HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban

#201 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 08. 21. 15:57

Idézet: 1soproni - Dátum: 2004. aug. 18., szerda - 17:13

Na elérkezett az idő, hogy leírjam mi a helyzet nálunk, és meghallgassak pár véleményt.
Egy iskola hálózatáról lenne szó 170 klienssel, melyeken windows-ok futnak (98/2000/XP).
A számtech és elektronika termekben 5-20 tanulói gép és 1-2 tanári van termenként.
A hálózat természetesen UTP-s, melynek központjai HP ProCurve 2524 switchek. Ezeket egymással optikai kábelek kötik össze.
A pénz ugye elég kevés. A hálózat így is működik, de szeretnék rajta javítani, ha lehet.
Rendelkezésre áll 3 gép szervernek, melyek jelenleg a következő szerepeket töltik be:
1. Intel Pentium III. 866 MHz; 512 MB ram; 40GB IDE hdd; 2 db SMC és 1 db Realtek LANkártya; Debian oprendszer: tűzfal, proxy, átjáró, webszerver, ftp szerver, mailszerver, arpwatch
2. HP tc2110 P IV. 2 GHz; 128 MB ram; 18 GB SCSI hdd; 1 db intelPro LANkártya; windows 2000 server: fájlszerver a közös dokumentumoknak, hálózati liszenszes programok szervere
3. AMD Athlon XP 2200+; 512 MB ram; 80 GB IDE hdd; 1 integrált és 2 RealTek lankártya: egyelőre nincs rajta semmi
Rendelkezésre álló szoftverek: 1 db Windows 2000 server; 1 db Windows server 2003; 1 db ISA 2000 server; 1 db SQL 2000 server; 1db SharePoint Portal Server; VirusBuster termékek és persze bármely ingyenes linux és a hozzátartozó csomagok
2 internet-kapcsolat van: 1 közháló (sulinet 2) 5 db külső IP címmel (768kbps), és 1 Enternet ADSL statikus IP címmel (384 kbps).
Az enternetes ADSL azt a célt szolgálja, hogy a vezetőségnek (5 fő) mindig normális sávszélesség álljon a rendelkezésére.
Az IP címkiosztás a következő:
10.20.0.0/16 : vezetőségi gépek (ha nem megy az enternet, akkor átirányítódnak a közhálóra)
10.30.0.0/16 : tanuló gépek
10.40.0.0/16 : tanári, szertári és technikai dolgozók gépei
A tanulói gépek IP-i: 10.30.teremszám.gépszám
A probléma az, hogy pl 102-es terem van 4 db (lásd az alaprajzot). Az ilyen helyeken a teremszám helyett a telefonmellék a mérvadó, de sajnos telefon sincs mindenhol, hogy legalább azzal egyezzek...
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

A [K] (8 db) és [M] (2 db) a központi switcheket jelölik. A K/x.xx feliratok pedig a fali csatlakozó aljzatokat.
A földszint alaprajza nagyjából ugyanez, az másodikon nincs "M" és "T" szárny.
(B = bal, J = jobb, M = műhely, T = testnevelő)
Hamarosan várható WLAN-os kapcsolattal egy új épület hozzákapcsolása 10 tanulói és 10 dolgozói géppel.

Kitűzött célok:
A tanulói gépek lássák a hálózatos liszenszekkel rendelkező programok szerverét, amin windows-os programok futnak!
Minden gép érje el az internetet!
Az internet termenkénti tiltását könnyen meg lehessen oldani!
Sávszélesség korlátozó szabályokat lehessen bevezetni!
Az igazgatóság az Enternetes ADSL-t használja, annak kiesése esetén a közhálón biztosítódjon nekik sávszélesség!
Közös dokumentumok jogosultság szerinti elérése!
Központi értesítővel ellátott vírusvédelem a klienseken
(Értesítés, ha a kliensek hardverei között változás történik (elvileg erre is lesz windows-os szoftver, csak kérdés, hogy mikor))
Valami belső rendszer a dolgozóknak üzenetküldéssel, naptárral (egyéni és közös), fórummal, stb.

Milyen IP címkosztás javasolnátok ehhez?
Hogyan használnátok ki a 3 gépet a célok megvalósítására?
Milyen eszközöket kellene még beszerezni?
Mi jut még eszetekbe? :D

Előre is köszönöm a segítő hozzászólásokat!

