HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban

#181 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 08. 03. 19:28

Idézet: bullit - Dátum: 2004. aug. 3., kedd - 17:55

Én azon a 4-4 5-5 variáción csodálkozom. Tehát a 4-es 5-ös 7-es és 8-as párokat egyenesen kötöd?Kiváncsi lennék, műxik e gigabit alatt.

Ha a Tied műxik, akkor az enyém nem. Hacsak nem 2x2 eret fordítottál át, meg vissza. Azért is kiszámolom, de amit írtam az szabvány, műxik sok éve, még tán valami papírom is van róla szóval tudja a fene.
Make love not Wor.

#182 Felhasználó inaktív   mongoosepro 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 08. 04. 14:10

Idézet: Jahno - Dátum: 2004. aug. 3., kedd - 12:41

Egyrészt én ehhez nem is nagyon értek, talán a wigwam.info oldalon találsz leírást, másrészt egy tűzfal működéséhez szükségesek némi hálózatos ismeretek, mert az közöl egy alklmazást, és hogy melyik IP melyik portjára szeretne csatlakozni. Akkor meg az eddig általám látott emberek csak a yes-t nyomták, akkor meg minek tűzfal?

A 2 gép közötti fájlátvitel most már megy, hozzáadtam a noti ip-jét a trustedhez. Végülis ez volt a lényeg. A weboldalak nem jönnek be, és az a vicc, hogy minden weboldalhoz külön port tartozik, szóval kvázi amiket nézek, az összesnek ott kéne lennie a trustedben. Lehet ezt vajon egyszerűbben megoldani? Amúgy az oldalt megnéztem, és 1 vagy 2 ember ugyanezt kérdezi...persze válasz nincs.

#183 Felhasználó inaktív   by_ron 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 08. 05. 14:03

Idézet: B.A.T.21 - Dátum: 2004. aug. 3., kedd - 12:26

Sziasztok!

Sima Gbit ethernethez jó a Cat5e, vagy Cat5+ -os kábel is. (a "sima" Cat5 viszont nem megfelelő!)
Cat6 ,csak ha későbbi fejlesztés esetén nem akarsz szórakozni a behúzással, vagy van felesleges pénzed :)

Cat5e falkábel úgy 35-50 forint/m körül van...

Jaja, gigabithet min. Cat5e kábel.

Viszont LAN-nál ennél jóval olcsóbbak az árak,
akit érdekel kérdezze meg...415-2323  ;)

#184 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 06. 12:16

Idézet: mongoosepro - Dátum: 2004. aug. 4., szerda - 15:10

A weboldalak nem jönnek be, és az a vicc, hogy minden weboldalhoz külön port tartozik, szóval kvázi amiket nézek, az összesnek ott kéne lennie a trustedben.

A legtobb oldalhoz ugyanaz a port (80) tartozik.
Ami kulonbozik, az az IP cim:P

Ha megis portra gondoltal, akkor az az src port, ami nem sok vizet kavar.

#185 Felhasználó inaktív   mongoosepro 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 06. 18:02

Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2004. aug. 6., péntek - 11:16

A legtobb oldalhoz ugyanaz a port (80) tartozik.
Ami kulonbozik, az az IP cim:P

Ha megis portra gondoltal, akkor az az src port, ami nem sok vizet kavar.

Akkor passzolok. Ez akkor jelentkezik csak, ha a notebook-ról akarom elérni a netet, és ilyenkor újabb és újabb weblapok megnyitásánál az asztali gépem IP-je (a log viewer-ben a Destination IP oszlopban) mögött egyre újabb és újabb portok jelennek meg. Ha valamit hozzáadok, az működik.

#186 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 06. 18:19

Idézet: mongoosepro - Dátum: 2004. aug. 6., péntek - 19:02

Akkor passzolok. Ez akkor jelentkezik csak, ha a notebook-ról akarom elérni a netet, és ilyenkor újabb és újabb weblapok megnyitásánál az asztali gépem IP-je (a log viewer-ben a Destination IP oszlopban) mögött egyre újabb és újabb portok jelennek meg. Ha valamit hozzáadok, az működik.

Ja, hogy NAT-olsz.

Inkabb alszok, most ugysem tudnam ertelemsen leirni:)

#187 Felhasználó inaktív   bullit 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 09:30

Idézet: VKP - Dátum: 2004. aug. 3., kedd - 18:20

Hányszor kell még elmondani a kábel bekötését? Ha nem teccik a szabvány akkor kösd be ahogy akarod és használd úgy...

