HWSW Informatikai Kerekasztal: Routert kell vennem, de milyet, és hol? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Routert kell vennem, de milyet, és hol?

#1301 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 20. 09:35

Idézet: szaki - Dátum: 2005. okt. 20., csütörtök - 10:29

Nagyon jo es cserelheto.

Hmm, elnéztem, 30k nettó.
Viszont ha tényleg annyira stabil mint ahogy itt mindenki dicséri, akkor lehet, hogy érdemesebb ezt venni mint 10-15k-val olcsóbbat olyat amivel szívok hetente.

#1302 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 20. 13:21

Sziasztok!

Azt tervezem, hogy rendelek egy ADSL szolgáltatást és azt megosztom két szomszédommal. Olvasgattam előzőekben a hozzászólásokat a fórumon, de még vannak számomra jócskán nyitott kérdések melyekre szeretnék választ kapni.

1. Be lehet úgy állítani egy routert, hogy az ADSL vonalat a kliensek felé az előlre megadott szávszélességeknek megfelelően ossza/korlátozza, miközben a kliens gépek közötti hálózati másolások és egyéb adatmozgások ne legyenek visszafogva?

2. Ha veszek egy routert, akkor azt közvetlenül a telefonkábelre köthetem és már osztja is az ADSL-t? Tehát ekkor nem kell kérnem erre a célra modemet az ADSL szolgáltatótól?

Kérlek ajánljatok nekem egy jó ár/érték arányú terméket mely tudja az alábbiakat:

- 2 leszerelhető antenna (ha árban sokat számít, akkor nem létfontosságú)
- MAC/IP alapján szűrés
- Portonkénti sávszélesség szabályozás (statikus, dinamikus - ha létezik ilyen egyáltalán)
- 4 Wlan port, 1 UDP csatlakozó

Bruttó 15 ezerből kijön egy ilyen router?

A válaszokat előlre is köszi.

#1303 Felhasználó inaktív   pityke76 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 20. 14:31

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. okt. 20., csütörtök - 14:21

Sziasztok!

Azt tervezem, hogy rendelek egy ADSL szolgáltatást és azt megosztom két szomszédommal. Olvasgattam előzőekben a hozzászólásokat a fórumon, de még vannak számomra jócskán nyitott kérdések melyekre szeretnék választ kapni.

1. Be lehet úgy állítani egy routert, hogy az ADSL vonalat a kliensek felé az előlre megadott szávszélességeknek megfelelően ossza/korlátozza, miközben a kliens gépek közötti hálózati másolások és egyéb adatmozgások ne legyenek visszafogva?

2. Ha veszek egy routert, akkor azt közvetlenül a telefonkábelre köthetem és már osztja is az ADSL-t? Tehát ekkor nem kell kérnem erre a célra modemet az ADSL szolgáltatótól?

Kérlek ajánljatok nekem egy jó ár/érték arányú terméket mely tudja az alábbiakat:

- MAC/IP alapján szűrés
- Portonkénti sávszélesség szabályozás (statikus, dinamikus - ha létezik ilyen egyáltalán)

Ha sima mezei routert veszel ahhoz ugyanúgy kell  adsl modem mintha simán pc-vel használnád, de léteznek adsl modemmel egybeépített routerek is csak ezek valamivel drágábbak. Azt hiszem a 334WT tudja a sávszélességet így kezelni de nem biztos, de az 20k felett van nettóban, nekem wrt54g van annál csak prioritást lehet adni és talán ez a legolcsóbb Qos-s router.

#1304 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 20. 14:46

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. okt. 20., csütörtök - 13:21

Sziasztok!

- MAC/IP alapján szűrés

Ha savszel akkor nincs ennyiert normalis ZyZEL 334WT van 22300,- + AFA aron. Ettől csak drágábak vannak.