Szerintem ez egy tipikus VLAN feladat, egy Layer3 switch-el. Az egyes VLAN-ok közötti átjárhatóságot egy kézmozdulattal tudod módosítani, akárcsak a szerverekhez történő hozzáférést. A sávszélesség-menedzsment egy kicsit húzósabb, kérdés az, hogy csak IP tartományokra vagy protokollokra is akarsz-e megkötéseket? Ez utóbbi a kellemetlenebb... Ha így építed fel a hálódat, az IP címkiosztás gyakorlatilag mindegy milyen, a Layer3 switch elrendezi a többit.

#202 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 22. 03:27

Idézet: lrajmon - Dátum: 2004. aug. 21., szombat - 16:57

Szerintem ez egy tipikus VLAN feladat, egy Layer3 switch-el. Az egyes VLAN-ok közötti átjárhatóságot egy kézmozdulattal tudod módosítani, akárcsak a szerverekhez történő hozzáférést. A sávszélesség-menedzsment egy kicsit húzósabb, kérdés az, hogy csak IP tartományokra vagy protokollokra is akarsz-e megkötéseket? Ez utóbbi a kellemetlenebb... Ha így építed fel a hálódat, az IP címkiosztás gyakorlatilag mindegy milyen, a Layer3 switch elrendezi a többit.

A "Layer3 switch" mit csinál még a VLAN kezelésen kívül?
IP-tartomány szerint gondoltam a sávszél. korlátozást, na meg persze Qos-t, hogy a fontosabb csomagok gyorsabbak legyenek (pl ssh)
Windowsos klienseket csak több hálókártyával, vagy hardveresen VLAN támogatott kártyával lehet egyszerre több VLAN-ba tenni? Szoftveres megoldás nincs?
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#203 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 22. 07:06

Idézet: 1soproni - Dátum: 2004. aug. 22., vasárnap - 3:27

A "Layer3 switch" mit csinál még a VLAN kezelésen kívül?
IP-tartomány szerint gondoltam a sávszél. korlátozást, na meg persze Qos-t, hogy a fontosabb csomagok gyorsabbak legyenek (pl ssh)
Windowsos klienseket csak több hálókártyával, vagy hardveresen VLAN támogatott kártyával lehet egyszerre több VLAN-ba tenni? Szoftveres megoldás nincs?

VLAN-hoz tartozást  switchben állítod, egy eszköz "n" VLAN-hoz tartozhat (802.1Q), QoS szintén switch feladat. A Layer3 switchek némelyike támogatja a sávszélesség-korlátozást (pl. 3Com Switch 7700), de ez nem egy olcsó dolog (amúgy sem...). A legcélszerűbb, ha egy LINUX-ot állítasz be a Layer3 switch mögé, és az rendezi le a sávszélességeket a kifelé induló forgalomban. Az IP címek esetében tartozhat minden akár egy IP tartományba is, csak a VLAN-ok különböztetik meg az egyes csoportokat. A kifele menő forgalmat úgy tilthatod le, hogy a L3 switchben az adott VLAN-t kiveszed a route táblából...

#204 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 08:06

Sziasztok

Kábelezéssel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Adott egy router meg egy számítógép, és össze szeretném kötni őket. A távolság a kettő között most még nem ismert pontosan, de lehet akár 10 méter is. Nem értek a témához így csak néhány információ foszlányom van :confused: .
Állítólag 2 féle utp-s kábel létezik, fali és lengő. Igaz az, hogy a táv nagyobbik részét fali kábellel kell megcsinálni, majd egy csatlakozó és egy rövidebb lengő kábel? Vagy teljesen mindegy lehet egy kábellel is csinálni az egészet. A kábel nem a falban fog futni, eleinte még csak kábelcsatornában sem lesz.

Előre is köszönöm a segítséget.