Figyelj Jóbarát! Légyszíves építő jelleggel hozzászólni, közbepofázni Én is tudok....  Én  sem dorongolok le senkit, mégha hülyén kérdez is. Ez a fórum erre való.

#188 Felhasználó inaktív   bullit 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 09:37

Idézet: Jahno - Dátum: 2004. aug. 3., kedd - 18:28

Ha a Tied műxik, akkor az enyém nem. Hacsak nem 2x2 eret fordítottál át, meg vissza. Azért is kiszámolom, de amit írtam az szabvány, műxik sok éve, még tán valami papírom is van róla szóval tudja a fene.

Ha jutottál valamire azzal a számolással, ne tartsd magadban, szerintem többeket is érdekel. Már gondoltam rá, levágom a dugót az egyik oldalon, és bekötöm úgy ahogy Te írtad.

#189 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 09:40

Idézet: bullit - Dátum: 2004. aug. 7., szombat - 8:30

Figyelj Jóbarát! Légyszíves építő jelleggel hozzászólni, közbepofázni Én is tudok....  Én  sem dorongolok le senkit, mégha hülyén kérdez is. Ez a fórum erre való.

Érdekes meglátás. Tudod, itt már sokszor le lett írva egy szabvány, amit mérnökök azért találtak ki olyanra amilyen, mert így működik. Ezzel szemben időnként valaki beleköt, hogy "De miért így? Én nem így csinálom!". Hát akkor ne csinálja úgy. D ne is csodálkozzon, ha nem működik.
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#190 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 11:44

Idézet: bullit - Dátum: 2004. aug. 7., szombat - 10:30

Én  sem dorongolok le senkit, mégha hülyén kérdez is. Ez a fórum erre való.

Ez a baj, hogy szerintetek erre való.
Vagyunk itt páran, akik szerint a fórum célja pont a homály oszlatása lenne.

Na, nem OFFolok, minek...
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#191 Felhasználó inaktív   komi28 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 17. 16:58

Sziasztok!
Vettem egy Mic**net sp605k Switch-t. Összekötöttem két gépet +ADSL-t is betdugtama switch-be,  mindkét gépen XP van. Az lenne a kérdésem hogy reális ha a másik gépet  hálózatban keresem akkor kb. 20-30mp alatt találja meg? Tűzfalak kikapcsolva.Esetleg mit kellene még beállítani hogy gyorsabban megtalálják egymást? Vagy ez reális idő? :think: 

Bocs az ilyen kérdésért mert egyáltalán nem értek a hálózatokhoz.    :confused:
Köszi ha valaki tud segíteni    :respect:

Komi
Mi lekvár helyett inkább pálinkát főzünk. Kicsit fura vele először a palacsinta, de meg lehet szokni!

#192 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 17. 17:09

Idézet: komi28 - Dátum: 2004. aug. 17., kedd - 17:58

Sziasztok!
Vettem egy Mic**net sp605k Switch-t. Összekötöttem két gépet +ADSL-t is betdugtama switch-be,  mindkét gépen XP van. Az lenne a kérdésem hogy reális ha a másik gépet  hálózatban keresem akkor kb. 20-30mp alatt találja meg? Tűzfalak kikapcsolva.Esetleg mit kellene még beállítani hogy gyorsabban megtalálják egymást? Vagy ez reális idő? :think: 

Bocs az ilyen kérdésért mert egyáltalán nem értek a hálózatokhoz.    :confused:
Köszi ha valaki tud segíteni    :respect:

Komi

igen reális idő..
ha gyorsabban akarod megtalálni, akkor csinálj a géphez parancsikont...
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#193 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 18. 17:13

