Hálózat építés a gyakorlatban
Elküldve: 2004. 07. 26. 16:35
Azért köszönöm a helpet.
Elküldve: 2004. 07. 26. 16:46
Idézet: administ - Dátum: 2004. júl. 26., hétfő - 15:35
Azért köszönöm a helpet.
Tanulni elmehetsz hozzájuk, mert gondolom olyat még úgysem láttál, de előbb fel kell deríteni a rendszert, hogy érdemben tudjál vele variálni. Ha ismered és valami nem tiszta, akkor ahhoz már konkrétabban tudunk súgni. De az nagy kavalkád egyelőre elég érdekes. Meg mivel kispályás a cucc, elképzelhető, hogy a megfejtéseiddel labdába sem rúghatsz, vagy ha igen, akkor haverod aratja le a babárokat erkölcsi meg anyagi szinten is, mert ennek üzemeltetési költsége sem két fillér, gondolom ezzel tisztában vagy.
Elküldve: 2004. 07. 27. 01:11
Én sima cross-over kábellel akarom összekötni. A Depón hirdető XY cég átverős hirdetésében bagóért kínál gigás 5 és 8 portos switchet. Ami persze nincs nekik, én meg így jártam. Szóval tényleg csak switch-el fog menni két gép között a gigabit ethernet?
Elküldve: 2004. 07. 27. 06:06
Idézet: bullit - Dátum: 2004. júl. 27., kedd - 2:11
Én sima cross-over kábellel akarom összekötni. A Depón hirdető XY cég átverős hirdetésében bagóért kínál gigás 5 és 8 portos switchet. Ami persze nincs nekik, én meg így jártam. Szóval tényleg csak switch-el fog menni két gép között a gigabit ethernet?
Nincs azzal semmi gond, mindkét leírás ugyanazt mutatja.
Értelmezés:
patch: mindkét végét egyformán készíted el.
cross: egyik vége úgy, mintha patch lenne, a másikban felcseréled a narancs és zöld érpárakat. Gigabites hálóhoz illendő lenne CAt6-os kábellel szerelni, de az csak árban, és minőségben tér el a Cat5-től.
Ha mindkét gépen alaplapi gigás hálókártya van, nyugodtan összekötheted a crosslink kábellel, menni fog.
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"
Elküldve: 2004. 07. 27. 06:51
Értelmezés:
patch: mindkét végét egyformán készíted el.
cross: egyik vége úgy, mintha patch lenne, a másikban felcseréled a narancs és zöld érpárakat. Gigabites hálóhoz illendő lenne CAt6-os kábellel szerelni, de az csak árban, és minőségben tér el a Cat5-től.
Ha mindkét gépen alaplapi gigás hálókártya van, nyugodtan összekötheted a crosslink kábellel, menni fog.
Basszus! Közé akartam írkálni, oszt jól elbarmoltam, bocsánat, de a lényegen nem változtat. Probléma fennáll. Amúgy köszi a választ csozsi!
A Cat6 és 5 közt csak árbeli külömbségre gondolsz, nemde? Mert Te árat és minőséget írtál. Egyébként PCI-os intel chipes kártyák. Gondolom ezesetben is összeköthetem.
Szerkesztette: bullit 2004. 07. 27. 07:05 -kor
Elküldve: 2004. 07. 27. 07:42
Idézet: bullit - Dátum: 2004. júl. 27., kedd - 5:51
CAT6-os árnyékolt kábelből vannak pár méteres maradványaim, elvileg Csepelen lakozom, ingyen vihető. De két gépet CAT5-el összekötve direktben is mehet a gigabit, jól írták fentebb. Délután úgyis raktárat rámolok, írd meg hogy milyen hosszú kellene.
Elküldve: 2004. 07. 27. 12:45
Idézet: administ - Dátum: 2004. júl. 26., hétfő - 15:35
Azért köszönöm a helpet.
Jahno tokeletes volt. Hozza tennem, hogy biztos kulfoldi cegtulajdon akkor igen csak onnan modjak meg mit lehet csinalni. Ekkor ket lehetoseg marad:
- vagy nem lesz bekotve
- vagy belesz kotve anyiert amenyiert tudjak
-- ekkor ajanlott tobb cegtol kerni ajanlatot pontos muszaki es jogi parameterek magadasa melett (savszel, rendelkezesre allas, javitasi ido, jogi garanciak, stb.)
