HWSW Informatikai Kerekasztal: Routert kell vennem, de milyet, és hol? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Routert kell vennem, de milyet, és hol?

#41 Felhasználó inaktív   Tony Montana 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 04. 24. 10:55

Bérelt vonalat szeretnék routolni, és ellentétes infókat mondanak a forgalmazók arról, hogy a dsl/cable routerek (Barricade, DI-604, Linksys stb.) ezt tudják-e, vagy csak a drága testvéreik.
Valakinek van tapasztalata esetleg bérelt vonal-olcsó router párossal?
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak. - Ron Nesen -

#42 Felhasználó inaktív   csakcsi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 04. 24. 14:29

sziasztok! nem tudjátok hogy hol lehet utólag megváltoztatni a host nevet, azaz a gazdaszámítógép nevét, amit instaláláskor kellett megadni?

#43 Felhasználó inaktív   teser 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 04. 24. 19:56

Olyan routert nem tudtok ami két WAN vonalat kezel? :eek:

#44 Felhasználó inaktív   Flash 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 04. 30. 22:16

idézet:
Ezt írta teser:
Olyan routert nem tudtok ami két WAN vonalat kezel? :eek:[/quote]

De. Veletlen epp most talaltam: Edimax BR-6524 [url="http://"http://www.edimax.com/html/english/products/BR-6524.htm"]www.edimax.com[/url]

Apropo, azert nezegettem epp az Edimax oldalt, mert ajanlottak nekem egy hasznalt 4 portos Edimax routert(valoszinu a 6104-es, de majd megtudom a pontos tipust is idovel...) 50euroert (12500HUF), de kozben nezegetem az SMC 7004VBR-t is, az itt kicsit draga, 72 euro (18000HUF).

Egy 1500Kbit-es DSL kapcsolat lesz megosztva 10 kliens kozt. Nem szeretnek poruljarni egy rossz valasztassal, de nem tudom, hogy mennyi kulonbseg van koztuk.
Valakinek van tapasztalata egyaltalan Edimax-szal?

[ 2003. május 07.: Flash szerkesztette a hozzászólást ]

#45 Felhasználó inaktív   Kirk 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 05. 04. 16:49

Flash nekem egy SMC 7004VBR-em van. Ha vissza olvasol lathatod mik a problemaim vele.

#46 Felhasználó inaktív   Flash 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 04. 18:07

Koszi, kozben nezelodtem meg nemet forumokon ( pl. itt egy csomo tipussal foglalkoznak: [url="http://"http://www.dslrouter-hilfe.de/forum/forumdisplay.php?forumid=3"]DSL Router - Hilfe[/url] ), es ott is bajok vannak ezzel a 7004VBR-rel, sokaknak fagy ha file-csereberelo progik futnak ezerrel, marpedig itt a 8-10 embert nem fogom tudni ebben megakadalyozni...
Ugyhogy a kovetkezo kiszemelt aldozat egy NETGEAR RP614
ami most itt 89euro (22300HUF)

A tech.spec alapjan eleg jonak tunik: ebben 8M SDRAM van, 1M Flash, es 50MHz -es ARM7 proci.
Ehhez kepest az SMC-ben 512k RAM van,256k Flash, meg beagyazott 40MHz-es 186-os proci...

A jatekokkal tobb gond is van, attol fugg mivel jatszol, meg milyen a szerver amire csatlakozol... mivel kintrol mindenki egyetlen IP-nek latszik, nem mindenhol engednek be, ha tobben akarnak a router mogul jatszani...

#47 Felhasználó inaktív   Opaque 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 05. 07. 09:08

Ha már árérzékenység:
1 db GNU/Linux 386/486/P1/... ami éppen van. (monitor,bill, eger, stb nem is kell hozzá)
min. 2 db hálókártya bele
1 v tobb db, megfelelõ port mennyiséggel rendelkezõ switch.
-> flexibilisebb konfiguráció
-> olcsóbb
-> mindig lesz hozzá frissítés, a legújabb megoldások mindig elérhetõek lesznek rá...stb
-> ezen bekonfigurálható tũzfal nem csak csomagszũrõ, hanem rendes proxy-s megoldások is lehetnek,levelezés vírusszũrése,stb...
hátrány: fizikai méreteiben nagyobb
olyan hálókártyát teszel bele, amire szükséged van (akár ATM,GbE, ami jól esik...), lehet több WAN if-ed is,..stb. Minden funkciót biztosít amit felsoroltatok más eszközöknél...sõt!