Na elérkezett az idő, hogy leírjam mi a helyzet nálunk, és meghallgassak pár véleményt.
Egy iskola hálózatáról lenne szó 170 klienssel, melyeken windows-ok futnak (98/2000/XP).
A számtech és elektronika termekben 5-20 tanulói gép és 1-2 tanári van termenként.
A hálózat természetesen UTP-s, melynek központjai HP ProCurve 2524 switchek. Ezeket egymással optikai kábelek kötik össze.
A pénz ugye elég kevés. A hálózat így is működik, de szeretnék rajta javítani, ha lehet.
Rendelkezésre áll 3 gép szervernek, melyek jelenleg a következő szerepeket töltik be:
1. Intel Pentium III. 866 MHz; 512 MB ram; 40GB IDE hdd; 2 db SMC és 1 db Realtek LANkártya; Debian oprendszer: tűzfal, proxy, átjáró, webszerver, ftp szerver, mailszerver, arpwatch
2. HP tc2110 P IV. 2 GHz; 128 MB ram; 18 GB SCSI hdd; 1 db intelPro LANkártya; windows 2000 server: fájlszerver a közös dokumentumoknak, hálózati liszenszes programok szervere
3. AMD Athlon XP 2200+; 512 MB ram; 80 GB IDE hdd; 1 integrált és 2 RealTek lankártya: egyelőre nincs rajta semmi
Rendelkezésre álló szoftverek: 1 db Windows 2000 server; 1 db Windows server 2003; 1 db ISA 2000 server; 1 db SQL 2000 server; 1db SharePoint Portal Server; VirusBuster termékek és persze bármely ingyenes linux és a hozzátartozó csomagok
2 internet-kapcsolat van: 1 közháló (sulinet 2) 5 db külső IP címmel (768kbps), és 1 Enternet ADSL statikus IP címmel (384 kbps).
Az enternetes ADSL azt a célt szolgálja, hogy a vezetőségnek (5 fő) mindig normális sávszélesség álljon a rendelkezésére.
Az IP címkiosztás a következő:
10.20.0.0/16 : vezetőségi gépek (ha nem megy az enternet, akkor átirányítódnak a közhálóra)
10.30.0.0/16 : tanuló gépek
10.40.0.0/16 : tanári, szertári és technikai dolgozók gépei
A tanulói gépek IP-i: 10.30.teremszám.gépszám
A probléma az, hogy pl 102-es terem van 4 db (lásd az alaprajzot). Az ilyen helyeken a teremszám helyett a telefonmellék a mérvadó, de sajnos telefon sincs mindenhol, hogy legalább azzal egyezzek...
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

A [K] (8 db) és [M] (2 db) a központi switcheket jelölik. A K/x.xx feliratok pedig a fali csatlakozó aljzatokat.
A földszint alaprajza nagyjából ugyanez, az másodikon nincs "M" és "T" szárny.
(B = bal, J = jobb, M = műhely, T = testnevelő)
Hamarosan várható WLAN-os kapcsolattal egy új épület hozzákapcsolása 10 tanulói és 10 dolgozói géppel.

Kitűzött célok:
A tanulói gépek lássák a hálózatos liszenszekkel rendelkező programok szerverét, amin windows-os programok futnak!
Minden gép érje el az internetet!
Az internet termenkénti tiltását könnyen meg lehessen oldani!
Sávszélesség korlátozó szabályokat lehessen bevezetni!
Az igazgatóság az Enternetes ADSL-t használja, annak kiesése esetén a közhálón biztosítódjon nekik sávszélesség!
Közös dokumentumok jogosultság szerinti elérése!
Központi értesítővel ellátott vírusvédelem a klienseken
(Értesítés, ha a kliensek hardverei között változás történik (elvileg erre is lesz windows-os szoftver, csak kérdés, hogy mikor))
Valami belső rendszer a dolgozóknak üzenetküldéssel, naptárral (egyéni és közös), fórummal, stb.

Milyen IP címkosztás javasolnátok ehhez?
Hogyan használnátok ki a 3 gépet a célok megvalósítására?
Milyen eszközöket kellene még beszerezni?
Mi jut még eszetekbe? :D

Előre is köszönöm a segítő hozzászólásokat!

Szerkesztette: 1soproni 2004. 08. 18. 17:40 -kor

Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#194 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 18. 18:23

Idézet: 1soproni - Dátum: 2004. aug. 18., szerda - 16:13

Milyen IP címkosztás javasolnátok ehhez?
Hogyan használnátok ki a 3 gépet a célok megvalósítására?
Milyen eszközöket kellene még beszerezni?
Mi jut még eszetekbe? :D

1. DHCP
2. 3. gép tuzfal, internet, e-mail, proxi Linuxon
    2. gép kiszolgalo Win2000 csomaggal (Win2003 server talan)
    1. gép egyéb belső anyagoknak
    gerincnek egy gigabit kapcsolo 8 portos, arra 3 gep, marad 6 port amire mehet a kozhalos cumok meg az internet 2 csatlakozas, maradek belso halozati switch reszere.
3. gigabit kapcsolo menedzselheto
4. halozat mindenhol rendben vane, csatlakozok (aljzatok), ha nincs ra penz felesleges ezen morfondirozni  :D
Az informatika atok de jo hogy van.