#205 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 09:20

10m-en tokmindegy.
Majd ha rendesen megcsinalod, akkor a kabelcsatornaba fali kabelt huzz be (legkisebb hajlitasi sugar 2.5cm), a vegere egy-egy cat5 doboz, doboz es gep koze patch (lengo) kabel.
BTW asszem mar le volt irva:)

#206 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 27. 10:55

Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 10:20

10m-en tokmindegy.
Majd ha rendesen megcsinalod, akkor a kabelcsatornaba fali kabelt huzz be (legkisebb hajlitasi sugar 2.5cm), a vegere egy-egy cat5 doboz, doboz es gep koze patch (lengo) kabel.
BTW asszem mar le volt irva:)

Köszi szépen a segítséget.

#207 Felhasználó inaktív   Stann 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 08. 31. 14:09

Hali!

A routereknél(USR 8003) a helyi hálózatot hogyan lehet beállítani? Amig nem volt net, a router tökéletesen működött switcként, de amióta internet is van, a gép mindig kifagy. Másoláshoz, játékhoz kellene, 2 gépen xp van, 1en 98. Arra gondolok, hogy a hálózatvarázslónál pl. mit kell beállítani?
DCHP van beállítva, így kötött ip van minden géphez!

#208 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 08. 31. 14:35

Idézet: Stann - Dátum: 2004. aug. 31., kedd - 13:09

A routereknél(USR 8003) a helyi hálózatot hogyan lehet beállítani? Amig nem volt net, a router tökéletesen működött switcként, de amióta internet is van, a gép mindig kifagy. Másoláshoz, játékhoz kellene, 2 gépen xp van, 1en 98. Arra gondolok, hogy a hálózatvarázslónál pl. mit kell beállítani?
DCHP van beállítva, így kötött ip van minden géphez!

Kifagyás nem éppen a router baja, ha meg dhcp van, akkor nem hinném, hogy kötött az IP, kapják azok szép sorban őket. Amúgy ha van 3 gép, midegyik fagyizik? Nanemááá....
Make love not Wor.

#209 Felhasználó inaktív   Stann 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 08. 31. 14:46

Idézet: Jahno - Dátum: 2004. aug. 31., kedd - 15:35

Kifagyás nem éppen a router baja, ha meg dhcp van, akkor nem hinném, hogy kötött az IP, kapják azok szép sorban őket. Amúgy ha van 3 gép, midegyik fagyizik? Nanemááá....

Úgy értem, hogy rögzített, hogy minden gépnek ki van osztva alapból egy ip.
Amugy igen, egyik gép sem látja a másikat TotalCommanderben sem.
A hálóvarázslóra gondoltam, de ott elakadtam! Vmit be kell még állítani?

#210 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 31. 18:24

Idézet: Stann - Dátum: 2004. aug. 31., kedd - 13:46

Úgy értem, hogy rögzített, hogy minden gépnek ki van osztva alapból egy ip.
Amugy igen, egyik gép sem látja a másikat TotalCommanderben sem.
A hálóvarázslóra gondoltam, de ott elakadtam! Vmit be kell még állítani?

Hálózat, jobb gomb, tulajdonságok. Csak TCP/IP legyen, meg ms network kliens. Családi bejelentkezést, vpn adaptert, telefonos csatolót törölni. 98-on file és nyomtatómegosztás kell, tulajdonságoknál ikszelni, hogy mások is láthatják, meg módosíthatják a fileokat. Ugyanaz legyen a munkacsoport, gépeknek adsz nevet, XP azt is nézi, hogy a 98-ról milyen userrel akarsz bemenni. Ennyi info után meg túrd a keresőt, mert napi 5ször leírjuk, vagy keressél hozzáértőt aki odamegy és összerakja, mert gépről próbálkozni kellene, hogy a ping megy-e, ha megy, akkor win98 egyik mappáján jobb gomb, megosztás, teljes megosztás, aztán 98-as gép ipjével (tegyük fel, hogy 10.0.0.5 )ezt kipróbálod a másik gépen, hogy start menü futtatásba beírod: \\10.0.0.5
Make love not Wor.