#48 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 07. 09:24

idézet:
Ezt írta Opaque:
Ha már árérzékenység:
1 db GNU/Linux 386/486/P1/... ami éppen van. (monitor,bill, eger, stb nem is kell hozzá)
min. 2 db hálókártya bele
1 v tobb db, megfelel? port mennyiséggel rendelkez? switch.
-> flexibilisebb konfiguráció
-> olcsóbb
-> mindig lesz hozzá frissítés, a legújabb megoldások mindig elérhet?ek lesznek rá...stb
-> ezen bekonfigurálható t?zfal nem csak csomagsz?r?, hanem rendes proxy-s megoldások is lehetnek,levelezés vírussz?rése,stb...
hátrány: fizikai méreteiben nagyobb
olyan hálókártyát teszel bele, amire szükséged van (akár ATM,GbE, ami jól esik...), lehet több WAN if-ed is,..stb. Minden funkciót biztosít amit felsoroltatok más eszközöknél...s?t!
[/quote]

Óvatosan a PC-routerekkel!

Két 100MBites ethernet routolása, csomagszűrése egy 600-as PIII-at is kifektethet akár: több láb pedig még többet is igényelhet. Egy 386sx/40 megfelelő oprendszerrel - Linux ide nem jó - egy 64KBites szinkron vonalat és egy 10MBites ethernetet még ellát, ha nincs komolyabb csomagszűrés, de az átlagostól eltérő terhelésre már kifekszik.

Egy P1 kategóriás gép 200MHz környékén már megfelel egy 2MBites szinkronvonal/100MBit-es ethernet közé, Linux alatt, de ez sem igazán jó tűzfalnak.

Proxy eleve felejtős egy routerbe, a vírusszűrés pedig inkább az SMTP szerverekhez kötődik, nem tudom mit keres itt :confused: ?
Elköltöztem :-)

#49 Felhasználó inaktív   Opaque 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 05. 07. 10:29

idézet:
Ezt írta Rive:

Óvatosan a PC-routerekkel!

Két 100MBites ethernet routolása, csomagszűrése egy 600-as PIII-at is kifektethet akár: több láb pedig még többet is igényelhet. Egy 386sx/40 megfelelő oprendszerrel - Linux ide nem jó - egy 64KBites szinkron vonalat és egy 10MBites ethernetet még ellát, ha nincs komolyabb csomagszűrés, de az átlagostól eltérő terhelésre már kifekszik.

Egy P1 kategóriás gép 200MHz környékén már megfelel egy 2MBites szinkronvonal/100MBit-es ethernet közé, Linux alatt, de ez sem igazán jó tűzfalnak.

Proxy eleve felejtős egy routerbe, a vírusszűrés pedig inkább az SMTP szerverekhez kötődik, nem tudom mit keres itt :confused: ?
[/quote]

értelem szerũen az igényeknek megfelelõ eszközöket kell összeválogatni, illetve a kapacitásoknak megfelelõ szolgáltatásokat telepíteni.
Irigylem azt akinek 100Mbps kapcsolata van kifelé, de az valószínûleg komolyabb eszközöket is megengedhet magának.
Úgy vettem ki az eddigiekbõl, hogy max ADSL megosztás céljából keresi az illetõ. Ha pedig ez egy átjáró a belsõ és a külsõ háló között, akkor nem árt tũzfalszolgáltatásokat telepíteni rá (ez valóban túlmutat a router definícióján). Ami a levelezést és a vírusírtását illeti, jobb helyeken valóban nem a router/tũzfal végzi. Azonban kétlem, hogy az otthoni környezetben kialakítana DMZ-t. Tehát otthoni környezetben minden szempontból alkalmasabb egy Linux/BSD megodás, mint az említett eszközök. Céges felhasználás esetén is, az ADSL kapcsolat megosztására és hálózatvédelemre, megfelelõen beállítható.
(Nálam ADSL 384/64 <-> 2x10 Mbps beslõ, csomagszũrés, SOCKS+HTTP proxy, csomag osztályozás és prioritás alapú qos, ntp,... mindez P1-100 -on. Max sebességũ letöltés esetén nem megy 5-7% felé a CPU terhelés... de ha érdekes, akkor este kipróbálom teljesen leterhelni mindhárom irányból.)