#195 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 18. 19:13

Idézet: szaki - Dátum: 2004. aug. 18., szerda - 19:23

1. DHCP
2. 3. gép tuzfal, internet, e-mail, proxi Linuxon
    2. gép kiszolgalo Win2000 csomaggal (Win2003 server talan)
    1. gép egyéb belső anyagoknak
    gerincnek egy gigabit kapcsolo 8 portos, arra 3 gep, marad 6 port amire mehet a kozhalos cumok meg az internet 2 csatlakozas, maradek belso halozati switch reszere.
3. gigabit kapcsolo menedzselheto
4. halozat mindenhol rendben vane, csatlakozok (aljzatok), ha nincs ra penz felesleges ezen morfondirozni  :D

4. : a csatlakozók már fent vannak, nem értem miért kellene rajtuk morfondirozni.
3. : kihasználná a cucc a gigabitet?
Melyik linuxot ajánlanátok? Mindenképp Debian?
Közös fájlokhoz samba server? Esetleg tartománnyal?  :think:
Vagy inkább windows tartomány profilokkal?
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#196 Felhasználó inaktív   Kerenc 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 19. 10:18

Idézet: 1soproni - Dátum: 2004. aug. 18., szerda - 18:13

A tanulói gépek IP-i: 10.30.teremszám.gépszám
A probléma az, hogy pl 102-es terem van 4 db (lásd az alaprajzot). Az ilyen helyeken a teremszám helyett a telefonmellék a mérvadó, de sajnos telefon sincs mindenhol, hogy legalább azzal egyezzek...

DHCP, a legkézenfekvőbb, illetve ha ránétel egy IP cmre és tudni akarod melyik gép az akkor a termeket te oszd le, ne nézd a terem nevét vagy számát. Így biztosan csak egy ugyanolyan nevű lesz, és ha le van dokumentálva te sem felejted el. ;)

Nálunk is így van a termek rendre: 192.168.101.x a másik terem 192.168.102.x és így tovább.

Ehhez amegoldáshoz viszont kell egy tantermi "server" amely routol a belső teremből a gerinc felé, illetve a központi doksik felé, ha erre a tantermi "serverre" telepítesz egy proxy-t, amit a tanár urak-hölygek kényük és kedvük szerint ki-be kapcsolgathatnak, akkor meg van oldva az internet tiltása is tantermenként.

A gerincet célszerű gigabites switch segítségével összekapcsolni, viszont akkor ugye gigabites hálókártyák is kellenek a serverekbe+a tantermi "serverekbe", mondjuk ez nem olcsó ha sok számtech terem van. A Gb-switch hálókártya nélkül értelmetlen ugye.

Az Athlon Xp+-s gépbe lehetne venni még 512 Mb Ram-ot, ez viszonylag olcsónak számít a serverekbe szánt ECC-sekhez képest (A legjobb lenne abba HP P4-esbe venni ECC-s min. 512-öt, de az húzós), és azt kinevezhetnéd DC-nek, win2k3-al. A linuxos gép feladatai szerintem jók.
Ha nem jön össze  ameória bővítés a HP servernek, akkor arra marad egy win2k a közös doksiknak, a userek home könyvtárának ennél többet nem bír el szerintem, valamint a vírusfelügyeletet is meg tudná oldani.

Sávszélesség korlátozás, hmm. ISA server jó lenne csak ahhoz egy gép nem ártana, talán a DC-re.

A baj az, hogy a HP-nek nagyon kevés a 128 RAM, a 200-es elmegy vele, de több szerepkört nem érdemes adni neki emiatt.
A számítógépem megver sakkban... de kick-boxban én vagyok a jobb!

#197 Felhasználó inaktív   Mártír 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 19. 12:14

Az internet termenkénti tiltását könnyen meg lehessen oldani!
Sávszélesség korlátozó szabályokat lehessen bevezetni!
Az igazgatóság az Enternetes ADSL-t használja, annak kiesése esetén a közhálón biztosítódjon nekik sávszélesség!
Közös dokumentumok jogosultság szerinti elérése!
Központi értesítővel ellátott vírusvédelem a klienseken
(Értesítés, ha a kliensek hardverei között változás történik (elvileg erre is lesz windows-os szoftver, csak kérdés, hogy mikor))
Valami belső rendszer a dolgozóknak üzenetküldéssel, naptárral (egyéni és közös), fórummal, stb.