#211 Felhasználó inaktív   Stann 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 08. 31. 21:38

Idézet: Jahno - Dátum: 2004. aug. 31., kedd - 19:24

Hálózat, jobb gomb, tulajdonságok. Csak TCP/IP legyen, meg ms network kliens. Családi bejelentkezést, vpn adaptert, telefonos csatolót törölni. 98-on file és nyomtatómegosztás kell, tulajdonságoknál ikszelni, hogy mások is láthatják, meg módosíthatják a fileokat. Ugyanaz legyen a munkacsoport, gépeknek adsz nevet, XP azt is nézi, hogy a 98-ról milyen userrel akarsz bemenni. Ennyi info után meg túrd a keresőt, mert napi 5ször leírjuk, vagy keressél hozzáértőt aki odamegy és összerakja, mert gépről próbálkozni kellene, hogy a ping megy-e, ha megy, akkor win98 egyik mappáján jobb gomb, megosztás, teljes megosztás, aztán 98-as gép ipjével (tegyük fel, hogy 10.0.0.5 )ezt kipróbálod a másik gépen, hogy start menü futtatásba beírod: \\10.0.0.5

Okés, én sem vagyok már annyira kezdő, csak ez a router felidegesített. A ping megy tökéletesen minden gépre+gateway-re is. Holnap megnézem a többi gépnél is. Amugy a "Qos Packet Scheduler" az mit takar?

#212 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 31. 22:02

Idézet: Stann - Dátum: 2004. aug. 31., kedd - 20:38

Okés, én sem vagyok már annyira kezdő, csak ez a router felidegesített. A ping megy tökéletesen minden gépre+gateway-re is. Holnap megnézem a többi gépnél is. Amugy a "Qos Packet Scheduler" az mit takar?

QOS? Elvileg csomagütemező. Jahh, ezt ki is írja. Szóval XPben enm prószáltam, bár lehet műxik, lehet irányítgatni hogy melyik portra, IPre ilyesmire irányuló csomagnak elsőbbsége legyen a többivel szemben, pld. ha egy vonalon megy a voip, akkor annak le lehet vele foglalni mondjuk fix 20%-ot, így ha fullra neteznek a cégnél, akkor sem fog akadozni a hang forgalmazás.
Make love not Wor.

#213 Felhasználó inaktív   Randor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 03. 11:35

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy hogyan lehet törölni XP alatt a hálózati kapcsolatokat a hálókártya eltávolítása nélkül, mert akárhányszor új kapcsolatot szeretnék konfigurálni annyival több a helyi kapcsolat sorszáma. Attól félek hogy ez kavar be a hálózat beállításnál. Internet megosztásnál lépett fel a probléma 2 XP között. Egymás gépein tallózni lehet, de az i.net megosztás nem jön össze. Talán a registryben fellelhető, de hol ? :confused:

#214 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 04. 18:09

Urak, valasztani kellene a kovetkezo switchek kozul:)
ZyXEL ES-1024
3com 3c16471
Allied Telesyn AT-8012M

Nu, szoval a ZyXEL es a 3com 24 portos L2 unmanaged csodak, a 3com allitolag etlettartam garis, es ket ev garival tudnam beszerezni. A ZyXEL ha jol emlekszem 60 rugo korul van, a 3com 80k.
Az Allied Telesyn 'csak' 12 portos (elvileg eleg, a jelenlegi cuccnak most eppen 6 portjan log valami, ebbol epp 4 aktiv), L2, de managelt. Szinten ket ev gari, 87k.

A forgalom tobbnyire elhanyagolhato (netradio es/vagy mp3 hallgatas, filmnezes NFS-en vagy SMB-n keresztul), de van, amikor elegge ki van hajtva a halo hosszabb idotartamokra.
Az fobb szempontok:
-megbizhatosag (erre gondolom mindharom fenti nev garancia)
-halk/hangtalan mukodes (utobbi elonyben;>)
-19"-os rackbe szerkeszthetoseg (ugy ertem ganyolas nelkul; ez is adott mindharomnal)

Akinek netan van jobb otlete (hasonlo arkategoriaban, ne tartsa vissza, negativ/pozitiv tapasztalatok is johetnek.

Szerkesztette: NEUROFiRE 2004. 09. 04. 18:11 -kor

#215 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 04. 23:01

Nálunk vannak 3com és AT switchek is. Mindkettőnél volt már probléma. 3comnál volt olyan, hogy megállt rajta a management felület, viszont a switch dolgozott tovább. AT csinált olyat, hogy megdöglött rajta port. Szóval a "nagyokkal" is előfordul ilyesmi.
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#216 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 05. 16:10

AT porthalalrol mar en is hallottam, viszont a 3com management lehalas nem fenyeget (ld.:unmanaged:D)

BTW az Allied Telesyn/Allied Telesis parosrol mit lehet tudni? A logo is legalabb annyira hasonlit, mint a nev, csak az elobbi brit, utobbi kinai...