De a szomszedoknak nincs penzuk ra? Mert
- szolgaltatofuggoen egy bizonyos havi letoltes felett korlatoznak
- ki fogja alni a koltsegeket egyenlo aranyban ha nem fizetnek van penzed a maradekot kiperkalni
- szeretsz veszekedni vagy allandoan szorakozni azzal, hogy megy vagy nem megy a WLAN kapcsolatok
- megeri a leves hus nelkul, neked is 1/3 jut abbol amit erdetielg kaptal ved figyelmbe hogy azonnal kisebb lesz a savszel mind le mind fel toltesnel
- ha minden megvesztek antennak eszkozok lehet hogy jobban jartok egyedi elofizukkal ha csak nem akartok online jatszani de az VPN en keresztul megoldhato amugy is.

1. savszel korlat amit itt felvazoltal mar igen mas teszta a WAN fele korlatoz IP vagy MAC alapjan ezek ZyXEL ZyWALL 5-ostol tamogatottak erosen 50-e kategoria. Ma smegoldasok meg mindent korlatoznak mivel port szintuek

2. ADSL szuro modem akkor kell ha a ruoter nem ADSL modemes kialakitasu ilyen meg aranylag keves van es a szolgaltatok amugy is adnak szurot meg modemet ennelkul nem is epitenek ki ADSL kapcsolatot szereld magad akcioban is megkapod.
Az informatika atok de jo hogy van.

#1305 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 20. 18:33

Idézet: szaki - Dátum: 2005. okt. 20., csütörtök - 15:46

...
De a szomszedoknak nincs penzuk ra? Mert
- szolgaltatofuggoen egy bizonyos havi letoltes felett korlatoznak
- ki fogja alni a koltsegeket egyenlo aranyban ha nem fizetnek van penzed a maradekot kiperkalni
- szeretsz veszekedni vagy allandoan szorakozni azzal, hogy megy vagy nem megy a WLAN kapcsolatok
- megeri a leves hus nelkul, neked is 1/3 jut abbol amit erdetielg kaptal ved figyelmbe hogy azonnal kisebb lesz a savszel mind le mind fel toltesnel
- ha minden megvesztek antennak eszkozok lehet hogy jobban jartok egyedi elofizukkal ha csak nem akartok online jatszani de az VPN en keresztul megoldhato amugy is.
...

Pityke, Szaki, köszönöm a választ.

A szomszédoknak nincs pénzük rá. Megemlítettem már nekik, hogy lenne egy lehetőség olcsóbban internetezni annál mint amiért jelenleg fizetnek. Tetszett nekik a dolog. Nem túl nagy NetUser-ekről van szó. Még csak most ismerkednek az internettel. A letöltési korlát megközelítéséről - esetükben - nem lehet beszélni. Ettől függetlenül Olyan szolgáltatóval fogok leszerződni akinél nincsen letöltési korlát. Ugye van ilyen?

Azt fogom a szomszédokkal megbeszélni, hogy bármelyik hónapban kérhetik/lemondhatják majd az internetet. Csak egy wifi kártyát kell először majd vásárolniuk. Mielőtt majd megrendelem az ADSL-t, mégegyszer beszélek majd velük, hogy erősítsenek meg abban, hogy valóban érdekeli-e őket. Ettől függően fogok ADSL csomagot rendelni.

Az "1/3"-os részt nem értettem. Éppen azért szeretném szabályzni a sávszélességet, hogy az arányokat én határozzam meg.

A prioritások beállítása - sávszélesség szabályozásnál - azt jelenti, hogy az egyes kliens gépek felé az adatforgalmat e szerint szabályozza a router? Egy példa: Adott 4 kliens gép. Beállítok olyan prioritásokat, hogy: 4:3:2:1. A 4 gép összes adatforgalma legyen X.

Tételezzük fel, hogy mindegyik gépem folyamatos a letöltés. Ilyenkor az első gépen a leggyorsabb (X*4/10), a 4. gépen a leglassabb az adatforgalom (X/10). Abban az esetben ha csak a 4-es - legkisebb prioritású - gépnél van letöltés, megkapja a teljes X nagyságú sávszélességet?

Jól gondolom én ezt a "prioritás" dolgot?

Nézelődtem routerek után. Úgy látom, hogy 15 ezerért valóban nem kapok olyat ami képes a sávszélesség szabályozásra. Egyenlőre egy olyat néztem ki, hogy: Wline W4500. 15.737 nettó a nagyker ára (wificentrum.com).

