HWSW Informatikai Kerekasztal: Routert kell vennem, de milyet, és hol? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Routert kell vennem, de milyet, és hol?

#1681 Felhasználó inaktív   gyugyuka 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 08. 21:59

Idézet: bohu - Dátum: 2006. jan. 8., vasárnap - 18:06

Sziasztok!

P334WT-t használok, és egy problémán nem tudok úrrá lenni. Internet szomszéd sráctól (2Mbps, Invitel), neki egy gép LAN, nekem egy gép WLAN. Minden oksa, gondot a bittorrent kliensek használata okozza. Azureus feltelepít, port forwarding belőve, NAT teszt OK!. A letöltési sebesség általában 5-40 kbytes/s között mozog (nagyátlagban 20 kbytes/s), ami elég kevés, de ami bosszantóbb, hogy mellette nem marad sávszélesség böngészésre, a 10-15 kbytes/s-nek egy modemes örülne, de nekem elvileg 230 kbytes/s kellene hogy maradjon. Ha kilépek az Azureusból, száguld a net, Invitel speedtest: 250 kbytes/s.
Feltettem az Azureust a szomszédban is. A helyzet nála jobb, de az elméleti max. 50%-a nála is köddé válik. Az egyetlen különbség, hogy ő LAN-on keresztül csatlakozik, míg én WLAN-on. Mi lehet a bibi?
Ami végképp padlóra küldött az az, hogy elég ha ő futtatja az Azureust, nálam sávszél 10 kbytes/s. Már rengeteget vesződtem (XP, Azureus, router egyaránt), de egyenlőre semmi eredmény :( . Másnál hasonló jelenség? Tipp, ötlet?

Megjegyzés: Teszteléskor mindig csak az egyik gép futott, nálam a wlan nem jelenthet szűk keresztmetszet (54Mbps), jó torrenteket használtam. Azureus helyett próbáltam BitCometet is, helyzet ugyanaz. A routeren a legujabb firmware fut. Ufff.

Az upload/download sebesség mennyire van limitálva az Azerus kliensekben?
Mennyi az upload sávszélessége a szomszédod csomagjának?
Adtatok WAN/LAN/WLAN fix sávszélességet a böngészésnek, magas prioritással?
Beállítottátok a download max sávszélességet ahogy fenntebb leírtam? (LANra és WLANra is)

#1682 Felhasználó inaktív   bohu 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 09. 09:17

Aha. Kezd alakulni a dolog. Egyszerre több mindent is állítottam, most nem tudom ezek közül melyik a nyerő. A sávszélszabályzással eddig nem foglalkoztam, mert nem az volt a gond, hogy egyik gép "megeszi" a másik-, ill. egyik alkalmazás a másik elől a sávszélességet (pl. ismerősöm DLink DI-624+), hanem egyszerűen nincs kihasználva az elvi maximális sávszélesség. Igazából pont a bandwidth manager miatt vettem meg a P334WT-t, és úgy látom használni is kell.
Amugy elvileg 2048/192 - es a kapcsolat, (mérés szerint a feltöltés inkább 220 kbits/s), az azureusban most felfelé 20KB/s, le korlátlan (egyéb beállítások: wikipedia azureus good settings szerint). Firmware legújabb V3.60(JN.8) . Hangolom tovább a rendszert, de erős a gyanúm, hogy egyszerűen a http prioritás hiányzott a Bandwidth MGMT-ből.

Szerkesztette: bohu 2006. 01. 09. 09:18 -kor

#1683 Felhasználó inaktív   gyugyuka 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 10:24

Idézet: bohu - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 8:17

Aha. Kezd alakulni a dolog. Egyszerre több mindent is állítottam, most nem tudom ezek közül melyik a nyerő. A sávszélszabályzással eddig nem foglalkoztam, mert nem az volt a gond, hogy egyik gép "megeszi" a másik-, ill. egyik alkalmazás a másik elől a sávszélességet (pl. ismerősöm DLink DI-624+), hanem egyszerűen nincs kihasználva az elvi maximális sávszélesség. Igazából pont a bandwidth manager miatt vettem meg a P334WT-t, és úgy látom használni is kell.
Amugy elvileg 2048/192 - es a kapcsolat, (mérés szerint a feltöltés inkább 220 kbits/s), az azureusban most felfelé 20KB/s, le korlátlan (egyéb beállítások: wikipedia azureus good settings szerint). Firmware legújabb V3.60(JN.8) . Hangolom tovább a rendszert, de erős a gyanúm, hogy egyszerűen a http prioritás hiányzott a Bandwidth MGMT-ből.