A két kijáratra megoldás a linuxon 2 proxy üzemeltetése. A közhálós "publikus" mindenki azon jár ki. Az ADSL jelszóval védett vagy IP számra (tartományra) korlátozott.

A tantermenkénti ki-be kapcsolást, is meg lehet oldani script segítségével. De ezt a linux konzolon a legkönnyebb futtatni. Ha te végzed megoldható, de a tanárokat megtanítani SSh-zni.  :confused:

A linuxra pakolhatsz egy apache-ot is. Arra egy php-nuke portált. Azon azt és űgy állítassz be ahogy akarsz. Van fórumja, letöltés és feltöltés kezelője (megosztott doksiknak), mail szerver része hírlevéllel az értesítőknek, naptárral, határidőnaplóval.

Egy samba szerver a többi megosztáshoz, esetleg FTP a külső kapcsolathoz.

Ettől még nem szakad össze a vas, és a wines szervereket nem kell külső oldalra tenni. (Fő a biztonság!)
Intel E2180 2,0GHz@3,05GHz | Thermaltake RubyOrb  | Gigabyte GA-P31-DS3L | 2x1024MB GEIL Black Dragon 800 MHz DDR2 | SAMSUNG HD080HJ, SAMSUNG HD501LJ HDD | Thermaltake Xaser III. VA1000A | Thermaltake Toughpower W0103RE 600W |PIONEER DVR 212D| Logitech G15, Logitech MX518 | Samsung SyncMaster 223BW |

#198 Felhasználó inaktív   Mártír 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 19. 12:26

Ilyen esetben csoportosít át az IP szmban.

10.30.102....
01-10 1. terem
11-20 2. terem
21-30 3. terem
31-40 4. terem

A tartományok változtathatóak a szükséges gépszám ismeretében. Csak hagyj üres helyeket a bővítésre.

Esetleg számoztasd át a szinten a termeket. :p

De bárhogy is döntesz, mindenképpen írd le a rendezőeelveket a számítástechnikai szabályzatba, hogy mások által is megismerhető és számonkérhető legyen.
Intel E2180 2,0GHz@3,05GHz | Thermaltake RubyOrb  | Gigabyte GA-P31-DS3L | 2x1024MB GEIL Black Dragon 800 MHz DDR2 | SAMSUNG HD080HJ, SAMSUNG HD501LJ HDD | Thermaltake Xaser III. VA1000A | Thermaltake Toughpower W0103RE 600W |PIONEER DVR 212D| Logitech G15, Logitech MX518 | Samsung SyncMaster 223BW |

#199 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 19. 12:28

4. : a csatlakozók már fent vannak, nem értem miért kellene rajtuk morfondirozni.
3. : kihasználná a cucc a gigabitet?
Melyik linuxot ajánlanátok? Mindenképp Debian?
Közös fájlokhoz samba server? Esetleg tartománnyal?  :think:
Vagy inkább windows tartomány profilokkal?

- SuSe Linux, mert idehaza van kepviselet plusz a jo tamaogatas
- Gigabit gerinc:
-- mert a belso sin gigabites igy nagyobb a savszel
-- a szegmensek kozott is jobb lesz a teljesitmeny
-- nem feltetlen szukseges Glan kartya igy is dobhat 10-15%
- Samba tokeletes a kozoshoz
- Win tartomanyhoz keves a gep teljesitmenye ha kombinalni kell beleptetessel is
Az informatika atok de jo hogy van.

#200 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 19. 13:03

Idézet: Mártír - Dátum: 2004. aug. 19., csütörtök - 13:26

Ilyen esetben csoportosít át az IP szmban.

10.30.102....
01-10 1. terem
11-20 2. terem
21-30 3. terem
31-40 4. terem

A tartományok változtathatóak a szükséges gépszám ismeretében. Csak hagyj üres helyeket a bővítésre.

Esetleg számoztasd át a szinten a termeket. :p

De bárhogy is döntesz, mindenképpen írd le a rendezőeelveket a számítástechnikai szabályzatba, hogy mások által is megismerhető és számonkérhető legyen.

Arra gondoltam még, hogy a szárnyakat beszámozom:
Bal = 1
jobb = 2
T = 3
M = 4
és akkor lehetne úgy, hogy 10.szárnyszám.teremszám.gépszám, de erről lebeszéltek, hogy nagy pazarlás lenne.
Valaki értesse meg velem, hogy az miért baj! :)

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.