#1306 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 10. 20. 19:21

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. okt. 20., csütörtök - 19:33

Tetszett nekik a dolog. Nem túl nagy NetUser-ekről van szó. Még csak most ismerkednek az internettel. A letöltési korlát megközelítéséről - esetükben - nem lehet beszélni. Ettől függetlenül Olyan szolgáltatóval fogok leszerződni akinél nincsen letöltési korlát. Ugye van ilyen?

Azé nálunk is vannak ilyen szomszédok, meg összefogások, de érdekesen bírnak alakulni. Van akivel évekig nincs probléma, havi 100 megát forgalmaz, tökre gazdaságos.

De olyan is van, akihez valaki beesik, feltolja a DC-t, nekilátnak netes játszani, meg mindenre kattintani, mellesleget letölteni a-z-ig. Innentől kezdve full vírus/trójai lesz a gép, erre alapban készül fel egy hozzáértő telefonszámával, hogy hozzá forduljanak. Ez a legtisztább, mert először 5 percet szopsz egy vállbaveregetésért, utána fél órát, aztán heti 3 órát. Meg bármivel találkoznak, Téged fognak kérdezni, elvégre ki mást. Jobb előre felkészülni, én is 2 évig tanultam az ilyet  :D

Nomeg van olyan, akinél két éve minden hónapban 20-40 gigás forgalmakat generálnak, aztán amikor idegesek lettünk, akkor kanóc kihúz, kábel letilt... Ilyenkor jön apuci, hogy csak Neki egy kicsit, kölyköket majd le fogja tiltani, de reggeli híreket, meg este a kedvenc akármilyen portálját szeretné meglesni. Ok, visszadugot, leteszik a szent esküt. apuci elhúz melóba, kölykök aznap ismét 4 gigás fogalmat bonyolítanak. Oszt ha megint kirántod a kábelt, akkor magadat érzed köcsögnek.

Előre ezt nehéz megsaccolni, elhiheted, mert tőlem is mennek a szomszédokhoz kábelek, meg nem egy ilyen házihálózatot tartok karban...

Letöltési korlát meg tökmindegy, nálunk jelenleg DCzés, letöltögetés és online játék mellett is beleférünk az UPC-s limitbe, közben szervert archiválok, meg gigás méretű cuccokat tolok ide/oda. Ezek után Axelero DSL-jével nem tudom, hogy mit lehet 150 gigát összewarezolni, de sok okosságot nem hinném, aminek értelme van. Ez privát vélemény, de a fentebb írtakkal így van.

Részemről valami Vigor router, ami nem occsó, de a fizikai portjára kiadsz kb. 300 kilobitet, felfelé meg kb. 30-at, aztán szevasz... Az fizikailag bekorlátoz mindent, de persze nem occsó. Ezzel az Ő háójukat külön tudod választani a Tiedétől, két külön szegmens, esetleg értelme is van, meg portokra tudsz szűrni, hogy abból a hálóból 21-es port lebaszva, meg ilyesmik.
Make love not Wor.

#1307 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 20. 19:40

Igazad van Jahno! Most, hogy így belegondolok az én szomszédjaim is elég problémásak lehetnek. Átgondolom még a dolgot.

Az mit jelent, hogy a fizikai portján kapok 300 kilobitet?

A prioritásokkal kapcsolatban jól gondolkozok? Mert egy hasonlóan konfigurálható router is tökéletesen megfelene nekem. Azt nem tudom, hogy ez így mennyire jelenti a Bandwidth Control-t.

#1308 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 20. 19:55

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. okt. 20., csütörtök - 19:40

Igazad van Jahno! Most, hogy így belegondolok az én szomszédjaim is elég problémásak lehetnek. Átgondolom még a dolgot.

A prioritásokkal kapcsolatban jól gondolkozok? Mert egy hasonlóan konfigurálható router is tökéletesen megfelene nekem. Azt nem tudom, hogy ez így mennyire jelenti a Bandwidth Control-t.

Pioritas a kovetkezobol all valami ertheto peldan keresztul.

