Idézet: max-pain - Dátum: 2005. dec. 28., szerda - 16:41
A 23,976 fps teljesen normalis filmeknel, tekintve, hogy eleve 24 fps-sel keszitik oket. Ezt peldaul "TV-s hasznalatra" 0,1%-al lelassitjak (igy lesz 23,976 belole).
az a baj, h kevés vagyok ahhoz h vitatkozzak... így csak kétségeim támadhatnak, meglehet bohókásak és ostobák, akkor viszont legalább eloszlatja majd vmi hozzáértő a tévképzeteim.
mintha a a pal rendszerű tévén a képváltás frekvenciája 50 hz, 50 félkép váltottsoros lenne, ami végülis 25 kép/mp-re jön ki, de mintha nem egészen ugyanaz lenne mint 25 egész kép (ntsc ugye meg 60é s ahogy olvasgatom most a hdtv is 60 félkép/mp váltási sebességű vagy vmi 59,94, de lehet h rosszul értelmeztem a szöveget, mert vmi ajánlás és szerepel ott még 30, 25, 24 is)
meg akkor még ott van a látószög, a képkockán belüli sorok száma (Lassard kapitányt idézve: "and many many nice things") szóval én hamar elveszítettem és elveszítem ezügyben a fonalat.
a mozifilmek mintha valóban 24-esek lennének (vagy mintha a super 35-ösnél 30-ra változna + otta méretek is mások). de egyzser vki már leharapta a fejem érte, h nem szabad összehasonlítani a 35 mm-es filmet a idézem "szutyok digitális tévés rendszerekkel, amikhez most már hozzá is igazítják filmiparosokk" by mozibuzi + lehet h utána kéne néznem billentyűnyektetés helyett, de lusta vagyok, meg annyira végülis nem fontos...
szóval tökmindegy, a bajt alapvetően ott érzem h egy 30 fps-es (vagy 60 félképes) rajzfilmet tesznek át 23,x körülire... amit lehet, h eredetileg 24 fps-ből nyomtak át váltottsoros 60hz-esbe, bár mivel ezek jobbára szg-el készülnek, így lehet h ez a folyamt kimarad)
itt amúgy sem a szokványos mozgás, hanem rajz/renderelés folyik, így könnyen elképzelhető, h számomra értékes kockák kerülnek végül eltávolításra/kivágásra és emiatt érzem darabosnak a mozgást.
a gits innót tudom még felhozni (ghost in the shell: innocence), igaz csak kicsit távolabbról. már a gyári ntsc dvd-n egy helyen rezeg a léc, (alapból valami renderelési hibát emlegettek a hozzáértők), de volt szerencsém a palhoz is (bolond fejjel nekiálltunk fansubberkedni és minden felelhető formában vadásztam rá), na ott pedig egy helyen a gyári! dvd-n diavetítés van kb 3-5 mp-ig. jóllehet kb. 5-6 alkalommal láttam, így könnyen ki tudom szúrni, illetve másoknak nem is volt olyan zavaró, mint nekem. igaz moziban nem sikerült megnéznem, így ez akár lehetett a tömörítésnél jelentkező probléma is. vagy éppen a mozikópiáról átnyomott ntsc dvd-t tetták palba. de aztán az lehet h animációról lévén szó a digitális anyag mozikópia kihagyásával mászott át ntsc dvd-re (ezt tartom egyébként józan paraszti ésszel ésszerűnek) majd - ismerve az európai forglamazást - az palba. ezt már csak oshiiék tudnák megmondani...
aztán bőven lehet, h rossz úton járok... de akkor is néha kevésnek érzem az a 23,996 képkockát mp-enként. főleg lassú kamermozgásokkor. főleg animációknál.
Szerkesztette: avman 2005. 12. 28. 19:48 -kor
- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.