Ez oszinten ugy 300e tennem dijban, hogy megmondjam mit csinaljanak es levezenyeljem az ugyet.
Elküldve: 2004. 07. 27. 23:42
Idézet: Jahno - Dátum: 2004. júl. 27., kedd - 6:42
Köszi Jahno! Nagyon rendes Tőled, hogy felajánlod a kábelt, de már megvan: Cat5E 85 méter. Csak a lakógyűlésen kell még futnom egy kört, mert néhány keményfejű öreg lakótárs belémkötött, mondván szétfúrkálom a panel belsejét. (fúrtam vagy 10 lyukat, ettől összedől, nemde?!) De nem adom fel.
Eddig vagy 3 bekötést próbáltam, de nem ment. Mert ugye 100Mbitnél 2 pár megy, 1000Mbitnél 4 pár, csak a maradék kettő pár nem mindegy hogyan.
Elküldve: 2004. 07. 28. 07:05
Idézet: bullit - Dátum: 2004. júl. 27., kedd - 22:42
Eddig vagy 3 bekötést próbáltam, de nem ment. Mert ugye 100Mbitnél 2 pár megy, 1000Mbitnél 4 pár, csak a maradék kettő pár nem mindegy hogyan.
Höh, éppen most kell fúrnom panelba, cirka 400 lukat, majd tudósítok, hogy mi van. Tipli különben is csak erősíti
Elküldve: 2004. 07. 28. 07:10
Ha egy lph-ban laktok, akkor mehetne a kábel a folyosói szekrényekben is ( lakókkal nyittatás problémás lehet), de kerüld a kábel-tv-s és telefonos csatornát, mert hamar felapríthatják a drótodat.
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"
Elküldve: 2004. 07. 28. 20:00
Szóval a vezeték nélküli LAN topicból ide szépen "átköltöztem", ugyanis azt hiszem, inkább maradok a költséghatékonyabb kábeles megoldásnál. Ehhez viszont kérnék tőletek néhány tanácsot:
1. a két gép közötti távolság 30m, föld alatt menne a kábel, gégecsőben olyan 15-20m-t. Ha így a föld alatt fut a kábel, akkor a villámoktól mennyire kell tartani? Mert a másik topicban írtátok, hogy a földhurok nem téma, ha nem földelt a kábel.
2. szerintetek vegyek 30m szerelt kábelt és azt is majd tudom használni a nevezett gégecsőben? Vagy inkább FTP kábelben gondolkozzam, fali aljzattal? A szerelt kábellel az a probléma igazából, hogy abból csak sima UTP van tudomásom szerint, és az úgy hallottam kissé kényes a ide-oda kanyargásra. Meg aztán annak a végén ott van a csatlakozó, amit nehezebben tudnék egy fúrt lyukon átvezetni.
3. ha én szerelném a kábelt, akkor ahhoz mindenképpen szükség van krimpelőfogóra? Vagy csak nagyban megkönnyíti a dolgomat? Mert úgy tudom, hogy azért azt sem túl olcsó, egy szerelésre megvásárolni meg nem túl gazdaságos így.
4. nem csak hálózatot, hanem telefont is szeretnén mellete vezetni. Inkább vezessük külön? Azt olvastam, hogy a telefoncsörgés bezavarhat, valamint elég nehéz jól megcsinálni a kettő egy kábelen való szerelését. De ha külön vezetem, akkor arra jó az UTP (vagy FTP kábel) is gondolom, tehát nem kell kimondottan telefon-kábelt vennem, így van?
5. hol lehet ilyen szerelési kellékeket beszerezni? (kábel, csati, esetleg krimpelőfogó olcsóért, fali aljzat?) Nálad esetleg, Jahno? Mert a neten a legtöbb helyen csak nagykerben láttam ilyen dolgokat, az meg annyira nem téma most.
Köszönöm a válaszokat a sok-sok kérdésemre.
bbence
Elküldve: 2004. 07. 29. 14:53
Elküldve: 2004. 07. 29. 17:38
2. 100m -es csomagot vegyél sima fali UTP kábelt. Kell a 30 méteres szakasznak, kell házon belül, meg tarcsiban ha kábel elszakad valamiért behuzás közben.
3. Vagy olyan szerelvényt veszel amihez nem kell spec szerszám ilyen a legrand mosaik tipusok csavarhuzó elforgat egy "gombot" kész de nem olcsó! A többihez kell célszerszám. vagy megkérsz valakit baráti áron.