Van 3 gep; gepenket van; e-mail, web, dc, netbank, msm

Kituzott cel adott gepeknel mindig lehesen netbankolni, e-mail ha ezek mukodnek de valaki akar www-zen de ha nincs savszel a maradeknak ne legyen csak ha e-mail, netbank kilep
Pioritast igy alitok:
1. e-mail, netbank
2. www
3. dc, msm

Ha valalki eppen dc zik es ove abban a szent pillanatban 100% a kanoc akkor belep masik e-mailre lekap belolle elbol 60% kot es oda adja a az e-mailnek ha meg bejon egy e-mail akkor azt tovabb csokkenti 10% a 90% a mailre megy el.

A Bandwidth Control meg ezen felul mert ezt is pluszban tudja kepes portonkent megadni hogy az adott kabelen logo gep a 100% x-ed reszet vagy szazalekat veheti igenybe maximum ezen belul meg szazalekosan az alkalmazasok mennyit igenyelhetnek maguknak.

Ha szolgaltatot kerestek akkor kuld el a cimet es jelenlegi csomagadatot (ki es melyik csomagja) remelem tudok olcsobbat ajanlani es intezni ha kell privatba.
Az informatika atok de jo hogy van.

#1309 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 20. 20:37

Idézet: szaki - Dátum: 2005. okt. 20., csütörtök - 20:55

Pioritas a kovetkezobol all valami ertheto peldan keresztul.

Világos.

#1310 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 10. 20. 20:49

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. okt. 20., csütörtök - 20:40

Az a konkrét lukra van értve.

Van 4 darab luk, megmondod, hogy az 1-es számún ekkora forgalom lehet, aztán akkor ami abba van dráút dugva, azon a belső hálózat sem fog 300 kilobit felett menni. Ez télleg korlátoz, én mondom nem akárki  :cool:
Make love not Wor.

#1311 Felhasználó inaktív   pauz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 20. 20:49

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. okt. 20., csütörtök - 14:21

Sziasztok!

- MAC/IP alapján szűrés

a masik meg sztem az, hogy asszem legalisan nem lehet osztani szomszeddal a netet:) csak haztartason belul, legalabbis chellonal igyvan, hogy ADSL milyen nem ismerem, de gondolom hasonlo...

#1312 Felhasználó inaktív   Mészike 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 20. 21:09

Aki meg ilyennel foglalkozik, az vegyen üzleti csomagot. Annál lehet osztani.
Intel DP43TF - Intel C2Q Q6600@2.4GHz - 4x1 GB Kingston - 320 GB WD Raid Edition - Nvidia 9600GT - DELL 19" TFT
IBM/Lenovo T400
MSI Wind

#1313 Felhasználó inaktív   gyugyuka 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 21. 08:38

Euro!

ZyZEL 334WT-vel meg tudod csinálni a sávszélességszabályozást IP/MAC cím alapján.
Ha nem fizetnek kikapcsolod a netet.
Ha bekapcsolod a tűzfalat LAN-LAN kapcsolatok között és teljesen más subnet-ből kapnak IP címet, akkor nem érdekes, hogy mennyi vírus, trójai van a gépükön.
A T-Online-tól eltekintve a többi szolgáltatónál csak a basic csomagra vonatkozik a forgalmi korlát.
Nem baj ha átgondolod kétszer is a dolgot mielőtt belevágsz, de SZVSZ a többiek kicsit eltúlozták a dolog veszélyeit.

#1314 Felhasználó inaktív   indianka 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 21. 10:39

ÁRULJÁTOK EL LÉGYSZI HOGY ZYXEL 334-ESNÉL BE LEHET E ÁLLÍTANI HOGY MEKKORA SÁVSZÉLESSÉGET ENGEDJEN AZ EGYIK ÉS MEKKORÁT A MÁSIK GÉPNEK???MERT NÁLAM AZ EGYIK GÉPEN CSAK BÖNGÉSZGETÉS LENNE, MÍG A MÁSIKON LETÖLTÖGETÉS. JA ÉS HA IGEN HOGY SZÉTOSZTANI???
MÉG EGY KÉRDÉS? A ZYXEL 334 AZ ÚJ CHELLO-S MOTOROLA MODEMEKKEL MEGY??