Szia,

A sávszél.-en felül még a WLAN QoS-nél is lehet a 80-as portra menő forgalomnak prioritást adni.

A 20KB/s pedig 160kb/s ami elég erősen felzabálja az uplinket pláne, ha mindketten engedtek ennyit.
És ha valakik ezerrel töltenek le tőletek, már nem tudjátok kihasználni a letöltési sávszélességet, mert uplink irányban nem marad hely a TCP acknowledgement csomagoknak.
Illetve a WLAN interfész az egy irányú csatorna, amit időosztásban egyik vagy másik irányban használsz. Ha valaki full time-ban tőled tölt le rajta, akkor csak véletlenszerűen férsz hozzá te is.
Tehát dedikált sávszélességet adjatok mind a két gép felé a http forgalomnak, LAN, WAN és WLAN irányban is, és a WLAN QoS-ben is adj magas prioritást a 80-as portot használó szolgáltatásoknak.
Ha minden szabályt létrehoztatok, még ezt is pötyögjétek be parancssorban:

bm config load
bm interface wan enable bandwidth 192k prr efficient
bm interface lan enable bandwidth 2000k prr efficient
bm interface wlan enable bandwidth 2000k prr efficient
bm config save

#1684 Felhasználó inaktív   gyugyuka 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 01. 09. 10:26

A P334-WT parancssori WLAN konfigjával kapcsolatban:

A 'wlan outputpower' parancs után beírt szám (1-5) fordított arányban van a kimeneti teljesítménnyel.

#1685 Felhasználó inaktív   WhiteRaven 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 09:33

Olyan routert keresek, amelyikkel megoldható a forgalommérés. Az csak hab lenne a tortán, ha mondjuk ip szerint is lehetne szűrni. Létezik ilyen, illetve megoldható valahogy?
Ha lehetne, nem szeretnék Linuxos gépet használni routerként. (hangos, fogyaszt, stb)

#1686 Felhasználó inaktív   Michael 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 09:47

Idézet: WhiteRaven - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 9:33

Olyan routert keresek, amelyikkel megoldható a forgalommérés. Az csak hab lenne a tortán, ha mondjuk ip szerint is lehetne szűrni. Létezik ilyen, illetve megoldható valahogy?
Ha lehetne, nem szeretnék Linuxos gépet használni routerként. (hangos, fogyaszt, stb)

Zyxel p334 ben valahogy igy van:

Csatolt fájl:

#1687 Felhasználó inaktív   WhiteRaven 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 10:14

Idézet: Michael - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 9:47

Zyxel p334 ben valahogy igy van:

Sajnos ez csak packetket mutat, és átlagsebességet. Nekem a forgalom kellene.

#1688 Felhasználó inaktív   istvan_ 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 11:27

Idézet: WhiteRaven - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 10:14

wrt54g-re van egy wrtbwlog nevű program, az tud ilyet! Vagyis igaziból csak ezt tudja, mert ez a dolga.... (de kell neki egy dd-wrt, mert a gyári fw-re nem lehet feltenni)

#1689 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 01. 10. 11:36

Idézet: WhiteRaven - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 10:14

Amelyik router tud snmp-t, arra tudsz hegeszteni szoftvert, ami szép grafikonokat is csihol.
Make love not Wor.

#1690 Felhasználó inaktív   ZyXEL support 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 16:03

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 12:36

Amelyik router tud snmp-t, arra tudsz hegeszteni szoftvert, ami szép grafikonokat is csihol.

Jah azt meg Cisco-nak hívják, és CiscoWorks a software. Számoljunk csak... Huh azannya, jópár százas...
Mindig ellenőrizd, nincs-e újabb firmware az eszközödhöz. Ezzel időt és munkát spórolhatsz.

#1691 Felhasználó inaktív   Red 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 16:42

Idézet: ZyXEL support - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 17:03

Jah azt meg Cisco-nak hívják, és CiscoWorks a software. Számoljunk csak... Huh azannya, jópár százas...

ciscoworks szerintem felesleges, draga es gagyi :)

snmpwalk-al lekerdezet a szamlalot, atlagolsz es rajzoltatsz vele grafikont.
nem tudom megerositeni, de talan van olyan 20-30ezer koruli router ami tud snmp-t.

#1692 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 18:19

Idézet: ZyXEL support - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 15:03

Nem feltétlen cisconak, Vigorok is tudnak snmp-t...