4. Amit írsz azt strukturált szerelésnek hívják. Az érpárokra kell figyelni saját magamnak így csináltam (ISDN + LAN R&M rendszerrel) és kimérve is tökéletes volt. A kábel minősége sokat számit és Cat6 kábelt használtam. Ha némi kötözési problémát elszeretnéd kerülni két kábelt huzól be. Egy - teflon egy Lan.
5. Vagy Janonál, vagy álam, vagy OBI (ha van éppen) kabel informatikai üzletekben. Ha nem akarsz mászkálni elözőleg említett emberkéknél
Szerkesztette: szaki 2004. 07. 29. 17:39 -kor
Elküldve: 2004. 07. 29. 18:29
Idézet: szaki - Dátum: 2004. júl. 29., csütörtök - 16:38
1 méter mélyre még a vízcsövet sem mindig teszik, 80 a fagyhatár. Többivel egyet értek. Gégecsövet közben megnéztem, 10-esbe pont nem megy bele dugóstól.
Elküldve: 2004. 07. 29. 20:00
Elküldve: 2004. 07. 29. 23:30
Idézet: csozsi - Dátum: 2004. júl. 28., szerda - 6:10
Ha egy lph-ban laktok, akkor mehetne a kábel a folyosói szekrényekben is ( lakókkal nyittatás problémás lehet), de kerüld a kábel-tv-s és telefonos csatornát, mert hamar felapríthatják a drótodat.
Igen-igen! Most tesztelek egy 3 méteres darabon, de attól még a 85 méter kihúzva! Kábel-TV csatornáját kerülöm, nem kell a felesleges macera. No, most ott tartok, ping megy faszán, játék megy, tehát adatforgalom van, és játék alatt látja egymást a két gép. De most segítsen valaki, ha van egy frappáns ötlete: intézőben nem látja egymást a két gép, bárhogy hegesztek. Tehát fájl-megosztás kilőve. csozsi ? Jahno? Írjatok légyszi valamit, mi a retket felejtek el átállítani?
Elküldve: 2004. 07. 29. 23:36
Idézet: bullit - Dátum: 2004. júl. 30., péntek - 0:30
minden van telepítv, megosztás, meg kliens is?
milyen oprendszer?
ha direkbe az ip címet írod? jogosultságok rendbe vannak?
Elküldve: 2004. 07. 29. 23:43
Idézet: Jahno - Dátum: 2004. júl. 28., szerda - 6:05
Te Jahno! Elképzelhető, hogy a bekötésem félsiker, és azért nem megy a fájl-megosztás? Ugye nem. Szerintem ha a ping megy akkor jó a kötés, és szofvteresen szar valami. Egyébként a kötést a pccables.com-on is megtalálni. 1-3,2-6,4-7,5-8
Fúrás. Engem is zargatott a közös képviselő, hogy szedjem le mert így meg úgy. Mondtam neki, hogy oké. Gondoltam mondani bármit lehet. Naná, hogy nem bontottam vissza a kábelt, majd lakógyűlésen lehet ellenem vagy mellettem szavazni, ebben a dologban nem dönthet egy képviselő. Közös helyiség a lépcsőház, és nem engedély köteles a dolog. A ház állagát nem rontja, nem tűzveszélyes stb.
Elküldve: 2004. 07. 29. 23:49
Idézet: charlie - Dátum: 2004. júl. 29., csütörtök - 22:36
milyen oprendszer?
ha direkbe az ip címet írod? jogosultságok rendbe vannak?
Driver a zsugához természetes. Egy mappát megosztottam az egyik gépen, oda másoltam volna. Milyen kliensre gondolsz? Ha parancssorban az ip-t írom megy a ping. Ha az intézőben, akkor semmi. De ott milyen előtaggal írjam? Smb vagy local, akárhogy próbálom nem megy. Jogosultság hol? Jogok a linux alatt vannak, többek között. Na linux alatt majd eztán próbálom, néztem 2.4.26-os kernelben már benne van az intel1000mt alapból. Legalább nem kell modulozni.
Elküldve: 2004. 07. 29. 23:59
Idézet: bullit - Dátum: 2004. júl. 30., péntek - 0:49
először is tisztázuk, hogy milyen oprendszer..
jogok winntk alat is vannak (nt4, 2k, xp)..
ilyen formába kell beírni intézőbe: \\gépnév vagy \\192.168.0.1

Súgó
A téma zárva.