#1315 Felhasználó inaktív   Netszaki 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 21. 15:43

Idézet: indianka - Dátum: 2005. okt. 21., péntek - 9:39

ÁRULJÁTOK EL LÉGYSZI HOGY ZYXEL 334-ESNÉL BE LEHET E ÁLLÍTANI HOGY MEKKORA SÁVSZÉLESSÉGET ENGEDJEN AZ EGYIK ÉS MEKKORÁT A MÁSIK GÉPNEK???MERT NÁLAM AZ EGYIK GÉPEN CSAK BÖNGÉSZGETÉS LENNE, MÍG A MÁSIKON LETÖLTÖGETÉS. JA ÉS HA IGEN HOGY SZÉTOSZTANI???
MÉG EGY KÉRDÉS? A ZYXEL 334 AZ ÚJ CHELLO-S MOTOROLA MODEMEKKEL MEGY??

A 334-esnél nem csak a 334wt-nél. Egyébként az új szériás 334-eseknél a dobozra már rá van írva hogy Media Bandwidth Management, de sajna az eszköz ezt (még) nem tudja...

#1316 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 21. 20:49

Úgy döntöttem, hogy mégsem osztozom a szomszédokkal az ADSL sávszélességen. A hétvégén feladok egy megrendelést egy 512-es 1 éves szerződésre és örülök neki egyedül.

Azért köszi Mindenkitől a segítséget.

#1317 Felhasználó inaktív   indianka 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 23. 15:51

Idézet: Netszaki - Dátum: 2005. okt. 21., péntek - 16:43

A 334-esnél nem csak a 334wt-nél. Egyébként az új szériás 334-eseknél a dobozra már rá van írva hogy Media Bandwidth Management, de sajna az eszköz ezt (még) nem tudja...

tehát akkor a sima 334-es csak ketté osztja a sávszélt???azaz ha van 2,5 megám, akkor csak 1,2 lesz előle nekem , és ugyanennyi a másik gépre???
ja és akkor kb ilyen árkategóriában melyik routert tudja azt hogy be lehessen állítani???
előre is kösz a választ

#1318 Felhasználó inaktív   Shia-ko 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 23. 18:35

Idézet: Shia-ko - Dátum: 2005. szept. 24., szombat - 21:40

Beállítottam egyanezeket, és megy a keresés, frissítés keresése stb, de letöltés ált. időtúllépéssel megszakad, de szvsz ez már DC probléma.
THX :respect:

szerk.: sőt, tölteni is tudnak tőlem :think:

Kiderítettem, hogy a keresés megléte miatt az UDP forward működik, de a TCP forward hiányzik, ezért nem tudok tölteni.
Ez most bug, vagy van valami trükkje az eszköznek?
THX :think:
Üdvözlettel:
Gabi

#1319 Felhasználó inaktív   Netszaki 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 24. 10:15

Idézet: indianka - Dátum: 2005. okt. 23., vasárnap - 14:51

tehát akkor a sima 334-es csak ketté osztja a sávszélt???azaz ha van 2,5 megám, akkor csak 1,2 lesz előle nekem , és ugyanennyi a másik gépre???
ja és akkor kb ilyen árkategóriában melyik routert tudja azt hogy be lehessen állítani???
előre is kösz a választ

Igen és nem. 2 gép osztozik a sávszélességen de nem feltétlenül egyenlő arányban. Ez függ a gépeken használt azon alkalmazásoktól, amelyek adott időben internetes forgalmat bonyolítanak. Ilyen árkategóriában nem tudok megbízható eszközt, vegyél P334WT-t, most elvileg 24490-ért tolja a Média.

#1320 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 26. 11:45

Idézet: Sipi- - Dátum: 2005. okt. 20., csütörtök - 9:51

Draytek Vigor2100VG-ről hallottatok már?
Így elég jónak tűnik, csak nemtudom, hogy az antenna cserélhető-e (bár attól tartok, hogy nem). És 31k bruttó.

Na, remélem tényleg jó ez a router, mert akkor holnap megveszem :)

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.