetn egy eve 200$ kornyeken). Itt jo lenne, ha mondjuk a vidkartya kiadna 1024*768@50Hz-et, es ebbol csinalna pal szabvanyt(720*576@50Hz ?). Jo lenne ha az eszkoz tudna hardveresen levagni(tehat a 1024*768-at mondjuk a bal felso sarkot vagna le. Vagy ossze tudna nyomni, vagy a szeleit levagni, szoval szepen be lehetne allitani).
Gondolkodok meg a DVI kimenet->s-video atalakiton is ...
A lenyeg, egyelore tapogatozok, konkret 5leteim meg nincsenek. A segitsegeteket kernem. Remelem a fenti szovegben nem vetettem sok bakit, ha igen, akkor javitsatok ki!
Btw, talaltam egy(!) TV-t aminek volt VGA bemenete. Ez lenne a legkenyelmesebb, csak sajnos 82cm es 400 ezer forint volt. (Grundig a kicsike. Pontos tipust nem tudok, de ha lenyeg, akkor megnezem ujra).
Udv,
Khiraly
ps: igazabol a legkezenfekvo megoldas nekem az lenne, ha utp kabelen streamelnem ki a filmet, mondjuk mpeg2-ben, es a TV meg dekodolna. De gondolom ez alom ... PEdig milyen szep lenne hogy halon logna a TV-m.
ps2: valami vezetkenelkuli (WiFi) megoldasrol is hallottam a VGA-ra. Bar ebben nem nagyon hiszek. Szerintem analog vga kimenetet nem lehet 22Mbps-mon attolni 20 meterre.
Ha csak az ismert dolgok erdekelnenek, lakatosnak mentem volna.