Szerkesztette: VKP 2006. 01. 10. 18:21 -kor

Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#1693 Felhasználó inaktív   Peetie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 22:06

Asszem a wrt54G(GL,GS) is tud SNMP-t. Legalábbis a menüjében én láttam.
ASUS A8N-E|3000+ A64@9*290|MSI 6600GT|2x512 Twinmos-2,5-3-3-8-1T@220MHz|Maxtor+Samsung 80 GB 7200|LG 1730B TFT|FSP Blue Storm 400W

"Minden probléma megoldására több módszer létezik. Van amelyik elegáns, és van amelyik működik - ha nem is tökéletesen."

#1694 Felhasználó inaktív   istvan_ 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 22:13

Idézet: Peetie - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 22:06

Asszem a wrt54G(GL,GS) is tud SNMP-t. Legalábbis a menüjében én láttam.

igen tud, de ezt sem a gyári firmware-vel.
de ha már úgyis wrt, akkor a wrtbwlog, amit már említettem:
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

#1695 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 01. 10. 22:53

Idézet: ZyXEL support - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 16:03

Meg a Draytek Vigor, de utoljára mintha LinkSysben is láttam volna... Reggel úgyis kereslek Zyxel supportért, mert megint szopásnak nézünk elébe :-D
Make love not Wor.

#1696 Felhasználó inaktív   WhiteRaven 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 00:24

Nekem Vigor 2200E-m van, de abban nincs snmp. Valamikor régen volt, de a Dos defense miatt kikerült belőle. Szóval lehet választani, vagy régi firmware snmp-vel, vagy új Dos defense-zel.
Az új 2200Eplus már tud a papír szerint, de papír szerint az enyém is tud. Lehet, hogy az új firmware abból is kiszedi.
40 ezret nem nagyon ér meg a próbálkozás.

#1697 Felhasználó inaktív   Mészike 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 09:27

Linksys WRT54 g/gs-be van smnp. Dlink 524-be szintén van smnp.
Intel DP43TF - Intel C2Q Q6600@2.4GHz - 4x1 GB Kingston - 320 GB WD Raid Edition - Nvidia 9600GT - DELL 19" TFT
IBM/Lenovo T400
MSI Wind

#1698 Felhasználó inaktív   Peetie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 19:11

Idézet: istvan_ - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 22:13

igen tud, de ezt sem a gyári firmware-vel.
de ha már úgyis wrt, akkor a wrtbwlog, amit már említettem:

Tudom, énis a wrtbwlogot használom :)
ASUS A8N-E|3000+ A64@9*290|MSI 6600GT|2x512 Twinmos-2,5-3-3-8-1T@220MHz|Maxtor+Samsung 80 GB 7200|LG 1730B TFT|FSP Blue Storm 400W

"Minden probléma megoldására több módszer létezik. Van amelyik elegáns, és van amelyik működik - ha nem is tökéletesen."

#1699 Felhasználó inaktív   bmw 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 19:23

Sziasztok!

Eddig ket router volt hasznalva egy d-link 604, meg egy micronet.
Most kiprobalunk egy smc routert mert a net kapcsolat neha megszakad, varatlan idokozonkent.
Legutobb is az adsl modemet kihuztam visszadugtam nem ment a net de a routert kihuztam es visszadugtam ujraindult a net.
Most ezt nem tudom lehet e router hibaja bar ez kezd ketseges lenni mert nem hiszem, hogy mar lassan a 3. router sem jo.
Lehet az, hogy az adsl modem szarakodik valamiert?
Mondjuk eloszor siemens adsl modem volt az jol is mukodott addig mig nem kertunk 2048-as netet.
Akkor lecsereltek egy Huawei modemre bar errol a modemrol sok jot nem olvastam.
Lehet a modem a baj?

Koszike
"A legszebb dolog az életben, maga az élet!"

Abit AN8 Ultra, AMD Athlon64 3500+ Venice, 2x512 Mb Kingston 400 Mhz,Gigabybte 7300GS passziv  vga,  120GB IBM/Hitachi vinyo, LG 4120b DVD iro, 19" Samsung SyncMaster 193P+ TFT, Terratec 400 TV Tuner, 420W Chieftec...

#1700 Felhasználó inaktív   sanyoo 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 11. 20:36

Sziasztok! vETTEM EGY d-lINK dI 604-EST ÉS BEAKAROM ÁLLÍTANI A NET MEGOSZTÁST A ROUTEREN ÉS nem pppoe Disconected és nem tudok csatlakozni vele, mert a beállítások nem teszik lehetővé.
A lényeg hogy 3 gépem van és nem tudom leosztani a routerrel 3 felé. bármilyen segítséget előre is köszönöm: 

Sanyi : :think:

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.