#50 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 07. 10:46

idézet:
Ezt írta Opaque:
...[/quote]

Értelemszerűen nem támadásnak írtam, amit írtam, hanem figyelmeztetésnek, főleg a közönség számára.

A 386-os, de a 486-os gépeken egy részén sem volt PCI busz, így a hálókártyák kezelése igen nagy system-overhead mellet működött, ha szabvány oprendszert használt az ember. A 64KBit, mint praktikus határ egy spec szoftverre vonatkozik, továbbiakat lásd [url="http://"http://www.itc.hu"]www.itc.hu[/url] .

A P1 kis terhelés mellett elegendő lehet, ha kevés gép csatlakozik rá, illetve kevés láb között kell routolni. Ezt írtam is (2MBit-ig). Csak a 386/486 ajánlás nem tetszik.
Elköltöztem :-)

#51 Felhasználó inaktív   Flash 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 07. 12:40

Nos megfordult a fejemben egy linuxos PC-router valasztasa is, de ebben az esetben kulonbozo okok miatt jobban jarok egy komplett routerrel, plane, hogy talaltam kicsit olcsobban, 80euroert(20kHUF) ezt a NETGEAR RP614 -et.
Ugyhogy meg mindig ezzel kapcsolatban varnek valami tapasztalatot valakitol, ha van... egy het mulva jon a kapcsolat, ugyhogy onnantol legalabb nekem lesz valami tapasztalat vele :) , mert ez tunik a vegleges valasztasnak...hacsak le nem beszel valaki rola

#52 Felhasználó inaktív   mip 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 08. 00:12

idézet:
Ezt írta Rive:

Értelemszerűen nem támadásnak írtam, amit írtam, hanem figyelmeztetésnek, főleg a közönség számára.

A 386-os, de a 486-os gépeken egy részén sem volt PCI busz, így a hálókártyák kezelése igen nagy system-overhead mellet működött, ha szabvány oprendszert használt az ember. A 64KBit, mint praktikus határ egy spec szoftverre vonatkozik, továbbiakat lásd [url="http://"http://www.itc.hu"]www.itc.hu[/url] .

A P1 kis terhelés mellett elegendő lehet, ha kevés gép csatlakozik rá, illetve kevés láb között kell routolni. Ezt írtam is (2MBit-ig). Csak a 386/486 ajánlás nem tetszik.
[/quote]
www.kevenet.hu

#53 Felhasználó inaktív   Finrod 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 13. 10:42

idézet:
Ezt írta Sentinel2:

A Messenger-vel lehet gond,asszem nem lehet vele voicechat-elni és WWW Fileshare se megy onnan.EZen utóbbiak normál gépes megosztásnál se mennek.
A leírásában rendesen ki van vesézve, [url="http://"http://www.dlink.com"]www.dlink.com[/url] .
[/quote]

siman megoldhato egy linuxos routerrel mindketto:
- barmilyen h323 szabvanyu dumaloprogihoz van proxy (openh323gk-nak hivjak ha jol remlik), ez tutira megy pl. netmeeting-el (sk. allitottam be es ssz. lattam mukodni vele)

- www fileshare: felraksz egy webszervert es bemappeled smbmount-al a sambas driveot.

#54 Felhasználó inaktív   Ati81 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 05. 18. 17:40

Szevasztok!