#217 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 05. 21:59

Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2004. szept. 5., vasárnap - 15:10

AT porthalalrol mar en is hallottam, viszont a 3com management lehalas nem fenyeget (ld.:unmanaged:D)

BTW az Allied Telesyn/Allied Telesis parosrol mit lehet tudni? A logo is legalabb annyira hasonlit, mint a nev, csak az elobbi brit, utobbi kinai...

Ket variacio

1. Cserelsz mindent akkor 3Com

2. plusz eszkoz kell akkor lehetoleg az elozo eszkoz gyartojatol kell venni.

Az Allied Telesyn nalunk kevesbe ismert de jo eszkoz. Mimd mindenre igaz sajat magaval tokeletes masokkal neha nem.
Az informatika atok de jo hogy van.

#218 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 05. 23:15

Idézet: szaki - Dátum: 2004. szept. 5., vasárnap - 22:59

Ket variacio
...

Par aprosag egyelore valoszinuleg marad a regi stuffon (valami ezereves, kozepkategorias HUB), ennek a gyartojatol imho mar senki nem szerez be semmit:)
BTW tudom, hogy otthoni halozathoz kurvara felesleges, de megis az AT fele huzok a managelhetoseg miatt (mindent ki kell probalni egyszer:), meg arra is kivancsi vagyok, hogy SNMP-vel mit lehet osszehozni (van mar itt par snmp-re kepes cucc/gep), szoval erdekel az egesz, na:>

Idézet

Az Allied Telesyn nalunk kevesbe ismert de jo eszkoz.

Es az Allied Telesis-rol nem tudsz veletlenul valamit? Elegge erdekes cegnek tunik...

Idézet

Mimd mindenre igaz sajat magaval tokeletes masokkal neha nem.

Ez nem igazan tiszta, lehet, hogy csak keso van:)

#219 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 06. 14:42

Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2004. szept. 5., vasárnap - 22:15

Par aprosag egyelore valoszinuleg marad a regi stuffon (valami ezereves, kozepkategorias HUB), ennek a gyartojatol imho mar senki nem szerez be semmit:)
BTW tudom, hogy otthoni halozathoz kurvara felesleges, de megis az AT fele huzok a managelhetoseg miatt (mindent ki kell probalni egyszer:), meg arra is kivancsi vagyok, hogy SNMP-vel mit lehet osszehozni (van mar itt par snmp-re kepes cucc/gep), szoval erdekel az egesz, na:>

Es az Allied Telesis-rol nem tudsz veletlenul valamit? Elegge erdekes cegnek tunik...

Ez nem igazan tiszta, lehet, hogy csak keso van:)

"meg arra is kivancsi vagyok, hogy SNMP-vel mit lehet osszehozni "

SNMP egyszeru parancssoros tavoli vezerlesi szabvany. Lehetoseg van az ilyen eszkozokrol adatot lekerni, vezerelni pld. futes be / ki.

"Allied Telesis"

Soha nem halottam rola.

"Ez nem igazan tiszta, lehet, hogy csak keso van:)"

roviden. egy gyarto csak sajat termekeivel garantalja az osszes funkcio mukodeset ugy ahogy a dokumentacioban leirta. Pld CISCO router blok (tobb egyseg) egyutes konfiguralasa csak akkor vegezheto ha koztuk nincs mas gyarto termeke nem hivatalos de okitason megemlitik.
Ez szinte minden gyartonal igaz. Mivel kepesek ugy megoldani az extra szabvanyon kivuli dolgokat, hogy azt mas eszkoz neha hibas IP csomagnak nezi es eldobhatja.
Az informatika atok de jo hogy van.

#220 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 06. 16:19

Idézet: szaki - Dátum: 2004. szept. 6., hétfő - 15:42

roviden. egy gyarto csak sajat termekeivel garantalja az osszes funkcio mukodeset ugy ahogy a dokumentacioban leirta.

Ja, akkor ok, sokkal durvabb problemakra szamitottam, de ha csak ennyi, akkor az nem erdekes.

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.