Hálózatot szeretnék építeni Router-rel (kicsiben működik a dolog, tehát NEM TECHNIKAI NEHÉZSÉG MIATT ÍROK!!!) és olyan leírásra lenne szükségem, amiben részletesen leírják, hogy milyen kábelt, csatlakozót, patch panelt, célszerű, kell használni, és ezeket pl. falba építve milyen módon kell fektetni, stb., valamint melyik topológiát, további hálózati szoftvereket érdemes alkalmazni.

Köszönök minden hozzászólást!

#55 Felhasználó inaktív   Opaque 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 05. 28. 10:41

idézet:
Ezt írta Ati81:
Szevasztok!

Hálózatot szeretnék építeni Router-rel (kicsiben működik a dolog, tehát NEM TECHNIKAI NEHÉZSÉG MIATT ÍROK!!!) és olyan leírásra lenne szükségem, amiben részletesen leírják, hogy milyen kábelt, csatlakozót, patch panelt, célszerű, kell használni, és ezeket pl. falba építve milyen módon kell fektetni, stb., valamint melyik topológiát, további hálózati szoftvereket érdemes alkalmazni.

Köszönök minden hozzászólást!
[/quote]

Mit értesz azon, hogy kicsiben? és mi lenne a nagyban?
;) Ha már topológiai problémáid vannak, akkor lehet, hogy a feladat már inkább mérnöki probléma, mint dugjunk össze pár eszközt. A topológia kiválasztása egyfajta optimalizáció az adott környezet igényeinek megfelelõen. Milliónyi szempont alapján választasz "célfüggvényt" :) (forgalom, távolság, biztonság, hibatũrés,...) A kábeleket, csatlakozókat a felhasznált eszközöknek, és körülményeknek megfelelõen kell kiválasztani...(nem mondtam újdonságot... csak nem értem a kérdést) Ha falba húzod, akkor van ami oda való, lengõre másik... A szoftverek kiválasztása megint annak a függvénye, hogy mi a célod, mik az elvárások a rendszerrel szemben, mind szolgáltatások, terhelés, biztonság, konfigurálhatóság, redundancia,...stb tekintetében.
Falba milyen módon kell fektetni? Függ az alkalmazott megoldástól... egy üvegszálas kapcsolatot nem zavar, ha a 230~ -as mellett megy, míg egy 100Mbps UTP-snek nem igazán használ, sõt, a koax mellett húzva sem egészséges.
Magyarán, ha problémádat részletesebben elárulod, akkor konkrétabb választ kaphatsz. :)

#56 Felhasználó inaktív   Ati81 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 06. 03. 16:17

idézet:
Ezt írta Opaque:

Mit értesz azon, hogy kicsiben? és mi lenne a nagyban?
;) Ha már topológiai problémáid vannak, akkor lehet, hogy a feladat már inkább mérnöki probléma, mint dugjunk össze pár eszközt. A topológia kiválasztása egyfajta optimalizáció az adott környezet igényeinek megfelelõen. Milliónyi szempont alapján választasz "célfüggvényt" :) (forgalom, távolság, biztonság, hibatũrés,...) A kábeleket, csatlakozókat a felhasznált eszközöknek, és körülményeknek megfelelõen kell kiválasztani...(nem mondtam újdonságot... csak nem értem a kérdést) Ha falba húzod, akkor van ami oda való, lengõre másik... A szoftverek kiválasztása megint annak a függvénye, hogy mi a célod, mik az elvárások a rendszerrel szemben, mind szolgáltatások, terhelés, biztonság, konfigurálhatóság, redundancia,...stb tekintetében.
Falba milyen módon kell fektetni? Függ az alkalmazott megoldástól... egy üvegszálas kapcsolatot nem zavar, ha a 230~ -as mellett megy, míg egy 100Mbps UTP-snek nem igazán használ, sõt, a koax mellett húzva sem egészséges.
Magyarán, ha problémádat részletesebben elárulod, akkor konkrétabb választ kaphatsz. :)
[/quote]

Először is kösz, hogy válaszoltál!
Másodszor: kicsit körbejártam a témát, több oldalról, tehát egyre kevesebb a kérdőjel.
A topológia már világos (csillag), a további eszközök is, a szoftverek is.
Akkor a hálózat: kb. 3-4 gép (Win XP és Win 2000 op rendszerekkel) router-rel (SMC 7004 ABR) megosztott ADSL, szerver nélkül, peer-to-peer. A kábelek hossza kb: 20m, 10m, 8m, 3m.
Vajon a falba célszerűbb STP kábelt húzni? A fali csat-ból prodax-ot néztem, valahol viszont Alcatel-t javasoltak. (szerintem ez inkább nagyobb, vállalati renszereknél használatos)

Előre is kösz mindent! :rolleyes:

#57 Felhasználó inaktív   Naszta 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 04. 00:47

idézet:
Ezt írta Ati81:

Először is kösz, hogy válaszoltál!
Másodszor: kicsit körbejártam a témát, több oldalról, tehát egyre kevesebb a kérdőjel.
A topológia már világos (csillag), a további eszközök is, a szoftverek is.
Akkor a hálózat: kb. 3-4 gép (Win XP és Win 2000 op rendszerekkel) router-rel (SMC 7004 ABR) megosztott ADSL, szerver nélkül, peer-to-peer. A kábelek hossza kb: 20m, 10m, 8m, 3m.
Vajon a falba célszerűbb STP kábelt húzni? A fali csat-ból prodax-ot néztem, valahol viszont Alcatel-t javasoltak. (szerintem ez inkább nagyobb, vállalati renszereknél használatos)

Előre is kösz mindent! :rolleyes:
[/quote]

Egyszerű UTP elég neked ;). Nincs vele annyi sz@pás. Tényleg az SMC egyáltalán támogatja az STP-t???

#58 Felhasználó inaktív   e-male 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 23:20

Nekem egy kis segítség kellene, mert elég buta vagyok. A helyzet a következő:

Két gépet (Windows XP) szeretnék hálózatba kötni, úgy hogy megosszanak egy ADSL kapcsolatot és bármelyik gép tudja kezdeményzni a csatlakozást az internetre. Mit vegyek? Mennyit adjak érte?

Előre is köszönöm.

#59 Felhasználó inaktív   Suicide 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 23:32

idézet:
Ezt írta e-male:
Nekem egy kis segítség kellene, mert elég buta vagyok. A helyzet a következő:

Két gépet (Windows XP) szeretnék hálózatba kötni, úgy hogy megosszanak egy ADSL kapcsolatot és bármelyik gép tudja kezdeményzni a csatlakozást az internetre. Mit vegyek? Mennyit adjak érte?

Előre is köszönöm.
[/quote]

Ha van pénzed vegyél egy dsl router-t (kb. 20-30 ezer). Ha nincs akkor elszórakozhatsz a winxp beépített netmegosztásával. Az előbbi egyszerűbb, de drágább, utóbbi olcsóbb, de esetenként problémás (pl. az egyik gépnek mindig bekapcsolva kell lennie) megoldás.

Ha router-t veszel javaslom a [url="http://"http://www.linksys.hu/"]linksys[/url]-t.

#60 Felhasználó inaktív   Netszaki 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 07. 15. 08:01

idézet:
Ezt írta teser:
Olyan routert nem tudtok ami két WAN vonalat kezel? :eek:[/quote]

Itt egy lehetséges megoldás: Repotec RP-SR634 Dual WAN Broadband Router - 2 WAN + 4 LAN port, load-balancing, fémház, MAC Address klónozás, Hacker Attack Prevention portszkennelés elleni tűzfal, DoS elleni védelem, be- és kikapcsolható NAT, DMZ 1 LAN porton, VPN pass through, alias IP címek, virtuális szerverek lehetősége, URL Filter, IPSec, PPTP, L2TP pass through, CSMA/CD, PPPoE, PPP, PPTP Client, ARP, DHCP Client and Server, TCP/IP, UDP, ICMP, RIP1/RIP2 static/dynamic routing, DNS Proxy, Dynamic DNS, SNTP, activity log file
[url="http://"http://www.repotec.com"]http://www.repotec.com[/url]

forgalmazó: [url="http://"http://www.hrp.hu"]http://www.hrp.hu[/url]

Üdv,

Netszaki

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5